Zimski sportovi

Drama u Tampi, preokret Penguinsa

Željka Jurkas • četvrtak, 17.04.2014.
Drama u Tampi, preokret Penguinsa

Ako se po jutru dan poznaje, ovogodišnje doigravanje NHL-a neće razočarati - bit će čvrsto, dugo i neizvjesno do samoga kraja. Prva utakmica je nakon osam golova otišla u produžetak, u drugoj su Penguinsi napravili preokret, a Ducksi su u potpunosti dominirali Starsima u Honda Centru prvih pola sata, da bi na samom kraju zamalo došlo do preokreta...

Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens 4:5 produžetak [0:1]

Bez ozlijeđenog Bena Bishopa na vratima, domaćini su odveli utakmicu s Habsima u produžetak, ponajprije zahvaljujući kapetanu Stevenu Stamkosu. Andres Lindback se još jednom pokazao odličnom zamjenom te je zaustavio 39 udaraca, zamalo dvostruko više od Careyja Pricea koji se tijekom 78 minuta susreo sa svega 25 udaraca.

Daniel Briere osvojio je pak iza mreže Boltsa, koji je tamo poslao Josh Gorges, i proslijedio ga Daleu Weiseu koji je ostao posve sam u desnom krugu i od prve opalio u dalji gornji kut. Lindback udarac nije niti vidio, a Boltsi su manje od dvije minute do isteka prvog produžetka platili ceh mladosti i neiskustvu. “Uvijek moraš biti spreman, to je ljepota produžetka. Nema mjesta za grešku jer jedan udarac može značiti kraj“, prenosi The Canadian Press izjavu Briera.

Do sredine prve trećine utakmica je bila više ispitivanje protivnika nego prava igra, no nakon gola Nikite Kučerova u jedanaestoj minuti sve se promijenilo. Montreal pojačava pritisak i odmah izjednačava rezultat te ne posustaje. Unatoč dominaciji na ledu, većem posjedu paka i izrazito većem broju udaraca prema vratima, Habsi tek u zadnjoj trećini dolaze u vodstvo. I to dvaput, i oba puta domaćini vraćaju utakmicu u egal unutar dvije minute. Boltsi su postigli svoj četvrti pogodak (drugi Stamkosov, dok je prvi majstorija) iz ukupno 14. udarca, a Habsima je trebalo 35.

“Canadiensi su igrali dobro, sa čvrstom strukturom i svime što treba, no mi smo sami sebe stalno potkopavali. I na kraju to je presudilo. Cijelu sezonu se s time mučimo. Imamo mladu momčad i stalno igramo kroz takve situacije“, zaključio je trener Boltsa Jon Cooper.

Ondrej Palat odigrao je jednu smjenu u zadnjoj trećini i otišao s utakmice s ozljedom gornjeg dijela tijela.

Pittsburgh Penguins – Columbus Blue Jackets 4:3 [1:0]

Pobjednici divizije Metropolitan otvorili su doigravanje u svom Consol Energy Centru, ako već ne igrom, onda rezultatom kakav su priželjkivali. Pobjede se od ovog trenutka pamte i to je ono što će Pensi uzeti iz utakmice u kojoj su gubili s dva gola i vratili se zahvaljujući posebnim momčadima.

Columbus je prvi puta u povijesti kluba vodio u utakmici doigravanja, i to u nekoliko navrata. Prvi gol Jacka Johnsona u sedmoj minuti igre izjednačen je tek u 18.. No, da gosti odu na prvi odmor s prednošću pobrinuo se Mark Letestu 45 sekundi kasnije na prvom powerplayu.

Drugu trećinu domaćini započinju na powerplayu i u prve tri minute specijalne momčadi s obje strane dolaze do izražaja. Blue Jacketsi jakim startom dolaze do dva gola prednosti short handed golom Dereka MacKenzija, a na istom powerplayu domaćini vraćaju na gol razlike. Niti 30 sekundi nakon zadnjeg gola, 'Lumbus zarađuje još jedno isključenje, a Dan Bylsma, trener Pensa, ponovno šalje na led Matta Niskanena, asistenta na drugom golu. Jevgenij Malkin mu dodaje za čisti udarac između nogu Sergeja Bobrovskog i zarađuje drugu asistenciju u prvoj utakmici povratka u momčad.

