Zimski sportovi

Video: Avsi se raspali u zadnjih pet minuta, Capitalsi slavili u Anaheimu

Branimir Korać • srijeda, 19.03.2014.
Video: Avsi se raspali u zadnjih pet minuta, Capitalsi slavili u Anaheimu
Foto: EPA

Vrlo bogat bio je noćašnji NHL program s čak 24 momčadi u akciji. Utakmica večeri igrana je u Montrealu gdje su Canadiensi nanijeli visok poraz Coloradu iako do pet minuta prije kraja ništa nije govorilo da bi moglo tako završiti...

Montreal Canadiensi nisu imali milosti prema jednoj od klupskih legendi. Patrick Roy vratio se u Montreal kao trener Colorado Avalanchea i upisao je visok poraz 6:3. Show je imao Thomas Vanek koji je upisao hat-trick i tako nosi najveće zasluge za pobjedu svoje momčadi.

Jean-Sebastien Giguere bio je kao na streljani, obranio je 30 udaraca domaćina, ali pet pakova nije uspio zaustaviti. Gosti su se raspali u zadnjih pet minuta kada je Montreal postigao tri pogotka i riješio pitanje pobjednika. Vanek je u tom razdoblju bio strijelac dvaput s igračem više, a točku na i stavio je Dale Weise. Osim što je Vanek ranije postigao još jedan gol, strijelci su bili i Travis Moen i Brandon Prust. Za Colorado su pogodili Nathan McKinnon, Maxime Talbot i Jamie McGinn.

Od dolaska u Canadiense Vanek se dosta mučio s realizacijom, ali sada mu je procurilo. “Bilo je frustrirajuće. Možda sam previše emotivan na ledu i ponekad previše pokazujem frustriranost. Ovo je teška godina za mene. Tražio sam dugo prvi gol za Buffalo, zatim sam promijenio momčad i našao se u istoj situaciji. Stvarali smo prilike, ali pak jednostavno nije htio u gol. Sada je krenulo i sretan sam, stvarno sam želio taj pogodak“, rekao je Vanek.

Dustin Penner odigrao je prvu utakmicu protiv Anaheim Ducksa otkako su ga poslali u Washington Capitalse i zadovoljan je napustio led. Njegova nova momčad slavila je s 3:2, upisala treću pobjedu u nizu i nastavila žestoku borbu za doigravanje. Duckse je zaustavio raspoloženi Jaroslav Halak koji je upisao čak 43 obrane.

Dva puta su se Ducksi vraćali iz rezultatskog zaostatka, ali nisu i iz trećeg. Pogodak Alexa Ovečkina na početku posljednje trećine bio je ujedno i posljednji. Prednost Capitalsima ranije su donosili Joel Ward i Troy Brouwer da bi domaćina u utakmicu vraćali Ben Lovejoy i Mathieu Perreault.

Mala osveta Brucea Boudreaua Capitalsima koji su ga otpustili prije nego je preuzeo Anaheim, nije uspjela. “Znali smo koliko ova utakmica znači Bruceu. Izašli smo na led s puno strasti, igrali smo čvrst i dobar hokej, ali pak nije htio u gol. Na žalost, pogodili smo samo dvaput“, rekao je Lovejoy.

Do vrijedne pobjede stigli su Philadelphia Flyersi koji su se 3:2 u produžetku svladali Chicago Blackhawkse i uzeli treću uzastopnu pobjedu. Odlični Blackhawksi u ovom susretu su odmarali Brandona Saada koji ima jako dobru sezonu, međutim pokazalo se kako bi im vrlo dobro došao u Pennsylvaniji.

Početak utakmice bio je sjajan za goste koji su već nakon četiri minute vodili 2:0 golovima Andrewa Shawa i Duncana Keitha, međutim do kraja prve trećine Scott Hartnell dvaput je svladao dobrog Anttija Raantu (34 obrane) i restartao utakmicu. Na novi pogodak čekalo se sve do produžetka kada je pet sekundi prije kraja Claude Giroux donio pobjedu Flyersima.

“Iskreno, već sam se pripremao za kaznene udarce. Međutim Giroux igra sjajno već neko vrijeme i ponovno nas je spasio. Igra vrlo čvrsto, puno kliže i napada, pravi je vođa naše momčadi. Sve kreće od klupe gdje je vrlo glasan i stalno je u utakmici. Ne dopušta nikome da ispadne iz utakmice“, hvalio je svog kapetana trener Flyersa Craig Berube.

Iako su drugu utakmicu zaredom igrali bez ozlijeđenog Johnnyja Boychuka, Boston Bruinsi su stigli do desete uzastopne pobjede. U gostima su svladali New Jersey Devilse s 4:2, nanijeli im treći poraz u nizu i još jedan korak ih udaljili od doigravanja.

Patrice Bergeron doveo je Boston do prednosti u 15. minuti, međutim s dva igrača više već u 29. sekundi druge dionice Patrik Elias poravnao je na 1:1. Odgovor Bruinsa bio je silovit, trebale su im dvije minute da postignu dva pogotka i preko Brada Marchanda i Jaromea Iginle ponovno povedu. Kada je Chris Kelly povisio na 4:1 sredinom posljednje trećine, sve je bilo jasno. Domaćin je uspio tek smanjiti zaostatak preko Travisa Zajaca.

“Uvijek je dobro kada možeš na pogodak uzvratiti svojim pogotkom, posebno ako ga postigneš s igračem manje. Uopće ne razmišljamo o najboljem omjeru u ligi, izbacili smo to iz glave i idemo utakmicu po utakmicu. Odigrali smo previše utakmica u kratko vrijeme da bi imali vremena razmišljati o tome. Ovo je vrlo naporan mjesec, više razmišljamo kako se oporaviti i pripremiti za sljedeću utakmicu. Ostajemo koncentrirani i ako tako nastavimo, imamo šanse za dobar posao“, rekao je Marchand.

