Zimski sportovi

Video: Sharksi nakon kaznenih udaraca svladali Blackhawkse, Penguinsi pali u Arizoni

Branimir Korać, Željka Jurkas • nedjelja, 02.02.2014.
Video: Sharksi nakon kaznenih udaraca svladali Blackhawkse, Penguinsi pali u Arizoni

Jedanaest susreta, od čega četiri u matineji odigrano je u subotu navečer u NHL-u. Vidjeli smo tri shutouta i četiri utakmice koje nisu riješene u regularnom dijelu, preokret Maple Leafsa, golijadu Avalanchea, neočekivani poraz prve momčadi Istoka u Phoenixu i odličnog Bobrowskog na vratima Columbusa...

Nakon poraza od Montreal Canadiensa u četvrtak, Boston Bruinsi ugostili su Edmonton Oilerse u TD Gardenu. Ben Scrivens, vratar o kojem su svi pričali ovih dana, nije uspio ponoviti nastup te je uz 37 obrana pustio četiri paka u mrežu. S druge strane leda, Chad Johnson upisao je svoj drugi shutout karijere s dvadeset i dvije obrane. David Krejči prvi je riješio profesora Scrivensa početkom druge trećine, da bi u trećoj Edmonton potpuno pao i Boston upisao još tri gola. “Oni su momčad kakva svi u ligi žele biti kada pričamo o obrani, ne puštaju puno. Pričali smo o tome prije utakmice, oni će biti zadovoljni čekajući pri rezultatu 0:0 ili 1:0 i napast će kada napravimo grešku i opet se povući. Bio sam pun nade kada smo samo s golom zaostatka ušli u treću, ali brzo je splasnulo kada nismo dolazili u prilike...“, komentirao je trener Oilersa Dallas Eakins za klupske stranice.

Tampa Bay ove sezone uspijeva zaustaviti nizove poraza na samom početku. Tako je bilo i sinoć u Montrealu, nakon dva uzastopna poraza, momčad se do zadnjih trenutaka borila i dvadeset i tri sekunde prije isteka produžetka izborila pobjedu. Nate Thompson upisan je kao strijelac oba gola za goste. Onaj pobjednički je svakako njegov, nakon prve solidne akcije Tampe u produžetku skrenuo je dodavanje Viktora Hedmana, ali onaj prvi, shorthanded, je više djelo sreće jer je njegov udarac skrenuo branič Habsa P.K. Subban i prevario Careyja Pricea. “Ne mogu dovoljno pohvaliti naš penalty kill danas. Dobro je što smo imali malo više od minute 5 na 4 prije nego smo otišli na 4 na 3. Penalty kill jedinica je napravila odličan posao, držali su nas u igri i omogućili pobjedu“, zaključio je trener Boltsa Jon Cooper. Montreal je izjednačio utakmicu sredinom treće devetim golom sezone Daniela Brierea.

Nathan MacKinnon iz utakmice u utakmicu pokazuje zašto je bio prvi odabir na draftu prošle godine. Centrirajući liniju s Gabrielom Landeskogom i P.A. Parenteauom upisao je gol i asistenciju, a Landeskog i Jamie McGinn upisali su svaki po dva gola u prvoj utakmici u gotovo godinu dana u kojoj je momčad iz Denvera uspjela zabiti sedam golova. Bio je ovo sedma u nizu pobjeda nad Sabresima i deveta pobjeda u zadnjih dvanaest susreta. Semjon Varlamov upisao je 27 obrana i jednu asistenciju dok je Ryan Miller nakon druge trećine ostao na klupi. “Sve ide dobro, naša linija se sve bolje razumije. Odradili smo dobar posao, svatko od nas donosi nešto drugačije. Landy je jedan od najboljih čuvara paka, a P.A. odlično dodaje. Pokušao sam im dati podršku sa svojim klizanjem, i cijela momčad je pomogla“, rekao je rookie nakon svoje prve utakmice s tri boda. Marc-Andre Cliche zabio je svoj prvi NHL gol, a Matt D'Agostini zabio je jedini gol za goste sredinom druge trećine.

