Zimski sportovi

Video: Nakon Ducksa, šokirani i Sharksi; Devilsi napreduju

Željka Jurkas • nedjelja, 06.04.2014.
Video: Nakon Ducksa, šokirani i Sharksi; Devilsi napreduju

Zaposlena subota u NHL-u počela je matinejama i pobjedama Bostona i Colorada. Capsi su napokon upisali dva boda, a Toronto je otišao korak nazad u nadi za doigravanje. Devilsi brinu o sebi i pobjeđuju, Detroit je pao u Montrealu, Pensi u Minnesoti, a Kingsi u Vancouveru. Nashville je pobijedio Sharkse, Dallas Boltse, a Ottawa Rangerse...

Bruinsi su stalnim pritiskom u trećoj trećini došli do svoje prilike i dovoljno nadigrali domaćine u Wells Fargo Centru za novu pobjedu kojom su i službeno postali prvaci Istoka. “Ovo je nešto što smo pretpostavljam htjeli napraviti, ali to nije naš cilj. Svi znaju što nam je cilj. Ali, lijepo je završiti prvi s još nekoliko utakmica. Sada ih moramo završiti na pravi način da se ulaskom u doigravanje dobro osjećamo“, rekao je vratar Bruinsa Tuukka Rask za službene stranice. U prve dvije trećine, koje su završile neriješeno, Flyersi su se dvaput vraćali s minimalnog zaostatka. Johnny Boychuk i Milan Lučić drugi puta na utakmici našli su put iza leđa Raya Emeryja, a Chris Kelly dodao je peti gol u praznu mrežu.

Semjon Varlamov briljirao je u sinoćnjoj utakmici u St. Louisu. Sve što je njegova obrana propustila zaustaviti, zaustavio je on. “Naš powerplay je bio opasan, penalty kill čvrst, a vratar fenomenalan, opet. Imam osjećaj da smo dominirali“, najbolje je sažeo cijelu utakmicu trener gostiju Patrick Roy. Drugi puta u povijesti kluba Avsi su upisali 50 pobjeda. Sa šest pobjeda u nizu nalaze se na drugom mjestu divizije Central, pet bodova iza Bluesa. Paul Stastny započeo je s golovima na powerplayu, a Ryan O'Reilly na isti način završio. Dva između dali su Nathan MacKinnon i Nick Holden.

Pitanje je što bi bilo da Jevgenij Kuznjecov nije ostao odigrati ovu sezonu u KHL-u. U svojoj trinaestoj utakmici upisao je prvi gol izjednačenja za Capse i kasnije zabio jedini pogodak u ispucavanju kaznenih udaraca. Domaćini su dvaput preuzimali vodstvo, prvo od jednoga (Cal Clutterbuck, a u drugoj od dva gola (John Persson i Frans Nielsen) razlike. Capsi su odgovorili preko Kuznjecova te Nicklasa Backstroma i Joela Warda. Iako su šanse male, Washington je i dalje u igri za doigravanje. “Moramo se brinuti samo o sebi. Moramo se truditi pobijediti sve utakmice do kraja. Sve drugo ne možemo kontrolirati. Štogod da se dogodi s drugim momčadima nije ovisno o nama. Moramo ostati fokusirani na nas“, rekao je Backstrom nakon prve pobjede u šest utakmica.

Nadigravši domaćine u Air Canada Centru Winnipeg Jetsi došli su do nova dva boda. “Mislim da smo od početka do kraja uložili puno truda. Držali smo pritisak cijelo vrijeme, bili na pravom mjestu i pravo vrijeme, puno radili. Možemo biti ponosni na način kako smo odigrali“, prenijele su klupske stranice komentar kapetana Jetsa Andrewa Ladda. Leafsi su dvaput u prvoj trećini uzimali minimalno vodstvo, no oba puta gosti su se vraćali unutar šest minuta, a njihov drugi gol pao je četiri sekunde prije isteka vremena. Gol Toronta branio je James Reimer (37/41) dok je Jonathan Bernier van leda na tri tjedna s istegnućem ligamenta. Tobias Enstrom krajem druge i Olli Jokinen sredinom treće donijeli su pobjedu gostima. Ovim porazom Toronto je bodovno izjednačen s Devilsima (84), ali s utakmicom više i zaostaje za Columbusom koji ima dvije utakmice manje, jedan bod.

Na kraju druge trećine Montreal je imao vodstvo od tri gola, a Carey Price shutout. Do sredine treće trećine, unutar pet minuta, Detroit je s dva powerplay gola i prvim NHL golom Luka Glendeninga izjednačio utakmicu. No, unatoč radu i dobroj igri, Habsi su u detaljima (kao i u prve dvije trećine) bili bolji te dvije i pol minute nakon izjednačujućeg gola došli do novog vodstva koje su još dvije minute kasnije potvrdili. Time su Habsi napravili veliki korak prema prednosti domaćeg leda u prvom krugu doigravanja. Devilsi unatoč porazu još uvijek drže prvo wild card mjesto Istoka. Brian Gionta strijelac dva, uključujući pobjednički, gola zadovoljan je bio na kraju susreta:“Želimo tu prednost i želimo završiti što više na tablici. Ima dijelova igre koje želimo poboljšati i ući spremni u doigravanje.“

Odlična igra 5 na 5 pokazala se presudna za pobjedu Dallasa. Kapetan Jamie Benn zabio je dva gola na samom početku, a Tyler Seguin još jedan na kraju prve trećine. Domaćini Boltsi probali su se vratiti u utakmicu i u za njih boljoj drugoj trećini uspjeli smanjiti rezultat na 2:3. No, gosti se vraćaju na led spremniji i povećavaju vodstvo za još dva gola do osme minute igre. “Nakon druge trećine pričali smo u svlačionici da smo mi pobijedili prvu, a oni drugu trećinu i da je vrijeme da izađemo i uzmemo treću. Na 3:2 jedno loše odbijanje te može srušiti. Zato nismo dozvolili puno vremena i išli smo na svaki pak. Mislim da smo dobro odgovorili i odigrali“, rekao je trener Starsa Lindy Ruff.

