Nogomet

Video: Rakitićeva Sevilla minimalno poražena u Portu, Juventus slavio u završnici kod Lyona

Damir Žbulj • četvrtak, 03.04.2014.
Video: Rakitićeva Sevilla minimalno poražena u Portu, Juventus slavio u završnici kod Lyona
Foto: EPA

U prvom susretima četvrtfinala Europske lige Sevilla Ivana Rakitića minimalno je poražena u Portu, Juventus je u završnici dvoboja uvjerljivim slavljem protiv Valencije, dok je na dobrom putu među četiri najbolja i Benfica, gostujućom pobjedom u Nizozemskoj kod AZ Alkmaara. Uzvratni susreti na rasporedu su za tjedan dana...

Porto - Sevilla 1:0

Najzanimljiviji dvoboj četvrtfinala Europske lige trebao je biti okršaj bivših dvostrukih pobjednika ovog natjecanja, Porta i Seville na Dragau, no, gosti iz španjolske Andaluzije nisu se prikazali u svom najboljem izdanju. Domaćin je dominirao u prvom dijelu pa iako je njihov kapetan i hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić zaigrao na mjestu iza napadača, većinom se morao baviti defenzivnim zadaćama svog sastava.

Inicijativu Porta prekinuo je upravo Rakitićev pokušaj iz slobodnog udarca s lijeve strane, na rubu kaznenog prostora, kojeg je izborio Marko Marin. Raketa je oštro opalio prema vratima, brazilski čuvar mreže odbio je neugodan udarac, a lopta je od glave Jacksona Martineza završila u korneru.

Nogometaši Porta uskoro su ipak stigli do zaslužene prednosti, kada je njihov kapetan Mangala iskoristio nepažnju obrane Seville i sjajno zakucao vrhunski ubačaj vanjskim felšom Quaresme. U završnici prvog dijela Portugalci su mogli i povećati prednost, Mangala je ponovno bio opasan, ali nakon kornera, dok je Quaresma atraktivno okušao svoj udarac, no, volej je ipak zaustavio vratar Seville. Beto je prije samog predaha ponovno bio na mukama, fantastičan dalekometni pokušaj Defoura vršcima prstiju skrenuo je u vratnicu, a prije poluvremena morao je još jednom intervenirati kako domaćin ne bi s većim vodstvom otišao na predah.

Nije se puno toga promijenilo niti u nastavku, izuzetno aktivan bio je Quaresma, koji je diktirao tempo svojim suigračima te se nalazio gotovo u svakoj akciji domaćih. Navijači Porta možda će žaliti za prilikom Jacksona Martineza 20-ak minuta prije kraja, kada je propustio izglednu priliku nakon ubačaja.

U posljednjih 15 minuta Sevilla je mogla iskoristiti promašaje domaćih, Kevin Gameiro imao je zicer kojim je mogao Španjolcima donijeti veliki rezultat za uzvrat, ali jednostavno ovo nije bila prava večer Emeryjeva sastava.

Tri minute prije kraja Fernando je u kratkom vremenu uspio zbog prigovora zaraditi drugu javnu opomenu i isključenje pa njega neće biti u uzvratu, baš kao niti Jacksona Martineza, koji je zaradio žuti karton u prvom dijelu te ga zbog akumuliranih kartona trener Castro također neće narednog tjedna imati pravo uvrstiti u sastav. Pamtiti će se još i sjajan pokušaj Quaresme iz slobodnog udarca u sudačkoj nadoknadi, ali još je jednom vratnica spasila Rakitića i njegove suigrače uvjerljivijeg poraza. Hrvatski reprezentativac odradio je čitav dvoboj na travnjaku, imao je nekoliko dobrih priogravanja i prilika iz prekida, ali nije bilo prostora za neki konkretniji učinak pred suparničkim vratima.

