Zimski sportovi

Video: Trostruki produžetak za Chicago i St. Louis, Kingsi se prekasno probudili

Željka Jurkas • petak, 18.04.2014.
Video: Trostruki produžetak za Chicago i St. Louis, Kingsi se prekasno probudili

U noći u kojoj je prva utakmica prvog kruga doigravanja otišla u tri produžetka, teško je naći nešto veće kao centar pažnje. Drugi dan doigravanja NHL-a premašio je visoko postavljenu ljestvicu očekivanja te potvrdio, po tko zna koji put ove sezone, da je Zapad prepun visokokvalitetnih momčadi između kojih su razlike minimalne. Svega jedan par, Detroit i Boston još nisu odigrali svoju prvu utakmicu. U jedinom susretu momčadi Istoka, Rangersi su uvjerljivo uzeli pobjedu u MSG-u, a jedino razočaranje je bila igra Kingsa u prve dvije trećine. Colorado je u prvom, a St. Louis u trećem produžetku uzeo pobjedu...

New York Rangers – Philadelphia Flyers 4:1 [1:0]

New York Rangersi su osvajanjem drugog mjesta u diviziji Metropolitan osvojili prednost domaćeg leda i otvaranja serije u Madison Square Gardenu gdje Philadelphia Flyersi nisu pobijedili od veljače 2011. S gotovo kompletnim sastavom bili su u blagoj prednosti pred velikim rivalima kojima fali prvi vratar Steve Mason.

Rangersi su uzeli najočitiji pristup i izveli ga gotovo do savršenstva – zatvoriti prvu liniju Flyersa. “Nisu niša napravili. Nisu pucali, nisu napadali, nisu imali udaraca prema mreži“, nezadovoljan je bio trener Phillyja Craig Berube linijom koja je u svih 60 minuta imala ukupno dva udarca na vrata. S druge strane, trener Ragsa Alain Vigneault bio je zadovoljan:“Tu liniju je teško pratiti i kontrolirati, ali mislim da su odradili odličan posao. Domova linija je igrala na njihovoj razini.“

Rangersi su kroz dvije trećine apsolutno dominirali ledom, a u zadnju se ušlo s po golom u svakoj mreži. Flyeri su u potpunosti iskoristili prvi udarac prema vratima Henrika Lundqvista koji su im Blueshirtsi dozvolili te postigli vodeći gol utakmice. Domaćinima nije trebao dugo da dođu do izjednačenja. U gužvi pred golom Matts Zuccarello tri minute kasnije gura pak u mrežu.

U zadnjoj trećini briljirao je Brad Richards ostvarivši gol i dvije asistencije, prije svega zbog nediscipline Flyersa koji su dopustili emocijama da ih ponesu. Isključenje za isključenjem pogodovalo je Ragsima koji su s dva powerplay gola unutar 45 sekundi prelomili utakmicu, a sedam minuta kasnije došli i do četvrtog gola pri igri s petoricom.

Emery je branio koliko je mogao i dobar dio utkamice držao goste u igri, no manjak obrane i, pogotovo u zadnjoj trećini, stalna igra s igračem manje, koštala ga je golova. S druge strane, Lundqvist je imao svega 15 udaraca na vrata.

St. Louis Blues – Chicago Blackhawks 4:3, 3OT [1:0]

Branitelji naslova došli su na prve dvije utakmice serije u Scottrade Center u St. Louis posve zdravi i s punim sastavom. S druge strane, momčad koja je zahvaljujući ozljedama ušla u veliki negativni niz na samom kraju regularne sezone, s nestrpljenjem je očekivala zadnje vijesti o devetorici ozlijeđenih. Na kraju su u sastavu bili svi osim T.J. Oshija i Patrika Berglunda koji su i dalje na listi ozlijeđenih s ozljedom gornjeg dijela tijela.

Da će ove dvije momčadi pružiti pravu poslasticu, nitko nije sumnjao. Ali da će čvrsta i brza igra koja ne prašta greške trajati od samoga starta, pa kroz dva produžetka nitko nije očekivao. Na samom početku trećeg produžetka Steve Ott je prihvatio pak u gužvi pred vratarom Coreyjem Crawfordom, koji je krivo pročitao akciju te se prekasno namjestio na udarac Alexandera Steena. “Steener ne griješi s te pozicije. To sigurno neće promašiti“, bio je komentar trenera Bluesa Kena Hitchocka na pobjednički gol.

