Zimski sportovi

Video: Columbusu osma pobjeda u nizu, Starsi demolirali Leafse

Željka Jurkas • petak, 24.01.2014.
Video: Columbusu osma pobjeda u nizu, Starsi demolirali Leafse
Foto: EPA

Uzbudljivih deset susreta odigrano je sinoć u NHL-u. Mnoštvo golova padalo je na Istoku, dok je Zapad imao jedini shutout. Tampa je prekinula niz poraza za domaćem ledu, Ducksi su se pokazali kao čvrst protivnik Kingsima, Wild je jedina momčad ove sezone koja bilježi već treću pobjedu nad prošlogodišnjim pobjednicima Stanley Cupa, a Carolina se triput vraćala u utakmici do konačne pobjede...

Andrej Sekera proveo je zadnjih sedam sezona u dresu Buffalo Sabresa. Sinoć je s novom momčadi, Carolina Hurricanesima igrao na toliko poznatom ledu u First Niagara Centru i zabio pobjednički gol i dvaput asistirao u utakmici koja je bila puna povrataka. “On bi mogao biti naš MVP ove sezone. Od prvoga dana on je naš najkonzistentniji igrač. Ima izrazito dobru godinu i jako smo zadovoljni“, hvalio je novog braniča trener Canesa Kirk Muller. Domaćini su triput dolazili u vodstvo i gosti su se svaki puta unutar iste trećine vraćali. Sekerin gol došao je minutu i pol nakon zadnjeg izjednačenja iz gužve pred vratima. Jeff Skinner zabio je prvi, a Alex Semin iduća dva gola gostiju. Cody Hodgson, Brian Flynn i Tyler Ennis upisali su se u strijelce kod domaćina.

Kevin Shattenkirk, branič St. Louis Bluesa rođen je i odrastao u blizini New Yorka kao veliki fan Rangersa. U svojem prvom nastupu u Madison Square Gardenu zabio je pobjednički gol na powerplayu na početku treće trećine. “To je izrađena akcija. Kad se pak našao kod mene znao sam da imam slobodnu liniju do gola. Kao branič, sve što mogu napraviti je pucati i nadati se najboljem. To je način na koji naš powerplay funkcionira“, rekao je Shattenkirk za službene stranice. Alexander Steen doveo je goste u prednost u prvoj trećini kada se pak odbio od njegove klizaljke, a nakon druge trećine nije se vraćao u igru zbog nezgodnog pada uz ogradu. Rick Nash koji u zadnje vrijeme zabija većinu važnih golova za Blueshirtse, i ovoga puta je izjednačio rezultat. Jaroslav Halak skupio je 34 obrane.

U svojoj 1000. NHL utakmici u povijesti kluba, Columbus Blue Jacketsi produžili su niz pobjeda na rekordnih osam. U gostima su im bili Philadelphia Flyersi te iako su im pustili povratak i preuzimanje vodstva na početku druge trećine, do kraja su s četiri neuzvraćena gola upisali nova dva boda i preskočili divizijske rivale za treće mjesto. “Svi pridonose pobjedama, od Bobrowskog do kraja popisa. Nemilosrdno je riječ kojom bih opisao našu trenutnu igru“, rekao je Brandon Dubinsky koji je upisao gol i asistenciju. Jack Johnson krenuo je s golovima u prvoj trećini da bi gosti u prvih sedam minuta druge izjednačili i poveli. Columbus kreće s ofenzivom te s dva gola do kraja trećine preuzima vodstvo. Dubinsky i Nathan Horton dodaju još dva u zadnjoj. Sergej Bobrowski obranio je 26 pokušaja, a Ray Emery 34.