Još jedna loša večer je iza New York Islandersa. Upisali su visoki domaći poraz 6:0 protiv Minnesote, ostali su bez Briana Straita koji je slomio ruku blokirajući jedan udarac i nikako nisu pronašli rješenje kako svladati raspoloženog Ilju Brizgalova koji je stigao do drugog shutouta u ovoj sezoni. Dvostruki strijelac za Wild bio je Matt Moulson, a po jedan pogodak dodali su Jared Spurgeon, Mikael Granlund, Justin Fontaine i Clayton Stoner kojem je to prvi pogodak ove sezone.

Pittsburgh Penguinsi su se oporavili od dva poraza protiv Minnesote Wild i svladali su na svom ledu Dallas s 5:1. Jeff Zatkoff je još jednom zamijenio Marc-Andrea Fleuryja te je upisao 32 obrane, no Pensi su slavili kada je stvari u svoje ruke uzeo Sidney Crosby. S dva gola Crosbyja te po jednim Stempniaka, Kunitza i Suttera Penguinsi su se vratili na pobjedničke staze. Tyler Seguin bio je jedini strijelac za goste kojima je ovo treći poraz u nizu.

Iako je Columbus upisao za njih ove sezone rekordnih 47 udaraca prema golu, nije uspio slaviti na domaćem ledu protiv Caroline. Glavni razlog je Anton Hudobin koji je briljirao s 46 obrana i tako donio vrijednu pobjedu u borbi za doigravanje. Nathan Gerbe, Andrej Loktionov i Patrick Dwyer bili su strijelci za Carolinu, a jedini gol za poražene postigao je Boone Jenner 50 sekundi prije kraja uzevši tako Hudobinu shutout.

Henrik Lundqvist s 35 obrana pomogao je Rangersima da dođu do pobjede kod Ottawe te je tako s 302. pobjedom u karijeri naslijedio Mikea Richtera na ljestvici vratara Rangersa s najviše pobjeda. Nije briljirao u ovom susretu, ali zato je briljirao napad koji je postigao čak osam pogodaka. Ottawa je vodila nakon prve trećine s 2:1 da bi u nastavku doživjela pravi potop. Rick Nash i Derrick Brassard postigli su po dva gola dok su po jedan dodali Benoit Pouilot, John Moore, Ryan McDonagh i Derek Stepan. Pogotke za Senatorse postigli su Mike Hoffman, Mika Zibanejad, Milan Michalek i Bobby Ryan.

Detroit Red Wingsi svladali su Toronto Maple Leafse s 3:2 uz 32 obrane Jimmyja Howarda u velikoj borbi za mjesto u doigravanju, nešto s čim se Red Wingsi već godinama nisu susretali. Obično su ekspresno osiguravali mjesto u doigravanju, no ove sezone im neće biti lako, a dodatni problem je i ozljeda Jonathana Ericssona na kojeg neće moći računati duže vrijeme. Do pobjede su ih vodili s dva gola Gustav Nyquist te s jednim Daniel Alfredsson. Pogotke za Maple Leafse postigli su Jake Gardiner i James van Riemsdyk.

Buffalo Sabresi su jedina momčad koja je i matematički bez šanse za ulazak u doigravanje, a novi poraz Sabresi su upisali kod Calgaryja 3:1. U mizernoj predstavi gosti su u cijelom susretu samo 14 puta zapucali na gol Flamesa i nisu imali nikakve šanse iako su poveli golom Drewa Stafforda. Domaćin je bio značajno bolji i zasluženo je stigao do preokreta pogocima Joea Colbornea, Mikea Cammallerija i Paula Byrona.

Posljednjeplasiranoj momčadi Zapada Edmonton Oilersima očito odgovaraju Nashville Predatorsi. Oilersi su ih svladali s 5:1 i ukupno slavili s 13:2 ove sezone računajući tri pobjede u tri susreta. Problem za Predatorse bio je neraspoloženi Pekka Rinne koji je olako primio pet golova i to se nije moglo nadoknaditi. Jordan Eberle postigao je dva gola dok su po jedan zabili Sam Gagner, Ryan Nugent-Hopkins i Taylor Hall. Za Predatorse je jedini strijelac bio Gabriel Bourque.

I bez ozlijeđenog Jonathana Huberdeaua Florida Panthersi su uspjeli napraviti veliko iznenađenje u San Joseu. Svladali su domaće Sharkse s 3:2, a poražene je frustrirao briljantni Roberto Luongo koji je upisao čak 52 obrane. Domaćin je posebno pritisnuo u posljednjoj trećini u kojoj je zabilježio nevjerojatnih 29 udaraca dok su Panthersi imali tek dva. Pogotke za Floridu postigli su Brandon Pirri, Quinton Howden i Scottie Upshall dok su Martin Havlat i Brent Burns zabili za domaćina.

NHL:
Montreal Canadiens – Colorado Avalanche 6:3
Anaheim Ducks – Washington Capitals 2:3
Philadelphia Flyers – Chicago Blackhawks 3:2 (OT)
New Jersey Devils – Boston Bruins 2:4
New York Islanders – Minnesota Wild 0:6
Pittsburgh Penguins – Dallas Stars 5:1
Columbus Blue Jackets – Carolina Hurricanes 1:3
Ottawa Senators – New York Rangers 4:8
Detroit Red Wings – Toronto Maple Leafs 3:2
Calgary Flames – Buffalo Sabres 3:1
Edmonton Oilers – Nashville Predators 5:1
San Jose Sharks – Florida Panthers 2:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!