Košarka

Video: Heat u velikom dvoboju Istoka svladao i prestigao Pacerse

Sportnet • subota, 12.04.2014.
Video: Heat u velikom dvoboju Istoka svladao i prestigao Pacerse
Foto: EPA

Miami Heat ponovno je došao do prednosti pred Indiana Pacersima u borbi za prvo mjesto u Istočnoj konferenciji prije početka NBA doigravanja. Heat je u noći s petka na subotu po našem vremenu svladao Pacerse pred svojim navijačima, s ključnom serijom u prvih pet minuta treće četvrtine. Atlanta Hawksi i New York Knicksi proslavili su pobjede u svojoj borbi za osmo mjesto Istoka, dok su Memphis Grizzliesi izbili ispred Phoenix Sunsa u utrci za osmu poziciju na Zapadu...

Tražeći oporavak poslije dva uzastopna poraza, Miami Heat (54-25) ostvario je željeno s domaćih 98:86 protiv Indiana Pacersa (54-26) u dvoboju vodećih momčadi Istočne konferencije. Aktualni NBA prvaci time su ponovno stekli prednost pred Pacersima u borbi za prvu poziciju prije početka doigravanja, a u slučaju da u preostale tri utakmice u "regularnom" dijelu sezone proslave gostujuće pobjede nad Atlanta Hawksima i Washington Wizardsima i kod kuće svladaju Philadelphia 76erse, završit će na prvom mjestu.

Bez pomoći Dwyanea Wadea i Grega Odena, koji su i dalje ozlijeđeni, domaća momčad pobjegla je Pacersima serijom od 16:0 u prvoj polovici treće četvrtine, za odmak do 61:42 sedam i pol minuta do kraja te dionice. Gosti iz Indianapolisa su se rano u četvrtoj četvrtini približili na 76:67, ali Heat je uzvratio serijom od 9:0 za povratak na njima ugodnijih 85:67. Taj niz počeo je ubačajem Raya Allena iz slobodnog bacanja poslije tehničke pogreške dosuđene Evanu Turneru zbog prigovora.

Momčad Erika Spoelstre je do kraja susreta čuvala prednost ne dopuštajući da se dogodi novi zaplet.

"Ovo nije bila najveća utakmica koju smo igrali u naše četiri zajedničke godine", osvrnuo se LeBron James poslije pobjede, dodajući da se ipak nije radilo u susretu kakav je i svaki drugi prije nego počne doigravanje: "Uvijek je sjajno imati pravu natjecateljsku utakmicu u 'regularnoj' sezoni - no, mi smo već igrali i sedmu utakmicu u NBA finalu, a od toga nema ničega većeg."

James je još jednom bio najraspoloženiji u dresu Heata, ovog puta s 36 poena i šest skokova, a Mario Chalmers pridružio se s 13 poena, po pet skokova i asistencija. Paul George ubilježio je 22 poena, po pet skokova i asistencija, a David West 18 poena i osam skokova za Pacerse.

Gostima iz Indianapolisa nedostajao je bolji učinak Roya Hibberta, koji je obično puno raspoloženiji protiv Miami Heata. U petak je imao pet poena (2/7 iz igre) i samo jedan skok, uz dvije blokade za 34 minute na parketu.

Heat je napravio možda i ključni korak u borbi za prvo mjesto u konferenciji, a ako aktualni prvaci završe na toj poziciji, na početku doigravanja srest će se s Atlanta Hawksima (36-43) ili možda još uvijek "živim" New York Knicksima (34-45). Hawksi su u petak u gostima s 93:88 pobijedili Brooklyn Netse (43-36), a Knicksi su u Torontu proslavili 108:100 protiv domaćih Raptorsa (46-33).

Momčad iz Atlante stigla je pobjedu do osiguranja osme pozicije prekinuvši 15 utakmica dugi uspješni domaći niz Brooklyn Netsa. Odluka je pala u završnici utakmice, s gostujućih 6:0 poslije minimalnog zaostatka (88:87) nepune dvije i pol minute do kraja. Mini-seriju je ubačajem iz blizine započeo Paul Millsap, a slijedila su četiri uzastopna poena Jeffa Teaguea, po dva iz slobodnih bacanja i iz igre.

Millsap je upisao 27 poena i deset skokova, a Teague 22 poena za goste. Mason Plumlee imao je 17, a Marcus Thornton 14 poena za Netse, dok se Paul Pierce pridružio s 13 poena, šest skokova i četiri asistencije. Pierce je postao 18. igračem u NBA povijesti s najmanje 25.000 poena, a od aktivnih košarkaša, u tom su društvu otprije Kobe Bryant, Dirk Nowitzki i Kevin Garnett.

