Zimski sportovi

Video: Leafsi pali pod Wingsima, Columbus preokretom došao do pobjede nad Hurricanesima

Željka Jurkas • nedjelja, 30.03.2014.
Video: Leafsi pali pod Wingsima, Columbus preokretom došao do pobjede nad Hurricanesima

Pregršt zanimljivosti u jedanaest susreta u subotu u NHL-u. Kako se regularna sezona bliži kraju, neke bitke se zahuktavaju, a neki gledaju prema idućoj sezoni. Kingsi i Habsi nastavljaju pobjedničke nizove, Boston je prva momčad koja je osigurala diviziju, Colorado i Chicago koji nije izašao na led su osigurali doigravanje, kapetan Boltsa imao je zanimljivu večer u Buffalu, Devilsi i dalje ne znaju za pobjedu u shootoutu, Dallas je uzeo dva boda u St. Louisu, Minnesota u Phoenixu, Anaheim se vratio na čelo Pacifica, a Wingsi su preko hat tricka Helma zadali novi poraz Leafsima...

Capitalsi su posljednja momčad u nizu koja je pokušala stati na kraj Bostonu. U svom Verizon Centru tražili su toliko željene bodove za doseg mjesta u doigravanju, no nisu uspjeli. Bruinsi su kontrolirali cijelu prvu trećinu i samo zahvaljujući odlično raspoloženom Bradenu Holtbyju na prvi odmor se otišlo bez golova. U drugoj Boston nastavlja gdje je stao, uz razliku od tri gola u mreži domaćina, koji se pred kraj druge napokon bude i nalaze svoju igru. Jerome Iginla zabio je dva gola i dvanaestu sezonu u karijeri došao do okrugle brojke trideset:“Mislim da smo svi skupa odigrali jako dobru gostujuću utakmicu. Vratar je ponovno bio sjajan. Ove godine imamo izvrsne vratare. Johnson je na početku imao velike obrane, naš penalty kill bio je sjajan. Svi znamo koliko je dobar Washingtonov powerplay, tako da su nam te obrane dale dodatni poticaj.“ Jason Chimera daje kakvu-takvu nadu na samom kraju druge, no powerplay gol Patricea Bergerona vraća razliku na tri i sve što domaćini uspijevaju je gol Jevegenija Kuznjecova iz gotovo nemoguće situacije. Ovom pobjedom Boston je osigurao naslov prvaka divizije Atlantic.

Više nego duplo veći broj udaraca na vrata uputili su Sharksi prema Semjonu Varlamovu, no sa 47 obrana i dva propuštena paka, Avalanche je došao do pobjede i osigurao mjesto u odigravanju. “Naš vratar je bio fenomenalan. Napravio je puno velikih obrana i sve je izgledalo tako lako. San Jose je jako dobra momčad koja puca odasvud i većina tih obrana nije bila laka“, prezadovoljan je vratarom, rezultatom i igrom bio trener Avsa Patrick Roy. Jedina mrlja na cijeloj utakmici došla je odmah u prvoj trećini, u svom prvom izlasku na led Matt Duchene je u sudaru s Jamieom McGinnom zaradio ozljedu koljena. U igru se nije vraćao, a koliko je ozbiljno pokazat će detaljne pretrage u nedjelju. Domaćini u niti jednom trenu utakmice nisu dopustili Sharksima vodstvo. Najbliže pozitivnom rezultatu gosti su došli u četvrtoj minuti prve trećine kada je Joe Pavelski izjednačio gol Paula Stastnyja. Po gol sa svake strane došao je u igri s igračem više, a Cody McLeod zabio je short handed. Dan Boyle postavio je konačnih 3:2 sredinom druge trećine.

