Zimski sportovi

Video: Sudionici doigravanja odlučeni, Starsi uzeli posljednje mjesto

Željka Jurkas • subota, 12.04.2014.
Video: Sudionici doigravanja odlučeni, Starsi uzeli posljednje mjesto
Foto: EPA

Pobjedom nad St. Louisom u jednom od sedam susreta NHL-a odigranih u petak, Dallas Starsi uskočili su u posljednje slobodno mjesto u doigravanju. Detroit i Columbus su propustili pomaknuti se korak više, a Colorado osigurati naslov divizije. Winnipeg je slavio u Calgaryju, Capitalsi su pomeli Hawkse, a Devilsi su još jednom neuspješni u izvođenju kaznenih udaraca...

Bez pritiska u prvoj domaćoj utakmici otkako su ispali iz utrke za doigravanje, Washington je sa četiri gola u mreži Coreya Crawforda pomeo Chicago. Jay Beagle dvaput te Alex Ovečkin i Nicklas Backstrom jednom pogađali su kroz prve dvije trećine iz ukupno 20 udaraca. Antti Raanta odigrao je zadnju trećinu umjesto Crawforda, a na golu Capsa Jaroslav Halak obranio je 34 udarca za peti shutout sezone. “Čim smo saznali da smo ispali, pričali smo kao momčad i rekli sami sebi da moramo imati jaku završnicu, za sebe i za naše navijače. Moramo biti profesionalci do kraja i pobijediti“, rekao je Beagle nakon pobjede u pretposljednjoj utakmici sezone.

Carolina Hurricanes pobijedili su Detroit u regularnom dijelu u Joe Louis Areni prvi puta u gotovo 25 godina. U igri Detroita falilo je koncentracije i discipline, a Canesi su iskoristili ponuđeno, i u prvoj trećini poveli s dva gola. Domaćinima je trebalo sve do početka zadnje trećine da napokon pogode mrežu Cama Warda koji je skupio 28 obrana. Riley Sheahan zabio je jedini gol i postavio konačan rezultat. Malo je reći da trener Wingsa Mike Babcock nije bio zadovoljan:“Ne možete varati sistem. Ne ide tako. Nismo im dovoljno otežali, nismo bili dovoljno na mreži, nismo imali prilika iz odbijanja, a nećemo niti pričati o nekom intenzitetu. Ili o praznim mrežama koje nismo pogodili. Da je bilo barem malo koncentracije, bilo bi drugačije.“ Porazom, koji je najvjerojatnije rezultat emocionalnog pražnjenja nakon velike borbe za ulazak u doigravanje, Wingsi su propustili ostvariti prednost nad Columbusom za prvo wild card mjesto Istoka.

Nakon ozljede Bena Bishopa, Tampa je pozvala rookija Kristersa Gudlevskisa, Latvijca koji se najbolje predstavio svijetu u Sočiju kada je frustrirao igrače Kanade zabranivši im upis u strijelce (55 obrana). Gudlevskis je odradio svoj debi za Tampu i s 36 obrana pomogao doći do dva nova boda:“Teško je reći koliko sam bio nervozan. Bio sam jako uzbuđen i htio sam uživati u trenutku. Znao sam da moram napraviti prvu obranu da si podignem samopouzdanje.“ Trener Jon Cooper bio je zadovoljan svojim mladim vratarom koji je ispunio jedini kriterij prema kojem procjenjuje vratara, pobijedio je. Dva gola braniča Erica Brewera i powerplay gol Ondreja Palata u drugoj trećini bili su dovoljni za pobjedu nad Columbusom. Boone Jenner izjednačio je prvi gol Boltsa, a jedini pogodak u zadnjoj trećini postigao je David Savard. Tampa je ovime s bodom više na drugom mjestu divizije ispred Montreala.