Momčad Jasona Kidda je u ogledu s Hawksima bila bez Derona Williamsa, Shauna Livingstona i Alana Andersona.

New York Knicksi zadržali su male izglede za ulazak u doigravanje dolaskom do +8 u Torontu, ali za utjehu domaćim Raptorsima, poraz Brooklyn Netsa značio je da su osigurali osvajanje Atlantske divizije. Gosti iz New Yorka riješili su utakmicu u posljednjoj četvrtini, koju su dobili s 30:23, postupno gradeći prednost do 100:89 na ulasku u završne četiri minute.

Raptorsi su 31 sekundu do kraja smanjili na 102:98, ali nisu prišli bliže od ta četiri poena zaostatka.

Carmelo Anthony imao je 30 poena i osam skokova, a Amar'e Stoudemire 24 poena i 11 skokova za Knickse. DeMar DeRozan istaknuo se s 26 poena, po pet skokova i asistencija, a Kyle Lowry s 25 poena za domaću momčad.

Stvari se nisu promijenile u borbi za osmo mjesto u Istočnoj konferenciji, ali jesu na Zapadu. Memphis Grizzliesi (47-32) su kod kuće došli do 117:95 protiv Philadelphia 76ersa (17-62) i time pretekli Phoenix Sunse (47-32), koje su u San Antoniju sa 112:104 nadjačali domaći Spursi (62-18). Momčad Gregga Popovicha time je osigurala najbolji omjer u ligi i prednost domaćeg parketa kroz cijelo doigravanje.

Spursi su protiv Sunsa bili bez Tima Duncana i Manua Ginobilija, koji su dobili odmor, ali vratio im se Tony Parker, kojeg zbog bolnih leđa nije bilo u posljednja dva susreta. U takvom sastavu, Popovicheva momčad gubila je s 21 poenom zaostatka (35:14) u prvoj četvrtini, bila je u minusu i u drugoj dionici, ali sve im je popravila treća četvrtina, koju su dobili s 37:19.

Gosti iz Phoenixa su u posljednjih 12 minuta ušli s pet poena zaostatka (86:81), a nakon što su se vratili u vodstvo i imali 98:97 nešto manje od četiri i pol minute do kraja, slomile su ih uzastopne trice Kawhija Leonarda i Marca Belinellija za odlazak Spursa na 103:98. Domaći više nisu ispustili prednost.

Danny Green ubilježio je 33 poena, a Kawhi Leonard i Tony Parker dodali su po 18 poena za Spurse. Sunsi su se morali snaći bez Gorana Dragića, koji je izostao zbog ozljede gležnja, a vodili su ih Eric Bledsoe (30 poena, 11 skokova, devet asistencija) i Gerald Green (27 poena).

Memphis Grizzliesi nisu dali da se dogodi išta neočekivano u domaćem ogledu s Philadelphia 76ersima. Postupno gradeći prednost, domaća momčad pokazala je najviše u trećoj četvrtini, koju je dobila s 30:17, a poslije odlaska do 87:64 uoči četvrte četvrtine, više nije bilo dvojbi tko će slaviti.

Nakon pobjede pred svojim navijačima, Grizzliesi su pratili što se zbiva u San Antoniju, odakle je stigla vijest kakvu su željeli. Poraz Sunsa značio je da je momčad iz Memphisa sada osma na Zapadu zbog boljeg međusobnog omjera u ovosezonskim dvobojima s klubom iz Phoenixa, protiv kojeg imaju 3-0. Slijedi im još jedan međusobni susret, u noći s ponedjeljka na utorak po našem vremenu u Phoenixu.

Grizzliese su u petak vodili Marc Gasol (21 poen, deset skokova, dvije blokade) i Mike Miller (19 poena). Thaddeus Young i Tony Wroten imali su po 18 poena za goste iz Philadelphije.

Golden State Warriorsi (49-30) riješili su se briga u lovu na osiguranje doigravanja. Warriorsi su u gostima proslavili 112:95 protiv Los Angeles Lakersa (25-54) i time se iskupili za domaći poraz od Denver Nuggetsa večer ranije, u prvoj prilici da rezerviraju svoju ulaznicu za play-off.

Momčad Marka Jacksona nije imala jako težak posao protiv oslabljenih Lakersa, koji su bili bez ozlijeđenih ili bolesnih Paua Gasola, Stevea Nasha, Chrisa Kamana, Kenta Bazemorea i Xaviera Henryja, a praktički cijele sezone nedostaje im Kobe Bryant. Niti Warriorsi nisu bili kompletni, s izostancima Andrea Iguodale i Jermainea O'Neala, ali oni koji su igrali pokazali su dovoljno.

