Rukomet

Duvnjakov HSV snage odmjerava s Vardarom, poljsko-hrvatski Kielce protiv RN Löwena

Zvonka Keliš • utorak, 25.02.2014.
Duvnjakov HSV snage odmjerava s Vardarom, poljsko-hrvatski Kielce protiv RN Löwena
Foto: EPA

Europska rukometna federacija ovoga je utorka održala ždrijeb parova osmine finala Lige prvaka koji je donio nekoliko izuzetno zanimljivih i uzbudljivih dvoboja pa će tako HSV Hamburg snage odmjeriti s Vardarom, poljskog prvaka Kielce očekuje težak dvoboj s RN Löwenom, PSG Handball će po prvi puta zaigrati s Gorenjem Velenjem, dok će se Hrvati susresti i u ogledu Wisle Plock i Veszprema. Svakako slijedi zanimljiva borba za europsko četvrtfinale.

Ovoga utorka točno u podne vrijeme je bilo za ždrijeb parova osmine finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Zanimljivo je bilo u prvih deset europskih rukometnih kola, a među 16 najboljih prošle su uistinu sjajne momčad koje obećavaju novih osam uzbudljivih dvoboja među kojima ponovno neće biti hrvatskog predstavnika, CO Zagreba, ali će u borbi za četvrtinu finala u brojnim ekipama sudjelovati upravo najbolji hrvatski rukometaši.

Duvnjak i društvo na Karačićev Vardar, dvoboj hrvatskih vratara u ogledu Wisle i Veszprema

Trostruki osvajač Lige prvaka te aktualni njemački prvak Kiel u borbu osmine finala s ukrajinskim Motor Zaporožjem kreće s prve pozicije skupine B, a iako je u sezonu krenuo bez Omeyera, Narcissea, Ahlma te Ilića pokazao je kako je i dalje jedna od najjačih ekipa u Europi čiji se najbolji strijelac Marko Vujin (56) trenutno nalazi na diobi osmog mjesta najboljih strijelaca Lige prvaka, dok velike probleme svim vratarima stvara i Čeh Filip Jicha. Motor Zaporožje, posljednja momčad koja je osigurala svoje mjesto u daljnjoj fazi natjecanja će, pak, u svom povijesnom prvom putu u osmini finala predvođena Onufrienkom, Skopintsevom, Burkom te Ostrouškom pokušati pružiti dobar otpor Kielu.

Sedmerostruki osvajač Lige prvaka, moćna Barcelona, imat će zanimljiv posao u osmini finala s danskim Aalborgom koji nema velike šanse za četvrtfinale, ali će s najboljom obranom u skupini te ukupno 104 pogotka postignuta samo od svojih ključnih igrača Tvedtena i Mensah Larsena pokušati iskoristiti ovaj dvoboj na najbolji mogući način budući da im u goste stižu vrhunski igrači poput Rutenka, Karabatića, Lazarova, Tomasa te Šarića, iako europski viceprvak neće moći računati na pomoć jednog od najboljih vratara svijeta, Šterbika.

Aktualni europski klupski prvak u deset je odigranih kola upisao sjajnih devet pobjeda, a predvođen najboljim rukometašem svijeta Domagojem Duvnjakom te njegovim sunarodnjacima Lackovićem i Dominikovićem zasigurno će stvoriti velike probleme ekipe Vardara u osmini finala. No, neće se drugi makedonski predstavnik tako olako predati te će zasigurno u svojoj dvorani Boris Trajkovski pod trenerskom palicom Raula Gonzalez Gutierreza te uz pomoć Hrvata Igora Karačića i suigrače Dibirova, Dujšebajeva i druge pružiti možda i jedan od najuzbudljivijih dvoboja ovogodišnje osmine finala.

Mađarski prvak Veszprem vođen naprosto sjajnim Sulićem i Alilovićem, ali i Nagyjom, Ilićem te Chemom Rodriguezom, prva je momčad koja je ove sezone osigurala osminu finala, no u dvoboju daljnje faze natjecanja ždrijeb je odlučio kako će joj se na suprotnoj strani terena naći poljski viceprvak Wisla Plock čije boje brane vratar Šego, ali i nova pojačanja Zrnić i Kević. Kada se njima pridodaju Jurkiewicz, Lijewski i Montoro neće ovo biti samo velik sraz odličnih vratara.

Poljsko-hrvatsko Kielce teško s RN Löwenom, PSG po prvi puta s Gorenjem Velenjem

Poljski prvak te treća momčad Europe naprosto je preporođena otkada je Bogdana Wentu na poziciji trenera zamijenio Talant Dujšebajev koji je razbudio sve igrače, ubacio ih u brzinu više, poboljšao obranu te napravio uistinu sjajan posao s momcima među kojima se nalaze i Hrvati Ivan Čupić, Manuel Štrlek, Denis Buntić, Željko Musa te iskusni vratar Venio Losert koji će uz Szmala i Aguinagaldea imati jako težak posao u osmini finala s Rhein-Neckar Löwenom, aktualni osvajačem Kupa EHF. Lavovi predvođeni Gensheimerom, Landinom, Myrholom, Groetzkim, Periboniom i društvom ove se sezone pokazuju u odličnom svjetlu te će ovo zasigurno biti prava rukometna poslastica.

