Nogomet

Arsenal brani Ligu prvaka na Goodison Parku, Modrić i društvo u Baskiji

Sportnet • subota, 05.04.2014.
Arsenal brani Ligu prvaka na Goodison Parku, Modrić i društvo u Baskiji
Foto: EPA

Od pet najjačih europskih liga na vrhu je zanimljivo još jedino u Engleskoj i Španjolskoj. Liverpool će pokušati obraniti prvo mjesto u Londonu, dok madridski Atletico ima nešto lakši zadatak...

Ne tako davno činilo se kako su obrisi najbolje četvorke koja će englesku Premier ligu predstavljati u sljedećoj sezoni Lige prvaka jasno ocrtani, no Everton je sjajnom serijom došao u situaciju da sam odlučuje o vlastitoj sudbini kada je riječ o borbi za četvrto mjesto. Derbi kola na Goodison Parku donosi ogled Evertona i Arsenala, a Toffeesi eventualnom pobjedom mogu smanjiti zaostatak za Topnicima na samo jedan bod i još uvijek imati utakmicu manje.

Također u nedjelju, Liverpoolov stroj za pogotke gostuje na Upton Parku, gdje će pokušati i nakon ovoga kola zadržati čelnu poziciju na ljestvici. Redsi su momčad s najboljom formom u Premier ligi i Čekićari će ih teško zadržati, no pritisak utakmica koje se moraju dobiti i u kojima su bodovi često i unaprijed upisani nerijetko se pokaže preprekom do željenog rezultata.

Manchester United nakon solidne predstave protiv europskog prvaka Bayerna gostuje na St. James Parku, gdje je znao gubiti i u sezonama kada je bio znatno boljoj formi, dok će na putu do bodova Chelseaju stajati Stoke City, koji u posljednje vrijeme pod vodstvom Marka Hughesa niže samo dobre rezultate. Jelavićev će Hull City ugostiti Swansea, dok Lovrenov Southampton otvara 33. kolo na super teškom gostovanju kod Manchester Cityja.

Nakon što su preko tjedna odradili svoje obaveze u Ligi prvaka španjolski nogometni velikani nastavljaju s borbom za naslov prvaka. U 32. kolu Primere Atletico Madrid i Barcelona ne bi trebali imati problema sa svojim protivnicima dok će momčad Carla Ancelottija na vrlo teško gostovanje.

Subotnji program otvaraju vodeći Atletico Madrid koji ima pet pobjeda u nizu i sedmoplasirani Villarreal koji svoju visoku poziciju drži prvenstveno zahvaljujući odličnom početku sezone. Barcelona na Camp Nou dočekuje najlošiju momčad lige Betis i sve osim uvjerljive pobjede bilo bi veliko iznenađenje.

Derbi kola odigrat će Real Sociedad koji se bori za nastup u Europi iduće sezone i Real Madrid. Kraljevski klub na gostovanje dolazi oslabljen jer će dvoboj propustiti Cristiano Ronaldo kojeg trener planira odmarati. Ivan Rakitić sa svojom Sevillom povratak na pobjedničke staze traži protiv Espanyola, a kolo će zaključiti Levante i Athletic Bilbao.

Novo kolo talijanskog prvenstva donijet će utakmice momčadi iz gornjeg dijela tablice protiv onih niže rangiranih. Subotnji program čine samo dvije utakmice, Verona, hvatajući Lazio i Atalantu ispred sebe, ide na noge Chievu koji želi izbjeći pad u "crvenu zonu", dok će Inter dočekati Bolognu u pokušaju lova na Fiorentinu.

Najzanimljiviji bi trebao biti dvoboj između Parme i Napolija. Parma je na šestom mjestu i već neko vrijeme pokušava preskočiti Inter, no nalazi se u negativnoj seriji od tri uzastopna poraza zbog čega je prosula vrijedne bodove. Napoli je prilično siguran na trećem mjestu, a ako se Parma probudi utakmica bi mogla biti prilično dobra.

