Zimski sportovi

Video: Šesta uzastopna pobjeda Columbusa, Detroit izvukao pobjedu u Joe Louis Areni

Željka Jurkas • nedjelja, 19.01.2014.
Video: Šesta uzastopna pobjeda Columbusa, Detroit izvukao pobjedu u Joe Louis Areni

Tri matineje i deset večernjih utakmica obilježile su Hockey Day in Canada u subotu navečer u NHL-u. Pravu poslasticu pružili su San Jose i Tampa Bay, a vječni rivali Habsi i Leafsi pobrinuli su se da ni večernje utakmice ne zaostaju. Pregršt golova, pet produžetaka, odlični vratari i za kraj utakmica koja je imala sve...

Brzo početno vodstvo Ottawe nije dugo trajalo. Šest minuta nakon prvog gola domaćina, Brad Richards na powerplayu dovodi Rangerse u izjednačenje i od tamo gosti preuzimaju utakmicu. Derek Stepan zabio je treći gol Ragsa i asistirao na prva dva, a Cam Talbot je zaustavio 29 udaraca. Rick Nash upisao se u strijelce sedam minuta prije Stepana, a Mats Zuccarello zabio je pred kraj za konačnih 4:1. “Mislim da smo odigrali dobru gostujuću utakmicu. Dobro smo kontrolirali pak. U prvoj trećini smo zatvorili sva veća dodavanja. Oni su brza momčad koja lako mijenja strane i može pobjeći, zatvaranjem tih situacija dobili smo više vremena u njihovoj zoni i uspjeli smo kapitalizirati prilike“, analizirao je na kraju trener New Yorka Alain Vigneault, prenosi nhl.com.

Pravi show uz dva hat tricka i fenomenalnu igru pružili su Boltsi i Sharksi u jednoj od tri subotnje matineje. Kapetan domaćina, Martin St. Louis prvi puta je zabio četiri gola na utakmici izjednačivši klupski rekord kojeg od prve službene utakmice kluba drži Chris Kontos, no nitko od suigrača mu se nije uspio pridružiti i Lightning je nakon velikog pritiska zadnjih par minuta pao poražen 5:4 na ledu Tampa Bay Times Foruma. “Poraz uzima dio čari, svakako. Bili smo na dobrom mjestu, powerplay nam je funkcionirao, vodili smo 4:2 protiv odlične momčadi Sharksa. Bilo je ostalo još puno igre, ali šanse su nam uvijek dobre kada vodimo s dva. Nismo nastavili pritisak. Radili smo prekršaje, nismo obranili igrača manje i iduće što se dogodilo, izađemo u treću s golom manjka. To nas je ispuhalo. Nismo odradili kako treba“, komentar je St. Louisa za klupske stranice. Nakon urnebesne igre u prve dvije trećine koje su donijele sve golove, u zadnjoj trećini je splasnula i vratarima dala malo odmora. Joe Pavelski odgovorio je s(p)retno na St. Louisov natural hat trick svojim prvim NHL hat trickom. Zadnji gol Sharksa, koji je prvotno upisan Mattu Irwinu došao je minutu prije kraja druge iz gužve pred golom. Matt Nieto i Patrick Marleau zabili su dvije minute prije i minutu nakon St. Louisovog prvog gola. Slijede tri gola kapetana Boltsa, a nakon njih tri gola Pavelskog.

Winnipeg Jetsi nižu pobjede pod novim trenerom Paulom Mauriceom. Drugi gol na utakmici rookija Jacoba Troube, 1:10 minutu u produžetku donio je Jetsima treću pobjedu u nizu i pokvario odličan nastup Ilje Bryzgalova u mreži Oilersa koji je s 36 obrana držao svoju momčad u igri. “Mislim da se Bryzgalov borio. Držao se i nije odstupao dok je Winnipeg napadao i to je najvažnije. Treba nam vratar koji će se boriti i mislim da je bio dobar“, izjavio je trener Edmontona Dallas Eakins. Jordan Eberle zabio je početkom druge trećine za vodstvo gostiju, a nakon 24 pokušaja Jetsa, Trouba nakon pet minuta igre u završnoj trećini izjednačava rezultat. Mark Scheifele dovodi domaćine u prednost, a gosti guraju utakmicu u produžetak golom Davida Perrona. “Zabavljamo se i igramo koliko ide. Nitko nije posustao kad je Edmonton zabio. Dobro smo odgovorili i mislim da su svi zadovoljni s našom igrom“, rekao je Trouba, a prenose klupske stranice.

