Zimski sportovi

Video: Unatoč sjajnom Pariseu Wild ostao bez pobjede, Malkin i Kadri vodili momčadi do pobjeda

Željka Jurkas • petak, 31.01.2014.
Video: Unatoč sjajnom Pariseu Wild ostao bez pobjede, Malkin i Kadri vodili momčadi do pobjeda

Deset susreta odigrano je u noći sa četvrtka na petak u NHL-u. Columbus je prekinuo niz pobjeda u jako lošoj izvedbi Capitalsa, Flamesi imaju četiri pobjede u nizu, Devilsi su jedini otišli u produžetak nakon početnog vodstva, a Ducksi pokazuju veliku dubinu momčadi...

Montreal Canadiensi su u zadnje vrijeme momčad od koje nitko ne zna što očekivati. Trener Michel Therrien odlučio je protiv najvećeg rivala na vrata u TD Gardenu staviti drugog vratara Petera Budaja nakon osam utakmica pauze i poraza u zadnjih šest startova. Obranivši 34 od 35 pokušaja Budaj je podignutih ruku dočekao kraj, dok je prvi vratar Bruinsa Tuukka Rask uz tri puštena gola od 18 pokušaja sredinom druge trećine otišao na klupu. Golovima Alekseja Emelina, Maxa Paciorettyja, Briana Gionte i Daniela Brierea Habsi su došli do pete uzastopne pobjede nad Bostonom. “Ne znam. Svi stalno pitaju što je tako posebno, ali nije ništa. Očito, ovo su utakmice koje svi žele igrati. To je sraz Originalnih šest, s njima imamo veliko rivalstvo i uvijek se igra čvrsto. U ovoj zgradi je uvijek glasno i nabijena atmosfera, i to pridonosi uzbuđenju“, rekao je za klupske stranice Budaj koji u karijeri ima četiri pobjede i niti jedan poraz u TD Gardenu. Dougie Hamilton zabio je za smanjenje vodstva pred kraj prve trećine.

Nazem Kadri sinoć je uz tri asistencije odveo Maple Leafse u veliki preokret i pokazao zašto je bio prvi odabir 2009. Florida Panthersi došli su do dva gola prednosti u Air Canada Centru u prvih četrnaest minuta igre, a nakon toga domaćini uzimaju stvar u svoje ruke i postižu pet golova u nizu do sredine zadnje trećine. Florida uspijeva spremiti još jedan pak iza leđa Jonathana Berniera, no Leafsi i na to odgovaraju i u niti jednom trenu od preuzimanja vodstva ne dovode u pitanje pobjednika. “Napadački, Kadri je danas donio prevagu. Ovo je vjerojatno njegova najbolja utakmica u jako dugo vremena. Bilo ga je na svim stranama leda i uz stalni protok paka radio je velike prilike“, pohvalio je Kadrija trener Toronta Randy Carlyle.

Odlična izvedba Ryana Johansena u dresu Columbusa i izrazito loše prve dvije trećine Washingtona rezultirale su osmim porazom u zadnjih deset utakmica gostiju i zaustavile niz od tri poraza domaćina. “Danas sam bio najgori igrač na ledu. Ovo je moja krivica. Ne mogu tako igrati i moram se što prije vratiti. Bio sam tamo za svih pet golova. Žao mi je. Trebao bih voditi primjerom, ali večeras sam bio loš“, jednostavno je sažeo sve skupa kapetan Capitalsa Alex Ovečkin. Blue Jacketsi su poveli s četiri gola, od čega su dva bilo Johansenova, a jedan shorthanded prije nego su gosti odgovorili. Joel Ward zabija na isti način kako je došao i prvi gol domaćina, u igri s igračem manje, a na početku treće Eric Fehr smanjuje rezultat na dva gola razlike. No, Columbus vraća rezultat nazad na tri razlike minutu kasnije i ne dopušta preokret. Branič Capitalsa Mike Green izašao je u prvoj trećini nakon udarca Boone Jennera u ogradu.

