Zimski sportovi

Video: Rask zatvorio Hawkse, Kingsima peta pobjeda u nizu

Željka Jurkas • petak, 28.03.2014.
Video: Rask zatvorio Hawkse, Kingsima peta pobjeda u nizu

Deset zanimljivih susreta odigrano je u četvrtak u NHL-u. Branitelji naslova vratili su se na mjesto zločina gdje su doživjeli težak poraz, Tampa i Islesi pružili su čak trinaest krugova kaznenih udaraca, Vancouver je došao do boda u Denveru, Kingsi su upisali petu pobjedu u nizu, Montreal uzelo dva boda iz Joe Louis Arene, St. Louis je zahvaljujući posebnim momčadima dominirao Wildeom, Buffalo još nije stigao do pedeset bodova, Devilsi su ispustili drugi bod, a Khudobin je zatvorio Floridu...

Tuukka Rask zadržao je svih 28 pokušaja Chicaga, a Patrice Bergeron petu utakmicu u nizu upisao barem bod s dva gola iza leđa Coreya Crawforda. Još jedan pogodak za razliku od tri gola dodao je Carl Soderberg. “Mislim da je utakmica bila puno tjesnija nego što to rezultat pokazuje. Fokusirali smo se na obranu i probali im dati što manje prostora. Naravno, s igračima kakve oni imaju, očekujete da će unatoč svemu doći do prilika, no mislim da smo dosta dobro odgovorili i zadržali ih koliko je moguće“, zadovoljan je bio i pristupom i rezultatom kapetan Bruinsa, Zdeno Chara.

Coyotesi su uzeli i drugi bod u Prudential Centru, a vratar Devilsa Martin Brodeur došao je do neslavnog rekorda za najviše dozvoljenih golova u NHL-u, kroz cijelu karijeru pak je prošao iza njegovih leđa čak 2757 puta. Domaćini su se vratili u utakmicu nakon gubitka od dva gola s kasnim golom Ryanea Clowea u drugoj trećini te Adama Henriquea sredinom treće. Kazneni udarci dodali su još jedan bod na konto Phoenixa za sigurnije mjesto u doigravanju, a jedini pogodak postigao je Mikkel Boedker.

Rani gol u zadnjoj trećini Drew Doughtyja odlučio je susret Pensa i Kingsa u Consol Energy Centru. Gosti su uzeli vodstvo od dva gola početkom druge nakon čega su se domaćini u potpunosti vratili. Sredinom zadnje trećine gol Brandona Sutter poništen je zbog smetnje vratara Martina Jonesa. Pittsburgh, koji ne vidi kraj ozljedama ove sezone, dodao je na popis i Marcela Goca koji je s ozljedom gležnja otišao s leda malo prije kraja druge trećine. Jedan od ključeva pobjede Kingsa je svakako bilo uspješno neutraliziranje powerplay jedinica Pensa koje nisu upisale gol iz sedam pokušaja. Razočaravajuće je što sam pustio ta dv au drugoj jer mislim da su bili obranjivi. Imali smo vodstvo od dva razlike u tom trenu. No, na kraju svega, igrali smo dovoljno dobro u obrani u trećoj, zaustavio sam dovoljno pakova da dođemo do pobjede“, rekao je Jones.

Slabi start Detroita koštao ih je dva boda u Joe Louis Areni. Ili, ako pitate trenera Mika Babcocka, krivica leži u opcionalnom jutarnjem treningu:“Ovo je druga utakmica u kojoj je druga momčad došla u vodstvo i to nije prihvatljivo. Kao trener morao sam... igrali smo toliko puno hokeja, da sam dao dečkima izborni trening i nije ih puno izašlo na led. Na početku susreta smo izgledali kao da ne možemo klizati. Sutrašnji trening sigurno neće biti opcionalan.“ Wingsi su ulaskom u drugu trećini smanjili zaostatak na gol razlike, ali Habsi do kraja trećine vraćaju na komotnijih dva. Početkom zadnje domaćini preko Tomaša Tatara dolaze do izjednačenja, ali gosti ne dopuštaju preokret i zabijaju još dva gola.

Ozljede su nas ove godine zakinule za mnoge dvoboje, a jedan od najvećih je svakako sraz velikih mladih zvijezda i vođa Boltsa i Islesa. Steven Stamkos borio se s ozljedom kroz prva dva susreta, a John Tavares je od Sočija van leda. Treći susret otišao je u najduže ispucavanje kaznenih udaraca ove sezone, čak trinaest krugova uz devet postignutih golova (ovaj prekrasan gol Stamkosa valjda pogledati). Odlučujući pogodak bio je onaj braniča Boltsa, Samija Sala:“Ovo je moj prvi shootout pogodak. Ne dobivam često prilike, tako da sam se prvo morao pripremiti. Lijep je osjećaj.“ Salo je ostao među pet zadnjih igrača domaćina koji još nisu pucali, a ovo je njegov treći pokušaj u karijeri. Ryan Callahan postigao je oba gola Lightninga u regularnom dijelu, a Ryan Strome i Matt Donovan zabili su Benu Bishopu.

