Zimski sportovi

Video: Phoenix porazom smanjio šanse za doigravanje, promjene na Zapadu

Željka Jurkas • petak, 11.04.2014.
Video: Phoenix porazom smanjio šanse za doigravanje, promjene na Zapadu

Deset odigranih susreta u NHL-u u četvrtak donijelo je promjene u poretku divizije Central i Phoenixu zakompliciralo ulazak u odigravanje. Devilsi su izgubili i 12. put ove sezone u ispucavanju kaznenih udaraca, Rangersi su potvrdili prednost domaćeg leda u prvom krugu, Tampa i Habsi i dalje nastavljaju borbu za drugo mjesto, Kingsi su pomeli Oilerse, Washington je odličnom igrom pobijedio Carolinu, a Florida je donijela još jedan poraz Torontu...

“Ovo pokazuje da smo izdržali, pokazali karakter. Dobre momčadi pobjeđuju ovakve utakmice“, rekao je strijelac pobjedničkog gola manje od dvije minute do isteka vremena u Madison Square Gardenu, Rick Nash. Nakon prve trećine bez golova domaćini su dominirali nad Buffalom, no iz 18 udaraca prema vratima Matt Hacketta zabili su tek jednom, pred kraj, za izjednačenje. S druge strane gosti su upisali jedan, ali vrijedan udarac koji je prošao Henrika Lundqvista i donio im početno vodstvo. U zadnjoj trećini Sabresi su držali Rangerse bez udarca na gol prvih 13 i pol minuta, a kasnije su dozvolili tri. Pobjedom su Rangesi osigurali prednost domaćeg leda u prvom krugu doigravanja.

Capitalsi su dan prije utakmice u Raleighu saznali da su eliminirani iz borbe za doigravanje. No, to se ne bi moglo zaključiti prema igri koju su prikazali. Linija Jason Chimera - Eric Fehr - Joel Ward dominirala je cijelo vrijeme i imala je jednu od najboljih utakmice sezone, sva trojica postigla su gol, a Troy Brouwer dodao je još dva. “Dugovali smo sami sebi da odigramo najbolje što možemo. Dobro je da je naša linija uspjela održati pritisak, da smo ih stalo držali bez velikih finesa. Htjeli smo uvijek biti na paku prije njih“, rekao je za klupske stranice Fehr kojemu, kao i ostatku suigrača nije bilo do slavlja. Braden Holtby obranio je 36 udaraca Caroline. Najbliže što su domaćini došli do izjednačenja susreta bilo je u drugoj trećini kada je Jiri Tlusty smanjio zaostatak na jedan gol. Pred sam kraj susreta Radek Dvorak postavio je konačnih 5:2.

Jevgenij Nabokov obranio je svih 19 udaraca za svoju 350. pobjedu, a njegova momčad postigla je dva powerplay gola krajem druge trećine za pobjedu Islandersa u Bell Centru. “Nije zabavno gubiti u ovo doba, no ponekad jednostavno nisi dovoljno dobar. Danas su nas stvarno nadigrali i zaslužili, a mi smo odigrali grozno“, komentirao je poraz Thomas Vanek. Carey Price vratio se među vratnice nakon kraćeg predaha i obranio 28 udaraca, a Douglas Murray, koji je odslužio suspenziju, zaradio je isključenje iz utakmice na sredini druge trećine nakon udarca u ogradu Johana Sundstroma. Porazom Montreala i pobjedom Tampe, Habsi i dalje drže bod prednosti za drugo mjesto i prednost domaćeg leda; no, Tampa igra utakmicu više i ima veliku priliku vratiti prednost na svoju stranu. Montreal neće moći računati na Alexa Galchenyuka u prvom krugu doigravanja koji je ozlijeđen u zadnjoj utakmici sa Chicagom (koljeno).

