Zimski sportovi

Video: St. Louis produbio krizu Maple Leafsa, Coyotesima vrijedna pobjeda u Pittsburghu

Branimir Korać • srijeda, 26.03.2014.
Video: St. Louis produbio krizu Maple Leafsa, Coyotesima vrijedna pobjeda u Pittsburghu

Deset susreta bilo je na rasporedu noćas u NHL-u s vrlo važnim dvobojem između St. Louis Bluesa i Toronto Maple Leafsa. Blues je u borbi za prvo mjesto u ligi dok je Toronto u velikom padu i traži izlaz iz krize kako bi ostao među momčadima koje idu u doigravanje. Kriza ipak nije prekinuta u ovom susretu...

Vodeća momčad lige St. Louis Blues slavila je u Torontu protiv Maple Leafsa s 5:3. Domaćinu se nakon ozljede vratio Jonathan Bernier, skupio je 44 obrane, ali niti to nije pomoglo da se Maple Leafsi spase od šestog uzastopnog poraza što ih je dovelo u tešku poziciju u borbi za doigravanje.

Kanađani su dobro krenuli i poveli golom Joffreya Lupula, ali onda je uslijedila serija St. Louisa koji s dva gola raspoloženog Davida Backesa te po jednim TJ-a Oshieja i Alexandera Steena radi potpuni preokret. Međutim domaćin se nije predao i preko Carla Gunnarssona i Jamesa van Riemsdyka smanjio je na 4:3 četiri minute prije kraja da bi svaku dilemu riješio Backes svojim trećim golom 67 sekundi prije kraja.

"Bojali smo se ove situacije. Cijelu sezonu smatramo kako smo momčad za doigravanje i još uvijek u to vjerujemo, međutim postoji razlog za zabrinutost, ali ne i paniku. Još uvijek smo u igri. Sada je lako optuživati pojedince, međutim to ne bi bilo ispravno. Gubili smo kao momčad kao što smo prije pobjeđivali kao momčad. U pobjedama je netko pokrio pogrešku suigrača i to je ono što nam nedostaje u posljednje vrijeme. U prvoj trećini su nam zapucali 23 puta po golu, ne znam kako to objasniti, jednostavno ih nismo mogli zaustaviti", rekao je Lupul.

Penguinsi su čvrsto drugi na Istoku i bolje za njih da je tako jer im forma baš i nije za pohvaliti se. Na domaćem ledu porazio ih je Phoenix koji je zbog borbe za doigravanje i značajno motiviraniji, a domaćin je ponovno nastupio oslabljen bez Evgenija Malkina. Očekuje se povratak Paula Martina u vrlo skoroj budućnosti što bi ojačalo trenutno sumnjivu obranu Penguinsa, no ovaj put nije konkurirao za nastup.

Već u prvoj trećini domaćin je dvaput hvatao zaostatak nakon golova Davida Mossa i Antoinea Vermettea koje su poništavali Jussi Jokinen i Taylor Pyatt. Treći pogodak Coyotesa koji je postigao Mikkel Boedker domaćin više nije uspio nadoknaditi.

"Mislim da smo napravili jako dobar posao što smo im konstantno stajali vrlo blizu. Osjetilo se na ledu da svi imaju podršku pa i čak ako su uspjeli stvoriti priliku, Greiss bi izvukao sjajnu obranu", smatra David Moss.

Kari Lehtonen očekivano je bio na velikim mukama na gostovanju u Chicagu. Obranio je 41 pokušaj Blackhawksa, međutim Dallas je svejedno poražen s 4:2. Patrick Kane propustio je ovu utakmicu, no njegova momčad izgledala je vrlo dobro i Starsi su bili bez prave šanse.

Domaćin je poveo s 2:0 golovima Andrewa Shawa i Krisa Versteega da bi Ryan Garbutt uspio smanjiti na 2:1. Sjajni branič Chicaga Duncan Keith vratio je prednost na plus dva svojim šestim ovosezonskim golom i ukupno čak 57. poenom. Gosti su davali sve od sebe kako bi se vratili u utakmicu i pet i pol minuta prije kraja Garbutt je još jednom nadmudrio Coreya Crawforda što je potpuno otvorilo utakmicu. Ipak, 34 sekunde prije kraja Marian Hossa pogađa prazna domaća vrata i podiže na 4:2.

"Dallas je vrlo brza momčad koja sjajno kliže. U početku su nas pokušali 'zaskočiti', ali obrana je odradila fantastičan posao. U trećoj trećini pogotovo smo dobro reagirali i zatvorili sve prilaze gol", rekao je vratar domaćina.