Prvi vratar Lightninga Ben Bishop ozlijedio se u naletu suigrača Nikite Kučerova pokušavajući izbiti pak ispred Mike Zibanejada. Ozljeda nakon manje od dvije minute igre koja je ostavila vrata širom otvorena za prvi gol Senatorsa, poslala je Bishopa na klupu, a u igru Andersa Lindbacka. Erik Karlsson dodaje još jedan gol u prvoj, a Tampa uzvraća na početku druge golom Alexa Killorna. No, domaćini pojačavaju pritisak i do sredine zadnje trećine imaju prednost od tri pogotka. U nešto mirnijoj završnici gosti uzimaju zamah i smanjuju razliku s dva gola unutar pet minuta, a Martin St. Louis upisuje svoju 600. asistenciju na zadnjem golu. “Mislim da smo u prve dvije trećine bili jako dobra momčad. Ostvarili smo 5:1 vodstvo rano u zadnjoj trećini, a nakon toga smo maknuli nogu s gasa i moment se prebacio na njihovu stranu sa shorthanded golom. Uglavnom mislim da smo odigrali dobro i prve dvije trećine su najkonzistentnije koje smo imali u dugo vremena“, rekao je trener Ottawe Paul MacLean, prenose klupske stranice.

New Jersey Devilsi nisu ostali obeshrabreni kada su manje od dvije minute prije kraja regularnog dijela ostali bez vodstva i utakmica je otišla u produžetak. Kapetan Starsa Jamie Benn zaradio je isključenje, a Patrik Eliaš pospremio akciju koja je krenula od Jaromira Jagra nakon svega četrdeset sekundi igre. “Mislim da smo odigrali solidnu gostujuću utakmicu. Plan je bio zadržati ih na četrnaest udaraca. Nismo baš imali sreće na kraju regularnog dijela, ali održali smo se i imamo dva boda. Bodovi puno znače za obje momčadi, pa je bilo jako puno kontakta i bitaka u kojima smo bili jako dobri“, zaključio je trener Devilsa Peter DeBoer. Danius Zubrus i Travis Zajac doveli su goste u prednost, a Benn i Tyler Seguin izjednačili.

Unatoč velika tri gola u drugoj trećini kojima su domaćini došli do rezultata 4:1, utakmica Colorada i Wilda bila je neizvjesna do zadnjeg trenutka. Semyon Varlamov potpisao je produžetak ugovora s Avalancheom na pet godina za 29.5 milijuna dolara i briljirao u sinoćnjem startu. Zaustavio je 31 udarac, taman dovoljno zahvaljujući kasnom golu Nathana MacKinnona. S druge strane leda Zach Parise je dao sve od sebe. Uz dva gola i asistencije na druga dva napravio je sve što je mogao ne bi li Minnesota napravila preokret, ali su ipak ostali kratki za jedan gol. “Naši navijači žele zanimljive utakmice. I dali smo im upravo to. Radi se o detaljima, kao što je držanje pažnje. Ne možeš pobijediti 5:1 ili 6:1 kada vodiš 4:1 ako ispustiš fokus iz vida“, rekao je trener domaćina Patrick Roy, prenose službene stranice. Wild je nakon gola Maxima Talbota, četvrtog u mreži Darcyja Kuempera na vrata stavio Niklasa Backstroma koji je skupio osam obrana.

Karri Ramo prva je zvijezda sinoćnjeg susreta Flamesa i Sharksa u Saddledomeu. Shutout mu je pokvario rookie Eriah Hayes na samom početku zadnje trećine. Dotad su domaćini vodili s dva gola prednosti i nakon primljenog gola nisu se puno uznemiravali već su nastavili svojom igrom i došli do još dva, od kojih je zadnji bio u praznu mrežu. “Imamo puno prilika ispred mreže i frustrirajuće je što odbijanja ne idu nama na ruku. Ali kad krenu, golovi će dolaziti“, izjavio je jedini strijelac San Josea za klupske stranice.

