Tenis

Davis Cup: Hrvatska u travnju u goste Poljskoj na noge Janowiczu i društvu

Vedran Babić • nedjelja, 02.02.2014.
Davis Cup: Hrvatska u travnju u goste Poljskoj na noge Janowiczu i društvu
Foto: EPA

U svom prvom dvoboju u Davis Cupu ove godine Hrvatska će početkom travnja gostovati u Poljskoj, gdje će tražiti plasman u doigravanje za povratak u Svjetsku skupinu...

Veliki izazov čeka hrvatsku Davis Cup reprezentaciju u 2. kolu skupine 1 Euroafričke zone. Od 4. do 6. travnja izabranici Željka Krajana gostuju u Poljskoj, koja je ovog vikenda u Moskvi s 3-2 bila bolja od Rusije.

Uoči nedjelje Poljaci su vodili 2-1, a pobjedonosni treći bod donio im je Jerzy Janowicz protiv Dmitrija Tursunova (6:3, 7:5, 7:6 (3)). U nebitnom petom susretu Tejmuraz Gabašvili porazio je Michala Przysieznog 7:5, 7:5.

Izbornik Krajan kaže kako je očekivao pobjedu Poljaka. "Bili su favoriti i to su opravdali. Bit će nam zahtjevan protivnik, tim prije što ćemo igrati u gostima. Rekao bih da su izgledi 50-50. Mislim da će nam staviti najbržu moguću podlogu, iznenadilo bi me da bude išta drugo. Ona odgovara i nama, ali svakim drugačijim izborom sebi bi napravili štetu."

Osim Janowicza (21. tenisača svijeta) i Przysieznog (57. - najbolji renking karijere), Poljsku su ovog vikenda predstavljali Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski, dvojica igrača koji čine jedan od najboljih parova svijeta. Fyrstenberg je 17., a Matkowski 19. Već su šest puta zajedno nastupali na završnom turniru najboljih parova. 2011. godine izgubili su u finalu, 2008. i 2010. u polufinalu, dok su 2006., 2009. i 2013. ispali u skupini. Prošle su godine bili u skupini s Ivanom Dodigom i Marcelom Melom od kojih su izgubili.

Dodig je o Poljskoj kao suparniku rekao da je riječ o najtežem mogućem protivniku u ovoj razini Davis Cupa. "Mislim da je Poljska bolja i od nekih reprezentacija u Svjetskoj skupini. Ima odličan par koji je lani bio na Mastersu, prvog igrača koji je sposoban pobijediti svakoga, kvalitetnog drugog igrača bez obzira hoće li to biti Kubot ili Przysiezny. Željni su ulaska u Svjetsku skupinu."

Hrvatska je ovog vikenda bila slobodna kao nositelj, a Poljska, zanimljivo, nikada nije igrala u Svjetskoj skupini. Lani su igrali doigravanje, ali su u Varšavi izgubili od Australije 4-1. Janowicz tada nije igrao zbog ozljede. Hrvatska i Poljska nikada se prije nisu sastali, a ždrijeb je odlučio da će domaćin biti Poljska.

O sljedećem suparniku par je riječi rekao i Marin Čilić: "Cijela poljska ekipa je odlična, zaokružena. Imaju izvrsnog Jerzyja Janowicza, imaju i Lukasza Kubota koji je prošle sezone bio četvrtfinalist Wimbledona te sjajan par. Najjači su protivnik kojeg smo mogli dobiti i trebamo se dobro pripremiti. Jasno, i mi imamo adute, nadam se da ćemo u kvalifikacije za Svjetsku skupinu otići mi."

Janowicz u Davis Cupu ima devet uzastopnih pobjeda u singlu (ukupno 15-6), a debitirao je 2008. godine. Fyrstenberg u paru ima omjer 20-7, a Matkowski 20-8. Zajedno imaju omjer 16-6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Shaggy03.02.2014. u 10:01
    poljska do finala u world group. lakše s takvim izjavama. janowicz koji gubi od bašića i maxia gonzaleza pa da nam predstavlja neki bauk. čilić je bolji tenisač od janowicza što god netko mislio o tome. poljak kad je na nekom vrhuncu i adrenalinu djeluje odlično. međutim, to se događa 2-3 x u... [više na forumu]
    Shaggy
  • Obrisan korisnik03.02.2014. u 04:05
    užasan ždrijeb, ovo bi bio podvig dobit... poljska može do finala u svjetskoj skupini
    Obrisan korisnik