Zimski sportovi

Video: Minnesota pobjedom potvrdila doigravanje, Detroit i Columbus nastavljaju pobjedama

Željka Jurkas • srijeda, 09.04.2014.
Video: Minnesota pobjedom potvrdila doigravanje, Detroit i Columbus nastavljaju pobjedama

Puno scenarija raspleta doigravanja odigralo se u deset susreta NHL-a u utorak navečer. Senatorsi, Hurricanesi, Leafsi i Predatorsi su ispali iz daljnjih kombinacija, dok je Wild jedina momčad koja je potvrdila i matematički svoje sudjelovanje. Detroit i Columbus su pobjedama došli do važnih bodova, a Phoenix je gubitkom jednoga u nezahvalnoj situaciji. Washington se drži na životu, Flyersi su dominirali u pobjedi nad Floridom, a Colorado baca oko na prvo mjesto divizije...

Detroit Red Wingsi drže korak i pobjedom nad Buffalo Sabresima ostaju na prvom wild card mjestu Istoka. Brendan Smith, Darren Helm, David Legwand i Pavel Dacjuk u praznu mrežu, zabijali su za goste, dok je u redovima domaćina Zemgus Girgensons dvaput zatresao mrežu Jimmyja Howarda. Girgensonsov drugi gol pred sam kraj zadnje trećine spada u prave majstorije ove sezone, a trener Ted Nolan nije mogao ne pohvaliti ga:“Jedna je ključna stvar o Girgensonsu, on igra na pravi način. Ako postoji jedna stvar koju naša momčad može naučiti, to je gledajući njega kako igra. Igra na obje strane leda, konstantno se natječe i igra sa strašću za igrom, kao i svi vrhunski igrači. Bio je izvanredan večeras.“ Mike Babcock je 414. pobjedom na klupi Wingsa postao trener s najviše pobjeda u povijesti kluba, jednom više od Jacka Adamsa:“Ne zamaram se puno takvim stvarima. Znam da u srijedu igramo u Pittsburghu. Večeras ćemo uživati u ovoj pobjedi i pripremiti se za sutra. Ako napravimo sve što moramo, a oni nastave s time što rade, realno se susrećemo s njima u doigravanju. Dakle, to je važna utakmica.“

Ottawa Senators nadali su se da će završni sprintom ipak nekako uhvatiti vlak za doigravanje. No, noćas su, unatoč pobjedi, te nade pale u vodu i Sensi su eliminirani. “Sami smo se stavili u tu poziciju, ne možemo očekivati da će svi izgubiti. Svi žele pobjede u ovo doba godine“, komentirao je za klupske stranice Jason Spezza, vlasnik dva gola gostiju. Islandersi su više nego parirali cijeli susret (46:31 omjer udaraca na gol u korist Islesa), no sve konkretno što su uspjeli napraviti bio je izjednačujući gol Fransa Nielsena u prvih 30 sekundi druge trećine. Gostima treba 12 minuta do novoga vodstva, a povećavaju ga dvije minute kasnije, dok u praznu mrežu zabija Matt Kassian.

Marty St. Louis skupio je više od boda u jednoj utakmici prvi puta u dresu Rangersa i s tri asistencije pomogao domaćinima zadržati prednost nad Philadelphijom pobijedivši Carolinu. Izgleda da period prilagodbe lagano prilazi kraju, taman pred doigravanje. “Mislim da mu je večeras bila najbolja utakmica otkako je došao. Klizao je, izgledao dobro. Nadam se da je to početak nečega dobroga za nas“, pohvalio je svog najnovijeg napadača Alain Vigneault, trener Ragsa. Gosti su poveli na početku utakmice, no Rangersi preuzimaju inicijativu i kontrolu nad utakmicom i do kraja trećine izjednačuju rezultat da bi u iduće dvije gradili prednost. Brad Richards postigao je dva pogotka u igri s igračem više, a Henrik Lundqvist skupio je 27 obrana. Hurricanesi su i matematički eliminirani iz doigravanja.

Napeta utakmica puna preokreta igrana je između dvije momčadi koje, svaka u svojoj konferenciji, traže bodove ne bi li došli do/zadržali wild card mjesto. Columbus je na kraju u produžetku izvukao i taj drugi bod, dok je u redovima Phoenixa razočaranje bilo očito:“Jako smo razočarani, htjeli smo ta dva boda“, komentirao je kapetan Shane Doan; dok se Oliver Ekman-Larsson, strijelac izjednačujućeg pogotka 15 sekundi do isteka vremena, okrenuo ostatku sezone:“Svi su svlačionici žele pobijediti. Svi jako puno rade na svakoj utakmici i tako moramo i nastaviti.“

Dva gola Ondreja Palata u drugoj trećini i jedan na samom kraju u praznu mrežu Victora Hedmana stali su na kraj svim nadama Maple Leafsa da bi ipak mogli ući u doigravanje. I dok će kompletna organizacija i mediji u Torontu secirati sezonu u potrazi na odgovorom zašto se momčad raspala, u Tampi su svi pogledi usmjereni prema Benu Bishopu. U petoj minuti utakmice rastegnuo se da dohvati pak i ostao ležati. Izašao je s leda s ozljedom gornjeg dijela tijela (najvjerojatnije lijevi zglob), a težina će se zanti nakon dodatnih pretraga. Anders Lindback ušao je umjesto njega i zaustavio 25 udaraca s kojima se suočio. “Nitko nije niti trepnuo kada je Bishop pao. Nije bilo panike jer dečki znaju koliko naporno je Lindback radio. Došao je red na njega“, komentirao je za službene stranice svog drugog vratara, koji nije razočarao, trener Boltsa Jon Cooper.

