Zimski sportovi

Video: Leafsi svladali Bruinse, Sharksi Kingse

Željka Jurkas • petak, 04.04.2014.
Video: Leafsi svladali Bruinse, Sharksi Kingse

Još dvije momčadi i matematički su izbačene iz doigravanja, Jetsi i Islandersi, Penguinsi su osigurali naslov prvaka divizije, a St. Louis ponovno preuzeo vodstvo Lige. To su najznačanije promjene nakon devet odigranih susreta u NHL-u u četvrtak. U ostalim vijestima, Torotno je svladao Bruinse u produžetku, a Chicago i Colorado su pobijedili u ispucavanju kaznenih udaraca. Flyersi su ostali bez pogotka, Carolina je pobijedila Dallas, Calgary Tampu, a u tijesnoj utakmici Sharksi Los Angeles...

Sergej Bobrovski nije mogao zamisliti ljepši povratak u Wells Fargo Centar. Zaustavivši 37 pokušaja Flyersa zaradio je četvrti shutout sezone, a James Wisniewski i Brandon Dubinsky su se pobrinuli da Steve Mason, bivši Columbusov vratar, propusti dva od 27 pokušaja. “Svakako je bilo posebno. Bilo je uzbudljivo i drugačije, teško je objasniti, ali svakako je posebno“, komentirao je svoj povratak na led Flyersa Bobrovski. Prvi gol Columbusa došao je na powerplayu krajem druge, a zahvaljujući slabom startu domaćina u trećoj, na početku gosti dolaze u vodstvo od dva gola. Ova pobjeda Blue Jacketsa i matematički je izbacila New York Islanderse iz doigravanja.

Dallas je u gostima u Raleighu zakomplicirao svoju situaciju, a Phoenixu dao još više nade. S utakmicom manje i dalje ostaje na istom broju bodova i na drugom wild card mjestu. Nakon prve trećine bez golova, kapetan Canesa Eric Staal prvi se upisao u strijelce jednim od najčudnijih golova sezone. Specijalne jedinice su odradile veliki dio posla za domaćine upisavši dva pogotka. No prva zvijezda domaćina je bio vratar Anton Khudobin koji je u pravim trenucima držao goste bez pogotka. Tyler Seguin ubrzo je vratio razliku na dva gola, ali to je bilo sve što su gosti uspjeli napraviti. Riley Nash u trećoj prelazi drugog vratara Starsa Tima Thomasa za konačnih 4:1. Trener gostiju Lindy Ruff smatra da je nejgova momčad bila prepasivna, ali ne bez prilika:“Nismo bili dovoljno agresivni. Na penalty killu smo ih predugo pustili da rade što hoće, dali smo im mjesta i vremena. Kod 2:0 sam prema načinu igre mislio da se sigurno možemo vratiti. Na početku treće sam mislio da možemo, no par velikih obrana stalo nam je na put.“

Najzanimljivija utakmica na Istoku igrana je u Torontu. Maple Leafsi koji se još drže za slamku spasa ugostili su pobjednike svoje divizije i nakon propuštenog vodstva u zadnjoj trećini uspjeli pobijediti u produžetku. Nazem Kadri zabio je u trećoj minuti produžetka i dao Leafsima priliku da prodišu. Jonathan Bernier započeo je utakmicu, ali u osmoj minuti zadnje trećine, s 25 obrana, izašao je s leda zbog ozljede donjeg dijela tijela. Trener Randy Carlyle rekao je da je Bernier na pretragama i da još ne zna ozbiljnost ozljede. Domaćini su dvaput poveli minimalnim vodstvom u prvoj, a James van Riemsdyk doveo ih je na dva gola prednosti u prvoj minuti druge trećine sa svojim tridesetim golom u sezoni (prvi puta u karijeri je dostigao taj broj):“Svi vjerujemo u ovo grupu, bez obzira što se događa. Imamo dobru grupu vođa koji nas vuku u istom smjeru. Preživjeli smo do sada, morat ćemo nastaviti jednu po jednu utakmicu, jedan po jedan izlazak na led i na tome graditi.“ Boston se u potpunosti vratio u utakmicu u trećoj trećini golovima Milana Lučića i Patricea Bergerona.

Karri Ramo odradio je najveći dio posla, a njegov napad se pobrinuo za ostalo. Calgary je u Tampa Bay Times Forumu očitao lekciju Boltsima koji su bili sve, samo ne spremni za igru kroz prvu trećinu. Svjestan je toga i trener Lightninga Jon Cooper:“Igrači moraju preuzeti odgovornost za svoju igru. Priprema, spremnost, radne navike; to su stvari koje moraju donijeti sa sobom. Mentalno uopće nismo bili spremni u prvoj trećini. Počeli smo igrati u 8.15, a utakmica je počela u 7.30.“ Gosti su golovima Mikea Cammallerija i Kevina Westgartha poveli s dva razlike do kraja prve trećine. Da Ramo ne ode zaključane mreže pobrinuo se Ondrej Palat pred kraj druge trećine, a u zadnjoj gosti u zadnje dvije minute još dvaput pronalaze mrežu.

