Rukomet

CO Zagreb i Vardar kreću po svoj drugi regionalni naslov, Tatran i Meškov žele iznenaditi

Piše:Zvonka Keliš • petak, 11.04.2014.
CO Zagreb i Vardar kreću po svoj drugi regionalni naslov, Tatran i Meškov žele iznenaditi

Pred rukometnim zaljubljenicima ovoga je vikenda uistinu zanimljiv i uzbudljiv završni turnir trećega izdanja SEHA lige koji već u samim polufinalnim dvobojima donosi odlične i napete oglede, ali i velike borbe. Vrijedi stoga već od petka u Novome Sadu vidjeti može li CO Zagreb obraniti titulu regionalnog prvaka ili će je ugrabiti upravo glavni favorit i prvi osvajač SEHA lige, makedonski Vardar. No, imat će tu mnogo za reći i slovački Tatran Prešov i bjeloruski Meškov Brest koji u planu imaju pomrsiti baš sve račune i prirediti pokoje odlično iznenađenje.

Ovoga vikenda vrijeme je za nova rukometna uzbuđenja. Pred svim rukometnim zaljubljenicima od 11. do 13. travnja završni je turnir SEHA lige na kojem će snage za titulu regionalnog prvaka odmjeriti četiri uistinu jake momčadi. Branitelj naslova i hrvatski prvak CO Zagreb, makedonski prvak, prvi regionalni prvak te sudionik četvrtine finala Lige prvaka Vardar, slovački prvak Tatran Prešov te bjeloruska ekipa Meškov Bresta.

Uistinu zanimljivih 18 je regionalnih kola ovogodišnjeg, trećeg izdanja SEHA liga, iza nas, 90 je to uzbudljivih dvoboja, a još su četiri pred nama. Ona najvažnija četiri. Četiri koja odlučuju o svemu, zaboravljaju sve do sada učinjeno u sezoni, daju priliku za novi start, novih 60 polufinalnih minuta pa još 60 za konačan uspjeh.

Četiri su sjajna dvoboja pred nama u dvorani Spens u Novome Sadu i vrijeme je da se otkrije može li CO Zagreb obraniti naslov osiguran prije svega godinu dana, hoće li Vardar uz uspješnu domaću i europsku sezonu zasjati na koncu i u onoj regionalnoj, može li Tatran potvrditi dobru formu iz cijele sezone te može li Meškov Brest uz odlična pojačanja iz Dinamo Minska pomrsiti račune svima i iznenaditi svoje protivnike. Vrijeme je tako da SEHA liga otkrije i dobije svog novog, trećeg regionalnog prvaka.

CO Zagreb u lovu na drugu regionalnu titulu

Zanimljiva je sezona iza hrvatskog, ali i aktualnog regionalnog prvaka. Krenuli su momci Borisa Dvoršeka s velikim poletom i elanom u novu sezonu, okrenuli su se gotovo u potpunosti mladim hrvatskim rukometnim snagama koje bi usmjeriti trebala nekolicina starosjedioca, te su se nadali prolazu skupine u Ligi prvaka. Iako europski cilj ni ove sezone nije ostvaren pred Zagrebašima je sada mogućnost ostvarenja preostalih zadanih ciljeva te tako i završetak sezone u pozitivnom tonu. Jer regionalni naslov, kao i onaj prvaka Hrvatske i osvajača Kupa Hrvatske još čekaju na svoje vlasnike.

Ivić: "Zagreb će zadržati naslov"

"Vardar je pokazao kakav je suparnik svojim izdanjima u Ligi prvaka. Činjenica da je izbacio Hamburg govori o njegovoj kvaliteti. Mnogo je uloženo u momčad, tu su iskusni igrači poput Dibirova, kao i odlična obrana i vratari. Bit će nam teško, no želimo biti na tronu SEHA lige po drugi puta, u sezoni za koju osobno mislim da je bila najbolja do sada. Smatram da će u finalu zaigrati Zagreb i Meškov i da će Zagreb zadržati stečeni naslov, naravno", kazao je za službene stranice SEHA lige mladi vratar hrvatskog prvaka Filip Ivić.