Juventus bi trebao imati lagan posao kod kuće protiv Livorna i tako još učvrstiti prvu poziciju. Roma će na put kod Cagliarija, a Fiorentina će dočekati Udinese i pokušati prekinuti niz od dvije utakmice bez pobjede. Milan se i dalje muči s formom, no sad je u seriji od dvije pobjede, a ni ova utakmica ne bi trebala biti preveliki problem. U utakmici Catanije i Torina bit će zanimljivo vidjeti može li Immobile uhvatiti Teveza na prvom mjestu ljestvice najboljih strijelaca.

Nakon remija na Old Traffordu u Ligi prvaka i samo nekoliko dana prije uzvrata protiv Uniteda, Bayern morao odraditi bavarski derbi kod Augsburga, a pošto su u prošlom kolu bod poklonili Hoffenheimu, teško se može očekivati kako će još jednom biti tako darežljivi. Guardiola sigurno neće potegnuti 'ručnu' svojoj ekipi, no, pitanje je koliko će njegovi igrači svjesno jurišati, kada ih u srijedu očekuje tako važan dvoboj na Allianz Areni.

Mandžukić je još uvijek najefikasniji strijelac Bayerna i Bundeslige sa 17 postignutih pogodaka, iako u posljednje vrijeme redovito tek ulazi s klupe. Zadnji pogodak zabio je 15. ožujka protiv Bayera i sada mu osim Lewandowskog i Ramosa čak i Josip Drmić iz Nürnberga puše za vratom ljestvice najboljih topnika lige, sa 16 golova na kontu.

HSV je pred velikim ispitom u borbi za opstanak, jer mu goste stiže Bayer, koji u posljednje vrijeme igra poprilično slabo i bit će zanimljivo vidjeti mogu li domaći napokon napraviti iskorak, a gosti sačuvati mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka do kraja sezone. Badelj će za domaće krenuti od prve minute, dok se Iličević i dalje oporavlja od ozljede. Bod manje od Apotekara ima Wolfsburg, koji s izuzetno raspoloženim Olićem i Perišićem napada Dortmund i uzdrmanu Borussiju nakon teškog poraza u Madridu u Ligi prvaka. No, ako ništa drugo, Crno-žuti željno očekuju se povratak Lewandowskog u redove Kloppova sastava.

"Ukoliko se njegova ozljeda dodatno ne pogorša, bit će nam na raspolaganju za završnicu sezone. Mi dotad nećemo mijenjati stil igre i taktiku, a Cavani je također igrač koji nema problema sa zabijanjem", kazao je Blanc nakon što se saznalo da će Ibrahimović biti van terena najmanje mjesec dana.

Navijači Monaca možda su se ponadali kako će njihova momčad u ta četiri tjedna smanjiti zaostatak za PSG-om koji ostaje bez napadača s učinkom 25 golova u 30 utakmica. No, pogled na tablicu trebao bi ih razuvjeriti, a bez nade će ih probati ostaviti i Cavani koji ima zadatak izbiti u prvi plan protiv Reimsa na Parku prinčeva. Subašić, pak, brani svoju mrežu od napada Nantesa oslabljenog za Đorđevića.

Pažnju na sebe ove je sezone skrenuo Saint-Etienne, klub s najviše osvojenih naslova prvaka u Francuskoj (10). Zeleni se pokušavaju vratiti na europsku scenu, a posljednji "šamar" Lyonu na Gerlandu trebao bi im biti poticaj da stignu i Lille na trećoj poziciji. Galtierovi momci stoga moraju loviti tri boda protiv Nice i nadati se slavlju Toulousea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 15:20
    Hahah, ovo Everton dobija danas. Wenger i njegovi baletani nemogu dobit kad su pod presingom :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 15:13
    Da, 8 pobjeda zaredom, zadnjih 5 sa većom gol-razlikom (tu su bili i Tottenham i ManU).
    Obrisan korisnik
  • johnny00805.04.2014. u 13:37
    kak, molim vas, u premiershipu everton ima najbolju formu? pa liverpool vec 7-8 kola trga sve po redu
    johnny008
  • Colchoneros05.04.2014. u 13:29
    Ajmo Atletico potvrditi prvo mjesto!
    Colchoneros