Nije bila najljepša, a niti najbolja utakmica ijedne od dvije momčadi sinoć u United Centru. Na kraju su gosti iz Minnesote otišli s bodom, a Chicago je nakon dugo vremena zaradio drugi u utakmici koja nije riješena u prvih 60 minuta. Marian Hossa prošao je Ilju Brizgalova, a sva tri pokušaja Wilda obranio je Corey Crawford u ispucavanju kaznenih udaraca. “Igrali smo kako smo morali: jednostavno, igrati prema naprijed s pakom, biti raspoređen po cijelom ledu i paziti na druge druge igrače“, komentirao je za klupske stranice trener domaćina Joel Quenneville. U završnu trećinu ušlo se s po golom u svakoj mreži, a u trećoj minuti Brian Bickell je donio prednost Hawksima. Rezultat se održao do dvije minute prije isteka vremena kada Erik Haula pronalazi put preko Crawforda. U momčadi Chicaga izostao je, uz već stavljene na listu ozlijeđenih (Patrick Kane, Jonathan Toews i Michael Rozsival) i branič Johnny Oduya s nedefiniranom ozljedom donjeg dijela tijela. U momčadi Minnesote dobre vijesti stigle su od vratara Josha Hardinga koji se priključio momčadi na jutarnjem treningu u Chicagu.

St. Louis je pobjedom nad Buffalo Sabresima preuzeo vodstvo Lige i upisao za klub rekordnu 52. pobjedu u sezoni. I to su jedine dobre stvari koje će Bluesi uzeti iz utakmice u kojoj su bili daleko od igre koju smo od njih navikli gledati. “Kada probate proći kroz utakmicu bez da se previše trudite, onda to izgleda kao danas. I to su situacije u kojima trebate vratara. Briana pratim tri godine i trenutno igra najbolje što sam ga ja vidio. On je odličan primjer što se dogodi kada si fokusiran, radiš, natječeš se i cijeniš svaki dan. Iskreno, on u Ryanu vidi svoj uzor i mogu vam reći da je dobar osjećaj imati takav par vratara“, komentirao je na kraju susreta trener Bluesa jedinog igrača s kojim je bio zadovoljan, svog vratara Briana Elliotta. No, unatoč lošoj igri, prva momčad Lige nije dozvolila posljednjeplasiranoj momčadi da uzme bodove. Golovima Maxima Lapierra i Brendena Morrowa došli su na dovoljnih dva razlike, a da Elliott ipak ne zaradi peti shutout pobrinuo se Cody Hodgson. Ryan Miller ostao je na klupi u prvom susretu sa svojom bivšom momčadi.

Pittsburgh Penguinsi su pobjedom nad Jetsima osigurali naslov divizije Metropolitan, i teoretski izbacili Winnipeg iz doigravanja, s olakšanjem dočekali povratak u momčad Paula Martina; a kapetan Sidney Crosby je s nove dvije asistencije i dalje na prvom mjestu Lige po broju asistencija (ispred Joa Thorntona) i povećao je svoju razliku u bodovima ispred Ryana Getzlafa na 18. Ujedno, ovom pobjedom trener Dan Bylsma je najbrže od svih trenera u NHL-u do sada došao do 250. pobjede u regularnom dijelu. Beau Bennett doveo je goste u prednost u prvoj da bi Olli Jokinen i Zach Redmond do sredine druge preuzeli vodstvo za domaćine. No, gosti gotovo odmah uzvraćaju i u zadnjoj trećini preuzimaju utakmicu. Craig Adams, Martin i Brain Gibbons osiguravaju pobjedu. Martinov gol na powerplayu je prvi za momčad u zadnjih pet utakmica, a o svom povratku nakon ozljede na Olimpijskim igrama kaže:“Htio sam taj gol. Na utakmici sam se dobro osjećao i što je više vremena prolazilo, sve sam bolje. Zabavno je napokon vratiti se na led s dečkima.“

Tyson Barrie učinio je sve što je mogao ne bi li Avalancheu donio pobjedu i srećom bilo je dovoljno. Kasnim golom, 52 sekunde do isteka vremena, izjednačio je drugi gol Rangersa i odveo utakmicu u produžetak. No njegov dvoboj s Henrikom Lundqvistom nije stao na tome, i u prvom krugu kaznenih udaraca ponovno ga je svladao. Sva tri pokušaja New Yorka zaustavio je Semjon Varlamov koji je kroz 65 minuta skupio 29 obrana, šest manje od Lundqvista. “Počinjemo vjerovati u sebe. Imamo momčad koja se nikada ne predaje“, komentirao je trener domaćina Patrick Roy. Cody McLeod ozlijedio je gležanj nakon sudara s ogradom sredinom druge trećine, još se ne zna težina ozljede.

U zadnjoj, i najočekivanijoj utakmici na Zapadu, Sharksi i Kingsi dali su jasan uvid kakav nas prvi krug doigravanja čeka. Čvrsta i fizička igra s puno udaraca i sve manje živaca što se vrijeme primicalo kraju. Drew Doughty ozlijeđen je sredinom prve trećine i nije se vraćao u igru tako da je momčad Los Angelesa ostala na petorici braniča. U momčad se vratio Matt Greene i igrao svoju 500. NHL utakmicu. 600. NHL utakmicu igrao je Anže Kopitar koji je u završnim sekundama susreta imao, u gužvi pred golom, priliku izjednačiti rezultat. Jordan Nolan doveo je goste u prednost početkom prve i ona se održava do druge trećine. Sharksi tada unutar pet minuta dvaput prolaze Martina Jonesa. Brent Burns svojim 23. golom sezone na powerplayu i Logan Couture prekrasnim prolaskom oko gola.

NHL
Philadelphia Flyers – Columbus Blue Jackets 0:2
Carolina Hurricanes – Dallas Stars 4:1
Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 4:3 produžetak
Tampa Bay Lightning – Calgary Flames 1:4
Chicago Blackhawks – Minnesota Wild 3:2 kazneni udarci
St. Louis Blues – Buffalo Sabres 2:1
Winnipeg Jets – Pittsburgh Penguins 2:4
Colorado Avalanche – New York Rangers 3:2 kazneni udarci
San Jose Sharks – Los Angeles Kings 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!