Gosti iz Oaklanda obavili su najvažniji dio posla u drugoj četvrtini, koju su dobili s 32:17, za odlazak do 58:43 na poluvremenu.

Stephen Curry vodio je Warriorse svojim četvrtim triple-doubleom u sezoni, petim u karijeri, s 30 poena, 12 asistencija i deset skokova. Klay Thompson i Marreese Speights ubilježili su po 16 poena, Speights s osam skokova. Nick Young imao je 25 poena, a Jordan Hill 18 poena i 12 skokova za Lakerse.

Chicago Bullsi (47-32) došli su do pobjede prednosti pred Toronto Raptorsima u borbi za treće mjesto Istočne konferencije. Bullsi su s domaćih 106:98 protiv Detroit Pistonsa (29-51) dobili svoju sedmu utakmicu zaredom, a na tom putu nadoknadili su 18 poena zaostatka.

Pistonsi su tih +18 imali na poluvremenu, s 56:38 na odlasku u svlačionice, ali posustali su u nastavku, osobito u četvrtoj četvrtini, koju su Bullsi dobili s 36:18. Domaća momčad je u tom razdoblju imala seriju od 15:0, kojom su zaostatak od osam poena pretvorili u vlastitih sedam poena prednosti (90:83) na ulasku u posljednjih šest minuta.

D.J. Augustin završio je s 24 poena i šest asistencija, a Carlos Boozer s 18 poena i sedam skokova za Bullse. Joakim Noah imao je dvoznamenkasti broj skokova (12) i asistencija (10), dodajući i šest poena i tri blokade. Gostima je zbog bolnog koljena nedostajao Josh Smith, a vodio ih je Andre Drummond, koji se istaknuo s po 26 poena i skokova. Rodney Stuckey pridružio se s 22 poena.

Realizatorski najbolji učinak večeri dogodio se u Minneapolisu. Corey Brewer imao je čak 51 poen, najviše u karijeri, u dolasku domaćih Timberwolvesa (40-39) do 112:110 protiv Houston Rocketsa (52-27), koji se bore za zadržavanje četvrtog mjesta u Zapadnoj konferenciji.

Koliko god Brewer bio raspoložen, gosti iz Teksasa su sve do kraja imali šansu za pobjedu. Odlučujućom se pokazala dvica Gorguija Dienga za konačnih +2 za T'wolvese 4,6 sekundi prije završne sirene.

Domaći su slavili bez pomoći Kevina Lovea, koji je izostao zbog ozljede lakta i time se pridružio suigračima koji nedostaju otprije, Nikoli Pekoviću, Kevinu Martinu, Chaseu Budingeru i Shabazzu Muhammadu. Rocketsi su bili bez Dwighta Howarda i Patricka Beverleyja.

Brewer je u dolasku do 51 poena pucao 19/30 iz igre i 11/15 iz slobodnih bacanja, a imao je i šest osvojenih lopti. Dante Cunningham pridružio se s 20 poena, 13 skokova i tri blokade, Ricky Rubio sa 16 poena, deset asistencija i pet skokova, a Gorgui Dieng s 12 poena, 20 skokova i dvije blokade.

James Harden je s 33 poena, deset asistencija, osam skokova i šest osvojenih lopti vodio Rocketse. Chandler Parsons imao je 27 poena, po sedam skokova i asistencija, uz četiri osvojene lopte, dok je Omer Ašik dodao devet poena, 15 skokova i dvije blokade.

Rocketsi sada imaju malu prednost pred Portland Trail Blazersima (52-28) u utrci za četvrtu poziciju na Zapadu. Blazersi su u petak bili uspješni u gostima, sa 111:99 protiv Utah Jazza (24-55) u Salt Lake Cityju, vraćajući se poslije slabog ulaska u utakmicu i zaostatka od 31:23 poslije prvih 12 minuta.

Gosti iz Portlanda popravili su se u drugoj četvrtini, nakon koje su vodili s 53:51, a sve su riješili s 35:23 tijekom posljednjih 12 minuta. U četvrtoj četvrtini probudio se Damian Lillard, koji je do tada bio bez ubačaja iz igre, ali kada se utakmica lomila "javio" se s četiri trice i ukupno 14 poena u građenju prednosti svoje momčadi.

Wesley Matthews upisao je 21 poen, a LaMarcus Aldridge 18 poena i 14 skokova za Blazerse, dok se Lillard pridružio sa 16 poena i šest asistencija. Derrick Favors imao je 21 poen i osam skokova za Jazz.

