Zimski sportovi

Video: Boston 12. pobjedom preuzeo prvo mjesto Lige, Capsi prekinuli crni niz u San Joseu

Željka Jurkas • nedjelja, 23.03.2014.
Video: Boston 12. pobjedom preuzeo prvo mjesto Lige, Capsi prekinuli crni niz u San Joseu

Od jedanaest odigranih utakmica bilo je čak pet matineja u subotu u NHL-u. Prva i druga momčad divizije Metropolitan odnijele su pobjede, kao i Detroit kojem svaki bod život znači. Capsi su pobjedom u Shark Tanku održali nadu, a Toronto nastavlja prosipati bodove. Bostonova dominacija ne prestaje, Kralj Henrik i Quick su zaključali vrata, a u dvoboju začelja Flamesi su pregazili Oilerse...

Philadelphia Flyersi dočekali su prvu momčad Lige u svom Wells Fargo Centru. Očekivano, Bluesi su krenuli dominantno i nastavili u tom tonu kroz svih 60 minuta. “Imao sam osjećaj da su imali sedmoricu na ledu u svakom trenu, bilo ih je posvuda“, komentirao je Jakub Voraček, strijelac trećeg gola domaćina. No, s iznimkom prvog gola utakmice, Jadena Schwartza u igri s igračem manje, Steve Mason je bio spreman na sve i dao veliku priliku svojoj momčadi koja je iz gotovo duplo manje udaraca na vrata (18) triput uspjela prevariti Ryana Millera. Scott Hartnell i Brayden Schenn su zabili uz Voračeka, a Wayne Simmonds je pospremio pak u praznu mrežu. St. Louis je unatoč porazu kao prva momčad Zapada osigurao doigravanje zahvaljujući porazu Phoenixa od Bostona.

Još jedan susret Penguinsa i Lightninga u kojem je Jevgenij Malkin dominirao ledom gledali smo jučer u matineji u Consol Energy Centru. Prva momčad Metropolitana i druga Atlantica garantirale su odličan hokej i puno dobre zabave te nisu razočarale. Zvijezde s obje strane leda su se pojavile u punom sjaju, vratari su bili na visini, igra čvrsta i brza, a jedino su obrane na obje strane zaplivale u ponekim trenucima. Vrhunskih poteza nije falilo, a specijalne jedinice Pensa su dominirale. Sidney Crosby, Malkin i James Neal zabili su svaki po gol u igri s igračem više, a Nealov, nakon sedam utakmica suše, je bio pobjednički u produžetku. Valtteri Filppula izjednačio je Crosbyjev gol pred kraj druge trećine na powerplayu preko odličnog dodavanja Stevena Stamkosa. Kapetan Boltsa zabio je drugi gol za vodstvo gostiju, a Malkin je nakon asistencije na prvi zabio iduća dva za Pense. Ondrej Palat odškolovao je rookija Ollija Maattu za svoj devetnaesti gol sezone i novo izjednačenje rezultata. U produžetku Tampa je kažnjena zbog previše klizača na ledu, a dotadašnji strijelci za domaćine asistirali su Nealu. “Svakom utakmicom osjećam se sve bolje. Nakon Igara nisam igrao dobro, Sid mi je puno pomogao jer razumije moj problem i podržao me. Puno smo pričali i pomogao mi je i sada se osjećam puno bolje i počeo sam igrati bolje“, rekao je Malkin, prva zvijezda susreta.

U prvoj od dvije utakmice u dva dana, Detroit je uzeo pobjedu u Xcel Energy Centru. Specijalne momčadi odigrale su svoje uloge s golom Wilda i dva gola Red Wingsa u igri s igračem više. Nakon početnog vodstva domaćina preko kapetana Mikka Koivua, Brendan Smith te David Legwand dovode goste u vodstvo. Charlie Coyle zaradio je kazneni udarac nakon 15 sekundi igre u zadnjoj trećini i poravnao rezultat. Gustav Nyquist pobrinuo se za dva boda na kontu Wingsa:“Dobio sam par dobrih odbijanaca i naravno, dobrih dodavanja u zadnje vrijeme. Trudim se samo pospremiti što više njih. Ovo je prije svega Tatarov gol koji je odlično povukao braniča sa sobom i zaklonio moj udarac.“

Ulaskom u zadnju trećinu Starsi i Senatorsi su bili poravnati s po jednim golom u svakoj mreži. S dva gola unutar dvije minute na samom početku Dallas je na domaćem ledu prekinuo niz od četiri poraza i potvrdio utrku za zadnje mjesto doigravanja. “Mislim da je Lehtonen danas izgledao odlično. Bio je sabran i fokusiran u mreži i nije dao da ga išta smete“, komentirao je izvedbu svog vratara trener domaćina Lindy Ruff. Kari Lehtonen suočio se s 27 udaraca, dok je Robin Lehner na drugoj strani leda imao čak 41 obranu. Cody Eakin izjednačio je gol Erika Karlssona, a Trevor Daley i kapetan Jamie Benn dali su po još jedan za pobjedu.

