Zimski sportovi

Höfl-Riesch obranila zlato u superkombinaciji, Maze ispustila medalju za 10 stotinki

Josip Tolić • ponedjeljak, 10.02.2014.
Höfl-Riesch obranila zlato u superkombinaciji, Maze ispustila medalju za 10 stotinki
Foto: EPA

Završila je prva disciplina za alpske skijašice na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Zlatom se okitila Njemica Maria Höfl-Riesch obranivši prvo mjesto iz Vancouvera, drugoplasirana je bila Austrijanka Nicole Hosp (+0,40), a treća Amerikanka Julia Mancuso, najbolja nakon prve vožnje (+0,53).

Rijetki su skijaši koji uspijevaju obraniti zlato na Olimpijskim igrama. No jedna od njih od danas je i Njemica Maria Höfl-Riesch. U uzbudljivoj drugoj vožnji superkombinacije u Sočiju, prvoj disciplini alpskog skijanja u Sočiju na Zimskim olimpijskim igrama, ponovila je uspjeh iz Vancouvera i s petog mjesta nakon spusta zasjela na vrh.

Tim se rezultatom 29-godišnjakinja iz Garmisch-Partenkirchena probila na peto mjesto osvajačica olimpijskih medalja u skijanju svih vremena, iza Janice Kostelić, Vreni Schneider, Katje Seizinger i Deborah Compagnoni.

Kombinacijski slalom u Roza Hutoru odgovarao je i Austrijanki Nicole Hosp, srebrnoj u slalomu iz Torina 2006. te brončanoj u ovoj disciplini sa Svjetskog prvenstva u Schladmingu prošle godine. Za pobjednicom je zakasnila 40 stotinki.

Za malo iznenađenje pobrinula se Amerikanka Julia Mancuso izborivši brončano odličje. Iako joj slalom nije među najboljim disciplinama, najuspješnija američka skijašica s Olimpijskih igara nastavila je sjajan niz osvajanja odličja (zlato u veleslalomu u Torinu, srebra u spustu i superkombinaciji u Vancouveru) i kolekciji dodala broncu iz Sočija. Velika prednost iz spusta (1,04) bila je dovoljna da korektnom vožnjom zakasni 53 stotinke za Höfl-Riesch.

Taj će rezultat najviše ražalostiti zasigurno Slovenku Tinu Maze koja se potajno nadala prvom zlatu u povijesti Zimskih olimpijskih igara za svoju zemlju. Na kraju je za 10 stotinki ostala bez medalje, ponajviše zahvaljujući slabom donjem dijelu spustaške vožnje i prvom dijelu slaloma.

Valja istaknuti da je od 34 skijašice koje su nastupile u prvoj vožnji do cilja u drugoj došlo njih samo 22. Jedna od onih koje nisu uspjeli savladati zahtjevan kombinacijski slalom bila je i drugoplasirana nakon spusta, Švicarka Lara Gut, ali i Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted te Austrijanka Elisabeth Görgl.

Sljedeća disciplina alpskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama ženski je spust koji se vozi u srijedu u 8 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!