Nakon druge osvojene pozicije u regularnom dijelu SEHA lige, s 13 ostvarenih pobjeda, jednim neriješenim rezultatom te četiri pretrpljena poraza, a ukupno 40 osvojenih bodova, pet manje od vodećeg Tatran Prešova, Zagrebovi momci europsko su natjecanje u potpunosti ostavili iza sebe te su se okrenuli pripremama za obranu naslova regionalnog prvaka. Uputili su se tako i put Poreča gdje su obnovili baterije te sakupili novu snagu za ono što slijedi, a u dva pripremna i prijateljska ogleda sa slovenskim Mariborom, u kojima je polučen polovičan rezultat (31:32, 34:33), pokazali su kako imaju još prostora za rad i napredak.

Vrijedi stoga vidjeti što je trener Dvoršek zajedno sa svojim igračima, koji su konačno zdravi i kompletni, osmislio prvo za polufinalnu borbu s Vardarom, točnije, reprizu prošlogodišnjeg finala SEHA lige, a potom i nedjeljnu borbu za koju Zagrebaši priželjkuju da će ponovno biti za naslov prvaka. Naime, oscilirali su hrvatski prvaci tijekom sezone, borili se s brojnim ozljedama, uvježbavali i isprobavali nove taktike, izgubili, ali i dobili poneke igrače, željeli agresivnost i čvrstoću u obrani, kao i eksplozivne vanjske šutere uz brzu kontru i polukontru, a je li sve konačno sjelo na svoje mjesto upravo za Final Four pred nama, kako je to bilo i protekle sezone, saznat će se vrlo brzo.

Naime, u Novome Sadu čekat će sigurni vratari, brza i leteća krila predvođena kapetanom Zlatkom Horvatom kao četvrtim strijelcem SEHA lige, čvrsta i dobro posložena obrana s brojnim rješenjima i sigurnim blokovima, mladi Teo Čorić koji se dokazuje, kao i povratnik nakon ozljede Ilija Brozović. U sve boljoj je formi i vanjska linija koju treba dobro posložiti i razigrati, osmisliti one prave akcije i pripremiti sve kako bi šutevi Luke Stepančića i njegova imenjaka Šebetića, pa i Josipa Šandrka i Marija Vuglača, kao i oporavljenog Stipe Mandalinića bez problema pronašli mjesto u suparničkim mrežama.

Slika 2 od 2.

Uoči samog puta na završni turnir SEHA lige trener CO Zagreba Dvoršek ukratko je kazao: "Ovo je najjači Final Four do sada, najjača sezona SEHA GSS lige do sada i to najbolje pokazuje podatak da se jedan Metalurg nije plasirao na završnicu. Mi smo svoj cilj ispunili, imamo svoje mjesto u završnici i želimo se pokazati u najboljem svjetlu. Vardar je trenutno favorit, ali kada utakmice krenu sve je moguće."

Okrenuo se potom Zagrebov strateg i prvom polufinalnom dvoboju u Novome Sadu u kojem će snage njegova momčad odmjeriti s makedonskim Vardarom: "Makedonci su sjajno posložena ekipa s velikim brojem kvalitetnih individualaca. Izbacili su Hamburg iz Lige prvaka i sve to nešto govori, ali mi smo se dobro spremili i na nama je samo da odigramo pravu utakmicu i da se nadamo kako će to biti dovoljno za finale. Najjača karika Vardara je gusta 6-0 obrana, dok su u napadu jako brzi s puno širokih križanja, a mnogo akcija završava na krilima. Mana im je vraćanje u obranu stoga mi moramo gurati kontre i polukontre"

Vardar uz Ligu prvaka želi i uspješnu regionalnu sezonu

Makedonski prvak u novu je sezonu također zakoračio s brojnim promjenama koje su ga potom pratile i tijekom same sezone. Stigao je na čelo novi glavni šef Sergej Samsonenko, nanizali su se i brojni treneri na klupi, pojačali redovi odličnim igračima, kako brojnim Rusima tako i Slovencima, ali i mladim Španjolcem Alexom Dujšebajevim.

