Zimski sportovi

Video: Matthiasu Mayeru zlato u spustu, Svindal i Miller ostali bez odličja

Igor Šestak • nedjelja, 09.02.2014.
Video: Matthiasu Mayeru zlato u spustu, Svindal i Miller ostali bez odličja
Foto: EPA

Na samom početku drugog dana Zimskih olimpijskih igara u Sočiju podijeljen je prvi komplet medalja u alpskom skijanju. Na teškoj stazi za odličja su se borili spustaši, a zlatom se prilično iznenađujuće okitio Austrijanac Matthias Mayer. Srebrna medalja pripala je Talijanu Christofu Innerhoferu, a brončana Norvežaninu Kjetilu Jansrudu. Hrvatski olimpijac Natko Zrnčić-Dim osvojio je 29. poziciju.

U nedjelju ujutro u Sočiju su započela natjecanja u alpskom skijanju. Prva disciplina bio je spust za skijaše i to na vrlo teškoj stazi u Roza Hutor skijaškom centru. Spustaše su dočekali prilično dobri uvjeti, poluoblačno vrijeme bez padalina i temperatura zraka od minus dva stupnja Celzija na startu te tri stupnja Celzija u cilju. Ranije ovog tjedna skijaši su imali mnogo poteškoća na treninzima, bilo je teških padova i ozljeda, no srećom na samoj utrci takvih ružnih scena nije bilo pa je u prvom planu bilo skijanje.

Od prvih 14 skijaša koji su se spustili olimpijskom stazom, posao je najbolje odradio Austrijanac Matthias Mayer. Prošao je stazu u vremenu 2:06,23, deset stotinki brže od Norvežanina Kjetila Jansruda, te kao vodeći dočekao suparnike koji su smatrani favoritima ovog natjecanja.

Mnogo se očekivalo od Bodea Millera sa startnim brojem 15 i njegova je vožnja bila uobičajeno spektakularna, ali nedovoljno brza. Napravio je previše manjih pogrešaka i zaostao za Mayerom 52 stotinke. Nakon Millera zakazali su i Kueng i Paris, a Aksel Lund Svindal također nije bio na svojoj uobičajenoj razini i u cilj je ušao kao treći sa zaostatkom od 29 stotinki.

Mayer je tada počeo ozbiljnije razmišljati o olimpijskom zlatu, a najveću prijetnju stvorila mu je vožnja Christofa Innerhofera. Talijan je imao veliku prednost u gornjem dijelu staze, no popustio je u donjem i ciljem prošao sa šest stotinki zaostatka u odnosu na Mayera. Gurnuo je Jansruda na treće mjesto, a Svindala van pobjedničkog postolja.

Nakon što je bez prevelikih stresova ispratio vožnje Guaya, Krölla i Streitbergera, Mayer je mogao započeti s velikim slavljem. Njegova vožnja bila je najkonstantnija i sa samo 23 godine stigao je do golemog uspjeha te se upisao u olimpijsku povijest. Zanimljivo, riječ je o skijašu koji u utrkama Svjetskog kupa još nijednom nije stajao na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Samo dvaput u karijeri je bio na postolju, dva puta drugi u utrkama superveleslaloma.

Christof Innerhofer zaradio je srebrnu medalju. Karijera ovog 29-godišnjaka bogatija je od Mayerove. U Svjetskom kupu ima šest pobjeda, a s najvećim veseljem sjeća se Svjetskog prvenstva 2011. godine na kojem je osvojio tri medalje. Zlato u superveleslalomu, srebro u superkombinaciji i broncu u spustu. Za njegov uspjeh u Sočiju ipak se ne može reći kako je bio očekivan jer je iza njega prilično neuspješna sezona u Svjetskom kupu.

Kjetil Jansrud jedini je od trojice najbržih koji već zna kako je osvojiti olimpijsku medalju. Prije četiri godine osvojio je srebro u veleslalomu, a u Sočiju mu je pridružio broncu u spustu. 28-godišnji Norvežanin u Svjetskom kupu ima samo jednu pobjedu u karijeri i to u superveleslalomu, ali sada se može pohvaliti osvajanjem svoje druge olimpijske medalje.

Aksel Lund Svindal nije uspio doći do svoje četvrte medalje na ZOI, ostao je korak do tog ostvarenja. Ugodno je iznenadio Travis Ganong i osvojio peto mjesto, Carlo Janka je bio vrlo dobar šesti, a u prvih deset natjecanje su završili Fill, Miller, Franz i Guay.

Na olimpijskom spustu nastupio je i hrvatski skijaš Natko Zrnčić-Dim. Vrlo dobro je odradio prvu polovicu svog nastupa, ali u središnjem i donjem dijelu staze izgubio je mnogo vremena u odnosu na pobjednika i u cilj je ušao sa zaostatkom od tri sekunde i 57 stotinki te utrku završio na 29. poziciji. Nije uspio ostvariti željeni uspjeh - ulazak među 15 najboljih, ali ovaj će mu nastup zasigurno olakšati pripremu za njegovu najjaču disciplinu, superkombinaciju.

Od skijaša koji nisu stigli do cilja treba izdvojiti tek Francuza Johana Clareya. Napravio je pogrešku i promašio vrata, ali srećom nije doživio pad.

Program alpskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju nastavlja se u ponedjeljak superkombinacijom za skijašice, dok će skijaši ponovno na stazu 14. veljače kada je na rasporedu superkombinacija. Tada će svoj prvi nastup na ZOI odraditi i Ivica Kostelić te tražiti put do svoje četvrte olimpijske medalje u karijeri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2014. u 15:28
    Pobjeda Mayera nije po meni nekakva senzacija, iznenađenje jest jer prema treninzima najveći favorit bio je Bode Miller, a po formi tijekom sezone to je bio Aksel Lund Svindal. Ali sama činjenica da je Mayer ušao među četvoricu predstavnika moćne skijaške nacije kao što je Austrija, koja ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2014. u 15:21
    Ovo u svakom slučaju pokazuje da najveći favoriti ne samo da mogu ostati bez zlata nego i bez medalje općenito, dovoljna je samo mala greška i sve iskustvo pada u vodu. A s druge strane, debitanti, od kojih se ne očekuje nikad ništa, itekako mogu iznenaditi (slučaj Matthiasa Mayera). Što se pak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.02.2014. u 10:30
    najbolji na spustu je bio bruno kovacevic... kakav je to genijalac boze moj... kada je objasnjavao onu brzinu skijasa u km/h koja se pojavi na ekranu veli nas pametni bruno ''DOGODILO SE U NEKOLIKO NAVRATA DA SKIJAS SA NAJVECOM IZMJERENOM BRZINOM NE POBIJEDI, SVE OVISI KOJEM SKIJASU MJERE BRZINU NA... [više na forumu]
    Obrisan korisnik