Los Angeles Kingsi imaju ozbiljnih problema s realizacijom. Iako nisu poznati kao momčad koja puno zabija niti igra s velikim brojem golova na obje strane, u zadnjih šest susreta imaju tri gola, sva tri od Anžea Kopitara. Uz osam poraza u zadnjih devet utakmica, tri puta, uključujući sinoć suparnička momčad im je zaključala mrežu. Iako su dozvolili svega trinaest udaraca Jonathan Quick je ostao nemoćan na dva. S druge strane Steve Mason je obranio svih 35 za svoj 22. shutout. Wayne Simmonds upisao je svoj 100. NHL gol nakon podužeg čekanja baš protiv svoje bivše momčadi. Kapetan Claude Giroux zabio je na samom kraju u powerplayu svoj sedamnaesti gol sezone. “Pričali smo o Kingsima prije, oni su velika, jaka momčad. Igraju jako dobru obranu i morali smo isto tako uzvratiti. Mislim da su dečki odradili dobar posao, nismo stvarali puno prilika, ali kapitalizirali smo powerplay, što mislim da je jako bitno. Sviđa mi se kako se borimo, koliko smo konkurentni trenutno“, sažeo je sve trener Flyersa Craig Berube.

Phil Kessel upisao je hat trick i asistenciju u sinoćnjem susretu protiv Ottawa Senatorsa u Air Canada Centru. Zadnji kojim se popeo na drugo mjesto strijelaca NHL-a bio je pobjednički za konačno razbijanje izjednačenja pred kraj treće trećine. Nakon njega Tyler Bozak i Nazem Kadri dižu rezultat za konačnih tri razlike. Ottawa je prva povela, i to s dva gola kroz prvih 27 minuta igre. Kessel smanjuje zaostatak, a Joffrey Lupul prvi put izjednačuje. Kesselov drugi je bio prvo vodstvo domaćina na koje reagira Chris Neil, no nakon novog vodstva Senatorsi nemaju snage za povratak. “U zadnje vrijeme igra jako dobro i učinkovit je u napadu, samo ga treba pogledati kada se natječe za pak i brani ga u napadačkoj zoni“, rekao je o svom suigraču Kesselu za službene stranice Lupul.

U zadnjoj domaćoj utakmici prije olimpijske pauze, Columbus Blue Jacketsi dali su navijačima nešto za uspomenu. Sergej Bobrowski zaustavio je 35 udaraca, a prva linija dovela je domaćine u neuhvatljivu prednost od dva gola u prvoj trećini. Brad Boyes jedini je uspio proći Bobrowskog, iako se Florida trudila i na duže periode posve nadigrala Columbus. Za pozitivan rezultat pobrinuli su se Nick Foligno i Marc Letestu. “Nije izgledalo kao 4:1 utakmica za nas. Treba čestitati Floridi. U drugoj su nas jako stisnuli i stavili na pete. Pobjeđivali su u međusobni dvobojima, a mi nismo“, pohvalio je protivnika trener Blue Jacketsa Todd Richards.

Nashville očajnički treba bodove u borbi za doigravanje, a s teškog gostovanja u St. Louisu vraća se s bodom u džepu. Odlični Blues u susretu u kojem nije nedostajalo preokreta slavio je s 4:3 nakon kaznenih udaraca, a gostima nije pomogao niti Carter Hutton koji je imao dobar dan s upisanom 31 obranom. Vladimir Tarasenko odradio je velik posao, prvo je vratio svoju momčad u igru i osigurao joj produžetak, a zatim je zabio u četvrtoj seriji kazneni udarac i osigurao pobjedu. Blues je vodio 2:0 golovima Jadena Schwartza i Davida Backesa, no gosti su preokrenuli rezultat preko Paula Gaustada, Mikea Fishera i Romana Josija prije nego li je Tarasenko zabio za produžetak. “Mislim da je ovo velik bod za nas. Zaostajali smo 2:0 protiv odlične momčadi i uspjeli to preokrenuti. Krenuli su sjajno, no kako je utakmica odmicala, bili smo sve bolji. Tarasenko je samo pokazao kako je opasan“, rekao je trener Predatorsa Barry Trotz.