Martin Brodeur stao je između vratnica na ledu Prudential Centra možda posljednji puta i nakon 28 obrana tijekom 65 minuta, propustio sva tri kaznena udarca. Josh Bailey izveo je pravu majstoriju pričekavši Brodeura i pogodivši mrežu iz okreta. “Mislim da je Brodeur dobro igrao. Dao nam je priliku u utakmici, a pogotovo u produžetku“, kratko je komentirao trener New Jerseya Peter DeBoer koji još nije odlučio tko će stati na vrata u finalnoj utakmici sezone. Islandersi su prvi zabili, no minutu kasnije Devilsi izjednačuju, a Patrik Eliaš ih devet sekundi prije kraja prve trećine dovodi u vodstvo. Vodstvo traje do samoga početka, točnije 19. sekunde zadnje trećine kada Ryan Strome zabija na powerplayu.

Dallas Starsi uspjeli su se nakon šest sezona plasirati u doigravanje. Jedini igrač u momčadi koji je bio član sastava koji je 2008. izgubio u finalu konferencije, je Trevor Daley. Da priča bude lijepo zaokružena Daley je zabio prvi gol za domaćine i upisao asistenciju na drugom. Tyler Seguin i Ryan Garbutt pridružili su mu se u strijelcima, a Kari Lehtonen obranio je sva 22 udarca Bluesa. “Vjerujem u ovu momčad od prvog dana. Vjerujemo da možemo pobijediti, žilavi smo. Prvi krug je uvijek težak. Igra se izrazito fizički, a emocije su uvijek visoko. No, put kojim smo došli do doigravanja nas je očvrsnuo“, rekao je nakon pobjede trener Starsa lindy Ruff. St. Louis je igrao bez petorice standardnih igrača, a u zadnjoj trećini je izgubio centra Patrika Berglunda. Dallas je ostao bez braniča Brendena Dillona u drugoj trećini.

Nakon početnog vodstva od dva gola gostiju, Jetsa, Flamesi su se u potpunosti vratili u utakmicu izjednačivši rezultat na tri gola u svakoj mreži. No, gosti se pokazuju spremniji održati igru i Paul Pastma zabija sredinom zadnje trećine svoj dugoočekivani prvi gol sezone:“Jako dugo sam čekao na njega i nema boljeg mjesta gdje bi ga izabrao zabiti. Ovo je praktički moj grad. Dobar je osjećaj pobijediti i zabiti pobjednički gol.“ Blake Wheeler postavlja konačnih 5:3 pogotkom u praznu mrežu.

Colorado je imao izvanrednu priliku osigurati naslov divizije nakon poraza Bluesa, no iako je u drugoj trećini izgledalo da se vraćaju u utakmicu, prirodni hat trick Martyja Havlata (šesti u karijeri, prvi u redovima Sharksa) tijekom zadnje trećine, ostavio je situaciju na tablici točno onakvom kakva je bila i prije svih utakmica dana. Alex Stalock obranio je 32 udarca, a Logan Couture upisao tri asistencije. Jedini pogodak za Avse postigao je Patrick Bordeleau. Trener Colorada, Patrick Roy dao je odmor svom prvom vrataru Semjonu Varlamovu koji je s 41 pobjedom srušio njegov rekord u broju pobjeda u jednoj sezoni za Avse, i to mu se obilo u glavu. Treći vratar, Reto Berra prvi je stao na vrata, no na samo deset minuta te je nakon dva puštena gola završio na klupi. Jean-Sebastien Giguere zamijenio ga je i pustio dva od 24 udarca. U momčad Sharksa vratio se, dan nakon što je objavljeno da će biti spreman za prvi krug doigravanja, rookie Tomas Hertl kojemu je stradalo koljeno u utakmici s Kingsima 19.12.2013.

NHL
Washington Capitals – Chicago Blackhawks 4:0
Detroit Red Wings – Carolina Hurricanes 1:2
Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets 3:2
New Jersey Devils – New York Islanders 2:3 kazneni udarci
Dallas Stars – St. Louis Blues 3:0
Calgary Flames – Winnipeg Jets 3:5
San Jose Sharks – Colorado Avalanche 5:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!