Devilsi su izgubili dvanaesti shootout sezone (16. u nizu) i još uvijek su s nulom u koloni pobjeda. Erik Karlsson je u četvrtom krugu prošao Coryja Schneidera, dok je Robin Lehner obranio sva četiri pokušaja gostiju. “Nije da se ne trudimo. Krivim sebe jer sam imao prilike završiti utakmicu u produžetku, pa i prije produžetka; no nije se dogodilo. S pozitivne strane, vjerujem, iako znam koliko loše to u ovom trenu zvuči, da se ovdje događa nešto veliko i odlično. Možda ne ove sezone, ali iduće“, rekao je Jaromir Jagr. Po gol sa svake strane pali su u drugoj trećini, Mike Hoffman za Sense, a Michael Ryder za Devilse. Devilsi su ispali iz kombinacija za doigravanje dan ranije kada su se Columbus i Detroit kvalificirali.

Anders Lindback uskočio je u cipele Bena Bishopa i nije razočarao. S 34 obrane vodio je Boltse do pobjede nad Philadelphijom. “Ne mogu ovo dovoljno naglasiti. Ben je nosio najveći dio tereta i Anders je ostao kao žrtva. Opet mu se dogodilo isto večeras kad je pak ušao u gol odbijanjem od naše palice. Ali to ga nije poremetilo. Naučio je okrenuti novu stranicu i shvaća da sve što mora je obraniti idući udarac. Da li je ovo teška situacija za njega? Ja to više gledam kao na odličnu priliku. I on ju uzima“, komentirao je trener Lightninga Jon Cooper svog vratara. Objavljeno je da Bishop neće biti spreman do kraja regularne sezone, a ne zna se točno kada će se vratiti. U zadnju trećinu ušlo se s po golom u svakoj mreži, a onda Tampa do sredine zabija dva. Gosti odgovaraju golom Seana Couturiera, no niti dvije minute kasnije Steven Stamkos vraća razliku na dva. Flyersi su porazom bodovno i brojem utakmica izjednačeni s Columbusom. Tampa je tokom tjedna produžila ugovor s GM-om Stevom Yzermanom na još četiri godine.

Dva gola Nicka Bjugstada i po gol Brandona Pirrija i Brada Boyesa otišli su iza leđa Drewa MacIntyrea koji je debitirao u NL-u 13 godina nakon što je izabran na Draftu 2001. “Puno toga smo u napadačkoj zoni dobro odradili večeras. Znali smo da je vrataru prva utakmica i htjeli smo pucati što više. Upalilo je“, komentirao je dvostruki strijelac Panthersa. Na vrata Floride vratio se Roberto Luongo i obranio 27 udaraca. Toronto je početkom druge izjednačio rezultat, a sredinom treće smanjio konačni zaostatak na dva gola. Prema Toronto Staru Brendan Shanahan, trenutno zadužen za sigurnost igrača NHL-a bit će imenovan za predsjednika organizacije.

Petu utakmicu u nizu Nashville je uzeo barem bod, a u zadnjih deset su 7-2-1. Najnovija žrtva bili su Coyotesi koji su imali izvanrednu priliku poravnati se s Dallasom u borbi za posljednje slobodno mjesto u doigravanju. Ovako, porazom, ostaju na jednakom broju utakmica s dva boda manje. Obje momčadi igraju još dvije utakmice, s time da je zadnja, u nedjelju, međusobni ogled. Dakako, Dallas se nalazi u puno boljoj situaciji, no Phoenix nije bez šanse. Pekka Rinne obranio je svih 29 udaraca, a Craig Smith i Patric Hornqvist zabili su dovoljno za pobjedu. “Nismo radili dovoljan pritisak, nismo stvarali dovoljno prilika, barem na početku. Nismo bili dovoljno brzi. Razočaravajuće u svakom slučaju“, rekao je na poraz svoje momčadi trener Phoenixa Dave Tippett.

