Tenis

Iskusni njemački kvalifikant izbacio Antu Pavića s PBZ Zagreb Indoorsa

Vedran Babić • utorak, 04.02.2014.
Iskusni njemački kvalifikant izbacio Antu Pavića s PBZ Zagreb Indoorsa
Foto: FaH

Prvi hrvatsko-njemački okršaj na PBZ Zagreb Indoorsu u utorak od njih ukupno tri otišao je stranu gostujućeg kvalifikanta Björna Phaua, koji je u dva seta rutinski svladao deset godina mlađeg Antu Pavića...

Program PBZ Zagreb Indoorsa u utorak na Središnjem terenu nudi tri okršaja hrvatskih i njemačkih tenisača u prvom kolu pojedinačnog dijela turnira. U prvom od ta tri meča kvalifikant Björn Phau porazio je Antu Pavića 6:3, 6:4 za sat i šest minuta igre.

24-godišnji Ogulinac debitirao je u glavnom turniru u Zagrebu nakon što je pet puta gubio u kvalifikacijama. Ove je godine dobio pozivnicu organizatora zahvaljujući svojim odličnim rezultatima u 2013. godini. U dvoboj s Phauom ušao je kao 229. tenisač svijeta, što mu je najbolji renking karijere, i pun optimizma.

Čilić protiv Lajovića

Međusobni okršaj srbijanskih tenisača pripao je Dušanu Lajoviću, koji je sa 6:2, 6:3 porazio kvalifikanta Peđu Krstina. 19-godišnji Krstin (373.) prvi je put nastupao u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira i na terenu se zadržao 58 minuta. Lajović je realizirao četiri od pet break lopti i spasio obje Krstinove. U drugom će kolu Lajović igrati protiv Marina Čilića. Hrvatski se predstavnik sa 101. tenisačem svijeta još nije sastajao.

No, 34-godišnji Nijemac slavio je prilično lako i tako uzvratio Paviću za poraz na Challengeru u Bratislavi prošle godine na podlozi sličnoj onoj u Zagrebu. Phau je trenutno 358. tenisač svijeta, a 2006. bio je 59. U Zagrebu je prošao tri kola kvalifikacija

Pavić je odlično krenuo u susret osvojivši servis-gem bez izgubljenog poena. Nije bilo tragova nervoze, no Phau je potom do prvog breaka stigao u trećem gemu za vodstvo 2:1. Pavić je odmah uzvratio izjednačivši na 2:2, no njegovo slavlje kratko je trajalo. Phau je brzo stigao do nove prednosti breaka (3:2).

Nakon toga je Pavić sve češće bio pod pritiskom na svom servisu. Kod 2:4 izvukao je 15-40, no kod 3:5 izgubio je servis bez osvojenog poena.

Drugi je set bio puno izjednačeniji i neizvjesniji. U prvom gemu Pavić je stisnuo Phaua došavši do 0-30 i izjednačenja, no Nijemac je zadržao servis. Bila je to i jedina prijetnja igraču na servisu sve do 5:4 za Phaua.

Izgledalo je kako ni tada neće biti opasnosti za servera jer je Pavić imao 40-0, a onda i prednost. No ni jednu od ukupno četiri gem-lopte nije iskoristio. Phau je izborio prvu meč-loptu i odmah je realizirao zahvaljujući šestoj dvostrukoj pogrešci Pavića.

Pavić je na kraju ipak platio danak neiskustvu u igranju mečeva na ovoj razini. Ovo mu je bio tek drugi meč u glavnom ždrijebu ATP turnira. Onaj prvi, lani na travi u Newportu, također je izgubio.

Phau, kojeg nekolicina kolega s Toura smatra najbržim među tenisačima, je zabio 33 izravna poena naspram 25 Pavića. Hrvatski je tenisač imao 24 neprisiljene pogreške, a Phau samo 13.


U konkurenciji parova polovični učinak hrvatskih predstavnika. Četvrti nositelji Marin Draganja i Mate Pavić svladali su Nizozemca Jesseja Hutu Galunga i Nijemca Franka Mosera 6:4, 6:4. U drugom će kolu Draganja i Pavić igrati protiv izraelsko-češke kombinacije Jonathan Erlich/Lukaš Rosol.

Dino Marcan i Nikola Mektić izgubili su od trećih nositelja Johana Brunstroma i Juliana Knowlea 6:2, 7:6 (3). Hrvatska je kombinacija u drugom setu vodila 4:1, da bi kod 5:6 napravila break i izborila 13. igru, u kojoj su ipak slavili Brunstrom i Knowle.

PBZ Zagreb Indoors, 1. kolo:
A. Pavić (Hrvatska, WC) - Phau (Njemačka, Q) 3:6, 4:6
Lajović (Srbija) - Krstin (Srbija, Q) 6:2, 6:3

PBZ Zagreb Indoors, 1. kolo parova:
M. Draganja/M. Pavić (Hrvatska, 4) - Huta Galung/Moser (Njemačka) 6:4, 6:4
Marcan/Mektić (Hrvatska, WC) - Brunstrom/Knowle (Švedska/Austrija, 3) 2:6, 6:7 (3)
Erlich/Rosol (Izrael/Češka) - Bednarek/Kowalczyk (Poljska) 6:1, 6:4
Demoliner/Raja (Brazil/Indija) - Čermak/Elgin (Češka/Rusija) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!