Milić: "Osvojit ćemo Final Four"

Riječ, dvije o nadolazećem turniru nadodao je i vratar Vardara Strahinja Milić: "Osvojit ćemo Final Four. Stvarno mislim da imamo najbolju momčad, no to moramo dokazati na terenu, za sada smo samo favoriti na papiru. Svaka momčad koja se plasirala na završni turnir je vrlo dobra i zaslužuje pobijediti, ali ipak mislim da smo ovoga puta mi lagani favoriti. Zagreb svakako nije momčad protiv koje volim igrati stoga nismo zadovoljni s njome kao protivnikom u polufinalu, pokazala je kako nije samo težak suparnik u SEHA ligi već u cijeloj Europi."

Na koncu, na klupi se zadržao trenerski dvojac Raul Gonzales i David Davis što se, pak, pokazalo odličnim budući da je momčad, a to su duže priželjkivali i sami igrači, konačno dobila svog vođu s klupe koji je dobrano posložio redove, napravio odličan podvig u Ligi prvaka gdje nastavlja ispisivati povijest, trenutno u četvrtfinalu, dok u SEHA ligi želi Makedoncima donijeti i drugi naslov.

S trećeg mjesta na ljestvici, a kao jedina makedonska momčad na završnome regionalnome turniru, krenut će Vardar u lov na novi regionalni naslov, a s treće je pozicije u skupini krenuo i u lov na što bolji rezultat u Ligi prvaka gdje je na svome terenu pružio vrlo dobra izdanja protiv Barcelone i PSG-a, ali i aktualnog europskog klupskog prvaka HSV Hamburga koji je na koncu pokleknuo te se upravo zbog Vardara oprostio od mogućnosti obrane europskog naslova.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Odličnu igru predvođenu sigurnim vratarima, koji se po uspješnosti nalaze pri samome vrhu ove sezone, potvrđuje sjajno krilo i najbolji strijelac ekipe, a treći SEHA lige Timur Dibirov, kao i iskusni kapetan Filip Lazarov, a uz nova slovenska i ruska pojačanja te mladog Španjolca Dujšebajeva mora se u makedonskim redovima istaknuti i važna uloga Hrvata Igora Karačića koji se iz utakmice u utakmicu samo dodatno potvrđuje. Upravo stoga, a i prevođena poletom iz Lige prvaka ova je momčad uistinu u sjajnoj formi zbog koje bi mogla stvoriti probleme svakome tko joj se nađe na putu, a posebice CO Zagrebu u prvome polufinalu ovoga petka.

Uistinu kratak, uoči samoga Final Foura, bio je španjolski trener makedonskog prvaka za službene stranice SEHA lige: "Mislim da ćemo na turniru uživati u odličnim rukometnim utakmicama. Zagreb ima dobru mladu momčad s nekoliko mladih igrača koji će za par godina biti u samome vrhu. Zagrebaši igraju brz rukomet s čvrstom obranom i imaju odlične šutere. Međutim, mislim i da su sva četiri kluba na sličnome nivou. Nema glavnog favorita stoga vjerujem da će ovo biti zanimljiv turnir."

Tatran Prešov kreće po potvrdu prve pozicije iz regularnog dijela sezone

Prvak Slovačke, momčad Tatran Prešova, ove se sezone uistinu istakla u SEHA ligi. Od prvoga je kola, od prvoga dvoboja, pokazala koliko je željna dokazivanja nakon što protekle sezone nije uspjela osigurati svoje mjesto na Final Fouru, još uvijek se sjećajući četvrte pozicije na onom prvom izdanju ovoga završnoga turnira koji je održan prije dvije godine u Zagrebu. Upravo stoga, u trećem je izdanju SEHA lige upregnula svoje redove, upisala 15 sjajnih pobjeda u 18 susreta, te pretrpjela samo tri poraza, čime je s osvojenih ukupno 45 bodova zasjela na sam vrh ljestvice nakon završetka službenog dijela sezone.

Verkić: "Vrijeme je da osvojimo SEHA ligu"

Vratar Tatran Prešova Svetislav Verkić također je ponudio svoje mišljenje o nadolazećim dvobojima: "Više sam nego zadovoljan našim rezultatom u SEHA ligi ove sezone. Imali smo nekoliko posrnuća poput onog protiv Nexea u Osijeku, no s druge strane odigrali smo odlične utakmice u Skoplju protiv Metalurga i Vardara, ali i u Bjelorusiji s Meškov Brestom. Osobno sam i želio Meškov u polufinalu, volimo igrati protiv njega i vjerujem da možemo do finala preko Bjelorusa. Mislim da ove sezone možemo i osvojiti SEHA ligu, Vardar je to učinio u Zagrebu, Zagreb u Skoplju, vrijeme je stoga za nas."

