Tenis

Foto: Haas posljednja ovogodišnja Čilićeva prepreka u Zagrebu, prvi nositelj okrenuo protiv Evansa

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • subota, 08.02.2014.
Foto: Haas posljednja ovogodišnja Čilićeva prepreka u Zagrebu, prvi nositelj okrenuo protiv Evansa
Foto: Kristijan Komarica

Tommy Haas izborio je susret s Marinom Čilićem u ovogodišnjem finalu PBZ Zagreb Indoorsa. Prvopostavljeni Nijemac je u drugom subotnjem polufinalu singla svladao Britanca Daniela Evansa, koji je do ove faze turnira došao kao lucky loser...

Poslije Marina Čilića, koji je nadjačao Björna Phaua, i Tommy Haas opravdao je ulogu favorita u polufinalu devetog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa. Prvopostavljeni 35-godišnji Nijemac, 12. igrač svijeta, probio se u finale s 5:7, 6:4 i 6:3 protiv britanskog lucky losera Daniela Evansa, koji je ušao u glavni turnir nakon otkaza Radeka Štepaneka u prvom dijelu tjedna.

Haas ove godine prvi put igra na zagrebačkom Indoorsu, a u dolasku do finala, dvaput u tri meča slavio je poslije gubitka prvog seta, nakon što je u osmini finala u njemačkom dvoboju s 4:6, 6:3 i 6:3 prošao Benjamina Beckera. Protiv Evansa je osigurao pobjedu za malo manje od dva sata na terenu, s po jednim breakom na putu do osvajanja druge i treće dionice.

Haas u prednosti u međusobnom omjeru

Tommy Haas i Marin Čilić dosad su igrali tri puta, s prednošću iskusnog Nijemca od 2-1 u međusobnom omjeru. Haas je pobijedio sa 7:5, 7:5, 1:6, 6:7(3) i 10:8 prije pet sezona u trećem kolu Wimbledona i sa 7:6(7), 6:0 preklani u polufinalu na zemlji Hamburga, dok se jedina pobjeda hrvatskog aduta dogodila 2012. u polufinalu Münchena, također na zemlji, kada je bilo 6:3 i 6:4.

Nijemac će u nedjelju igrati svoje 28. finale i tražiti 16. ATP naslov u karijeri, dok će Čilić biti u lovu na jubilarnu desetu titulu na ATP Touru. Dosadašnji omjer u finalima mu je 9-8.

Iskusni njemački tenisač je ove godine u Zagrebu prvi put došao do finala nekog ATP turnira u ulozi prvog nositelja, nakon što je u takvoj situaciji dosad bio na 0-12, a osvrćući se na dvoboj s Evansom, kazao je da mu se 13-ica pokazala sretnom. "To mi je možda dalo malo poticaja pri kraju iako nisam puno mislio o tome", opisao je Haas, dodajući da protiv britanskog lucky losera nije bilo jednostavno s obzirom na to da o suparniku nije znao praktički ništa. Ovo im je bio prvi međusobni susret.

"Sviđa mi se njegova igra, rekao bih da je igrao izuzetno dobro", kazao je prvopostavljeni Nijemac o Evansu, spominjući da je njegov polufinalni protivnik pokazao da zna miksati igru, a zna biti raznovrstan i na servisu.

"Kada dobiješ nekoliko mečeva u kvalifikacijama, dobiješ samopouzdanje, a sa samopouzdanjem možeš postati opasan", zaključio je Haas, koji se potom okrenuo najavi dvoboja s Marinom Čilićem u nedjelju u 17 sati.

"Vrlo sam uzbuđen što sam u novom finalu, igrat ću protiv igrača koji je ovdje velika zvijezda, ovdje živi i očito je da mu se ovdje sviđa igrati", istaknuo je Nijemac: "Njegov učinak pokazuje koliko se igrači dobro osjećaju kada igraju kod kuće, pokušat ću prekinuti njegov niz. Nismo igrali dosta dugo, ima jaku igru, ja ću probati sa svojim pristupom, s malo više miksanja u igri."

U posljednjem meču dana, Nijemac Philipp Marx i Slovak Michal Mertinak izborili su finale parova sa 6:3 i 6:4 protiv četvrtopostavljenog hrvatskog dvojca Marin Draganja/Mate Pavić. Marx i Mertinak time su nastavili svoju ovogodišnju "hrvatsku seriju" u Zagrebu. U prvom kolu bili su jači od Ivana Dodiga i Brazilca Marcela Mela, koji su bili prvi nositelji, dok su u četvrtfinalu prošli Tonija Androića i Marina Čilića, vlasnike pozivnice.

Njemačko-slovački par će se u nedjelju u 14 sati u finalu sresti s drugim nositeljima, Nizozemcem Jean-Julienom Rojerom i Rumunjem Horijom Tecauom.

PBZ Zagreb Indoors, 8.2.2014., polufinale:
Haas (Njemačka, 1) - Evans (Velika Britanija, LL) 5:7, 6:4, 6:3

Parovi, polufinale:
Marx/Mertinak (Njemačka/Slovačka) - Draganja/M. Pavić (Hrvatska, 4) 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2014. u 13:09
    idemo tommy!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2014. u 02:09
    iznenađujuće dobar haas, a čilić opet brutalno precijenjen... jednostavno ne vjerujem da može ponoviti igru kao protiv dodiga... a ako je i ponovi, mnogo toga će se pitati haasonju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.02.2014. u 23:48
    ajmo ciglić
    Obrisan korisnik