Jonathan Quick je zaključao svoja vrata i zaradio 172. pobjedu u dresu Los Angelesa što ga čini vratarom s najviše pobjeda u povijesti kluba. Roberto Luongo je na drugoj strani Staples Centra primio četiri komada od četiri različita igrača. “Imao sam sreće do ovoga trena u karijeri. Skupio sam par stvari koje ću jednoga dana pokazivati unucima“, sretan je komentirao prvi vratar Kingsa. Trevor Lewis otvorio je golove sredinom prve, a Mike Richards zabio još jedan za odlazak na prvi odmor s dva razlike. Dustin Brown u drugoj i Alec Martinez zabili su kroz iduće dvije trećine.

U tijesnom susretu u Air Canada Centru domaćini Leafsi su dvaput stizali razliku, no Habsi su i treći put uspjeli preuzeti vodstvo i to, manje od devet minuta prije isteka vremena, nisu ispustili. “Ovo je bio pravi test karaktera. Kada vam domaćini izjednače rezultat u trećoj trećini, dobiju zamah. Uspjeti postići gol i uz pravi timski rad zadržati razliku je jako dobro“, rekao je na kraju vratar Montreala Carey Price koji se suočio s istim brojem udaraca kao i James Reimer (36). Tomaš Plekanec zabio je pobjednički gol taman po prestanku powerplaya.

Henrik Lundqvist zaključao je svoja vrata i uzeo ukupno 50. shutout protiv New Jersey Devilsa. Gol Devilsa u Prudential Centru branio je Martin Brodeur kojega je Rick Nash uspio prevariti. Drugi gol za Rangerse postigao je Derek Stepan u praznu mrežu. “Ovo je bila čvrsta igra s obje strane. Nije bilo puno mjesta, u prvoj trećini naš vratar je imao fenomenalne obrane i iz toga smo uzeli zamah. Našli smo način da dođemo do gola u drugoj i držali igru“, komentirao je na kraju susreta trener New Yorka Alain Vigneault.

Cam Ward činio je čuda u prvoj trećini i držao Canese u igri dok napad nije proradio. Domaćini Jetsi su prvi došli do gola, no brzo nakon njega Carolina zabija tri komada u mrežu Ala Montoye u manje od tri minute. Kapetan Eric Staal, nakon njega Jordan Staal te Riley Nash dovode goste na dva razlike. Sve što Jetsi uspijevaju je još jedan pogodak u mreži Warda početkom treće. , pohvalio je protivničkog vratara trener Winnipega Paul Maurice.

S tri gola u mreži Coyotesa u zadnjoj trećini Boston je nastavio svoj niz pobjeda i osigurao St. Louisu nastup u doigravanju. Nada domaćina u Glendaleu da bi mogli uzeti bodove prvoj momčadi Istoka trajala je do početka zadnje trećine. Shane Doan i Oliver Ekman-Larsson doveli su domaćine u minimalno vodstvo nakon početnog gola Patricea Bergerona, a Jarome Iginla poravnao je rezultat. Shawn Thornton zabio je pobjednički gol nešto više od tri minute prije isteka vremena:“Drago mi je da je ušlo. Imalo smo puno prilika i bilo je frustrirajuće što ništa nije ulazilo. Lijepo je što smo na kraju nagrađeni za sav trud.“ Iginla je pospremio svoj drugi gol u praznu mrežu.

Curtis Glencross zabilježio je svoj treći NHL hat trick i prvi ove sezone u uvjerljivoj pobjedi Flamesa nad Oilersima. S ukupnih 8:1, Jeff Petry na samom početku susreta prevario je Karrija Rama, pet strijelaca dalo je golove iz igre pet na pet dok je Matt Stajan bio uspješan pri izvođenju kaznenog udarca. “Bila je to odlična utakmica, igrali smo kao momčad, nismo im dali prostora i držali smo se svog plana igre. Sve četiri linije su igrale svih 60 minuta i lijepo je da je Karri upisao pobjedu jer je igrao sjajno za nas. Dobar je osjećaj pobjeđivati“, rekao je vlasnik tri gola za službene stranice.

Washington je nakon jako dugo vremena došao do pobjede nad San Jose Sharksima u SAP Centru. Braden Holtby obranio je 34 udarca tijekom igre i bio uspješniji pri blokiranju kaznenih udaraca od Anttija Niemija, a Capsi su nakon 21. godine došli do toliko potrebne pobjede u borbi za doigravanje. “Imali smo puno problema u ovoj dvorani. Dio razloga je i što su oni jako dobra momčad svake godine. Uvijek jako dobro igraju doma i imali smo puno posla. Dobar je osjećaj prekinuti taj niz“, rekao je najbolji pojedinac Capsa, Holtby. Eric Fehr doveo je goste u vodstvo, ali Patrick Marleau je do kraja prve trećine izjednačio rezultat. James Sheppard dao je vodstvo domaćinima, a Chris Brown je svojim prvim NHL golom izjednačio utakmicu.

NHL
Philadelphia Flyers – St. Louis Blues 4:1
Pittsburgh Penguins – Tampa Bay Lightning 4:3 produžetak
Minnesota Wild – Detroit Red Wings 2:3
Dallas Stars – Ottawa Senators 3:1
Los Angeles Kings – Florida Panthers 4:0
Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens 3:4
New Jersey Devils – New York Rangers 0:2
Winnipeg Jets – Carolina Hurricanes 2:3
Phoenix Coyotes – Boston Bruins 2:4
Edmonton Oilers – Calgary Flames 1:8
San Jose Sharks – Washington Capitals 2:3 kazneni udarci

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!