Iz njenih redova, koji su ove sezone stigli i do grupne faze natjecanja u EHF kupu, zasigurno najviše prijeti div Dainis Kristopans, trenutno i najbolji strijelac Lige s čak 101 postignutim pogotkom. Uz njega u slovačkoj se momčadi nikako ne smije zaboraviti kapetan Radoslav Antl koji uredno uz pomoć Tomaša Urbana mrsi račune svim ekipama, tu je dakako i drugi najbolji asistent Lige Žarko Pejović koji se ističe i kao jedan od ključnih igrača čvrste slovačke obrane iza koje, pak, stoje sigurni vratari Svetislav Verkić i Jakob Krupa koji vole zatvoriti svoje vrata svojim suparnicima.

Zanimljivo će stoga biti vidjeti kako je trener Peter Hatalčik pripremio svoje momke za onaj najvažniji turnir, borbu za finale, a potom možda i sam naslov, te mogu li njegovi igrači, čija je velika snaga upravo činjenica kako su na okupu i u istome sastavu već duže vrijeme, nastaviti u istome ritmu i ovoga vikenda u Novome Sadu te se tako nagraditi i staviti točku na i na ovu već sada odličnu regionalnu sezonu.

Za službene stranice SEHA lige trener Hatalčik je rekao: "Još uvijek trebamo stići u optimalnu formu, naime, umorni smo budući da smo protekloga vikenda igrali u slovačkoj ligi, Kupu, SEHA ligi te EHF kupu, no nadamo se da ćemo se do početka završnog turnira vratiti u formu. Meškov Brest je vrlo jako momčad s vrlo dobrim igračima, a iako smo slavili u oba susreta nad njime ove sezone, mislim da je pred nama težak susret. Svaka je ekipa zaslužila da bude na Final Fouru te će se ovdje raditi o jednom ili dva dvoboja na neutralnome terenu, trenutnoj formi i osjećajima."

Meškov Brest želi iznenaditi sve

Bjeloruski Meškov Brest na završni turnir SEHA lige stiže drugu godinu zaredom, a iako se možda čini kao outsider u ovome društvu, upravo bi zbog toga mogao i iznenaditi. Protekle sezone zaustavljen je u polufinalu od CO Zagreba te je na koncu završi kao četvrti nakon poraza od Metalurga. No, ove sezone, u nova dva dana Final Foura ima ponešto drugačije planove.

Vukić: "Igrat ćemo u posljednjem dvoboju turnira"

"Tatran je odlična momčad i pokazuje dobru formu u zadnje vrijeme. Igra zajedno duže vrijeme i to joj je velika prednost. Odličan je suparnik koji nas je pobijedio oba puta u Ligi. Ako želimo pobijediti moramo pokazati naš najbolji rukomet, naravno, vjerujem u nas i vjerujem da ćemo zaigrati i u posljednjoj utakmici na turniru", kazao je za službene stranice SEHA lige kapetan Meškov Bresta Ljubo Vukić.

Nisu dobro Bjelorusi krenuli u svoju novu sezonu s hrvatskim trenerom Željkom Babićem. Trebalo je uigrati ekipu, posložiti redove, staviti sve na svoje mjesto. I trener Babić je to i učinio. U pravom trenutku momčad je regularni dio sezone završila na najbolji mogući način, uz gotovo savršen omjer od 12 pobjeda i neriješenim rezultatom u 13 odigranih susreta. Sve to za konačnu četvrtu poziciju i ukupno 37 regionalnih bodova vrijednih mjesta na Final Fouru. Jer protekle je sezone u Skoplje krenuo s prve pozicije, a ove s one četvrte želi pomrsiti račune baš svima.

