Zimski sportovi

Video: Ducksi odlaze na pauzu s pobjedom, St. Louis preuzima drugo mjesto

Željka Jurkas • nedjelja, 09.02.2014.
Video: Ducksi odlaze na pauzu s pobjedom, St. Louis preuzima drugo mjesto
Foto: EPA

Deset susreta odigrano je sinoć u NHL-u prije Olimpijske stanke. Vodeća momčad Lige uspjela je zaustaviti niz poraza, St. Louis je od Chicaga preuzeo prvo mjesto Centralne divizije, Habsi su upisali treću pobjedu, a Flyersi četvrtu, Boston se lako obračunao s Flamesima, a Holtby je upisao jedini shutout večeri...

Philadelphia Flyersi su došli do svoje četvrte pobjede u nizu u matineji u Wells Fargo Centru. Nakon izbivanja s domaćeg leda od kraja studenoga prošle godine, vratar Ray Emery obranio je 32 udarca Flamesa i propustio tek onaj Matta Stajana kad je njegova momčad vodila s dva pogotka razlike. “On je pobjednik. Pobijedio je svugdje gdje je branio. Znao sam da će dobro odigrati. Na treninzima je bio u odličnoj formi“, rekao je nakon pobjede trener Flyersa Craig Berube. Brayden Schenn doveo je domaćine u prednost, a Scott Hartnell odbio je udarac Claudea Girouxa nakon četiri minute igre u trećoj trećini.

Tri kruga kaznenih udaraca bili su potrebni St. Louis Bluesima da dođu do nova dva boda i preuzmu vodeće mjesto u Centralnoj diviziji. T.J. Oshie i Vladimir Tarasenko bili su uspješniji od Ala Montoye dok je Brian Elliott zaustavio oba pokušaja Jetsa. “Svi smo uzbuđeni. Mislim da je utakmica točno pokazala kakvih nam je zadnjih deset dana. Bili smo odlični u prvoj trećini, loši u drugoj i opet dobri s puno većom kontrolom u trećoj. Igračima je bilo teško zadržati fokus, ali svaki puta kad bi nas stisnuli, dobro smo odreagirali“, izjavio je trener Bluesa Ken Hitchcock. Brenden Morrow i Derek Roy skupili su gol i asistenciju u prvoj, a Jaden Schwartz postigao je treći gol početkom zadnje trećine. Mark Scheifele smanjio je zaostatak u prvoj te u drugoj imao jedini gol. Dustin Byfuglien zabio je sredinom treće za izjednačenje.

Rapsodiju u žuto-crnom gledali smo u TD Gardenu. Od šest strijelaca i sedam igrača koji su imali dva ili više bodova, Patrice Bergeron je svakako bio prva zvijezda. “Mislim da je ovo odraz našeg sustava i plana igre. Držimo ga se zadnjih deset, jedanaest utakmica i to je razlog uspjeha. Držimo se sustava, male stvari radimo dobro i uzimamo ponuđeno. Mislim da nam i dubina pomaže. Trenutno svi pomažu i svi sudjeluju i to je ključna razlika“, rekao je dvostruki strijelac za klupske stranice. Sentarosi su uspjeli dvaput naći put preko Chada Johnsona.

Unatoč vodstvu na samom kraju prve trećine, Vancouver Canucksi su se posve raspali i u zadnjoj trećini primili tri gola za sedmi poraz u nizu. Mason Raymond, Phill Kessel i James van Riemsdyk zabili su za Toronto. “Kada dugo vremena igraš s nekim na istoj liniji, jedan iz drugoga izvlačite ono najbolje i poboljšavate se. Uživam igrati s Philom i mislim da on ističe ono najbolje u mojoj igri“, riječi su van Riemsdyka o svom suigraču Kesselu. Ta izjava je samo jedna u moru pohvala na račun najbolje linije Maple Leafsa. Ova pauza dolazi u pravo vrijeme za Nuckse koji su upali u veliku krizu.

Dva gola Davida Desharnaisa i jedan Ryana Whitea ostala u neodgovorena, a Carey Price skupio je 31 obranu u pobjedi Habsa. U praznu mrežu Caroline pogodio je na kraju Brian Gionta za konačnih 4:1. Max Pacioretty, izabran u reprezentaciju SAD-a, izašao je u prvoj trećini iz igre nakon što je zabijen u okvir gola. Do kraja utakmice, nakon procjene štete zaključeno je da srećom neće biti još jedan u nizu igrača koji moraju odustati od nastupa u Sočiju:“Imao sam sreće, moglo je završiti puno gore.“ Nakon prve trećine bez golova, Dryson Bowman zabija za domaćine početni gol i gostima treba malo više od deset minuta da dođu do izjednačujućeg gola nakon čega više ne dozvoljavaju povratak Hurricanesa.