Tampa Bay Lightning je triput dolazila u minimalno vodstvo i sva tri puta u istoj trećini gledala kako ih Senatorsi stižu i ne predaju utakmicu. Konačno, prvi izvođač kaznenih udaraca, Nikita Kučerov jedini je bio precizan i ostavio dodatni bod u Tampa Bay Times Forumu prekinuvši niz od pet domaćih poraza, i to svih s minimalnom razlikom. “Nikome ne želimo dati taj bod viška, ali najbitnije je da smo dobili dva“ zaključio je na kraju trener Boltsa Jon Cooper koji smatra da njegova momčad mora biti bolja i naći načina kako pobijediti u regularnom dijelu. Tyler Johnson, B.J. Crombeen i Ondrej Palat dovodili su domaćine u vodstvo, a Erik Karlsson, Clarke MacArthur i Chris Neil svojim 100. NHL golom vraćali su goste u utakmicu. Branič Viktor Hedman upisao je tri asistencije, a vratari su bili solidni s 33 odnosno 35 obrana. Steven Stamkos odrađuje treninge s momčadi, jučer je imao kontrolu kod klupskih liječnika, no još nema službene obavijesti o napretku zalječenja noge. “Danas je noga najbolje što je bila od studenog. To je pozitivno, svaki dan sam na ledu s ciljem da postanem bolji. Puno toga je fizičke prirode, ali veliki dio i mentalne. Pokušavam različite stvari da postanem siguran u zacjeljivanje“, rekao je Stamkos za klupske stranice. Još sedam utakmica predstoji Boltsima prije stanke zbog Olimpijskih igara i cilj je startati Stamkosa u barem jednoj prije priključenja reprezentaciji Kanade.

Sraz divizijskih rivala s kapetanima koji zauzimaju prva dva mjesta najefikasnijih igrača Lige obećavao je pravu poslasticu za sve ljubitelje hokeja. Uvijek napete do samoga kraja, nadasve brze, energične i dinamične su u zadnje vrijeme utakmice New York Islandersa i Pittsburgh Penguinsa. Sinoćnja u Nassau Coliseumu nije bila iznimka. Preokret, a u zadnjim minutama zamalo i dva, uz ukupno čak deset golova u podjednakoj utakmici, na kraju su prevagu donijeli na stranu prve momčadi Istoka. Apsolutno svi su ostali impresionirani izvedbom Sidneyja Crosbyja, uključujući domaćeg trenera Jacka Capuana:“Gledaš broj 87 na ledu - čupao je pakove, klizao za njima, ne zadržava ih predugo, najbolji je na svijetu. U mojoj momčadi nisu svi imali najbolju večer.“ Crosby i Chris Kunitz skupili su po tri boda, Olli Maatta je prekrasnim prodorom doveo goste u vodstvo, a Kris Letang realizirao je školski primjer powerplaya. Kemija u drugoj liniji Pensa i dalje je na visini zadatka, Jevgenij Malkin povećao je prednost na 5:3 nakon proigravanja Jamesa Neala. Brandon Sutter zabija u praznu mrežu nakon velike ofenzive domaćina koji su zahvaljujući golu Kyle Okposa (jedini gol koji je proizašao iz prve linije Islesa) ostali na svega jedan razlike. Islesi su u prvih osam i pol minuta došli do za njih izgleda uklete prednosti od dva gola. Oba gola krenula su iz predanih pakova obrane Pensa, prvo Letanga, a kasnije Paula Martina. Josh Bailey smanjio je početkom treće zaostatak na jedan gol, pogotkom koji se provukao kroz noge Jeffu Zatkoffu i kojeg su u prvi tren suci poništili. Nakon toga gola Islesi su se našli u 5 na 3 situaciji, ali najbolji penalty kill Lige uz fenomenalnu obranu vratara bez većih problema je riješio pokušaj najgore powerplay momčadi.

Minnesota Wild uzela je treću pobjedu u četiri susreta s braniteljima naslova ove sezone. Rookie vratar Darcy Kuemper briljirao je među vratnicama i zaustavio 33 udarca Hawksa. “Izgleda pun samopouzdanja. Ima trenutaka kada se na klupi može osjetiti dizanje tenzija, iduće što se dogodi, on obrani i sve smiri. Nevjerojatno je kako smiruje cijelu momčad“, pohvalio je po tko zna koji put svog mladog vratara trener Wildea Mike Yeo. Jason Pominville i Matt Cooke zabili su u razmaku od sedam minuta unutar druge trećine. Odličnom igrom u obrani domaćini su odolijevali naletima Hawksa do zadnjih pola minute regularnog dijela kada Patrick Kane svojim prvim golom ovog mjeseca kvari shutout.

Šest različitih strijelaca, dva gola Valerija Ničuškina, 100. NHL gol Jamieja Benna i 24 obrane Karija Lehtonena srušile su pobjednički niz Toronto Maple Leafsa u American Airlines Centru u Dallasu. “Želimo živjeti u sadašnjem trenutku. Danas je bio dobar dan. Zadnja utakmica je bila dobra. Sada se trebamo okrenuti teškom protivniku. Četvrta linija Leafsa je jako dobra u zadnje vrijeme, imaju 14 golova u sedam utakmica. Dobro smo ih zatvorili, ali imat ćemo puno teži posao u idućoj utakmici“, zadovoljan, ali oprezan bio je trener Starsa Lindy Ruff čija momčad ugošćuje Pittsburgh u subotu. Prava ofenzivna rapsodija domaćina protezala se kroz cijelu utakmicu, a gostima nije pomogla niti promjena vratara. Nikolaj Kulemin zabio je jedini gol Leafsa trideset sekundi nakon početnog vodstva Dallasa. Domaćini su zabijali s jednakim brojem igrača, s igračem manje i s igračem više.