Columbus Blue Jacketsi imaju šest pobjeda u nizu. Tri kruga kaznenih udaraca u kojima je Ryan Johansen kao treći igrač Columbusa pucao na vrata Ryana Millera donijela su prevagu na stranu gostiju nakon dramatične završnice u kojoj su se domaćini vratili u utakmicu dvadeset i pet sekundi prije kraja. “Nismo odigrali najbolju utakmicu, ali smo odigrali dobro. Oni su dobra momčad i zadali su nam dosta posla. Moram im čestitati. Ali naši dečki su se održali i našli način“, prenosi nhl.com riječi jedinog strijelca u shootoutu. Buffalo je poveo niti minutu u utakmicu, a gosti na punih dvadeset i osam sekundi izjednačavaju golom Davida Savarda. Drew Stafford ponovo donosi prednost domaćinima, ali Columbus odgovara golom Matta Calverta u istoj trećini. Gosti dolaze u prednost sredinom druge trećine golom Brandona Dubinskog.

Najveći rivali NHL-a, Montreal Canadiensi i Toronto Maple Leafsi susreli su se treći puta ove sezone, a prvi u Air Canada Centru gdje su Leafsi vratili prednost na svoju stranu. Utakmica kojoj nije nedostajalo playoff žara dvaput je dolazila u izjednačenje, ali Leafsi nisu dozvolili preokret. James van Riemsdyk zabio je pobjednički gol pet i pol minute prije isteka vremena:“Bozak je nevjerojatno odigrao. Ono što je napravio je teško postići, dodao mi je pak ravno na palicu i ja sam ga samo morao ubaciti.“ Iako to brojke ne govore, vratari na obje strane, Carey Price s 25 i Jonathan Bernier s trideset obrana bili su solidni. Po gol sa svake strane pao je u prvoj trećini, u drugoj domaćini stječu prednost od dva koju dvanaest sekundi prije kraja trećine Habsi vraćaju na jedan. U završnoj trećini David Desharnais poravnava rezultat nakon čega Leafsi još dvaput spremaju pak u mrežu za četvrtu pobjedu u nizu.

Novi u nizu bizarnih golova ove sezone u NHL-u došao je u pravo vrijeme za Detroit Red Wingse u susretu s Los Angeles Kingsima. U zaostatku od jednoga gola, 27 sekundi prije isteka vremena udarac Niklasa Kronwall odbio se od zaštitne mreže, pao na leđa vratara Jonathana Quicka i odbio se u gol za izjednačenje. Utakmica je otišla u produžetak te u ispucavanje kaznenih udaraca u kojem je prvi gol Tomaša Tatara bio je jedini uspješni pokušaj i Wingsi dolaze do svoje sedme pobjede na ledu Joe Louis Arene. “Ovo je sramota za Ligu. Nebitno da li su zabili oni ili mi“, jedini je komentar trenera Kingsa Darryla Suttera, a s njime se slaže i strijelac tog istog pogotka:“Nije se trebao brojati. No, obzirom kako stojimo na tablici i u ovom trenu sezone, sve ćemo prihvatiti“, prenosi The Canadian Press. Mike Richards i Jeff Carter dvaput su dovodili goste u prednost, a kapetan Henrik Zetterberg zabio je za prvo izjednačenje.

Divizijski rivali New York Islandersi i Philadelphia Flyersi odmjerili su snage u Wells Fargo Centru. Utakmica koja je u konačnici mogla otići na bilo koju stranu i u kojoj su gosti igrali bolje prve dvije trećina završila je 6:4 pobjedom domaćina. “Treća trećina je bila dobra. Prve dvije nisu... Očito smo dobro odradili treću, stisnuli ih, ali za prve dvije nema izgovora“, jedini je komentar trenera Flyersa Craiga Berubea, prenosi nhl.com. Na dan potpisivanja produžetka ugovora na tri godine za 12.3 milijuna dolara vratar Steve Mason povučen je iz igre nakon 34 minute u kojima je iz 24 udarca dozvolio četiri gola u svojoj mreži. Ray Emery do kraja zaustavlja svih pet pokušaja Islesa. Islandersi su poveli s dva gola na koja do kraja prve trećine Flyersi odgovaraju te početkom druge dolaze u prednost. Islandersi ponovo zabijaju dva i ovoga puta odgovor stiže u trećoj sa tri gola na koja gosti nemaju odgovor.