Pittsburgh Penguinsi su poraženi na gostovanju u Phoenixu s 3:1. Coyotesi su pokazali još jednom kako su sposobni pobijediti najbolje, ali i izgubiti od najlošijih. Ovaj put su bili u pravom raspoloženju i stigli su do vrijedne pobjede u borbi za doigravanje. Mike Ribeiro ih je doveo u prednost prije nego li je jedan od rijetkih pogodaka postigao bivši član Penguinsa Zbynek Michalek. Evgeni Malkin je uspio smanjiti na 2:1, ali utakmicu je riješio Radim Vrbata golom početkom posljednje trećine čime su Penguinsi upisali rijetki poraz protiv momčadi sa Zapada. “Ovo je bila žestoka borba s obje strane, utakmica kakve očekujemo u nastavku sezone. Moramo biti strpljiviji i čekati svoju priliku, ovo nije bio pravi način“, smatra trener Penguinsa Dan Bylsma.

U posljednjoj domaćoj utakmici prije olimpijske pauze Calgary je u produžetku svladao Minnesotu s 4:3. Domaćin je imao hendikep što je krajem prve trećine ostao bez vratara Karrija Rama te je na vrata morao nezagrijani Reto Berra, no izdržao je prve nalete Wilda. Imali su Flamesi i vodstvo 3:1, da bi se Minnesota u zadnjih deset minuta susreta vratila golovima Danyja Heatleya i Keitha Ballarda, ali u produžetku je Mikael Backlund ipak zabio za pobjedu Calgaryja. Bio je to Backlundov drugi gol u ovom susretu, a osim njega još su pogađali i TJ Galiardi i Dennis Wideman dok su s druge strane precizni bili Matt Cooke te već spomenuti Heatley i Ballard. “U posljednje dvije utakmice u trećoj dionici smo bili jako dobri, odlično smo klizali i bili smo vrlo agresivni. Međutim isto tako u prve dvije trećine smo igrali 'igru čekanja', a tako nećemo do uspjeha“, smatra Heatley.

Anaheim Ducksi imaju širinu, vodeća su momčad lige, ali noćas nisu pokazali zašto su na vrhu. Dallas je odigrao jako dobru utakmicu predvođen Danom Ellisom na vratima i s njegovih 26 obrana za 14. shutout u karijeri te su Ducksi po prvi put ove sezone ostali bez postignutog pogotka. Trevor Daley je doveo Starse u vodstvo u 26. minuti da bi na prazan gol u posljednjoj minuti zabio i Jamie Benn te potvrdio pobjedu Dallasa. “Nismo radili nikakav pritisak, a protiv momčadi poput Dallasa morate biti čvrsti i uzimati ničije pakove. Ukoliko to ne napravite, do izražaja dolazi njihova velika brzina te vas očekuje teška utakmica“, objasnio je djelomično razloge poraza trener domaćina Bruce Boudreau.

Svega dva pogotka viđena su u susretu San Josea i Chicaga koji je završen pobjedom Sharksa nakon kaznenih udaraca. Oba su postignuta sredinom druge dionice i to u razmaku od minute. Prvo je Joe Pavelski donio prednost Sharksima, a onda je Brandon Saad vratio stvari na početak. Blackhawkse je u igri držao Corey Crawford s 38 obrana, ali niti on nije pomogao prilikom kaznenih udaraca gdje je junak domaćina bio Antti Niemi obranjenim pokušajem Patricku Sharpu. “Najviše me brine što nisam upisao nijednu obranu u shootoutu. Nisam na to naviknuo. Što se tiče same igre, bili smo dobri, imali smo nekoliko velikih prilika, ali ovaj put nije išlo“, rekao je Crawford.

NHL
Montreal Canadiens – Tampa Bay Lightning 1:2 produžetak
Boston Bruins – Edmonton Oilers 4:0
Los Angeles Kings – Philadelphia Flyers 0:2
Colorado Avalanche – Buffalo Sabres 7:1
Toronto Maple Leafs – Ottawa Senators 6:3
Columbus Blue Jackets – Florida Panthers 4:1
St. Louis Blues – Nashville Predators 4:3 kazneni udarci
Phoenix Coyotes – Pittsburgh Penguins 3:1
Calgary Flames – Minnesota Wild 4:3 produžetak
Anaheim Ducks – Dallas Stars 0:2
San Jose Sharks – Chicago Blackhawks 2:1 kazneni udarci

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!