Domaćini Vancouver Canucksi došli su do prednosti golom Chrisa Higginsa sredinom druge, no prije svega nemogućnost realiziranja na powerplayu koštala ih je utakmice. Predatorsi su se vratili prvi puta ove sezone nakon zaostatka u prve dvije trećine i s dva gola u mreži Roberta Luonga došli do druge pobjede u nizu. “Golovi u zadnje vrijeme su nam dali samopouzdanje. Ne želimo se naći u situacijama da zaostajemo, sigurno je puno lakše igrati s vodstvom, ali velika je stvar što se više ne predajemo kada zaostajemo“, prenijele su službene stranice izjavu strijelca pobjedničkog gola Nicka Spalinga. Spaling je skrenuo udarac Setha Jonesa ispred samih vrata tri sekunde prije kraja powerplaya. Craig Smith donio je izjednačenje na samom početku treće.

Dva dana prije utakmice na Dodger Stadiumu ova dva divizijska i južnokalifornijska rivala susrela su se u Honda Centru. Kingsi su došli na generalnu probu u Anaheim i u minimalnom porazu vidjeli da su Ducksi više nego spremni odgovoriti i dati svoj obol spektaklu pod zvijezdama Los Angelesa. Frederik Anderson skupio je trideset obrana, a posebno značajne bile su u prvoj trećini kada je njegova momčad nadpucana 13:4; od trinaest udaraca samo onaj Anže Kopitara našao je put u mrežu za vodstvo gostiju. Ducksi su dobili polet nakon poništenog gola sredinom druge trećine, Patrick Maroon zabio je pobjednički gol na samom kraju, a Dustin Penner izjednačio je na powerplayu četiri minute ranije. Jonathan Quick bio je standardno solidan na golu Kingsa, s nekoliko odličnih obrana. “Možemo igrati bilo koji stil. Možemo igrati s brzim momčadima jer imamo brzinu i vještinu, i možemo se nositi s velikim, fizičkim momčadima kao što je L.A. Ne mislim da smo ih pobijedili u njihovoj igri. Mislim da smo im nametnuli igru kakvu smo mi željeli u drugoj i trećoj“, zaključio je Ben Lovejoy, branič Ducksa koji je imao jedan od najvećih udaraca na utakmici.

Alex Stalock čekao je tjedan dana od prvog shutouta karijere za novi start u vratnicama San Jose Sharksa. I nije razočarao. S dvadeset obranjenih pokušaja ponovo je zaključao svoja vrata i osigurao dva boda u Tanku. “Dobar je osjećaj zaključati vrata. Mislim da je u te zadnje dvije utakmice bilo ukupno četrdeset udaraca, što se ponekad vidi u jednoj. To puno govori o timskom radu, čišćenju odbijanaca i čini sve puno jednostavnijim“, prenosi The Canadian Press izjavu Stalocka. Joe Pavelski zabio je jedini gol na utakmici sredinom zadnje trećine uhvativši odbijanac u zraku. To je šesti gol Pavelskog u zadnje tri utakmice i ukupno 28. ove sezone što ga stavlja na drugo mjesto liste strijelaca. Ondrej Pavelec na golu Winnipeg Jetsa obranio je 31 udarac i s nesretnim golom prekinut je njegov niz od četiri pobjede.

NHL
Buffalo Sabres – Carolina Hurricanes 3:5
New York Rangers – St. Louis Blues 1:2
Columbus Blue Jackets – Phoenix Coyotes 5:2
Tampa Bay Lightning – Ottawa Senators 4:3 kazneni udarci
New York Islanders – Pittsburgh Penguins 4:6
Minnesota Wild – Chicago Blackhawks 1:2
Dallas Stars – Toronto Maple Leafs 7:1
Vancouver Canucks – Nashville Predators 1:2
Anaheim Ducks – Los Angeles Kings 2:1
San Jose Sharks – Winnipeg Jets 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!