Washington Wizardsi (41-38) izbili su korak ispred Charlotte Bobcatsa (40-39) u utrci za šesto mjesto Istočne konferencije. Wizardsi su slavili u Orlandu, s 96:86 protiv domaćeg Magica (23-56), a Bobcatsi su pali u Bostonu, sa 106:103 u korist Celticsa (24-55). Takvim ishodom prekinute su dvije serije. Celticsi su prije ovog ogleda imali devet uzastopnih poraza, dok su Bobcatsi bili s pet pobjeda zaredom.

Osim pobjede, Wizardse je u Orlandu moglo razveseliti 17 poena Brazilca Nenea, koji se ranije ovog tjedna vratio poslije više od mjesec dana duge stanke zbog ozljede koljena. Bradley Beal imao je 16 poena, a John Wall deset poena, 12 asistencija i pet skokova. Arron Afflalo je s 19 poena zabio najviše za Magic.

Celticsi su zaustavili negativni niz ključnom serijom od 8:0 za odlazak do 104:97 nešto više od dvije minute do kraja. Bobcatsi su se potom približili na 104:103, ali poslije dva ubačena slobodna bacanja Jareda Sullingera za 106:103, rezultat se više nije promijenio. Posljednja gostujuća šansa nestala je promašenom tricom Jannera Parga sa sirenom.

Avery Bradley istaknuo se s 22 poena, a Jared Sullinger s 20 poena i sedam skokova za Celticse. Phil Pressey nadoknadio je izostanak ozlijeđenog Rajona Ronda s ubilježenih 13 asistencija, najviše u karijeri, čemu je dodao i deset poena i pet skokova. Al Jefferson upisao je 32 poena, deset skokova i četiri asistencije za Bobcatse.

Oklahoma City Thunder (58-21) osigurao je ulazak u doigravanje s drugog mjesta na Zapadu s domaćih 116:94 protiv New Orleans Pelicansa (32-47), koji su nedugo prije kraja sezone ostali bez ozljedom leđa pogođenog Anthonyja Davisa. Kevin Durant ubilježio je 27 poena, šest skokova i pet asistencija, a Russell Westbrook 24 poena, sedam asistencija i pet skokova za domaće, dok su Darius Miller i Austin Rivers s po 18 poena vodili goste. Rivers je imao i osam skokova i pet asistencija.

Osim Davisa, Pelicansima je nedostajao i Eric Gordon, dok su otprije bez Jruea Holidaya. Pored toga, tijekom utakmice ozlijedili su im se i Tyreke Evans i Brian Roberts.

U jedinoj utakmici bez ikakvog utjecaja na borbu za play-off, Milwaukee Bucksi (15-64) su kod kuće došli do 119:116 protiv Cleveland Cavaliersa (32-48). Brandon Knight (24 poena) i Ramon Sessions (20 poena, sedam asistencija) vodili su Buckse, dok su Dion Waiters (23 poena, pet osvojenih lopti, četiri asistencije) i Jarrett Jack (21 poen) bili bolji od ostalih u dresu Cavaliersa.

Gosti su zbog ozljeda bili bez Luola Denga, C.J.-a Milesa i Anthonyja Bennetta.

NBA, 11.4.2014., rezultati:
Orlando Magic - Washington Wizards 86:96
Toronto Raptors - New York Knicks 100:108
Boston Celtics - Charlotte Bobcats 106:103
Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 88:93
Miami Heat - Indiana Pacers 98:86
Chicago Bulls - Detroit Pistons 106:98
Memphis Grizzlies - Philadelphia 76ers 117:95
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 112:110
Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 116:94
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 119:116
San Antonio Spurs - Phoenix Suns 112:104
Utah Jazz - Portland Trail Blazers 99:111
Los Angeles Lakers - Golden State Warriors 95:112

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 12:35
    U prijevodu tempiraju formu za doigravanje.A Miami će zacijelo imati prilično zajeban matchup sa Brooklynom.Kidd priprema Garnetta za krvavu seriju protiv Miamija.Dovoljno je da Wade zašteka i by,by..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 12:16
    po tko zna koji put ove sezone sinoc me nasmijao Hibbert,od lani i onih odlicnih partija protiv Miamija umjesto da napreduje ove godine on nazaduje,i to na poziciji gdje je Miami najranjiviji imao je 1 jedini skok cijelu tekmu,ukupno 1 zadnje 2 tekme! koje drvo od igraca,i bez Wadea ih Miami... [više na forumu]
    Obrisan korisnik