Zimski sportovi

Didier Defago i Lara Gut trijumfirali u superveleslalomu, spori Kostelić i Zrnčić-Dim

Josip Tolić • nedjelja, 26.01.2014.
Didier Defago i Lara Gut trijumfirali u superveleslalomu, spori Kostelić i Zrnčić-Dim
Foto: EPA

U nedjelju su skijašice i skijaši odrađivali superveleslalomske utrke u Cortini d'Ampezzo odnosno Kitzbühelu. U nevjerojatno izjednačenoj muškoj utrci, koja se vrednuje i kao prva vožnja superkombinacije, slavio je Didier Defago ispred Bodea Millera i Aksela Lunda Svindala, dok su Natko Zrnčić-Dim završili daleko iza prvih 30. U ženskoj je utrci također slavila Švicarka Lara Gut.

Vrlo uspješna nedjelja je iza švicarskih skijaša u Svjetskom kupu. Didier Defago pobijedio je u četvrtom superveleslalomu sezone u Kitzbühelu u nevjerojatno uzbudljivoj utrci koja je služila i kao prva vožnja superkombinacije.

Defago je sa startnim brojem 24 za pet stotinki skinuo dotad vodećeg Amerikanca Bodea Millera za samo pet stotinki, a treće su mjesto podijelili Norvežanin Aksel Lund Svindal te Austrijanac Max Franz s 15 stotinki slabijim vremenom.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić otvorio je utrku i nakon prekasnog ulaska u jedna vrata neposredno prije cilja ostvario vrijeme od 1:12,53, što se naposljetku pokazalo preslabim ne samo za ulazak u prvih 30, nego i za nadanje pobjedi u superkombinaciji.

Sa zaostatkom od svega 2,15 sekundi Kostelić je zauzeo tek 66. mjesto, a bolji od njega bili su i kombinatorci Alexis Pinturault (+0,69), Ted Ligety (+0,94), Silvan Zurbriggen (+1,17), Marcel Hirscher (+1,58), ali i Natko Zrnčić-Dim koji je sa 1,69 sekundi zaostatka zauzeo 59. mjesto u superveleslalomu.

O nevjerojatno izjednačenoj utrci najbolje će reći činjenica da je 30-plasirani skijaš Klaus Kröll za pobjednikom zaostao svega 93 stotinke, a unutar dvije sekunde smjestila su se čak 64 skijaša. U konkurenciji superveleslalomaša dvije utrke prije kraja Svindal ima 134 boda prednosti pred prvim pratiteljem Didierom Defagom, dok je razlika nad Hirscherom u ukupnom poretku sada narasla na 162 boda.

Druga, slalomska vožnja superkombinacije na rasporedu je u 18 sati.

Četvrti dan natjecanja za skijašice u Cortini d'Ampezzo obilježila je Lara Gut osvojivši superveleslalom s 12 stotinki prednosti ispred Tine Weirather i Marije Höfl-Riesch, dviju ljutih suparnica u borbi za nekoliko kristalnih globusa, među njima i onaj veliki za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Bila je ovo treća pobjeda Gut u ovoj disciplini ove sezone, čime je izjednačila nacionalni rekord Marije Walliser te povećala prednost u borbi za Mali kristalni globus ispred Tine Weirather na 38 bodova.

Lihtenštajnka je, pak, smanjila minus u odnosu na Mariju Höfl-Riesch u ukupnom poretku na 128 bodova uoči posljednjih nastupa prije Olimpijskih igara u Sočiju, veleslaloma i slaloma u Kranjskoj gori idući vikend.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2014. u 17:26
    Meni uopće nije jasna ova današnja superkombinacija...prva stvar,uopće se ne pogoduje kombinatorcima ni u čemu jer oni moraju praktički cijeli dan provesti na skijalištu zbog raznih odgoda. Oni koji voze samo superveleslalom odrade svoje i gotovi su, imaju šanse za bolji rezultat odmah i to im ide... [više na forumu]
    Obrisan korisnik