Zimski sportovi

Video: Detroit pomeo Bluese, Nashvilleu pobjeda za kraj

Željka Jurkas • ponedjeljak, 14.04.2014.
Video: Detroit pomeo Bluese, Nashvilleu pobjeda za kraj

Dvije trećine momčadi NHL-a bilo je aktivno zadnjega dana regularne sezone. Dva pitanja poretka koja su odlučivala parove doigravanja odlučena su u prvim susretima, a cijela večer će se pamtiti kao zadnja utakmice regularne sezone Teemua Selannea i Jean-Sebastiena Giguera te možda i Matrina Brodeura kao člana Devilsa...

Detroit Red Wingsi postavili su 22-godišnjeg Petra Mrazeka na vrata u svom zadnjem susretu regularne sezone. Mike Babcock htio je biti siguran da će, ako se ozlijedi netko od prva dva vratara imati sigurnu zamjenu. I nije pogriješio. Mrazek je zaustavio sva 23 udarca koja su našla put prema njegovim vratima, a momčad ispred njega je odigrala odlično. Dva gola postigao je Justin Abdelkader na asistencije Pavela Dacjuka, a jedan Riley Sheahan. Okrnjeni ozljedama, momčad St. Louisa nije uspjela naći svoju igru, a prečesto su Ryana Millera ostavljali kompletno samoga. Tri gola iz 21 udarca možda zvuče puno, ali u jučerašnjoj matineji pokazatelj su loše igre domaćina, a ne izvedbe vratara. Bluesi tako završavaju regularnu sezonu šestim porazom u nizu te zauzimaju konačno drugo mjesto divizije i u prvom krugu doigravanja će se susresti s Chicagom. “Treba gledati veliku sliku. A to je da smo mi ove sezone napravili rekordan niz pobjeda i sada na kraju smo imali jako težak niz utakmica. Sve momčadi ga imaju, mi smo ga imali sada. Momčadi koje imaju Olimpijce su u jednom trenu udarile u zid, Chicagu se dogodilo nakon pauze, nama sada. Odmor će nam dobro doći i od četvrtka krećemo u potragu za novim pobjedama“, zaključio je trener Bluesa Ken Hitchcock.

Zatvorio se krug. 26. ožujka 1992. Martin Brodeur zaradio je svoju prvu NHL pobjedu protiv Boston Bruinsa. 13. travnja 2014. zaradio je svoju vjerojatno zadnju u dresu Devilsa, opet, protiv Bruinsa. “Ovakve situacije su uvijek teške. Cijeli život sam proveo ovdje, puno navijača misli da me zna samo po imenu, ali imam osjećaj da me poznaju. Dvadeset godina me zovu i to puno znači. Bilo je jako zabavno i emocionalno“, rekao je Brodeur koji ne zna gdje i hoće li nastaviti NHL karijeru (izrazio je želju za igranjem dalje). Marek Židlicky postigao je dva pogotka, a Travis Zajac jedan iz 31 udarca na vrata. Jaromir Jagr, s dvije asistencije, izjednačio se sa Stevom Yzermanom na šestom mjestu ljestvice igrača svih vremena po bodovima (1755).

Jean od dva susreta prepunih golova i jedan od četiri koji su otišli u ispucavanje kaznenih udaraca odigran je u Wells Fargo Centru. Hurricanesi su u gostima grizli i dali sve od sebe da sezonu završe u pozitivnom tonu. “Nije bitno. Volio bih da mogu reći nešto drugo, ali nije bitno. Opet nismo ušli u doigravanje i to je razočaravajuće... Mi smo momčad s .500 i to u ovoj Ligi nije dovoljno za ući u borbu za Stanley Cup. Moramo biti bolji. Treba gledati naprijed i kako se poboljšati u nekim segmentima i kako podići razinu igre kompletne momčadi“, izjavio je nakon zadnjeg susreta kapetan Eric Staal, dvostruki strijelac u regularnom dijelu i strijelac jedinog pogotka iz kaznenih udaraca. Rezultat se tijekom utakmice kretao ili prema vodstvu gostiju ili izjednačenju, a domaćini su na peti gol Canesa odgovorili deset sekundi prije isteka vremena.

Tampa Bay se u Verizon Centru borila za prednost domaćeg leda u susretu s Montrealom u prvom krugu doigravanja. Anders Lindback s 18 i Braden Holtby s 32 obrane tijekom 65 minuta progurali su utakmicu u ispucavanje kaznenih udaraca gdje je spretniji ipak bio Lindback koji je obranio sva tri pokušaja Capsa. Matthew Carle prvi je pucao za Boltse i pronašao put do mreže za nova dva boda i ukupno 101 što ih stavlja na drugo mjesto divizije Atlantic. “Nemojmo se zavaravati, još uvijek moramo izaći na led i igrati. Nije bitno gdje se igra, bolja momčad će pobijediti. No, lijepo je biti doma, u svom krevetu, igrati pred svojom publikom. Igraš 82 utakmice i sve se svede na taj zadnji udarac u shootoutu. Otkako smo potvrdili ulazak u doigravanje cilj nam je bio igrati dobar hokej i osvojiti prednost domaćeg leda“, rekao je nakon susreta kapetan Boltsa Steven Stamkos.

Obje momčadi u First Niagara Centru htjele su završiti razočaravajuću sezonu pobjedom. Rezultat se mijenjao od desete do četiri minute prije isteka regularnog dijela i domaćini Sabresi su uvijek našli način kako uzeti vodstvo. No, u ispucavanju kaznenih udaraca bili su bolji Islandersi čiji Brock Nelson je postigao jedini pogodak. “Znali smo da smo jako mlada momčad s puno rookija u postavi, no svi su htjeli igrati sa svime što imaju. Svaku večer smo željeli napraviti sve moguće i mislim da su ove tri pobjede rezultat toga“, izjavio je strijelac zadnjeg izjednačujućeg gola u regularnom dijelu i pobjedničkog udarca.