Los Angeles Kingsi stigli su do četvrte uzastopne pobjede svladavši u Washingtonu Capitalse nakon kaznenih udaraca s 5:4. Pobjeda gostiju je zaslužena, bili su dosta opasniji i da Jaroslav Halak nije skupio 32 obrane, mogli su i ranije do slavlja.

Capitalsi su ispustili vodstvo od 3:1 u drugoj trećini do kojeg su ih doveli s dva gola Alex Ovečkin i svojim prvim golom od dolaska iz Anaheima Dustin Penner. Mike Richards bio je strijelac za goste. U 12 minuta posljednje trećine Kingsi su napravili preokret golovima Dwighta Kinga, Mariana Gaborika i Dustina Browna, međutim rookie Evgeni Kuznecov je svojim prvim NHL golom 42 sekunde prije kraja donio produžetak. Tamo pogodaka nije bilo te su u kaznenim udarcima precizni bili Anže Kopitar i Jeff Carter što je donijelo pobjedu Los Angelesu.

"Nema veze što smo gubili, cijelo vrijeme smo stajali jedni uz druge i jednostavno smo znali da ćemo se uspjeti vratiti u utakmicu", rekao je branič gostiju Drew Doughty.

Užasno otvaranje utakmice stajalo je Carolinu pobjede na gostovanju kod Islandersa. Već u prvih šest minuta domaćin je imao 3:0 nakon čega je na klupi završio Cam Ward, međutim i Anton Hudobin je brzo kapitulirao i Islandersi su već nakon deset minuta vodili s 4:0. Na kraju je Carolina pritisnula i pokušala preokrenuti rezultat, ali je tek smanjila na konačnih 5:4. Pogotke za New York postigli su po dva Matt Martin i Colin McDonald dok je jednom strijelac bio Cal Clutterbuck. Po dvije asistencije upisali su Thomas Hickey i Ryan Strome. Strijelci za goste bili su Jeff Skinner, Andrej Loktionov, Aleksander Sjomin i Nathan Gerbe.

S povratnikom u momčad Larsom Ellerom Montreal je svladao slabi Buffalo s 2:0. Carey Price je s 24 obrane stigao do shutouta dok je na drugoj strani dobar bio i Matt Hackett s 33 obrane. Canadiensi su slavili rutinski, a pobjedu su donijeli Max Pacioretty i Daniel Briere.

Panthersi i Senatorsi u run and gun izdanju o pobjedniku su odlučivali izvođenjem kaznenih udaraca. Uspješniji su bili Panthersi zahvaljujući golu Brandona Pirrija i obrani Roberta Luonga posljednjeg pokušaja Milana Michaleka. Luongo je skupio 37 obrana dok je na drugoj strani Robin Lehner imao dvije više. Senatorsi su vodili 2:0 golovima Marka Stonea i Clarkea MacArthura, no domaćin je preko Seana Bergenheima i Vincenta Trochecka izborio povratak u utakmicu.

Blue Jacketsi su unatoč problemima izborili pobjedu 4:2 protiv Detroit Red Wingsa. Nakon prve trećine ostali su bez gripoznog Sergeja Bobrovskog, no Curtis McElhinney ga je odmijenio na pravi način. Pogotke za domaćina postigli su Ryan Johansen dva te po jedan Brandon Dubinsky i Cam Atkinson. Oba pogotka za Red Wingse djelo su Gustava Nyquista.

Gabriel Landeskog s dva gola u 60 minuta te odlučujućim pogotkom u kaznenim udarcima bio je junak Colorada u pobjedi 5:4 kod Nashvillea. Predatorsi su se dobro držali iako su nastupili bez važnog obrambenog igrača Setha Jonesa, no golovi Landeskoga, Codyja McLeoda i Nicka Holdena su im presudili. Kod domaćina dvaput su se među strijelce upisivali Roman Josi i Matt Cullen.

Hat-trick Joea Pavelskog povukao je Sharkse do očekivane pobjede kod Oilersa. Pridružili su mu se Patrick Marleau i Martin Havlat, a uobičajeni strijelci za Oilerse bili su David Perron i Taylor Hall.

NHL:
Toronto Maple Leafs - St. Louis Blues 3:5
Pittsburgh Penguins - Phoenix Coyotes 2:3
Chicago Blackhawks - Dallas Stars 4:2
Washington Capitals - Los Angeles Kings 4:5 (SO)
Carolina Hurricanes - New York Islanders 4:5
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 2:0
Florida Panthers - Ottawa Senators 3:2 (SO)
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 4:2
Nashville Predators - Colorado Avalanche 4:5 (SO)
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 2:5

Foto - Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!