Zimski sportovi

Video: Bruinsi osigurali Presidents' Trophy, parovi prvog kruga Istoka odlučeni

Željka Jurkas • nedjelja, 13.04.2014.
Video: Bruinsi osigurali Presidents' Trophy, parovi prvog kruga Istoka odlučeni

Zadnju subotu regularnog dijela NHL-a Ryan Smyth oprostio se od aktivne karijere pobjedom Oilersa, Ducksi su osigurali prvo mjesto Zapada, Philadelphia je pobjedom u Consolu osigurala treće mjesto Metropolitana, Montreal se vratio na drugo mjesto Atlantica, ali konačni poredak ovisi o Tampi, Boston je u matineji osigurao predsjednički trofej, Nashville nastavlja kasnu seriju pobjeda, Leafsi su pometeni u zadnjoj utakmici sezone, dok su Sharksi svoju zadnju pobijedili...

Tuukka Rask bio je spreman kada je trebalo, a njegovi napadači osigurali su pobjedu u subotnjoj matineji u TD Gardenu. Gregory Campbell, David Krejči i Patrice Bergeron (svojim 30. golom sezone) pronašli su put u mrežu Matta Hacketta prije nego što je Cody Hodgson postigao jedini pogodak za goste. Tijekom utakmice Sabresi su izgubili sedmoricu igrača, petoricu s ozljedama i dvojicu isključenjem iz igre (Jake McCabe, John Scott). Deveti vratar ove sezone za Buffalo morao je ući u igru nakon što je Torey Krug nezgodno sletio na koljeno Hacketta koji je na nosilima napustio igru. Connor Knapp, u svom prvom izlasku na NHL led, obranio je šest od sedam udaraca, a i taj sedmi će vjerojatno žaliti. Udarac Krejčija odbio se od ograde iza gola u njegove štitnike i konačno u mrežu. Pobjedom je Boston osigurao prvo mjesto Lige i Presidents' Trophy nakon 24 godine (u sezoni 1989/90 su ga osvojili prvi puta), a zahvaljujući ostalim rezultatima dana poznato je da u prvom krugu doigravanja igraju s Detroit Red Wingsima. “Mislim da će nakon nedjelje sve momčadi krenuti od nule. Ponosni smo na ovo što smo postigli tijekom regularnog dijela, ali bez obzira na sve krećemo ponovno. Da bi bili uspješni moramo igrati na određeni način i držati se toga. Nećemo dobiti više prostora ili respekta zbog regularne sezone. Ako išta, mislim da će biti još teže“, komentirao je na kraju susreta kapetan Bostona Zdeno Chara.

Ovosezonska bitka za Pennsylvaniju doživjela je svoj peti krug u Consol Energy Centru i još jednom glavni protagonisti nisu razočarali. Susret u kojem svi, osim navijača i uprava Pittsburgha i Philadelphije, uživaju zbog zagarantirane zabave popraćene ponekad (gotovo uvijek) nelogičnim i nerealnim potezima i ispadima, bio je pun preokreta i drame u zadnjim minutama. U zadnjih pet minuta i sedam sekundi regularnog dijela utakmica je dvaput izjednačena i pogurana u produžetak koji je počeo igrom 3 na 3 zahvaljujući isključenjima Tannera Glassa (jednog od najboljih pojedinaca domaćina) i Jakuba Voračeka (prve zvijezde utakmice). Svega deset sekundi od priključenja isključenih igrača, Marc-Andre Fleury propušta pak kroz noge i Flyersi upisuju dva boda kojima potvrđuju treće mjesto u diviziji. Voraček je upisao dva gola, kapetan Claude Giroux jedan, a Mark Streit pobjednički:“Još jedna velika utakmica, tu je uvijek veliko rivalstvo. Bilo je toliko ludo da skoro nisam mogao vjerovati.“ Na strani domaćina Jussi Jokinen donio je prednost u drugoj minuti utakmice, James Neal izjednačio prvo, a Kris Letang drugo vodstvo gostiju. Steve Mason sudjelovao je u sudaru s Jaysonom Megnom u drugoj trećini te ga je u zadnjoj zamijenio Ray Emery. “Mislim da je ovo bila tipična utakmica Pensa. U drugoj trećini su igrali jako dobro i mi smo ih gledali i čekali; onda smo se u jednom trenu trgnuli i proigrali“, komentirao je Giroux za službene stranice drugu trećinu u kojoj su Pensi dominirali, ali Flyersi otišli s golom.

Cam Talbot i Carey Price držali su utakmicu bez golova do druge minute produžetka. I dok su Rangersi osigurali prednost domaćeg leda u prvome krugu doigravanja, Canadiensi su se borili da bi je ostvarili, točnije da učine sve što mogu, a konačni poredak ovisi o igri Tampe. Brianu Gionti dodijeljen je kazneni udarac i s jedinim golom na utakmici donio je pobjedu domaćinima. “Prednost domaćeg leda je važna. Sad nam ne ostaje ništa nego da sjednemo i čekamo vidjeti što će se dogoditi“, izjavio je Gionta.

Jason Spezza zabio je jedini gol utakmice na powerplayu sredinom druge trećine, a Craig Anderson obranio je svih 28 udaraca na vrata Sensa za svoj četvrti shutout sezone. Ovime su Maple Leafsi pometeni u svojem zadnjem susretu ove sezone. “Ovo je jako razočaravajuće. Kao da smo zapali u stanje depresije zbog sve negativnosti. Sram nas je kako se ova sezona razvila za naš klub“, komentirao je nakon poraza trener Toronta Randy Carlyle.