Alexander Semin odgovorio je na sve kritike na svoj račun sa sinoćnja dva gola za pobjedu Caroline Hurricanesa. Izjednačenje od po gola sa svake strane stečeno u drugoj trećini, razbio je udarcem nakon podbacivanja koje je osvojio Eric Staal, a nešto kasnije pobjegao je i zabio deveti short handed gol Canesa. “On je jedan od najboljih talenata na svijetu i kada igra kako može, jedan mi je od najdraži igrača za gledati. Stvarno je užitak gledati ga, pogotovo večeras“, rekao je Seminov suigrač i strijelac prvog gola Riley Nash, prenosi The Canadian Press. Bilo je to dovoljno za pobjedu i osvježavajuće nakon što su u zadnje dvije utakmice ostali bez postignutog pogotka. Panthersi su zabili pet minuta prije kraja vrativši se na jedan razlike, ali Anton Khudobin ne dozvoljava više od toga.

Dan nakon poraza u Chicagu Ducksi nastavljaju pobjeđivati kao da se ništa nije dogodilo. Ryan Getzlaf upisao je prvi gol i asistenciju na treći, Nick Bonino dvaput je asistirao, a Frederik Anderson zaustavio je 34 pokušaja Bluesa. “Kada izgubiš, želiš se što prije vratiti i pobijediti. Igrali smo smireno i fokusirano“, izjavio je Anderson koji je u zadnjoj trećini zaustavio 15 od sedamnaest udaraca. Barret Jackman i Jaden Schwartz smanjili su zaostatak, ali do preokreta nije došlo. Momčadi St. Louisa vratio se Alexander Steen nakon gotovo mjesec dana izbivanja s leda zbog potresa mozga.

U mladoj momčadi Colorado Avalanchea svaki puta se nađe netko drugi tko će povući i napraviti odlučujuću akciju. Sinoć je to bio Nick Holden. S dva gola i asistencijom koja je u biti trebala biti hat trick čiji odbijanac je pokupio Matt Duchene i zabio pobjednički gol, 26-godišnji branič nastavlja impresionirati i potvrđuje da nije zalutao u NHL, iako nije došao konvencionalnim putem. “Bio je takav od samog početka. Otkada smo ga potpisali kao zamjenu, bio je impresivan. Na početku godine nije puno igrao i bio je strpljiv. U zadnje vrijeme je imao prilika i iskoristio ih je. Sviđa mi se njegova brzina i njegova igra u obrani napreduje. Sretan sam zbog njega“, pohvalio je trener Avalanchea Patrick Roy svog braniča. Gosti su na tri gola u prvoj trećini dodali još dva na početku zadnje. Nashville u tom periodu odgovara s jednim sredinom druge, da bi u trećoj napokon pokrenuli svoj napad i pronašli način kako pobijediti Semyona Varlamova. Tri gola unutar devet minuta nisu bila dovoljna za potpuni povratak u utakmicu, ali jesu za popravak dojma. Među vratnicama Predatorsa stajao je novi vratar Devan Dubnyk koji je bio sve samo ne zadovoljan svojim doprinosom:“Obično donesem mir i sigurnost i opustim se u vratnicama da cijela momčad bude sigurna. Danas se puno toga događalo na ledu i bio sam uzbuđen što ću igrati s ovom grupom igrača. Previše sam mislio i nisam dovoljno vjerovao i jednostavno igrao hokej. Razočaravajuće je vidjeti da je njihov trud propao jer im nisam pomogao doći do dva boda“, prenose klupske stranice.

Martinu Hanzalu leži momčad New Jersey Devilsa. U sedam godina i pet utakmica protiv ove momčadi ovaj napadač Phoenix Coyotesa ima tri gola i osam bodova. Sinoć je zabio pobjednički gol i upisao asistenciju na drugi gol domaćina. “Smiješno je kako te protiv nekih momčadi prati sreća. Nemam objašnjenja za to. Najvažnije je da imamo dvije pobjede u nizu. Dobili smo nešto pouzdanja i na to dalje možemo graditi. Dobro smo krenuli večeras i držali svih 60 minuta, tako moramo i nastaviti“, prenosi The Canadian Press komentar Hanzala. Yotesi su stekli dva gola prednosti do sredine prve trećine i nisu dopustili povratak Devilsa. Zahvaljujući Hanzalovom golu u drugoj trećini, powerplay gol Ryana Clowea za smanjenje vodstva nije utjecao na krajnji ishod. Jaromir Jagr odbio je udarac Clowea na samom kraju za svoj petnaesti gol sezone.