Iako je Steen heroj prve utakmice, Ryan Miller je pravovremenim obranama doveo utakmicu do toga trenutka.“Trebalo nam je ovo za samopouzdanje. Trebalo nam je da sami sebi pokažemo da je onaj niz s kraja sezone iza nas. Chicago je izrazito talentirana i jaka momčad. Borili smo se kako smo znali i umjeli, i jedva otišli s pobjedom. Osim talenta, Chicago ima i iskustvo igranja i pobjeđivanja u doigravanju. Bit će teška serija“, rekao je Miller. Crawford je s druge strane više nego solidno odrađivao svoj posao suočivši se s deset udaraca više (52).

Pet od šest golova regularnog dijela palo je u prvoj trećini. Chicago je golom Patricka Kanea minutu i pol prije isteka prve trećine preuzeo vodstvo koje je držao do manje od dvije minute prije kraja isteka regularnog dijela. Jaden Schwartz tada zabija na asistenciju Dereka Roya i gura utakmicu u produžetke.

Colorado Avalanche – Minnesota Wild 5:4, OT [1:0]

U jednom od najneočekivanijih parova prvoga kruga, Colorado je ugostio Wild. Momčad koja polaže puno na napad, a u obrambenim zadaćama se uglavnom oslanja na jednog od najboljih vratara ove sezone, Semjona Varlamova, suočila se s momčadi kojoj je obrambena igra na prvom mjestu.

Paul Stastny, jedan od najiskusnijih igrača u mladoj momčadi iz Colorada našao je pravo vrijeme za postići golove. S 13.4 sekunde do isteka regularnog dijela izjednačio je utakmicu (nakon što su se zadnje tri minute igrale 6 na 5), a u osmoj minuti produžetka donio pobjedu. Nathan MacKinnon upisao je asistencije na oba gol, plus na izjednačujući gol Ryana O'Reillyja sredinom druge trećine, što ga čini drugim najmlađim rookijem u povijesti NHL-a koji je upisao tri boda u svom prvom nastupu u doigravanju.

Nakon izjednačene prve trećine, s po golom u svakoj mreži, Minnesota je preuzela dva gola razlike do kraja druge. Tijekom regularne sezone Wild i Avalanche su bili jedne od najboljih momčadi što se tiče povratka i preokreta igre u zadnjoj trećini. Ovoga puta Avsi su bili bolji i u izjednačenje krenuli u osmoj minuti golom Jamija McGinna.

Ilja Brizgalov na vratima Wilda imao je 26 obrana, a Varlamov ih je skupio 29.

San Jose Sharks – Los Angeles Kings 6:3 [1:0]

Jedna od najočekivanijih serija, za koju su svi pretpostavljali da će od samoga starta ići na nož i nitko nije bio toliko hrabar da kaže da će biti gotova u manje od sedam utakmica, pokazala se u svojoj prvoj utakmici kao pomalo razočaranje. I dalje je tu bilo igre vrijedne doigravanja, ali, ako je suditi po prve dvije trećine, netko je Kingsima zaboravio reći da je doigravanje počelo.

Nakon 40 minuta potpune dominacije Sharksa u kojoj su se Kingsi, poznati po svojoj obrani i čvrstoći naprosto izgubili, Jonathan Quick je imao pet pakova iza svojih leđa, a s druge strane Antti Niemi je imao 18 obrana i nula primljenih golova. Martin Jones stao je na vrata Los Angelesa u zadnjoj trećini i skupio četiri obrane.

“Nismo bili spremni igrati. Kilava igra, predavali smo pak, loše se mijenjali, propuštali previše igrača... Mislim da su danas imali više samostalnih proboja nego ne sjećam se kada. A kada momčadi kao što su Sharksi puštate da se sami probiju do gola, oni to i iskoriste. I to se dogodilo. U prvoj i drugoj trećini“, realno je iskomentirao kapetan Kingsa, Dustin Brown.

Gosti su se malo trgnuli u zadnjoj trećini, u kojoj su doduše Sharksi popustili u intenzitetu, i postigli tri gola. Iako pobjeda nije dolazila u pitanje, ne može se reći da u zadnjih sedam minuta nije bilo zabrinutosti u redovima domaćina.

Brent Burns pogodio je praznu mrežu za konačnih 6:3.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2014. u 15:26
    kakav meč st louisa i chicaga a tek je drugi dan playoffa!!
    Obrisan korisnik