Velikom drugom trećinom Flyersi su srušili Pantherse u njihovom BB&T Centru i došli do nova dva boda koja ih zadržavaju na trećem mjestu doigravanja divizije Metropolitan. Kapetan Claude Giroux upisao je dva gola:“Očito, izostanak iz doigravanja prošle godine je neprihvatljivo u Philadelphiji. Bili smo itekako svjesni toga i nakon početka kakvog smo imali, mislim da imamo na što biti ponosni ove sezone. Sada samo moramo i dalje nastaviti tako igrati“. Domaćini su dali Stevu Masonu puno posla tijekom cijelog susreta (40 udaraca), no samo dva paka u zadnjoj trećini su ga prošla.Vincent Lecavalier i Sean Couturier pridružili su se Girouxu u strijelcima druge trećine, a Tye McGinn zabio je pred kraj utakmice za konačnih tri razlike.

Washington Capitalsi su zadali Bluesima treći poraz u nizu, a Alex Ovečkin je konačno došao do 50. gola sezone. Gol je bio tipičan Ovečkinov, kao i većina ove sezone došao na powerplayu iz lijevog kruga i Ryan Miller nije mogao ništa. Ovime je Ovečkin ušao u elitno društvo igrača koji imaju pet ili više sezona s 50 golova. “To znači puno, svakako. Velik je broj i bit će tu cijelog mog života. Lijep je osjećaj biti dio tog društva i mislim da je moja obitelj sretna i ponosna na mene.“ Maxim Lapierre poravnao je rezultat na početku druge trećine, no to je sve što su Bluesi uspjeli poslati preko Brandena Holtbyja. Mikhail Grabovski i dvaput Nicklas Backstrom donijeli su i osigurali pobjedu. Capitalsi ovime ostaju u igri za doigravanje, no zaostaju četiri boda za drugim wild card mjestom.

Minnesota Wild je imala nekoliko scenarija prema kojima bi potvrdila ulazak u doigravanje. Pa, iako su im Blue Jacketsi pomogli, oni su odlučili i sami staviti točku na i, a nema boljeg načina za poslati poruku svima od pobjede nad prvom momčadi Lige. Kapetan Mikko Koivu je klasičnim svojim potezom prošao Tuukku Raska u ispucavanju kaznenih udaraca i ostavio i drugi bod u St. Paulu. “Pokušavao sam ga pročitati, prisjetiti se. Sjetio sam se nakon što je bilo gotovo“, komentirao je Rask Koivov udarac u shootoutu. Prva trećina je nakon četiri gola završila neriješeno, a gosti su došli u prednost preko gola Louija Erikssona pred kraj druge trećine. Domaćinima je preko 20 minuta da bi 1:05 minutu prije kraja došli do izjednačenja.

Tyler Seguin doveo je Dallas na korak bliže doigravanju. Njegov udarac u četvrtom krugu kaznenih udaraca ostao je nebranjiv za Pekka Rinnea, a Kari Lehtonen obranio je pokušaj Matta Cullena. “Puno smo radili za ovo. Sad moramo završiti. U svlačionici vlada uzbuđenje i samo moramo nastaviti raditi“, izjavio je nakon pobjede trener Starsa Lindy Ruff. Nashville je dvaput golovima Gabriela Bourqua stizao minimalnu prednost domaćina. Unatoč zasluženom bodu, Predatorsi su ispali iz utrke za doigravanje.

Colorado se vratio na pobjedničke staze u utakmici s Oilersima i realno prijeti St. Louisu na vrhu divizije Central. Sa svega dva boda manje i jednakim brojem utakmica, obje momčadi čeka podjednako težak raspored, no St. Louis igra s dvije momčadi koje još uvijek traže bodove za doigravanje, dok Avsi idu u goste najjačim momčadima Kalifornije. Colorado je prvi zabio i do kraja prve trećine vratio vodstvo koje više nije ispuštao. Za nešto sigurniji kraj Tyson Barrie zabio je u osmoj minuti zadnje trećine, a Jamie McGinn četiri minute prije kraja. “Mislim da smo odigrali jako dobro. Bili smo solidni i čvrsti u sve tri zone. Igrali smo dobru obranu, dobar napad, a u neutralnoj smo bili na paku i nismo im dali puno. Tako igramo na gostovanjima u zadnje vrijeme. Držimo rekord po broju pobjeda u gostima i igrači su apsolutno zaslužni za to. Svake večeri igraju čvrsto i dođu spremni natjecati se. Jako sam ponosan na njih“, zaključio je trener Avsa Patrick Roy.

NHL
Buffalo Sabres – Detroit Red Wings 2:4
New York Islanders – Ottawa Senators 1:4
New York Rangers – Carolina Hurricanes 4:1
Columbus Blue Jackets – Phoenix Coyotes 4:3 produžetak
Tampa Bay Lightning – Toronto Maple Leafs 3:0
Florida Panthers – Philadelphia Flyers 2:5
St. Louis Blues – Washington Capitals 1:4
Minnesota Wild – Boston Bruins 4:3 kazneni udarci
Dallas Stars – Nashville Predators 3:2 kazneni udarci
Edmonton Oilers – Colorado Avalanche 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!