Tenis

Dolgopolov izbacio Nadala, novo mučenje Murraya, Federer također među 16 u Indian Wellsu

Vedran Babić • utorak, 11.03.2014.
Dolgopolov izbacio Nadala, novo mučenje Murraya, Federer također među 16 u Indian Wellsu
Foto: EPA

ATP turnir iz serije Masters 1000 u Indian Wellsu u ponedjeljak je u trećem kolu ostao bez prvog nositelja i branitelja naslova, Rafaela Nadala, kojeg je u tie breaku trećeg seta izbacio Aleksandr Dolgopolov. Andy Murray izvukao se protiv Jirija Veselog, dok je Roger Federer također teže od očekivanog izborio osminu finala...

Ukrajinac Aleksandr Dolgopolov ostvario je najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela ATP turnira iz serije Masters 1000 u Indian Wellsu. U dvoboju trećeg kola 28. nositelj izbacio je prvog tenisača svijeta i branitelja naslova, Rafaela Nadala 6:3, 3:6, 7:6 (5).

"Osjećaj je sjajan, kao i poslije svake pobjede. Pobijedio sam branitelja naslova i prvog tenisača svijeta", zadovoljan je bio Dolgopolov, koji je u prvom setu dvaput nadoknadio break zaostatka, dok je u trećem prokockao vodstvo 5:2. U 13. igri Nadal je vodio 4-2, a onda je Dolgopolov osvojio pet od sljedećih šest poena.

25-godišnji Kijevljanin stigao je do prve pobjede nad Nadalom u šestom međusobnom dvoboju unatoč niskih 40% prvog servisa i usprkos činjenici da je Španjolac osvojio sedam poena više (95-88).

"Još od početka turnira nisam pronašao pravi ritam. Istina je da sam igrao protiv dva suparnika koja mi nisu pomogla doći do tog ritma. U prvom sam meču spasio tešku situaciju, sada nisam. Čestitam Dolgopolovu, bio je bolji i to je to. Život ide dalje. Nastavit ću trenirati kako bih bio spreman za Miami", izjavio je Nadal.

Dolgopolov će u osmini finala igrati protiv 13. nositeja Fabija Fogninija, koji je bio bolji od 23. nositelja Gaela Monfilsa 6:2, 3:6, 7:5. U prevrtljivom trećem setu Monfils je prvi napravio break, potom je Fognini poveo 4:2, da bi Monfils došao do 5:4 i servisa za meč. Francuz je imao dvije meč-lopte, nije ih uspio iskoristiti i više nije osvojio ni gem.

Treći nositelj Stanislas Wawrinka i dalje je neporažen u ovoj godini. Do 13. pobjede stigao je uvjerljivo nad Andreasom Seppijem (6:0, 6:2) za samo 49 minuta igre. Švicarac je bio vrlo zadovoljan svojom izvedbom.

"Meč je bio sjajan, ne mogu se požaliti. Odličan je osjećaj igrati ovako dobro. Krećem se dobro i svaki put kad igram agresivno vidi se razlika."

Wawrinkin sljedeći suparnik bit će 17. nositelj Kevin Anderson, koji je također u vrlo dobroj formi. Južnoafrikanac je u tri seta nadjačao ruskog "sretnog gubitnika" Jevgenija Donskoja (4:6, 6:0, 6:3).

Peti nositelj i bivši finalist Andy Murray ponovno nije briljirao. Protiv Lukaša Rosola u drugom kolu izgubio je prvi set, ali se boljom igrom u sljedeća dva spasio poraza. Protiv Rosolova sunarodnjaka Jirija Veselog Britanac je ponovno ispustio prvu dionicu, ali je ovaj put bio u još većim problemima. Slavio je 6:7 (2), 6:4, 6:4 poslije dva sata i 48 minuta igre, ali se na tom putu dobro namučio.

Prvi je set Murray izgubio prokockavši dvostruki break prednosti. Vodio je 3:0 sa servisom, a kod 5:4 nije uspio odservirati za set. Tie break otišao je uvjerljivo (7-2) na stranu 77. tenisača svijeta koji je prvi put nastupao na turniru iz serije Masters 1000. 20-godišnji Čeh u drugom i trećem setu propustio je realizirati velike prilike.