Lyon - Juventus 0:1

Francuski i talijanski predstavnik u ovom natjecanju vodili su veliku borbu, koja možda i očekivano u prvom dijelu nije ponudila golove. Juventus je nakon ispadanja iz Lige prvaka u misiji prolaska u finale Europske lige, koje se ove sezone igra upravo na njihovom stadionu pa je bilo i očekivano kako Conte neće previše kalkulirati sa sastavom te kako će se na travnjaku naći i Pirlo i Pogba, a u napadu Osvaldo i Tevez. Hrvatski ljubitelji nogometa ove sezone dobro su upoznali Lyon kroz dvije utakmice koje su igrali protiv Rijeke, no, Francuzi su u proljetnom dijelu sezone ipak poprilično podigli razinu svoje forme pa su bili poprilično ravnopravan suparnik Staroj dami.

Čak su u prvom dijelu preko Malbranquea i Brianda imali dobre prilike za zgoditak, ali bez rješenja za Buffona.

Conte je u nastavku odlučio zamijeniti svoj napadački dvojac, ušli su Giovinco i Vučinić, ali nije se time popravila efikasnost torinskog sastava i što se susret više približavao kraju, činilo se kako obje ekipe ipak gledaju kako sačuvati svoju mrežu, čime su naravno ipak bili zadovoljniji nogometaši Lyona.

Međutim, Juve je u završnici ipak osigurao prednost za uzvrat. Pirlo je izveo korner, kratko dodao u 16-erac, a nakon gužve najsnalažljiviji bio je Bonucci, koji je zakucao loptu pod gredu.

AZ Alkmaar - Benfica 0:1

Još jedan portugalski predstavnik u ovom natjecanju napravio je dobar posao prije uzvratnog dvoboja četvrtfinala Europske lige. Benfica je slavila u Nizozemskoj kod Alkmaara i sasvim sigurno je na dobrom putu prema ulasku u polufinale.

U prvom poluvremenu gosti su dominirali u posjedu, no, AZ je imao bolje prilike. Udarac Nemanje Gudelja nakon obrane vratara završio je u korneru, a čuvar mreže Benfice Artur još se jednom istaknuo kada je zaustavio dobar pokušaj Berghuisa.

U nastavku je Benfica do važnog pogotka stigla preko Eduarda Salvija, koji je atraktivnim udarcem s ruba kaznenog prostora pospremio u mrežu odbijanac domaćeg vratara Alvarada

Basel - Valencia 3:0

Švicarski Basel u potpunosti je nadigrao španjolsku Valenciju te je upisao zasluženu pobjedu, koja je na kraju mogla biti i uvjerljivija. Dvostruki strijelac već u prvom poluvremenu bio je Argentinac Matías Emilio Delgado. Prvo je u 34. minuti zabio dijagonalu s nekih 18 metara, malo iskosa s desne strane, da bi četiri minute kasnije iskoristio dobar ubačaj Stockera s lijeve strane i slabu procjenu gostujućeg braniča, koji mu je olakšao posao prilikom realizacije.

U nastavku su Šišmiši očekivano zaigrali puno ofenzivnije, u nekoliko dobrih situacija našao se Eduardo Vargas, međutim, Valencia je ostala bez pogotka u gostima te će im uzvrat na Mestalli biti praktički nemoguća misija, nakon što je iz kontre za konačnih 3:0 i veliko slavlje Švicaraca zabio Stocker, na dodavanje Freia, u sudačkoj nadoknadi dvoboja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 11:53
    opet quaresma vanjskom kakav lik hehe :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2014. u 10:18
    I još jedna Juventusova pobjeda od 1:0...koji carevi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.04.2014. u 10:10
    koji sjajan header Mangale sinoć, a ovi Basel se nadam vidit u finalu
    Obrisan korisnik
  • Zdren04.04.2014. u 09:01
    Komentator koji je radio Porto - Sevilla na HRT2 je živi užas, a i tekma je bila relativno dosadna.
    Zdren
  • Obrisan korisnik03.04.2014. u 23:15
    ovaj basel jednostavno ne prestaje iznenađivati,čudo su! kako se samo uspjevaju nosit s momčadima iz lige petice i već dugi niz godina dolaze daleko u europi. a ako je netko gledao,što je promašio vučinić pa to je katastrofa
    Obrisan korisnik