Steven Stamkos ima izvanredan osjećaj za gol i uglavnom mrežu može pronaći iz bilo kojeg kuta i dijela leda. Sinoć je u Buffalu potvrdio tu tvrdnju nekoliko puta i ukrao svjetla pozornice. Nakon što je Ben Bishop pustio dva gola unutar dvije minute sredinom prve trećine, gosti se do kraja trećine uspijevaju u potpunosti vratiti u utakmicu golovima Alexa Killorna i Stamkosa. Sredinom zadnje trećine, nakon druge bez golova, Stamkos u zoni Sabresa prima pak i šalje svom braniču koji ga ne uspijeva uhvatiti i odbijanjem od ograde pak odlazi u mrežu Tampe. Nevjerica je mala riječ za opisati reakcije jedne i druge strane, no Tampa brzo zbija redove i Stamkos asistira Ryanu Callahanu na powerplay golu za novo izjednačenje susreta. Bishop je pred sam kraj susreta imao posla, a da njegove nisu bile uzaludne potvrdio je Stamkos pobjedničkim golom u igri s igračem više u drugoj minuti produžetka. “Bilo je zeznuto odbijanje, ali dobro smo odgovorili. Otišli smo na powerplay i vratili se. Vidio sam par puta golove u vlastitu mrežu, nikada uživo. Uglavnom se vide na sažecima. Siguran sam da će i ovaj moj dospjeti u nekih negativnih TOP10, ali čim je prošao braniča znao sam da su šanse da uđe prilično dobre“, rekao je za The Associated Press kapetan Boltsa.

U direktnom dvoboju dvoje od četvero kandidata za dva mjesta u doigravanju, Detroit je na čelu s Darrenom Helmom i potpomognut s 25 obrana Jimmyja Howarda došao do dva u Canada Air Centru. Time se nastavlja spektakularni pad Maple Leafsa koji su upisali osmi poraz u nizu te s osamdeset bodova imaju dvije odigrane utakmice više od ostalih. Helmu je ovo prvi hat trick karijere:“Najvažnije je da smo pobijedili, a onda sve ostalo. Lijep je osjećaj i posebno je zabiti prvi hat trick.“ Gustav Nyquist dodao je još jedan gol na konto Wingsa, a Cody Franson i Joffrey Lupul zabili su za domaćine. Trener Detroita Mike Babcock izjednačio se ovom pobjedom na drugom mjestu trenera s najviše pobjeda (410) u povijesti kluba.

Montreal Canadiensi su petu pobjedu u nizu ubilježili u BB&T Centru kod Panthersa. Max Pacioretty upisao je dva gola i asistenciju (njegovi prvi protiv Floride), a Thomas Vanek prvi gol Habsa. “Dobro smo odigrali večeras. Imamo kemiju, dečki uživaju na ledu i večeras se to vidjelo“, izjavio je trener gostiju Michel Therrien. Carey Price zaustavio je 36 pokušaja, a proći ga je uspio Brad Boyes.

Devilsi su i dalje jedina momčad Lige koja nije upisala pobjedu pri izvođenju kaznenih udaraca. Jubilarni, deseti puta zaustavio ih je Anders Nilsson na vratima Islandersa. Corey Schneider propustio je oba pokušaja domaćina, a Adam Henrique i Frans Nielsen nisu uspjeli zabiti. “Nemam odgovor u vezi shootouta... Iz trenerske perspektive, ako bilo koji dio igre na funkcionira, obrana, igra prema naprijed, specijalne jedinice, sve se može razbiti na osnove i riješiti. Ovo je nešto skroz drugo i koji god da je razlog, imamo blok“, izjavio je nakon susreta trener Devilsa Peter DeBoer za službene stranice. Po gol na svakoj strani pao je u drugoj trećini, najprije Nielsen za Islese, a osam minuta kasnije Henrique za goste.

Columbus se dvaput vraćao u Raleighu i u konačnici uspio doći i do drugog važnog boda. “Ova utakmica svjedoči koliko vjerujemo u sebe i jedni u druge. Imamo povjerenja da iz dana u dan možemo odraditi što se od nas očekuje“, rekao je strijelac pobjedničkog gola u produžetku Ryan Johansen. S druge strane, frustracije Caroline su bile vidljive, a tome nije pomogao odličan Curtis McElhinney koji je uskočio umjesto Sergeja Bobrovskog. Na oba gola za minimalno vodstvo domaćina (Jeff Skinner i Andrej Loktionov) gosti su brzo odgovorili, na prvi nakon dvije minute, a drugi nakon minutu.

Starsi su napravili veliki korak prema doigravanju. U St. Louisu uzeli su dva boda prvoj momčadi Lige te sada s utakmicom manje stoje na bod od Phoenixa koji druži drugo wild card mjesto. Kari Lehtonen briljirao je na vratima i jedini koji ga je uspio proći bio je Alex Steen, i to dvaput. “Ovo je bio veliki test za nas. Jučer smo igrali, doputovali kasno i dobro igrali s jednom od najboljih momčadi Lige. Samo moramo nastaviti igrati tako dobro i uzeti pobjede“, rekao je prvi vratar Dallasa za klupske stranice. Gosti su poveli s dva gola Coltona Scevioura, a u drugoj trećini na dva gola razlike vratio je Cody Eakin. Steen je svojim drugim golom opet vratio utakmicu na minimalni zaostatak, a Antoine Roussel nakon sedam minuta vraća nešto sigurniju prednost.