Cjelodnevno slavlje uz šesnaest sati hokeja u sklopu Hockey Day Minnesota imalo je kraj kakav pišu bajke. Lokalni dečko Nate Prosser zabio je svoj drugi gol sezone u produžetku utakmice protiv Dallasa za konačnu pobjedu Wilda. “Nikada se nisam bolje osjećao, još uvijek ne mogu vjerovati. Nino i Coyle su vukli akciju, imali par dobrih ideja. Vidio sam da ide prema mreži, pa sam se probao došuljati od iza i odjednom se pak našao ispred mene. Samo sam ga htio spremiti“, bio je ekstatičan Prosser nakon svega, prenosi nhl.com. Ovo je drugi pobjednički gol Prossera u dvije utakmice te tek treći u sveukupno 98 utakmica NHL-a. Domaćine je u utakmice uvelike držao Darcy Kuemper koji je skupio 33 obrane uz dva puštena gola. Prvi gol na utakmici došao je iz prvog udarca domaćina, Eric Haula presjekao je udarac Erika Colea, preko ograde si poslao pak naprijed i zabio svoj prvi NHL gol. Ryan Garbutt izjednačio je sredinom druge trećine, a manje od tri minute treba Ryanu Suteru za ponovno vodstvo. Alex Chiasson izjednačio je sredinom treće na powerplayu.

Emocije su prštale od samog početka susreta Vancouver Canucksa i Calgary Flamesa. Kada je trener domaćina John Tortorella vidio da trener Flamesa Bob Hartley izlazi sa svojom četvrtom linijom, odlučio je uzvratiti na isti način. I tako je debi u NHL-u Kellana Laina trajao svega dvije sekunde prije nego je započeo line brawl koji je rezultirao s osam isključenja iz utakmice ostavivši obje momčadi sa samo četiri braniča i znatno kraćom klupom u četvrtoj utakmici unutar šest dana. “Svima je lako reći stavi Sedine protiv četvrte i ispuhat će se. Ne mogu riskirati svoje igrače na taj način. S postavom koju je iznio, neću riskirati te igrače i sve je proizašlo iz toga. Nisam ponosan na to. Ispričao sam se svakome tko je bio uključen u to“, komentirao je svoju početnu liniju Tortorella. Na vrata Nucksa vratio se Roberto Luongo i uz isti postotak i broj obrana kao i Kari Ramo unutar regularnog dijela i produžetka, pobijedio je u obranama kaznenih udaraca. “Da mi ovo nije prva utakmica nazad, i ja bih bacio rukavice, ali nisam se opet htio ozlijediti. Bio sam fokusiran na utakmicu i obrane“, rekao je Luongo za klupske stranice. Pet krugova bilo je potrebno da Chris Higgins kao drugi igrač matira Flamesovog vratara i donese toliko željenu pobjedu svojoj posrnuloj momčadi. Prva trećina koja je ostala bez golova završila je sa čak 188 kaznenih minuta. U iduće dvije gosti oba puta dolaze na minimalnu prednost koji domaćini stižu. Kapetan Nucksa Henrik Sedin nije igrao zadnju trećinu i produžetak zbog ozljede rebara koju je dobio u četvrtak.

NHL
Ottawa Senators – New York Rangers 1:4
Tampa Bay Lightning – San Jose Sharks 4:5
Winnipeg Jets – Edmonton Oilers 3:2 produžetak
Buffalo Sabres – Columbus Blue Jackets 3:4
Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens 5:3
Detroit Red Wings – Los Angeles Kings 3:2 kazneni udarci
Philadelphia Flyers – New York Islanders 6:4
Carolina Hurricanes – Florida Panthers 3:2
St. Louis Blues – Anaheim Ducks 2:3
Nashville Predators – Colorado Avalanche 4:5
Phoenix Coyotes – New Jersey Devils 3:2
Minnesota Wild – Dallas Stars 3:2 produžetak
Vancouver Canucks – Calgary Flames 3:2 kazneni udarci

Foto, Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2014. u 17:38
    Uf kakav zgoditak su zabili redwingsi, nisam jos video ovo......... http://www.youtube.com/watch?v=_KsO_lahkQY Btw gol je bio neregularan.
    Obrisan korisnik