Tenis

Karlović se s 44 asa revanširao Brandsu i osigurao okršaj s Dodigom u drugom kolu

Vedran Babić • utorak, 04.02.2014.
Karlović se s 44 asa revanširao Brandsu i osigurao okršaj s Dodigom u drugom kolu
Foto: Kristijan Komarica

Ivo Karlović obranio je u utorak hrvatsku čast na PBZ Zagreb Indoorsu. Prethodna dva hrvatsko-njemačka okršaja dana otišla su na stranu gostujućih igrača, no u onom trećem Karlović je u tri seta eliminirao Daniela Brandsa na tom putu zabivši 44 asa...

Njemačka - Hrvatska 2:1. Rezultat je to triju okršaja predstavnika tih dviju zemalja u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa ovog utorka. Björn Phau porazio je Antu Pavića 6:3, 6:4, potom je Michael Berrer izbacio Bornu Ćorića 6:4, 3:6, 6:4, da bi u posljednjem meču Ivo Karlović (79.) obranio hrvatsku čast pobjedom nad Danielom Brandsom 6:7 (4), 7:5, 7:6 (3).

Karlović se tako revanširao Nijemcu za poraz u istoj fazi zagrebačkog turnira 2011. godine. U tom je susretu napravljen samo jedan break i to onaj Brandsa. U drugom njihovom dvoboju, godinu dana ranije u Delray Beachu, uopće nije bilo breakova. Četiri od tih pet setova koje su odigrali rješavalo se u tie breaku. Stoga je bilo za očekivati da će slično biti i u Zagrebu ove godine.

I zaista, u meču koji je trajao nešto manje od dva sata napravljen je samo jedan break. Ovaj ga je put napravio Karlović, koji je uz to ispalio 44 asa. Riječ je inače o izjednačenju rekorda po broju asova u meču na dva dobivena seta. Ako znamo da je odigrao 18 servis-gemova, to je nešto više od dva asa po gemu. Još je impresivniji podatak da je tijekom cijelog susreta izgubio samo 12 poena na svom servisu. Brands (68. tenisač svijeta) ga ni jednom nije ozbiljnije ugrozio. Jednom je došao do izjednačenja - i to je sve.

Samo jedan od tih 12 poena uskoro 35-godišnji Zagrepčanin izgubio je u prvom setu. Ono što je nevjerojatno jest to da mu je upravo taj jedan poen odnio set. Izgubio ga je kod 4-4 u tie breaku, nakon čega je Brands zadržao svoja dva servis-poena i osvojio prvu dionicu. Karlović je prethodno imao ukupno pet break lopti (dvije kod 2:1, tri kod 3:2), ali ih nije iskoristio. Karlović je u prvom setu osvojio dva poena više (43-41), ali uzalud.

Usprkos gubitku seta na zaista nesvakidašnji način, Karlović se nije dao smesti. I u drugom je setu nastavio s odličnim izvedbama na svom servisu, a na servisu Brandsa dočekao je priliku kod 5:5. Imao je Karlović 0-30, Brands je izjednačio na 30-30, no Karlović je potom osvojio dva uzastopna poena i došao do željenog breaka. Stečenu prednost Karlović je lako realizirao i odveo meč u treći set.

Ni u odlučujućoj dionici Karlović nije imao problema na servisu, no isto je vrijedilo i za Brandsa. Pobjednik se tako odlučivao u 13. igri.

Očekivala se dramatična završnica u kojoj će poeni protiv servisa biti rijetkost, no dogodilo se nešto drukčije. S dva uzastopna oduzeta servisa Karlović je poveo 4-0 i praktički riješio meč. Brands je nadoknadio jedan izgubljeni servis i smanjio na 5-3, ali je onda promašio relativno lagani forhend volej. Karlović je potom realizirao prvu od ukupno tri vezane meč-lopte koliko ih je imao na raspolaganju.

U drugom će kolu "Div sa Šalate" igrati protiv sunarodnjaka Ivana Dodiga, koji ga je porazio lani u drugom kolu Zagreba (7:6 (2), 6:7 (2), 6:3). Dodig je u prvom kolu bio slobodan. Karlović za sada ni jednom nije pobijedio Dodiga u prethodna četiri međusobna susreta. Jednom su se sastali već i ove godine i to u prvom kolu Australian Opena.

PBZ Zagreb Indoors, 1. kolo:
Karlović (Hrvatska) - Brands (Njemačka) 6:7 (4), 7:5, 7:6 (3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2014. u 18:55
    dobro dodick jel sad u redu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2014. u 08:19
    hahahaha dodika hahahahaha ovaj seedorf nije normalan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2014. u 23:18
    daj Boze da hrvat karlo veliki dobije hrvatskog međugorca dodika
    Obrisan korisnik
  • teniosac04.02.2014. u 23:03
    imam osječaj da bude ovaj put dobil Dodiga..
    teniosac
  • Obrisan korisnik04.02.2014. u 22:31
    čekaj, 44 asa u best of 3?!?! rekord galaksije!
    Obrisan korisnik