Prije tjedan dana bilo je gotovo sigurno da će St. Louis s čelne pozicije divizije (ako ne i konferencije i lige) čekati posljednjeplasiranu momčad Zapada u prvom krugu doigravanja. No, tjedan dana i četiri poraza kasnije, St. Louis je pao na drugo mjesto divizije Central, i dugonajavljivani susret Colorada i Chicaga u prvom krugu više nije zapisan u kamenu. Da sve bude gore za Bluese, sredinom druge trećine izgubili su T.J. Oshija nakon udaraca Mika Ruppa koji je igrao prvu utakmicu nakon 1. veljače. Trener Ken Hitchcock nije imao točnu dijagnozu. Trener domaćina, Wilda, Mike Yeo imao je jako realan pogled na cijelu utakmicu:“Čudna utakmica. Budimo iskreni, nadigrali su nas u potpunosti. Ne kažem da neke stvari nismo dobro napravili, ali većinu utakmice smo proveli u svojoj zoni.“ O tome svjedoči i broj udaraca na vrata. Domaćini su iz 15 pokušaja tijekom cijele utakmice uspjeli četiri puta zatresti mrežu Ryana Millera (nakon čega ga je na vratima zamijenio Brian Elliott koji je obranio oba udarca), a gosti su uputili čak 45 udaraca prema Johnu Curryju koji nije igrao NHL utakmicu više od četiri godine.

Bruinsi su sredinom prve trećine preko Brada Marchanda došli do minimalnog vodstva i držali ga do dvije minute prije isteka vremena. Evander Kane tada zabija za domaćine Jetse i gura utakmicu u produžetak nakon kojeg slijede kazneni udarci. Chad Johnson koji je tijekom 65 minuta skupio 36 obrana propustio je prvi udarac Bryana Littla, a Michael Hutchinson obranio je sva tri pokušaja Bostona i osigurao pobjedu. Bostonu je ovo druga utakmica u nizu koju gubi u produžetku, no i dalje drže prvo mjesto lige. Ujedno, za goste nisu igrali kapetan Zdeno Chara i Patrice Bergeron. “To ne bi smio biti naš izgovor. Ovo je predobra momčad i izgrađeni smo tako da u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Bez obzira tko je u sastavu, tijekom sezone se svašta dogodi. I da smo ih izgubili u doigravanju... morali bi se prilagoditi“, izjavio je Gregory Campbell ba kraju susreta. U momčadi Winnipega i dalje je falilo devet igrača početne postave, uključujući kapetana Andrewa Ladda.

Los Angeles Kingsi su pomeli seriju s Oilersima drugim shutoutom. Martin Jones obranio je svih 17 udaraca, a Anže Kopitar i dvaput Marian Gaborik zatresli su mrežu Viktora Fastha. “Htjeli smo dobro započeti utakmicu i očito, gol u prvoj minuti pomaže. Nakon toga držali smo pritisak, puno vremena proveli u njihovoj zoni i imali solidne prilike. Dobro smo završili utakmicu, bez puno stresa i to je ono što smo htjeli“, izjavio je Kopitar za službene stranice. O vremenu Kingsa u zoni Oilersa govori i broj udaraca na vrata koji je bio gotovo triput veći od Edmontonovog.

Tyson Barrie zabio je peti pobjednički, i trinaesti ovosezonski, gol sa sedam i pol minuta do isteka vremena u Rogers Areni. Colorado je pobjedom nad Canucksima zasjeo na prvo mjesto divizije Central s bodom manje od Ducksa koji drže prvo mjesto Zapada. Domaćini su poveli golom Henrika Sedina, a gosti izjednačili prije kraja prve trećine. Paul Stastny svojim drugim golom dovodi Avse u vodstvo na početku treće, a David Booth izjednačuje minutu i pol kasnije. Ta dva gola su sve što su Nucksi uspjeli provući preko Semjona Varlamova koji je skupio 38 obrana. U praznu mrežu dodao je još jedan gol John Mitchell za konačnih 4:2. Vancouver je otpustio predsjednika i GM-a Mika Gillisa, a u stručni stožer dodao Trevora Lindena.

NHL
New York Rangers – Buffalo Sabres 2:1
Carolina Hurricanes – Washington Capitals 2:5
Montreal Canadiens – New York Islanders 0:2
Ottawa Senators – New Jersey Devils 2:1 kazneni udarci
Tampa Bay Lightning – Philadelphia Flyers 4:2
Florida Panthers – Toronto Maple Leafs 4:2
Nashville Predators – Phoenix Coyotes 2:0
Minnesota Wild – St. Louis Blues 4:2
Winnipeg Jets – Boston Bruins 2:1 kazneni udarci
Edmonton Oilers – Los Angeles Kings 0:3
Vancouver Canucks – Colorado Avalanche 2:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!