Tenis

Raspoloženi Đoković nadigrao Nadala, Španjolčev četvrti poraz u finalu Miamija

Vedran Babić • nedjelja, 30.03.2014.
Raspoloženi Đoković nadigrao Nadala, Španjolčev četvrti poraz u finalu Miamija
Foto: EPA

Srpski tenisač Novak Đoković nastavlja svoj pobjednički niz. Nakon što je osvojio Indian Wells, Đoković se na tron popeo i u Miamiju, gdje je u finalu svladao Rafaela Nadala. Španjolac nije imao nikakve šanse te je doživio i četvrti poraz u finalu tog turnira...

Drugi put u svojoj karijeri Novak Đoković u istoj je godini osvojio Indian Wells i Miami. Nakon 2011., to je ponovio ove godine te je postao tek drugi tenisač kojemu je to pošlo za rukom. Prvi je to napravio Roger Federer (2005-06).

Đoković je u finalu sa 6:3, 6:3 nadigrao vodećeg tenisača svjetske ljestvice Rafaela Nadala te je tako došao do svog četvrtog naslova u Miamiju (2007., 2011. i 2012.). Španjolcu je to pak četvrti poraz u finalu. Prethodno je na posljednjoj prepreci poražen 2005., 2008. i 2011. godine.

Jubilarni 40. međusobni ogled Đoković je odigrao gotovo pa savršeno. U prvom gemu meča spasio je break loptu i bio je to jedini gem u kojemu je na svojem servisu bio u opasnosti. Prvu dionicu 26-godišnji Beograđanin osvojio je zahvaljujući breaku kod 3:2.

Ni u drugom setu Đoković nije dopustio puno toga Nadalu. Oduzetim servisom u prvom gemu stekao je prednost koju je mogao udvostručiti kod 3:1. No, Nadal je u tom gemu anulirao Đokovićevu break loptu. Ipak, Đoković je kod 5:3 stigao do drugog breaka, a s njime i pobjede.

"Bio je ovo sjajan turnir, uživao sam kao i uvijek. Odigrao sam odličan meč, od početka do kraja. Sve je funkcioniralo kako treba. Uvijek je izazov i zadovoljstvo igrati protiv Rafe. Prije sedam godina ovdje sam osvojio svoju prvu veliku titulu i imam lijepe uspomene sa Središnjeg terena", izjavio je Đoković.

U meču koji je trajao sat i 24 minute Đoković je ostvario više izravnih poena (22-15) te je napravio manje neprisiljenih pogrešaka (14-20). Oba su tenisača ubacila po 71% prvog servisa, no Đoković je svoj početni udarac koristio znatno bolje. Na prvom je servisu osvojio 85% poena (Nadal samo 59%), a na drugom 57% (Nadal 46%).

U međusobnim dvobojima Nadal i dalje vodi, 22-18, no Đoković je sada slavio u posljednja tri ogleda. Na ljestvici tenisača s najviše naslova na turnirima iz serije Masters 1000 Nadal je na čelu s 26 titula, a Đoković se sada pretekao Andrea Agassija na trećoj poziciji te ima 18 naslova. Drugoplasirani je Federer s 21 titulom. Što se ukupnih naslova tiče, Đoković ih sada ima 43, a Nadal ostaje na 62.

"Čestitam Novaku i njegovu stožeru. Odigrao je sjajna dva turnira u nizu. Osvojiti Indian Wells i Miami nije lako. Ni na jednom drugom turniru nisam izgubio toliko finala kao u Miamiju, no svejedno je ovo jako poseban turnir za mene. Energija i strast koju prenosi publika nezaboravni su", kazao je Nadal nakon poraza.

Dvojica najboljih tenisača svijeta sada se okreću pripremama za nadolazeći zemljani dio sezone. Njihovi sljedeći nastupi očekuju se na trećem po redu turniru iz serije Masters 1000 ove sezone, u Monte Carlu (13. - 20. travnja).

ATP Masters 1000 Miami, finale:
Đoković (Srbija, 2) - Nadal (Španjolska, 1) 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.04.2014. u 11:33
    I prije sam pisao da jedino Đoković zna kako igrati protiv Nadala. U stvari njegova igra je takva da ne odgovara Nadalu. Viskoke i spinane Nadalove dijagonale na backhand bez problema vraća dok ostali tu imaju najviše problema.Plus što je Đokovićev retern na ovakvom terenu prebrz i Nadal često... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2014. u 11:32
    I prije sam pisao da jedino Đoković zna kako igrati protiv Nadala. U stvari njegova igra je takva da ne odgovara Nadalu. Viskoke i spinane Nadalove dijagonale na backhand bez problema vraća dok ostali tu imaju najviše problema.Plus što je Đokovićev retern na ovakvom terenu prebrz i Nadal često... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2014. u 13:19
    Ovo je dobar komentar. Da nije velikog Nadala ne bi bilo ni velikog Noleta i tako u krug uključujući i Rodžera. Prosto jedni druge jačaju. Čim ne igraju redovno jedni protiv drugih u velikim mečevima, oseti se slabljenje forme i samopouzdanja. Tada su ranjivi i od ostalih na tour-u.Noletova... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2014. u 12:51
    na našu radost tjeraju jedan drugog na još bolji tenis. a tu je još i veliki mag roger...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.03.2014. u 09:39
    Đoković puno jači, nadal jednostavno igra s nekim grčom kad igra s noletom.Po meni treba nać nekog tko ga može motivirati i opustiti inače će se njegov pozitivni omjer s noletom pretvotiti u negativni.
    Obrisan korisnik