U drugom je setu dvaput imao break. Servirao je kod 4:3 i imao 40-15, no do kraja seta nije osvojio ni gem. Murray je s dva uzastopna oduzeta servisa odveo susret u treći set. Odlučujuću dionicu ponovno bolje otvara Vesely, koji s breakom vodi 4:3 i na servisu ima 30-0. No ni taj gem Čeh nije priveo kraju te mu se ponovio scenarij iz drugog seta. Izgubio je taj servis-gem, kasnije još jedan, a s njime i meč. Spasio je dvije meč-lopte kod 4:5, ali ne i treću.

U tijesnom susretu punom preokreta Murray je osvojio četiri poena više (111-107) te je dvaput više oduzimao servis Veselom nego on njemu (8-6).

"Najvažnije je da sam pobijedio, no nisam zadovoljan svojom igrom. Dobro je što imam sljedeći meč u kojemu ću nadam se pokazati bolju igru", kazao je Britanac, koji će priliku za bolju igru imati protiv desetog nositelja Milosa Raonica. Kanađanin je sa 6:4, 6:3 porazio Alejandra Fallu.

I Roger Federer imao je teži posao nego što se očekivalo. Švicarac je sa 7:6 (7), 7:6 (2) izbacio Dmitrija Tursunova. Sedmi nositelj nije uspio odservirati za prvi set kod 5:4, ali je u 13. igri ipak slavio. U drugom je setu Rus prvi stigao do breaka (2:1), no Federer ga je odmah u idućem gemu nadoknadio. Novi tie break ponovno je pripao četverostrukom pobjedniku turnira, ovaj put puno lakše (7-2).

"Osjećam da sam na dobrome mjestu na terenu. Iako sam slavio u dva tie breaka danas, bio sam miran i kada sam izgubio servis za set. Prvi sam izgubio servis u drugom setu i opet sam ostao miran i vratio se. To su trenuci u kojima osjećate samopouzdanje", rekao je Federer, koji će u osmini finala igrati protiv Tommyja Haasa. Nijemac je u posljednjem meču dana bio bolji od Keija Nishikorija 7:6 (3), 6:2.


Ivan Dodig i Marcelo Melo plasirali su se u četvrtfinale konkurencije parova. U ulozi trećih nositelja svladali su Britance Colina Fleminga i Rossa Hutchinsa 3:6, 6:4, 10-6. U trećem setu ključnim se pokazala serija hrvatsko-brazilske kombinacije 3-0 kojom su Dodig i Melo sa 6-5 otišli na nedostižnih 9-5. Na putu do polufinala Dodig i Melo morat će pobijediti osme nositelje Roberta Lindstedta i Lukasza Kubota ili Amerikance Johna Isnera i Sama Querreyja.

ATP Masters 1000 Indian Wells, 3. kolo:
Dolgopolov (Ukrajina, 28) - Nadal (Španjolska, 1) 6:3, 3:6, 7:6 (5)
Fognini (Italija, 13) - Monfils (Francuska, 23) 6:2, 3:6, 7:5
Raonic (Kanada, 10) - Falla (Kolumbija) 6:4, 6:3
Murray (VB, 5) - Vesely (Češka) 6:7 (2), 6:4, 6:4
Wawrinka (Švicarska, 3) - Seppi (Italija, 29) 6:0, 6:2
Anderson (JAR, 17) - Donskoj (Rusija, LL) 4:6, 6:0, 6:3
Federer (Švicarska, 7) - Tursunov (Rusija, 27) 7:6 (7)

Parovi, 2. kolo:
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 3) - Fleming/Hutchins (VB) 3:6, 6:4, 10-6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • torrente8711.03.2014. u 14:00
    "Čestitam Dolgopolovu, bio je bolji i to je to." Zato mi je najdraži od ovih velikih, nema vjetra, sunca, koljena, ramena, malo spavanja i ostalih sranja.. Iako jedino Delpo i on imaju ozbiljnih zdravstvenih problema..
    torrente87
  • Obrisan korisnik11.03.2014. u 13:25
    Šok,nemogu vjerovat da je ova nakarada konjske gubice pobjedila najboljeg igraca na svijetu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2014. u 12:32
    Nadal nikad nije pravi kada gubi:-) To Dolgi care! Finale: Stanoje i Tata!
    Obrisan korisnik
  • teniosac11.03.2014. u 09:30
    Nadal nije pravi Dolgo je to iskoristio,a kaj se tiće Dodiga i Mella ,već je bilo i vrijeme da proigraju..
    teniosac