Columbus je pobijedio zadnju utakmicu regularnog dijela i kao prva wild card momčad Istoka u prvom krugu doigravanja susrest će se s Pittsburghom. “Olakšanje je što smo završili bez ozljeda. Prošli smo kroz težak period, mislim da je bilo 15 utakmica unutar 24 dana. Zamor je normalna pojava kod takvih perioda, a kada se to dogodi mozak baš ne funkcionira, ali našli smo način do pobjede“, rekao je trener 'Lumbusa Todd Richards. Gosti su poveli u prvoj minuti golom Cama Atkinsona, a domaćini izjednačili na samom kraju prve trećine. U drugoj su vodstvo preuzeli Panthersi da bi ih gosti stigli par minuta kasnije. Ryan Johansen je svojim 33. golom sezone, na powerplayu donio pobjedu i prvo wild card mjesto Blue Jacketsima.

U pravoj golijadi u Bridgestone Areni u Nashvilleu, Predatorsi su nastavili svoju kasnu seriju pobjeda i porazili Chicago 7:5 s dva gola u zadnjoj minuti susreta. Chicago ulazi u doigravanje serijom od dva poraza, no dobar dio glavnih igrača, koji će biti spremni idući tjedan, ili liječi ozljede ili je na poštedi. Marian Hossa odigrao je do sredine prve trećine, koliko mu je bilo potrebno za 30. gol sezone. Gosti su otišli s golom prednosti na prvi te ponovno na drugi odmor. U zadnjoj trećini čak triput se rezultat izjednačavao, a 59 sekundi prije kraja pobjednički gol daje Patric Hornqvist. Misli Chicaga davno su okrenute prvom krugu doigravanja, a još uvijek ne znaju s kime će točno igrati.

S dva gola unutar prvih deset minuta susreta protiv Phoenixa Joe Pavelski priključio se Patricku Marleau, Owenu Nolanu i Jonathanu Cheechoou kao četvrti igrač u povijesti San Jose Sharksa koji je dostigao 40 golova u sezoni. “Lijep je osjećaj zabiti ih odmah na početku. Cijela momčad mi je pomagala da dođem do njih, vidjelo se da svi to žele. Momčad je ogroman dio tolikog broja golova i ja sam to htio zbog njih. Bila je zabavna utakmica, idemo u doigravanja s dvije pobjede u dva dana što je dobro“, rekao je Pavelski. Logan Couture dodao je, što će biti, pobjednički gol, a za domaćine smanjivali su rezultat Mike Ribeiro i Shane Doan.

Oilersov Ryan Smyth objavio je par dana prije da će mu ovo biti zadnja sezona i nakon zadnje regularne utakmice odlazi u hokejašku mirovinu. Kako ne ide puno toga od ruke Edmontonu zadnjih godina, barem ovakav događaj organizirali na najvišoj razini. U zadnjoj utakmici Smythe je nosio kapetansko „C“ na prsima, a pobjeda nad Vancouverom će mu svakako uljepšati uspomenu. Ben Scrivens obranio je 40 udaraca, a petorica igrača upisala su se u strijelce. “Upijao sam svaki trenutak. Ovo je predivno iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Uživao sam u svakom trenutku kada sam oblačio dres, ovdje i drugdje u NHL-u. Vidjeti te navijače i njihovu zahvalnost, od početka do kraja; stvarno su najbolji na svijetu. Velika mi je čast stajati ovdje i reći da sam uživao u svakom trenutku“, zaključio je nakon emocionalne večeri Smythe.

Utakmica u Staples Centru nije bila gotova kada su Ducksi saznali da prvo mjesto Zapada njihovo i da se u prvom krugu doigravanja susreću s Dallas Starsima. No, po načinu i tempu igre koje su prikazale obje momčadi u Freeway Face-Offu ne bi se reklo da se igralo samo za prestiž. Nakon prve trećine s po golom u svakoj mreži, Anaheim je zabio za vodstvo u drugoj. Anže Kopitar; kojega trener Darryl Sutter s razlogom ne može dovoljno nahvaliti, zabio je u prvoj minuti zadnje trećine prvo izjednačenje, a kada je 15 minuta kasnije Matt Beleskey zabio za novo vodstvo gostiju, i drugo. Utakmica je otišla u četiri kruga kaznenih udaraca i na kraju Jonathan Quick nije uspio zaustaviti udarac Devantea Smith-Pellyja.

Pretposljednji dan regularnog dijela NHL-a započeo je viješću iz svijeta hokeja, ali ne onakvom koju bi očekivali u ovom dijelu godine niti na kakve smo navikli. Ryan Malone, napadač Tampa Bay Lightninga uhićen je u rane jutarnje sate zbog vožnje pod utjecajem alkohola i posjedovanja kokaina. GM Tampe Steve Yzerman reagirao je na vijest i rekao da Malone neće putovati u Washington na posljednju utakmicu sezone, kao i Liga, no još je nepoznato kolika će biti mjera posljedica.

NHL
Boston Bruins – Buffalo Sabres 4:1
Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers 3:4 produžetak
Montreal Canadiens – New York Rangers 1:0 produžetak
Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs 1:0
Florida Panthers – Columbus Blue Jackets 2:3
Nashville Predators – Chicago Blackhawks 7:5
Phoenix Coyotes – San Jose Sharks 2:3
Edmonton Oilers – Vancouver Canucks 5:2
Los Angeles Kings – Anaheim Ducks 3:4 kazneni udarci

Foto, Wikipedia, Dan4th Nicholas

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))13.04.2014. u 22:11
    Bilo je fantasticno vidjeti kako su svi suigraci pokusavali dodati Smyth-u pak da zabije powerplay gol za novi rekord. Covjek je legenda Oilersa!
    :))