Zimski sportovi

Video: Stamkos novi kapetan Boltsa, Pensi i Sharksi odigrali utakmicu sezone

Željka Jurkas • petak, 07.03.2014.
Video: Stamkos novi kapetan Boltsa, Pensi i Sharksi odigrali utakmicu sezone
Foto: Davor Sajko

Deset susreta NHL-a odigrano je sinoć širom Sjeverne Amerike. Gosti su pokvarili slavlja u Tampi i Detroitu, Seguin je upisao hat trick, a Rask u utakmici bez isključenja postao vodeći vratar po broju shutouta. Islesi su opet ispustili vodstvo, Chicago se poigrao s 'Lumbusom, Kingsi su našli napad, Phoenix uzeo dva boda, a pravu poslasticu u Shark Tanku pružile su dvije momčadi koje se nadaju za još barem četiri susreta ove sezone u doigravanju...

Washington Capitalsi su imali velikih problema pri stvaranju prilika u TD Gardenu i sa svega šesnaest udaraca na gol omogućili Tuukki Rasku šesti ovosezonski shutout. Branden Holtby je skupio četrdeset obrana i držao momčad u igri koliko je mogao. “Zadovoljan sam. Dobro smo igrali bez paka, cijela momčad. Jako dobro klizali. Jutros smo na treningu izgledali dobro i bilo je važno da to prenesemo večeras na utakmicu. Kada im uzmete vremena i prostor kao što smo mi večeras, postanete bolja momčad. Brzo smo bili na njima i nismo im dopustili stvaranje prilika“, sažeo je utakmicu trener Bruinsa Claude Julien. Gregory Campbell zabio je prvi gol početkom druge, a pet minuta nakon njega Loui Eriksson upisao se u strijelce. Brad Marchand zabija za konačni rezultat u praznu mrežu.

Ondrej Pavelec suočen je sa 41 udarcem, dok je njegova momčad uspjela svega osamnaest puta zaprijetiti Jonathanu Quicku. Nakon početnog vodstva domaćina, najbolja defenzivna momčad Lige brzo je odgovorila i preokrenula rezultat u svoju korist. Olli Jokinen zabio je jedini gol za Jetse, dok su kapetan Dustin Brown, Mike Richards i Alec Martinez donijeli Kingsima bodove. “Naletjeli smo na Kingse u njihovom najboljem izdanju“, prokomentirao je trener Winnipega Paul Maurice.

Prva utakmica u puno pogleda za Tampu jučer pokvarena je jedino rezultatom. Prvi puta na ledu bez Martyja St. Louisa, prvi puta s novim kapetanom, Stevenom Stamkosom koji se nakon 45 utakmica vratio igri, prvi puta na ledu s Ryanom Callahanom. U emotivnom susretu Boltsi su više nego dvostruko nadpucali Sabrese, ali Jhonas Enroth je bio siguran među vratnicama i obranio 43 udarca. Pred sam kraj susreta shutout mu je pokvario Tyler Johnson short handed golom. Buffalo je kroz tri trećine zabio tri gola iz 21 pokušaja. “Mislim da je Stamkos danas bio izvanredan. Ako mu je ovo najgora utakmica koju će odigrati, sve izgleda jako dobro za nas jer mislim da je bio najopasniji igrač na ledu“, sretan je bio trener Lightninga Jon Cooper s povratkom jednog od svojih najboljih napadača.

Prije susreta s Coloradom, Detroit Red Wingsi umirovili su broj 5. Veliki Nicklas Linstrom koji je na ledu i van njega vodio momčad pravim primjerom, i bio mentor i idol, priključio se šestorici umirovljenih igrača Hockeytowna. Rezultat, tj. gubitak u produžetku donekle je pokvario slavlje. Nakon što su dvaput izgubili minimalnu prednost, domaćini su izgubili drugi bod 32 sekunde prije kraja produžetka. Andre Benoit zabio je na dodavanje Nathana MacKinnona koji je ovime srušio rekord Waynea Gretzkyja s najvećim nizom utakmica s barem bodom kao 18-godišnjak. “Jako sam ponosan na svoju momčad. Nismo dobro igrali prvu trećinu, ali moram pohvaliti i dati zaslugu Wingsima. Čvrsto su igrali i zatvarali nam prilike“, komentirao je trener Avalanchea Patrick Roy za klupske stranice.

Neke stvari se ne mijenjaju. Iako više nisu u istoj diviziji, pa niti konferenciji, Chicago i dalje zna kako pobijediti Columbus. Dva gola kapetana Jonathana Toewsa i Andrewa Shawa uz po jedan Brandona Bolliga i Bryana Bickella nisu ostavili puno nade Jacketsima koji su se držali prvih deset minuta s jednim pakom iza leđa Coreya Crawforda. “Dobro je vratiti se na pravi put. Oni su dobra, radišna momčad koja ne ostavlja puno prilika, ali izašli smo, radili, klizali, izmorili ih i na kraju imali puno prilika za pogotke“, izjavio je Toews za službene stranice.