Nešto bolja igra probuđene momčadi domaćina rezultirala je oduzimanjem paka i pobjedničkim golom Brandona Suttera u devetoj minuti zadnje trećine. Marc-Andre Fleury držao je momčad u igri kroz dvije trećine te na samom kraju imao veliku obranu koja je mogla značiti produžetak. “Zabavno je. Stresno je. Sjajan je osjećaj na kraju pobijediti. Mislim da smo svi bili uzbuđeni, ali tako je na početku doigravanja. Ušao sam u utakmicu i bilo je malo grbavo. Zabili su dva u prvoj, ali uspio sam ostati miran i što je vrijeme odmicalo, osjećao sam se sve ugodnije“, rekao je vratar Pensa. S druge strane leda, Sergej Bobrovski, jedna od ključnih figura na koju Jacketsi računaju, je bio tek nešto malo slabiji.

Anaheim Ducks – Dallas Stars 4:3 [1:0]

Brzina se pokazuje ključna. Sva sreća po Duckse da su u prvih 30 minuta četiri puta našli put iza leđa Karija Lehtonena. Rookie Frederick Andersen pustio je tri gola u zadnjih 30 na isti broj udaraca kao i Lehtonen (35). Na samom kraju susreta kapetana Ryana Getzlafa pogodio je u lice slapshot udarac Tylera Seguina. Odmah nakon utakmice nije bilo službene izjave o ozbiljnosti udarca, ali trener Bruce Boudreau pretpostavlja da će, nakon što ga sašiju, biti u redu.

Potpuna dominacija u svih aspektima igre i neprobojan Andersen obilježili su prvu polovinu utakmice. Nakon prve trećine čak osmorica igrača upisali su po bod na tri zabijena gola (Getzlaf ima gol i asistenciju). Tome su se dodala još trojica na samoj sredini druge trećine. Dva od četiri gola pala su na powerplayu s kojim se momčad Anaheima mučila u zadnje vrijeme (dva powerplay gola na jednoj utakmici nisu zabili od 15. siječnja).

“Malo smo popustili u trećoj nakon četvrtog gola, tako da nam je ovo dobra lekcija. Nadam se da ćemo ubuduće spriječiti takve situacije“, rekao je Andersen, a sličnog razmišljanja su bili i njegovi suigrači.

Starsi su krenuli u izjednačenje pred kraj druge trećine u igri 5 na 3. Stephane Robidas je zaradio isključenje, a klupa Ducksa napravila grešku ostavivši igrača previše na ledu 30 sekundi kasnije. Kapetan Dallasa Jamie Benn zabio je prvi, a manje od dvije minute kasnije Colton Sceviour drugi gol kojim su Starsi prepolovili vodstvo. U zadnjoj trećini, u izjednačenijoj igri, Seguin postavlja utakmicu na konačnih gol razlike. Iako je obrana Ducksa prema kraju utakmice solidno kontrolirala svoju zonu, Starsi ipak nisu ostali bez prilike i sam završetak im, iako nije donio pobjedu, svakako ulijeva nadu da se ravnopravno mogu nadmetati s prvom momčadi konferencije.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.04.2014. u 14:27
    Quack Quack one down! Ducksi nisu baš tak dominirali, prvu trećinu je Dallas napadao, a ovi zabijali. Pensi su se isto namučili, ali prva runda je najgora, favoriti su nervozni jer ju "moraju" proć, a autsajderi vrebaju, makar ne postoje favoriti i autsajderi jer svatko može dobiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2014. u 13:31
    e moj Pittsburgh,kad se ovako mucite protiv jednog Columbusa neznam kako bi preko Bostona dosli do tog finala kojem se nadate,lose vrlo..
    Obrisan korisnik