Anton Khudobin obilježio je susret Canesa i Panthersa s 35 obrana za svoj treći NHL shutout karijere. Jiri Tlusty dvaput se upisao u strijelce, a Jeff Skinner jednom. “Jako dobro igra cijele sezone. Znam da je rezultat 3:0, no mi smo radili neke greške i učinili susret zanimljivim, tako da je Anton imao posla i napravio pravovremene obrane“, pun hvale bio je trener gostiju Kirk Muller. Roberto Luongo igrao je prvi puta nakon pet godina protiv Caroline i ostao ozlijeđen sedam minuta prije kraja prve trećine kada se Radek Dvorak zabio u njega. Na vratima ga je zamijenio Dan Ellis koji je pustio dva gola u drugoj trećini.

T.J. Oshie zaslužio je prvu zvijezdu susreta nakon uvjerljive pobjede St. Louisa nad Minnesotom. Prvi, drugi i četvrti gol domaćina sastavili su prvi hat trick Oshija, a Jaden Schwartz i Brenden Morrow dodali su još po gol na powerplayu. Počasni gol za goste upisao je Zach Parise. “Cijela prva linija je odlična. Jako su fokusirani i žele voditi momčad. Okrenuli su se detaljima u igri i kada imate takve vođe, onda se i od ostatka momčadi očekuje da paze na detalje“, komentirao je trener Bluesa Ken Hitchcock igru i uspjeh svoje momčadi. Ryan Miller obranio je 27 udarca na gol.

Colton Sissons i Calle Jarnkrok postigli su svoje prve NHL golove, a kapetan Shea Weber zabio je dva u velikoj pobjedi Nashvillea nad Buffalom. Ovom pobjedom Predatorsi su prekinuli niz od pet poraza, a Weber se izjednačio po broju golova na prvom mjestu Lige među braničima (dijeli ga s Dustinom Byfuglienom i Erikom Karlssonom). Niti promjena vratara nakon prve trećine u kojoj su pustili četiri gola nije pomogla gostima, tek su zabili počasni gol početkom druge. “Puno smo pričali o tome da doma moramo bolje igrati. Uvijek smo bili momčad koju je doma bilo teško pobijediti, a kako u zadnje vrijeme to nije bio slučaj, bilo je vrijeme da to promijenimo. Ovo je velika pobjeda“, izjavio je za službene stranice kapetan Predatorsa.

Čvrstu utakmicu između Colorada i Vancouvera presudio je branič Tyson Barrie nakon 55 sekundi produžetka. Prevario je Eddija Lacka prebacivši dodavanje Matta Duchena preko ramena u mrežu. Yannick Weber i Zack Kassian zabili su za goste, a Duchene i Gabriel Landeskog za domaćine. “Mislim da smo odigrali jako dobro defenzivno. Bila je to jedna od naših najboljih obrambenih utakmica sezone. Nismo im dali puno prilika. S druge strane, bili smo malo umorni, vidjelo se da nemamo taj polet, ali nismo se predali i dečki su puno radili. Tko bi si mogao misliti da ćemo u ovom trenu biti na bod do Chicaga s utakmicom u rukama“, komentirao je nakon susreta trener Avsa Patrick Roy.

U igri izmjene minimalnog vodstva pobijedila je sinoć momčad Jetsa u SAP Centru. Konačno, drugo preuzimanje vodstva gostiju preko powerplay gola Tobiasa Enstroma bilo je odlučujuće. Specijalne momčadi dale su jednak učinak s obje strane leda, po dva gola u svakoj mreži, a vratari su skupili isti broj obrana, 27. Blake Wheeler skupio je tri boda s golom i dvije asistencije. “Postaje sve bolji i jači – igra s igračem više ili s igračem manje, igra 5 na 5, završavanje checkova, apsolutno je odličan“, nije skrivao zadovoljstvo trener Winnipega Paul Maurice svojim desnim krilom.

NHL
Boston Bruins – Chicago Blackhawks 3:0
New Jersey Devils – Phoenix Coyotes 2:3 kazneni udarci
Pittsburgh Penguins – Los Angeles Kings 2:3
Detroit Red Wings – Montreal Canadiens 4:5
Tampa Bay Lightning – New York Islanders 3:2 kazneni udarci
Florida Panthers – Carolina Hurricanes 0:3
St. Louis Blues – Minnesota Wild 5:1
Nashville Predators – Buffalo Sabres 6:1
Colorado Avalanche – Vancouver Canucks 3:2 produžetak
San Jose Sharks – Winnipeg Jets 3:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!