Bjelorusko-hrvatska momčad svoje je redove prije samoga početka sezone podebljala upravo hrvatskim rukometašima, ali i bivšim Zagrebašima pa su se u njenim redovima našli i vratar Ivan Pešić, kao i Slovenac David Špiler, a gašenjem Dinamo Minska, svoje su mjesto u ekipi pronašli i sada itekako važni igrači poput mlađeg brata Rutenke, Dzianisa, kao i Dmitrija Nikulenkau, Maksima Babičeva te Sjarheja Šilovića. Sama ekipa mnogo je dobila i dolaskom srpskog pivota Rastka Stojkovića i njena je obrana dodatno dobila na čvrstoći, a Šilović i ekipa u napadu će stvorit dobrane probleme protivnicima.

Slika 1 od 1.

Vrlo dobro su bjeloruski redovi sjeli na mjesto treneru Babiću koji s igračima sada ima slatke brige iako je prije muku mučio s njihovom brojnim ozljedama, a ususret samome Final Fouru hrvatski je trener izjavio: "Moja će momčad biti u odličnoj formi za završni turnir SEHA lige. Imali smo dva tjedna za pripremu i mislim da je to bilo dovoljno za hvatanje ritma i pružanje našeg najboljeg izdanja. Konačni poredak nakon regularnog dijela sezone dovoljno govori o snazi Tatran Prešova, to je dobra momčad koja je dugo zajedno i to je njen najveći plus. No, po mom mišljenju Vardar na turniru ima laganu prednost nakon svim ekipama."


Završni turnir, turnir najbolje četiri regionalne momčadi ovoga petka donosi dva uzbudljiva i zanimljiva polufinalna ogleda. Branitelj naslova regionalnog prvaka snage će u prvom susretu dana odmjeriti s prvim regionalnim prvakom, a međusobni omjer i dalje je na strani Zagrebaša koji su u dosadašnjih 11 susreta s Vardarom upisali pet slavlja te dva remija. No, vrijedi ipak vidjeti što će pokazati ovosezonska forma Vardara i njihov fokus na samu Ligu prvaka, kao i onaj ključni trenutak, ona ključna borba od 18 sati na terenu dvorane Spens u reprizi prošlogodišnjeg finala.

Završnica dana bit će, pak, rezervirana za dvoboj prve i četvrte momčadi regularnog dijela sezone SEHA lige i za spoj slovačkog i bjeloruskog rukometa. Bit će to sraz u koji Meškov Brest možda ne ulazi s najboljim izgledima, ali zasigurno će htjeti uzvratiti Tatran Prešovu za tri dosadašnja poraza u četiri međusobna ogleda te će svima htjeti dokazati kako ove godine želi pokoju stepenicu više. Slovaci, pak, zasigurno žele svoju dobru formu tijekom cijele sezone okruniti na onaj najbolji način, slavljem usred Novoga Sada.

Final Four SEHA GSS lige:

Polufinala:
CO Zagreb - Vardar, 18 sati
Tatran Prešov - Meškov Brest, 20.30 sati

Foto: Matija Hećimović, seha-liga.com

Regionalna liga - Final Four

polufinale

RK Zagreb22:30Vardar Skoplje
Prešov30:31Meškov Brest

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Regionalna liga - Final Four

polufinale

RK Zagreb22:30Vardar Skoplje
Prešov30:31Meškov Brest

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik13.04.2014. u 10:59
    Pa nisam bas toliko pratio cijelu stvar i htio sam da netko to malo razjasni. Ali naravno, stisnuti minus ide puno lakse i brze...
    lambik
  • rider1111.04.2014. u 17:00
    Zato što prvo mjesto u ligi trenutno ne znači ništa, što je apsurdno. Tartan ako je završio kao vodeći trebalo bit kod njih biti završnica i ćao đaci, Zagreb lani namjerno bježao od prvog mjesta, a ove godine su toliko loši da ga ne mogu ni uhvatit i da hoće
    rider11
  • matbaric11.04.2014. u 15:49
    Ajmo Zagreb....
    matbaric
  • Obrisan korisnik11.04.2014. u 15:41
    bravo lambik.. aplauz
    Obrisan korisnik
  • lambik11.04.2014. u 12:37
    Kako su to Zagreb i Vardar favoriti, kad je Tatran bio prvi u ligi s 5 bodova prednosti...?
    lambik