Ottawa Senatorsi došli su pobjede u Consol Energy Centru, a Penguinsi su upisali 109 bodova ove sezone, što je drugi najviši broj u povijesti kluba. “Možemo pričati o broju bodova i pobjeda, ali realno, oni su nam samo dali mjesto u doigravanju. Uspjeh će se mjeriti prema onome što napravimo u doigravanju“, rekao je nakon susreta trener Pensa Dan Bylsma. Jussi Jokinen i Klye Turris su unutar četiri minute dali svaki po powerplay gol u prvoj trećini, a u drugoj je pao još po gol na svakoj strani. Jeff Zatkoff propustio je oba kaznena udarca (Turrisa i Jasona Spezze), dok je Robin Lehner zaustavio oba pokušaja Pensa.

Drugi najveći broj golova pao je u St. Paulu gdje su u goste Wildu došli Nashville Predatorsi. Čak sedam komada palo je mrežu Ilje Brizgalova i Johna Currya, dok je Carter Hutton propustio tri. Time su Predatorsi završili sezonu trećom pobjedom u nizu, a u zadnjih deset susreta samo jednom su izgubili bez osvojenog boda. Wild je do sredine druge trećine vodio, a onda kreće nalet Nashvillea na koji domaćini nisu znali odgovoriti. “Nakon Olimpijske pauze rekli smo si da je naše doigravanje od toga trenutka do 82. utakmice. Nakon poraza kod kuće, ispali smo iz utrke za doigravanje, ali dali smo sve od sebe i igrali dobar hokej, tako da možemo biti ponosni“, jedini je komentar trenera Predsa Barryja Trotza na izvrstan niz svoje momčadi. S druge strane, trener Wilda, Mike Yeo nije bio zadovoljan:“Ovo je bila kao zadnja egzibicijska utakmica prije sezone. I u njoj uvijek volim pobijediti. Danas nije trebalo dugo za shvatiti da nismo u igri.“ Minnesota će kao prva wild card momčad Zapada ići u prvom krugu doigravanja na Colorado.

Teemu Selanne odigrao je svoju zadnju NHL utakmicu u regularnom dijelu sezone noseći kapetansko „C“ na prsima i nakon utakmice bio proglašen jedinom zvijezdom utakmice. U pobjedničkom krugu u Honda Centru nije mogao izdržati a da ne povuče na led sa sobom bivšeg suigrača Jean-Sebastiena Giguerea, koji će kao i on na kraju sezone najvjerojatnije objesiti klizaljke o klin. “Kada sam ga vidio pomislio sam da je to to, vrijeme je. Imali smo izvanredno putovanje zajedno i dobri smo prijatelji. Čast mi je što s njime mogu podijeliti ovu večer. Bio je ovo savršeni kraj. Jako posebno. Navijači su nevjerojatni. Tijekom godina ova organizacija i navijači su me tretirali odlično i velika čast mi je biti ovdje. Gotovo previše“, rekao je Selanne nakon pobjede Ducksa u produžetku. Colorado je sakupio dva gola prednosti tijekom prve dvije trećine, a momčad Anaheima vratila se u zadnjoj s dva gola unutar tri minute te konačno u produžetku, Nick Bonino zabija za pobjedu.

Visoka pobjeda Vancouver Canucksa nad Calgary Flamesima zasjenjena je ozljedom dvostrukog strijelca Daniela Sedina. D. Sedin je u drugoj trećini udario glavom u ogradu i prevezen je u bolnicu na dodatne pretrage. Trener John Tortorella nije imao točne podatke, ali rekao je da će sve najvjerojatnije biti u redu. Domaćini su golovima D. Sedina, Ryana Keslera i Franka Corrada do sredine druge trećine došli na četiri gola prednosti prije nego su Flamesi uzvratili golom Johnnyja Gaudreaua. Par minuta kasnije Yannick Weber postavlja konačnih 5:1.

Utakmica Phoenixa i Dallasa, koja na kraju nije o ničemu odlučivala, poslužila je Coyotesima da u pozitivnom tonu završe sezonu. Shane Doan i David Moss su u drugoj odnosno trećoj trećini postigli po gol, što je bilo taman dovoljno za pobjedu. Starsi su odmarali neke igrače za prvi krug doigravanja u kojem se susreću s Ducksima. No, unatoč tome trener Lindy Ruff nije bio zadovoljan:“Svejedno sam bacio bocu s vodom na pod. Ne želiš izgubiti utakmicu. Nisam htio izgubiti ovu utakmicu. Dobro smo igrali i mislim da je sve bilo OK, osim gorkog okusa u ustima nakon poraza.“

NHL
St. Louis Blues – Detroit Red Wings 0:3
New Jersey Devils – Boston Bruins 3:2
Philadelphia Flyers – Carolina Hurricanes 5:6 kazneni udarci
Washington Capitals – Tampa Bay Lightning 0:1 kazneni udarci
Buffalo Sabres – New York Islanders 3:4 kazneni udarci
Pittsburgh Penguins – Ottawa Senators 2:3 kazneni udarci
Minnesota Wild – Nashville Predators 3:7
Anaheim Ducks – Colorado Avalanche 3:2 produžetak
Vancouver Canucks – Calgary Flames 5:1
Phoenix Coyotes – Dallas Stars 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!