Prva trećina Phoenix Coyotesa, koji će se od iduće sezone zvati Arizona Coyotesi, u susretu s Buffalom na domaćem ledu bila je odlična. Uz 21 pokušaj na vrata zabili su dva gola s razmakom od osamnaest sekundi preuzevši vodstvo. No, tu je kraj dobroj igri. Buffalo se vratio powerplay golom Stevea Otta u drugoj, a Zemgus Girgensons je shorthanded golom odlučio pobjednika na početku treće. “Vodimo 2:1 na početku druge i ne napravimo ništa kao momčad. Imamo ih priliku pobijediti doma i ne uputimo udarac na vrata preko dvanaest minuta. Sramotno je. Tako nam je pobjegla utakmica“, vidno ljut je bio kapetan Yotesa Shane Doan. Ryan Miller skupio je 38 obrana.

Frederik Andersen obranio je 27 pokušaja na vrata Ducksa, a samo dvojica igrača skupila su po dva boda, dok ih je čak dvanaest sudjelovalo su akcijama u pobjedi nad Philadelphia Flyersima. Iako to možda rezultat ne bi rekao, obje momčadi su igrale punih 60 minuta i bilo je trenutaka u kojima se rezultat mogao prelomiti. Vincent Lecavalier izjednačio je gol Patricka Maroona i kada se činilo da će gosti prelomiti utakmicu, Ryan Getzlaf na samom kraju prve vraća vodstvo domaćinima. Corey Perry jedini postiže pogodak u drugoj, a čak četiri gola padaju u zadnjoj. Matt Read i Michael Raffl za Philly i Daniel Winnik i Saku Koivu za Anaheim. “Zadovoljan sam s trudom svoje momčadi. Borili smo se i dali sve od sebe, ali oni su jako dobra momčad i to nije bilo dovoljno“, rekao je na kraju trener Flyersa Craig Berube.

Pittsburgh Penguinsi i Los Angeles Kingsi se rijeko susreću, a u zadnjih sedam utakmica Pensi drže šest pobjeda. Sinoć u Staples Centru briljirao je Jevgenij Malkin, pogotovo u prve dvije trećine, a njegovim stopama nastavio je Jeff Zatkoff. Malkin se upisao u strijelce nepunu minutu od početka utakmica na prekrasno proigravanje Jussija Jokinena, a uslugu je vratio nešto kasnije na drugom powerplayu kada Jokinen zabija svoj šesnaesti gol. “Postići prednost nad ovakvom momčadi je ključno. Ako oni povedu, znaju kako igrati s tim i čuvati ga. Može biti jako teško. Tako da nam je to bio jedan od ciljeva i imali smo jako dobru prvu trećinu“, zaključio je Jokinen koji je skupio tri boda za klupske stranice. Chris Kunitz zaradio je prvo isključenje na utakmici, a Anže Kopitar postiže prekrasan, i jedini gol Kingsa, slapshotom. Izjednačenje ne traje dugo jer čak dvojica igrača Kingsa dobivaju dvije minute zbog prekršaja na Malkinu i u igri 5 na 3 najboljoj powerplay jedinici Lige nije dugo trebalo za novo vodstvo. Kunitz sprema prvi, a Jokinen drugi gol . Darryl Sutter, trener Los Angelesa ostavlja Jonathana Quicka na klupi nakon prve, a Martin Jones, nekadašnji suigrač Zatkoffa iz Manchester Monarchsa (filijala Kingsa u AHL-u) staje na vrata. U drugoj trećini Tanner Glass povećava vodstvo na konačnih 4:1. Između ostalih u momčadi Pensa, Kris Letang nije igrao zbog bolesti.

NHL
Boston Bruins – Montreal Canadiens 1:4
Toronto Maple Leafs – Florida Panthers 6:3
Columbus Blue Jackets – Washington Capitals 5:2
Ottawa Senators – Tampa Bay Lightning 5:3
Dallas Stars – New Jersey Devils 2:3 produžetak
Colorado Avalanche – Minnesota Wild 5:4
Calgary Flames – San Jose Sharks 4:1
Phoenix Coyotes – Buffalo Sabres 2:3
Anaheim Ducks – Philadelphia Flyers 5:3
Los Angeles Kings – Pittsburgh Penguins 1:4

Foto, Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!