Nakon poražavajućeg poraza noć prije od Habsa, Ottawa je zbrojila redove i došla do pobjede u Madison Square Gardenu. “Mislim da smo kao momčad dobro odgovorili, a Robin je jako dobro odigrao. Jučer je bio težak poraz, tako izgubiti. Znamo da je ovo razočaravajuća godina za nas i da nisu dosegli očekivanja, ali ima još utakmica u ovoj sezoni i želimo ih pobijediti“, rekao je nakon pobjede strijelac pobjedničkog gola Jason Spezza. Senatorsi su u prvoj trećini poveli s dva gola razlike, a u drugoj trećini domaćini Rangersi su s dva gola Matsa Zuccarella vraćali utakmicu na gol razlike.

Devilsi nastavljaju svoju kandidaturu za doigravanje. Pobjedom nad Carolinom našli su se na bod zaostatka od Columbusa koji ima i utakmicu manje. Gosti su preko Dainiusa Zubrusa došli u vodstvo u prvoj trećini te ga u drugoj, nakon što su domaćini izjednačili, brzo preko Travisa Zajaca ponovno preuzeli. Zubrus je još jednom na samom kraju zatresao praznu mrežu. “Igrali smo jako dobro obzirom da smo igrali i noć prije. Bili smo angažirani i fokusirani. Dobro smo odgovorili kada su izjednačili rezultat i mislim da smo u najvećem dijelu kontrolirali utakmicu“, rekao je Zajac.

Minnesota Wild je briljirala, a Pittsburgh je u svojem najnovijem toplo-hladno stilu, odigrao hladno. “Nismo igrali dobro“, komentar je kapetana Pensa Sidneyja Crosbyja. Jedna stvar se kod momčadi iz Pittsburgha ne mijenja cijele sezone. Dodana su dva igrača na listu ozlijeđenih. I dok se za Jussija Jokinena znalo da neće nastupiti u St. Paulu, Olli Maata maknut je s popisa netom prije utakmice. No, kako ozljede nisu bile opravdanje tijekom cijele sezone, tako nisu niti sada. Minnesota je kontrolirala utakmicu i odigrala na najvišoj razini. “Ne samo rano vodstvo u prvoj, već kroz cijelu utakmicu smo igrali fantastično. Odradili smo veliki posao, zatvorili im najbolje igrače i to je puno pomoglo. Samo uživam u hokeju i nastojim pomoći dečkima kako i oni pomažu meni i skupa pobjeđujemo“, komentirao je nakon utakmice vratar Wilda Ilja Brizgalov koji je obranio 20 udaraca za svoj treći shutout sezone. Na prvi odmor otišlo se s tri gola u mreži Jeffa Zatkoffa, a u drugoj stigao je još jedan.

Los Angeles Kingsi opet su propustili vodstvo koje su imali ulaskom u zadnju trećinu. Slava Vojnov doveo je goste na gol razlike na samom kraju druge. Canucksi su dali sve od sebe jer, kako je rekao Brad Richardson:“Što imamo za izgubiti?“ Alex Edler izjednačio je samom početku treće gol Vojnova, a izjednačena utakmica igrala se do minute i pol prije isteka vremena kada Richardson zabija za pobjedu. Jonathan Quick obranio je 38, a Eddie Lack 25 udaraca.

Pobjeda nad Ducksima dan prije bila je iznenađenje i da je ostalo na tome, bilo bi pripisano anomalijama koje se događaju. No, pobjeda i nad drugom momčadi divizije Pacific dan nakon pobjede nad prvom, više nije anomalija. Prekasno za veća očekivanja od ove sezone, ali Predatorsi su okrenuli igru i našli sistem koji im paše. “Najbolje igramo na kraju. Morali smo promijeniti cijeli program i trajalo je duže od očekivanog. No, stvari se pokreću. Ova momčad neće odustati. Igramo do kraja i kada se sve raščisti vidjet ćemo gdje stojimo“, zadovoljno je komentirao trener gostiju Barry Tortz. Druga trećina pokazala se kobna za Sharkse. Dvaput Patric HornqvistRoman Josi prošli su Antti Niemija za pobjedu od tri razlike. Carter Hutton zaustavio je 35 udaraca na svoja vrata za prvi NHL shutout karijere.

NHL
Boston Bruins – Philadelphia Flyers 5:2
St. Louis Blues – Colorado Avalanche 0:4
New York Islanders – Washington Capitals 3:4 kazneni udarci
Toronto Maple Leafs – Winnipeg Jets 2:4
Montreal Canadiens – Detroit Red Wings 5:3
Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 2:5
New York Rangers – Ottawa Senators 2:3
Carolina Hurricanes – New Jersey Devils 1:3
Minnesota Wild – Pittsburgh Penguins 4:0
Vancouver Canucks – Los Angeles Kings 2:1
San Jose Sharks – Nashville Predators 0:3

Foto - Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!