Ove sezone Detroit Red Wingsi nemaju rješenja za Boltse. U četvrtom međusobnom susretu, Tampa je odnijela četvrtu pobjedu. Sinoć su nakon dvije izjednačene trećine, sa dva gola u svakoj mreži Boltsi prevagnuli tri minute prije kraja regularnog dijela. Alex Killorn pobjegao je obrani Wingsa, primio dodavanje Teddyja Purcella i matirao Jimmyja Howarda koji je kroz susret skupio 24 obrane. Na vratima Tampe Ben Bishop zaradio je svoju 28 pobjedu s 31 obranom. U praznu mrežu pogodio je Ondrej Palat za svoj drugi gol utakmice. Uz Palata, Tom Pyatt je izjednačio rezultat u drugoj trećini. Za momčad Detroita zabili su Daniel Alfredsson na asistenciju Pavela Dacjuka koja je njegov 800. bod u NHL-u, i Tomaš Jurčo.

Nathan MacKinnon zabio je prvi, a Matt Duchene dva gola u drugoj trećini za pobjedu Avalanchea u Nassau Coliseumu. Gabriel Landeskog i Paul Stastny dali su svaki još po jedan nakon što su Islesi povukli Jevegenija Nabokova s gola. Jean-Sebastien Giguere zaustavio je trideset udaraca, a u trećoj trećini uspjeli su ga proći John Tavares i Lubomir Višnovsky, obojica na powerplayu. “Uvijek ista priča. Dominiramo u igri i ne uspijemo pobijediti utakmicu.“, rekao je za službene stranice Jack Capuano, trener New Yorka. Ovom pobjedom Colorado je zabilježio dvije pobjede i dva poraza u seriji gostovanja kod momčadi iz divizije Metropolitan.

Dvije i pol trećine u Verizon Centru vratari s obje strane leda hvatali su sve pokušaje i sve je izgledalo kao da će završiti tipično za Devilse, s jednim golom razlike. Tada rookie branič Julien Brouillette prima dodavanje na plavoj s podbacivanja, odlazi do vrha lijevog kruga i prvi i jedini puta na utakmici prolazi Coreyja Schneidera. Devilsi rade sve ne bi li izjednačili utakmicu, ali Braden Holtby je uvijek na mjestu. Uz Schneidera van igre za klizača više na ledu, Martin Erat i Troy Brouwer zabijaju u praznu mrežu. “Ovo je velika pobjeda. Kada se vratimo s Igara bit ćemo u dobrom raspoloženju. Znali smo da će biti teško“, rekao je kapetan Capsa Alex Ovečkin.

Nakon tri poraza u nizu, i čak četiri u zadnjih pet susreta, Anaheim Ducksi bili su u gostima u Nashvilleu. Zadatak je bio učiniti sve da se na odmor ode s pobjedom i prekidom najcrnjeg niza ove sezone. Kapetan Ryan Getzlaf i Correy Perry pobrinuli su se za ispunjenje zadaće nastavivši sa svojim sjajnim nizovima u Bridgestone Areni. Victor Stalberg doveo je domaćine u vodstvo, ali se kapetan pobrinuo da se na trećinu ode s izjednačenim rezultatom. Perry je zabio za prvo vodstvo gostiju koje traje do početka treće trećine kada Mike Fisher izjednačava. Ducksima ne treba puno za novo vodstvo, Emerson Etem i Mathieu Perreault zabijaju s tri i pol minute razmaka za nedostižnu razliku, a Getzlaf posprema još jedan pak u praznu mrežu. “Znali smo da će puno napadati. Imali su puno udaraca, gotovo sve što mogu upućuju na mrežu, što je ponekad lakše za vratara. Mislim da smo imali sreće pri prvom golu, ali nećemo se žaliti“, rekao je Jonas Hiller, vratar Ducksa koji je skupio 36 obrana.

Dallas Starsi su s po golom u prve dvije trećine držali Phoenix Coyotese na sigurnom razmaku i onda je šesnaest sekundi prije kraja Radim Vrbata zabio gol na powerplayu, taman da pokvari shutout Karija Lehtonena. Ray Whitney i Valerij Ničuškin zabili su za domaćine i bodovno ih izjednačili s Yotesima u borbi za wild card mjesto u doigravanju. “Puno toga smo prošli. Moram pohvaliti igrače na trudu. Mislio sam da ćemo biti ozbiljni kandidati ako uzmemo tri ili četiri boda prije pauze, a to smo premašili. Mislim da krizu iz siječnja možemo ostaviti iza nas“, rekao je za klupske stranice trener Starsa Lindy Ruff.

NHL nastavlja s radom 25. veljače s utakmicom između Buffalo Sabresa i Caroline Hurricanesa.

NHL
Philadelphia Flyers – Calgary Flames 2:1
St. Louis Blues – Winnipeg Jets 4:3 kazneni udarci
Boston Bruins – Ottawa Senators 7:2
Toronto Maple Leafs – Vancouver Canucks 3:1
Carolina Hurricanes – Montreal Canadiens 1:4
Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings 4:2
New York Islanders – Colorado Avalanche 2:5
Washington Capitals – New Jersey Devils 3:0
Nashville Predators – Anaheim Ducks 2:5
Dallas Stars – Phoenix Coyotes 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!