Ždrijeb je moćnom francuskom PSG-u hrvatskih rukometaša Vorija, Kopljara i Gojuna namijenio povijesni prvi sraz sa slovenskim Gorenjem Velenjem čiji će navijači moći uživati u igri uistinu najboljih rukometaša svijeta (Abalo, Hansen...) koji su se pokazali kao dobra ekipa, no daleko od savršenstva koje se očekivalo da će sklopiti ovaj kolektiv. Slovenci u svom četvrtom nastupu u osmini finala Lige prvaka pokušat će pružiti što bolji otpor te naučiti još ponešto prije povratka domaćem prvenstvu, a bit će to i prilika za novo dokazivanje Staša Skubea, kao i Cehtea, Šoštariča, Medveda te Burića, ali i Hrvata Kristiana Bećirija.

Momčadi trofejnog hrvatskog trenera Line Červara neće biti lako na njenom putu ka četvrtini finala Lige prvaka, naime, spoj Koldinga i Kobenhavna u osmini će finala itekako otežat posao makedonskom viceprvaku koji se nakon ostanka bez Naumčea Mojskovskog odlično snašao s novim hrvatskim pojačanjem, bivšim igračem Karlovca, Lukom Cindrićem, a kada se njemu pridodaju Stanić, Atman, Vugrinec i ostatak ekipe moguće je da ova ekipa zaviri i korak dalje. Danski rukometni spoj s najboljom obranom u Europi do sada, čiji dio momčadi trenira u jednome dijelu grada, a ostatak u drugome, na krilima Rocasa, Spellerberga i Karlssona neće se, međutim, olako predati stoga vrijedi vidjeti što će donijeti ovaj makedonsko-danski sraz.

Momčadi slovenskog Celja PL ostvarila se želja da u osmini finala snage odmjeri s Flensburgom preko kojeg je 2004. godine stigle i do svog jedinog europskog klupskog naslova. No, na putu ka četvrtfinalu Slovencima neće biti lako protiv momaka Ljubomira Vranješa koji muku muče s ozljedama pa se čak i trener ponekad mora naći u sastavu kako bio susret bio odigran. No, tu su ipak zdravi Eggert, Weingold, Glandorf, Mogensen te Knudsen koji bi Hrvatu Ivanu Sliškoviću, ali i drugome strijelcu Lige prvaka Marguču te Zelenoviću, Lekaiju i Žvižeju mogli stvoriti itekako velike probleme.

Prvi susreti osmine finala Lige prvaka čiji će domaćini biti trećeplasirane i četvrtoplasirane momčadi iz skupina, na rasporedu su od 19.-23. ožujka, dok će se uzvratni dvoboji odigrati tjedan kasnije, točnije od 26.-30. ožujka. Pobjedničke će momčadi potom put četvrtine finala, dok će četiri najbolje ekipe na koncu put Kölna i Lanxess Arene gdje će se od 31. svibnja do 1. lipnja boriti za naslov prvaka Europe.

Parovi osmine finala Lige prvaka:
Motor Zaporožje - Kiel
Aalborg Handball - Barcelona
Vardar - HSV Hamburg
Wisla Plock - Veszprem
Gorenje Velenje - PSG Handball
Celje PL- Flensburg - Handewitt
Metalurg - KIF Kolding Kobenhavn
Vive Targi Kielce - Rhein-Neckar Löwen

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2014. u 18:52
    kielce lagano dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2014. u 17:29
    Hamburg - Vardar bice zanimljivo, jos niko nije pobedio u Skopje ove godine, a jos je zanimljivije da je juce Lackovic potpisao za Vardar od iduce godine.
    Obrisan korisnik
  • Josip32125.02.2014. u 16:34
    Nadam se užitku gledanja utakmica, a ne patnji. Ali pored ovoliko utakmica vjerujem da će biti odličnih partija.Navijam za naše igrače po stranim Klubovima. Volio bih finale HSV-Kielce. :D
    Josip321
  • Obrisan korisnik25.02.2014. u 15:07
    Da, i Wisla - Veszprem: Dvoboj hrvatskih vratara. Vesprem je moćan, puca na visoko i ove sezone ima ekipu za najviše domete. Poljaci nezgodan protivnik, no preko Mađara neće moći.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2014. u 14:57
    Neuvjerljivi Paris je dobio najlakšeg mogućeg protivnika i trebao bi ga proći, ali neuvjerljivo kako je i igrao tokom sezone; Celje je snažnija ekipa od Gorenja, ali teško da će moći parirati Flensburgu iako Nijemci imaju problema s ozljedama, ipak je to Bundesligaš, a i uzvrat igraju doma, tako da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik