Rukomet

Zagrebaši u obranu naslova hrvatskog prvaka kreću protiv rukometaša Varaždina

Zvonka Keliš • četvrtak, 17.04.2014.
Zagrebaši u obranu naslova hrvatskog prvaka kreću protiv rukometaša Varaždina

Momčad Croatia osiguranja Zagreb okreće se borbi za nov naslov hrvatskog prvaka u koju kreće nakon osvajanje regionalnog broja tri protekloga vikenda. Pred Zagrebašima je zanimljivo prvenstvo, točnije, Liga za prvaka, u sklopu koje će se za obranu naslova boriti protiv Nexea, Poreča, Karlovca, Dubrave te Varaždina s kojim će snage odmjeriti već ovoga četvrtka u svojoj Kutiji šibica.

Po završetku europske i regionalne sezone vrijeme je za borbu i za one domaće naslove, točnije, naslova prvaka te osvajača Kupa Hrvatske. Pred svim hrvatskim rukometnim zaljubljenicima tako je deset uistinu zanimljivih kola Lige za prvaka, a vrijedi vidjeti i rasplet situacije i u narednih šest kola Lige za poredak te novih deset one za ostanak.

Najuzbudljivije će ipak, dakako, biti u Ligi za prvaka gdje će se kao što to i obično biva za naslov prvaka boriti šest momačadi među koje su izravnim plasmanom stigle regionalne ekipe, branitelj naslova CO Zagreb, kao i našički Nexe, dok će novi izazivači ove sezone biti ekipe GRK Varaždina, Poreča, Karlovca te Dubrave, a osim Varaždina sve su to dobri stari znanci najbolje dvije hrvatske ekipe među kojima titulu apsolutnog favorita ponovno nose Zagrebaši.

Iako Premijer liga u svoj rasplet sezone zapravo ulazi tek sredinom narednoga tjedna, kako bi malo olakšala gust raspored, momčad CO Zagreba postigla je dogovor s ekipom Varaždina da u prvo kolo obje ekipe krenu tjedan dana ranije, točnije, ovoga četvrtka u Kutiji šibica.

Momčad CO Zagreb po novi naslov hrvatskog prvaka kreće nakon polovičnog uspjeha ostvarenog u najelitnijem europskom klupskom rukometnom natjecanju, naime, cilj na samome početku sezone bio je sakupiti osam bodova te osigurati prolaz u daljnju fazu natjecanja. I dok je osam bodova na koncu natjecanja po skupinama u Ligi prvaka stajalo pored imena CO Zagreba, prolaz u osminu finala i ove je godine izmaknuo hrvatskim prvacima.

Varaždin po broj dva

Rukometaši Varaždina u novu su sezonu krenuli s velikim planovima željni dobrih izdanja i odličnih rezultata i postignuća. Mnogo su već postigli, ali mogu još i više stoga vrijedi vidjeti mogu li se uplesti u borbu za domaći broj dva koji ujedno vodi i u SEHA ligu. Trener CO Zagreba smatra, pak, kako će se Varaždinci dobrano boriti s Našičanima te im stvoriti probleme u obrani drugoga mjesta u Hrvatskoj.

"Vidjet ćemo sve kroz prva dva kola kada Nexe ima težak raspored, no treba još tu mnogo toga vidjeti. Mislim da se Varaždin može ugurati u borbu za broj dva s Nexeom. No, Nexe ima pozitivnu i dobru atmosferu, motivirane igrače, dobro posloženu ekipu i utreniranu od strane Kordija koji dobro radi s igračima. Svi se nadaju da mogu i nas skinuti, pogotovo Nexe, no sigurno je da Varaždin može prije u borbu za broj dva nego Poreč", kazao je Dvoršek.

U SEHA ligi Zagrebaši su krenuli u obranu naslova regionalnog prvaka, a nakon osvojene druge pozicije u regularnom dijelu sezone, na završnome turniru u polufinalu je bolji od CO Zagreba bio makedonski Vardar. Momci Borisa Dvoršeka ipak su se iskupili te su ove nedjelje u Novome Sadu osigurali regionalni broj tri uz uistinu vrlo dobro izdanje na terenu dvorane Spens.

Ostavili su tako Zagrebovi mladi momci iza sebe europsku i regionalnu sezonu te se okrenuli onoj domaćoj gdje žele ponovno podignuti dvostruki pehar, kako onaj za osvajača domaćeg prvenstva tako i Kupa Hrvatske gdje ih u polufinalu završnog turnira u Umagu čeka još jedan ogled upravo s prvim suparnicima u Ligi za prvaka, Varaždincima. U drugome polufinalu snage će, pak, odmjeriti našički Nexe te zagrebačka Dubrava.

Pred dvoboj, u sklopu kojeg u Kutiju šibica, stiže momčad Varaždina aktualni hrvatski prvak ostao je bez mladog Stipe Mandalinića koji će zasigurno nedostajati svojoj momčadi, dok su svi preostali njegovi suigrači zdravi i spremni za nove izazove. Vratari su i nadalje u dobroj formi, snage na krilnim pozicijama uistinu ima, igrači na crti rastu iz dvoboja u dvoboj, a vanjska linija uvijek ima prostora za napredak i pokoji bolji dan.

Dan uoči samog dvoboja prvoga kola Lige za prvaka trener domaćina susreta kazao je: "Hrvatska liga za nas je velik zadatak jer nas očekuje teška borba s pet ekipa, prvenstveno Nexeom. Ne podcjenjujemo ni Varaždin ni Poreč koji su sjajne momčadi, no Nexe se digao kroz SEHA ligu i pravi je konkurent ove sezone. Mi smo fokusirani na domaće prvenstvo sto posto, nismo ga zapostavili, pratili smo momčadi, gledali utakmice i snimke i znamo što nas čeka i s kime imamo posla u narednih deset kola."

Riječ, dvije Zagrebov je strateg potom kazao i o samome dvoboju s Varaždinom protiv kojeg njegove momke ne očekuje nimalo lak posao, a pokazalo se to i početkom ove godine u prijateljskom susretu ove dvije ekipe koji je završio pobjedom CO Zagreba 38:32: "Prva je pred nama utakmica s Varaždinom koji je bio uvjerljivo prvi. Čeka nas težak susret kod kuće i naš je zadatak da težimo igrati sve utakmice kao protiv Tatran Prešova za treće mjesto. U svakoj se utakmici očekuje takav pristup i borbenost i motiviranost kako bi ostvarili cilj postati prvakom države i pobjednikom Kupa."

Rukometaši Varaždina, momčadi nastale početkom ove sezone iz bivšeg Varteksa te dolaskom ključnih igrača Vidovec BIOSA čije je mjesto novonastali GRK Varaždin i preuzeo u Premijer ligi, uvjerljivima su se pokazali u svojoj prvoj sezoni u Premijer ligi. Dobro su Varaždinci posložili svoje redove, pokazali kako imaju ideju i želju, kako žele raditi i postići što više te su dobrim izdanjima na terenu, predvođenima trenerom Alanom Belkom, u 26 premijerligaških kola upisali sjajne 23 pobjede uz dva neriješena rezultata te tek jedan pretrpljen poraz za odličnih 48 bodova.

Slika 1 od 1.

Samu momčad GRK Varaždina čine vrlo dobri igrači, bivši predvodnici Vidovca, kao i brojne mlade nade, od juniorskih pa do kadetskih hrvatskih reprezentativaca. Iako među vratnicama varaždinskih Dabrova ima još prostora za napredak svoj dan mogu imati i Tomislav Balent i Alen Grd, dok će odlična, brza i motivirana krila kako Ante Tokić, tako i upravo Zagrebaš na posudbi Filip Čelić, ali i Martin Marčec stvoriti brojne probleme aktualnim hrvatskim pravcima zasigurno već u prvome kolu.

Nikako se tu ne smiju zaboraviti ni čvrsti pivoti, bivši hrvatski reprezentativac Zoran Jeftić, te Tin Kontrec, no i vanjska linija donosi probleme koji najčešće počinju od Alena Melnjaka, a pozornost treba obratiti i na najboljeg strijelca prošlogodišnjeg izdanja Premijer lige te rukometaša bjelovarske škole Ivana Horvata, kao i Antu Kuduza koji je protekle sezone završio svoj put u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske.

Jake strane Varaždina netom uoči dvoboja istaknuo je i sam trener Dvoršek: "Varaždin smo pratili, odigrali smo i prijateljsku utakmicu s njime, dobro je to posložena ekipa s juniorskim i kadetskim reprezentativcima, ima dobre pivota, kao i desna krila te Marčeca na lijevom krilu koji je strašno brz s dobrom realizacijom. Dobro je to utrenirana ekipa, digla se strašno i u Premijer ligi bila je uvjerljivo najbolja. Pred nama je teška utakmica, no drago mi je da postoje ovakve ekipe koje imaju viziju, glavu i rep i bilo bi dobro da ih ima više. Svakako zaslužuje naš respekt i poštovanje."

Momčadi CO Zagreba i Varaždina tako će ove sezone u svoj prvi službeni dvoboj, dok će se rado sjećati onog prijateljskog iz siječnja kada su Zagrebaši slavili sa šest pogodaka razlike, a najviše im je problema tada u redovima Varaždina stvorio vratar Balent, kao i Horvat. Vrijedi stoga vidjeti kako su se hrvatski prvaci prebacili na domaće prvenstvo te mogu li Varaždinci nastaviti s odličnom igrom iz regularnog dijela Premijer lige kako bi se na najbolji mogući način pokazali i suprotstavili CO Zagrebu na njegovu terenu.

Susret prvoga kola Lige za prvaka između CO Zagreba i GRK Varaždina u Kutiji šibica počinje u 18 sati.

Foto: Matija Hećimović

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

RK Zagreb36:29Varaždin 1930
Dubrava30:22Karlovac
Poreč22:25Nexe Našice
1RK Zagreb 10353:256+9720
2Nexe Našice 10280:275+512
3Varaždin 1930 10288:293-510
4Dubrava 10288:314-268
5Karlovac 10254:281-277
6Poreč 10246:290-443

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

RK Zagreb36:29Varaždin 1930
Dubrava30:22Karlovac
Poreč22:25Nexe Našice
1RK Zagreb 10353:256+9720
2Nexe Našice 10280:275+512
3Varaždin 1930 10288:293-510
4Dubrava 10288:314-268
5Karlovac 10254:281-277
6Poreč 10246:290-443

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.04.2014. u 14:31
    A možda se konačno opamete i odu, to rješenje mi se više sviđa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2014. u 13:21
    Ajmo Nexe konačno po to prvo mjesto i Ligu prvaka, a kad se jednom uđe u to društvo onda je sve lakše, pogledajte Metalurg i Vardar gdje su sad nakon samo tri-četiri sezone u elitnom društvu. A bilo bi jako lijepo da ova odlična momčad Varaždina puna mladih talenata osvoji drugo mjesto i da izbore... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Captain Tsubasa17.04.2014. u 12:35
    Samo pošteno suđenje i Nexe može uzeti prvenstvo! Ajmo Slavonci!
    Captain Tsubasa