“Za njega kao da se sve lijepi“, komentar je trenera St. Louis Bluesa Kena Hitchocka o svom novom vrataru Ryanu Milleru. U tri starta od dolaska u St. Louis Miller je upisao tri pobjede. Treću sinoć u susretu s najlošijom momčadi divizije, Nashvilleom. U podjednakoj utakmici samo Nick Spaling uspio je pronaći put do mreže, dok su Ian Cole i Magnus Paajarvi nadmudrili Pekka Rinnea.

Vancouver Canucksi se nastavljaju mučiti, a Dallas Starsi predvođeni Tylerom Seguinom i Jamieom Bennom zadnja su momčad koja im je oduzela bodove. “Brzo smo krenuli i egzekucija je bila odlična. Odlično smo micali pak. Mislim da smo jako dobro odigrali na brojnim pozicijama na ledu. Sve je kretalo iz naše zone i prijelaz je bio dobar. Bili smo usklađeni, a kada smo takvi imamo veliku brzinu“, sažeo je igru Starsa trener Lindy Ruff. Seguin je postigao hat trick uz dvije asistencije, Benn je zabio gol i asistirao dvaput, a Alex Goligoski skupio je dva boda iz gola i asistencije. Zac Dalpe jedini je pogodio mrežu Karija Lehtonena.

Montreal Canadiensi izgubili su od Phoenix Coyotesa prvi puta u petnaest godina. Niti dolazak Tomasa Vaneka nije pomogao. “Dobro smo odigrali prvu trećinu i onda su se oni probali vratiti. No, u zadnjoj smo ih opet stisnuli i nisu imali toliko prilika. Četvrti gol nam je puno pomogao i dao priliku da dišemo“, rekao je dvostruki strijelac Yotesa Radim Vrbata. Nakon tri gola domaćina u prvoj trećini, gosti su uzvratili jednim u prvoj i jednim u drugoj, no to nije bilo dovoljno i Coyotesi zabijaju još dva u zadnjoj.

Domaćini Oilersi razigrali su se i u zadnjoj trećini stigli vodstvo od dva gola New York Islandersa. Nakon forsiranja produžetka Taylor Hall uzeo je oba boda za Edmonton nakon dodavanja Sama Gagnera. “Radije da smo proigrali prije nego u zadnjih par minuta druge trećine. Iz nekog razloga ranije nismo uspjevali. Stalno govorimo kako moramo igrati, no eto, izgleda da je sjelo tek krajem druge i onda smo samo nastavili u trećoj“, rekao je trener Oilersa Dallas Eakins. Frans Nielsen i Anders Lee donijeli su Islesima vodstvo koje već jedanaesti put ove sezone nisu uspjeli održati niti na njega nadograditi do pobjede.

Jedna od najboljih, najdinamičnijih i najzabavnijih utakmica sezone s prizvukom playoffa uz preokrete i čvrstu igru odigrana je u Shark Tanku. Prva momčad Istoka igra na mini-turneji po Zapadu i upisala je drugi poraz iz tri susreta. Penguinsi su poveli s dva gola u prvoj trećini, da bi Sharksi odgovorili tek u drugoj. Gotovo besprijekorna igra, poglavito obrane Pensa gotovo pune dvije trećine naišla je na probleme pri zatvaranju utakmice. Sharski su izletjeli u zadnju, pojačali pritisak i počeli igrati puno čvršće u utakmici koja je i dotad bila fizička. Gosti se nisu predali i parirali su do samoga kraja, no osjetio se zamor, prije svega kod obrane koja je ostala bez Roberta Bortuzza na kraju prve. Kao šlag na kraju stigli su golovi od čega su tri pala unutar minute i pol. Olli Maatta zabio je dva prvi puta u karijeri, Brent Burns isto toliko za Sharkse, a Joe Thornton donio je pobjednički. Jeff Zatkoff na vratima Pensa suočen je sa 46 udaraca, a onaj koji će ga najviše proganjati je svakako Thorntonov. S druge strane leda Antti Niemi pustio je tri gola iz dvadeset i dva pokušaja. Sidney Crosby, kapetan Pensa je odigrao možda svoju najgoru utakmicu karijere završivši u nezahvalnoj kategoriji +/- na minus pet:“Igraju fizički i nismo imali puno vremena u njihovoj zoni. Imali smo četiri minute powerplaya i nismo uspjeli zabiti. To je njihova velika pobjeda.

NHL
Boston Bruins – Washington Capitals 3:0
Winnipeg Jets – Los Angeles Kings 1:3
Tampa Bay Lightning – Buffalo Sabres 1:3
Detroit Red Wings – Colorado Avalanche 2:3 produžetak
Chicago Blackhawks – Columbus Blue Jackets 6:1
Nashville Predators – St. Louis Blues 1:2
Dallas Stars – Vancouver Canucks 1:6
Phoenix Coyotes – Montreal Canadiens 5:2
Edmonton Oilers – New York Islanders 3:2 produžetak
San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins 5:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!