Košarka

Nezaustavljiva Valencia ''rasturila'' Albu, Hapoelu i Unicsu prednost uoči uzvrata

Sportnet • srijeda, 19.03.2014.
Nezaustavljiva Valencia ''rasturila'' Albu, Hapoelu i Unicsu prednost uoči uzvrata

Nakon što su prvu utakmicu četvrtfinala Eurokupa odigrali Zvezda i Budivelnik, preostale tri utakmice ponudile su zanimljive dvoboje čije će uzvrati ljubitelji košarke s razlogom nestrpljivo iščekivati. Perasovićeva Valencia održala je berlinskoj Albi pravu malu košarkašku lekciju, Unics Kazan kući odlazi s obećavajućom razlikom, a Hapoel je u posljednjim sekundama došao do pobjede…

Igrači Velimira Perasovića odigrali su fantastičnu utakmicu, u svim segmentima igre nadigrali Albu i u Njemačku odlaze s 32 koša prednosti. Rezultat 86:54 pokazuje nadmoć domaće momčadi koju je predvodio sjajni Justin Doellman (33), a za veliku prednost Španjolaca zaslužna je i čvrsta i pokretna obrana tijekom cijele utakmice te sjajna realizacija. S postignutim 21 košem nakon odigrane dvije četvrtine Doellman je najviše zaslužan što je na poluvremenu rezultat bio 51:22.

Drugo poluvrijeme Valencia je otvorila još jače te nije dozvolila gostima da se približe na prihvatljivu razliku, naprotiv, nakon 27 minuta igre prednost domaće momčadi narasla je na 37 koševa, a početkom zadnje dionice igre rezultat je bio 76:37. Perasovićevi igrači odigrali su smireno i koncentrirano do samog kraja, ne dopustivši Albi da im se približi i osigurali si osjetnu prednost uoči odlaska u goste berlinskoj momčadi.

Osim Doellmana sa sjajnom realizacijom, kod Španjolaca je Sam Van Rossom upisao 17 poena (4/6, 2/5 trica) uz pet skokova i četiri asistencije. U lošoj predstavi Albi najbolji je bio David Logan s postignutih 12 poena (2/4, 2/5 trica) uz tri skoka, a Leon Radošević upisao je deset poena (2/6, 0/1 trica) uz četiri skoka.

Nižnji i Hapoel odigrali su zanimljivu utakmicu u užarenoj atmosferi pred 3000 gledatelja. Do slavlja 81:78 u zadnjim sekundama stigli su domaći igrači, a najučinkovitiji igrač Hapoela, Yotam Halperin zabio je i tricu za pobjedu. Utakmica je kroz sve četvrtine bila neizvjesna i nijedna momčad nije se uspjela odvojiti na neku veću razliku. Prva dvije četvrtina otišle su na stranu gostiju, a na poluvremenu je rezultat bio 36:40.

U petoj minuti treće četvrtine Izraelci su došli do izjednačenja 48:48, a do kraja četvrtine došli su i na plus jedan. Zadnju četvrtinu bolje je otvorio Nižnji koji je imao prednost od pet koševa u nekoliko navrata, ali domaći igrači bili su uporni i to im se na kraju isplatilo. U posljednjim sekundama utakmice imali su zadnji napad i realizirali šut za tri poena.

Bjelorus Artsiom Parakhouski bio je najbolji strijelac svoje momčadi s postignutih 18 poena (8/10) uz osam skokova i pet blokada, a u stopu su ga pratili Derwin Kitchen sa 16 poena (4/9, 2/3 trica) uz šest skokova i pet asistencija i Halperin. Kod ruske momčadi najraspoloženiji su bili Dijon Thompson s 21 poenom (9/13, 1/5 trica) i osam skokova, a isto toliko poena postigao je i Primož Brezec koji je tome dodao također 8 skokova.

Ruski Unics iz Ankare odnosi 13 koševa prednosti i zadovoljno dočekuje uzvratnu utakmicu koja se igra za tjedan dana. Porazom 68:81 Kolejliler se našao u nezavidnom položaju nakon prve utakmice četvrtfinala te će za polufinale turskim igračima biti potrebno malo čudo. Do značajnije prednosti gosti su stigli već na poluvremenu kada je rezultat bio 30:40.

Deset koševa prednosti iz prvog poluvremena odličnom igrom uspjeli su pretvoriti u +16 na kraju treće četvrtine. U zadnjoj četvrtini Rusi su još podigli razinu igre i došli na 19 koševa prednosti, ali su se domaći igrači uspjeli pribrati i zaustaviti goste da odu ne nedohvatljivu prednost uoči uzvrata u Kazanu.

Najzaslužniji za pobjedu Unicsa je Chuck Eidson s ubačenim 21 poenom (5/5, 2/5 trica) uz tri skoka i dvije asistencije te Amerikanac Tywain McKee koji je postigao 17 koševa (3/5, 3 trica) i tome dodao tri skoka i tri asistencije. Kolejliler je u igri držao Clay Tucker s 23 poena (2/3, 3/8 trica) uz četiri skoka i četiri asistencije.

Eurokup, četvrtfinale, prve utakmice:
Aykon TED Ankara Kolejliler - Unics Kazan 68:81
Valencia Basket Club– Alba Berlin 86:54
Hapoel Migdal Jerusalem – Nižnji Novgorod 81:78

Tekst: Marija Pastuović

Foto - Miguel Angel Polo, valenciabasket.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.03.2014. u 07:24
    Obranu kakvu igra Valensija ne može se vidjeti ni u Euroligi. Samljeli su Albu. Bravo za Perasa.
    Obrisan korisnik