Minnesota je u pravo vrijeme našla način za prekid negativnog niza. Nakon dva poraza stigli su u goste momčadi koja im je mogla zakomplicirati ulazak u doigravanje. S tri gola u zadnjoj trećini (dva Zacha Parisea i jedan Jareda Spurgeona) sustigli su i prestigli rano vodstvo domaćina od jednoga gola. Mikkel Boedker zabio je nakon tri minute igre na powerplayu. “Jučer smo imali timski sastanak i pričali smo koliko nam je važna ova utakmica, ova pobjeda. Morali smo naći način da preokrenemo igru, uzmemo ovo, krenemo s pobjedama i zaboravimo što je bilo“, rekao je nakon susreta strijelac Wilda Spurgeon. Ilja Brizgalov obranio je 23 udaraca i u pet odigranih susreta za Minnesotu nema poraz u regularnom dijelu. Porazom Coyotesa Chicago je osigurao mjesto u doigravanju.

Bitka za Pacifik i dalje ostaje aktualna. Nakon velikog zaleta Sharksa, Ducksi su pobjedom nad Nucksima preuzeli prvo mjesto i imaju dvije manje. Obje momčadi imaju podjednako težak raspored do kraja regularnog dijela, a međusobni susret, koji bi mogao odlučiti konačnog pobjednika igra se 9. travnja. Kontrola utakmice i rezultata, uz pet golova u mreži Eddija Lacka obilježili su susret u Rogers Areni. Frederik Andersen u potpunosti je iskoristio odmor Jonasa Hillera obranivši 31 udarac i prvi je po broju pobjeda među rookijima NHL-a (17). Saku Koivu, strijelac trećeg gola Anaheima rekao je o utakmici i vrataru:“Nakon jučerašnje utakmice nije bilo lako doći jer smo znali koliko je Vancouver očajan u ovom trenu. Obrane u prvoj trećini dale su nam zamah na koji smo gradili. Kada je doveden u momčad prošlo ljeto, nismo puno znali o njemu, no pokazao se izvrsnim.“ Luca Sbisa zabio je svoj prvi gol, Matt Belesky šesti, Corey Perry 38., a Mathieu Perreault 18. Počasni za domaćine dao je Brad Richardson sredinom prve trećine. Kapetan Ducksa Ryan Getzlaf zaustavio je udarac sredinom zadnje trećine i izašao s leda. Prema treneru Bruceu Boudreau ne radi se o ozljedi.

Dva gola Anžea Kopitara pomogla su Kingsima doći do šeste pobjede u nizu. Nakon osamnaest godina Jetsi su došli u goste u Staples Centar i nakon dvadeset minuta zamijenili vratara jer su se našli u minusu tri gola. “U ovo doba godine treba raditi na detaljima igre. Sve treba uskladiti i dobiti najveću moguću oštrinu za doigravanje. Momčadi s kojima se susrećemo imaju neku svoju priču, svoj cilj, neki hvataju doigravanje. Kompeticija je velika i intenzitet dobar. Sve pokazuje kakvo će doigravanje biti i mi se moramo spremiti“, rekao je dvostruki strijelac Kingsa. Jetsi su u zadnjoj trećini dvaput uspjeli proći Jonathana Quicka. Matt Halischuk i Blake Wheeler u oba navrata vraćali su rezultat na dva gola razlike.

NHL
Washington Capitals – Boston Bruins 2:4
Colorado Avalanche – San Jose Sharks 3:2
Buffalo Sabres – Tampa Bay Lightning 3:4 produžetak
Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings 2:4
Florida Panthers – Montreal Canadiens 1:4
New York Islanders – New Jersey Devils 2:1
Carolina Hurricanes – Columbus Blue Jackets 2:3
St. Louis Blues – Dallas Stars 2:4
Phoenix Coyotes – Minnesota Wild 1:3
Vancouver Canucks – Anaheim Ducks 1:5
Los Angeles Kings – Winnipeg Jets 4:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!