Nogomet

Tudor: "Svaku utakmicu igramo s pet igrača ispod 21 godine. To mora doći na naplatu"

Vedran Babić • petak, 18.04.2014.
Tudor: "Svaku utakmicu igramo s pet igrača ispod 21 godine. To mora doći na naplatu"
Foto: Bruno Karadža

Na konferenciji za medije uoči utakmice s Lokomotivom u ponedjeljak trener Hajduka Igor Tudor najviše je vremena proveo pojašnjavajući razloge poraza u Sigetu kod Hrvatskog dragovoljca. Prema njegovim riječima, glavni je "krivac" - mladost igrača...

Još jedan težak gostujući poraz rezultatom 4:1, ovaj put kod Hrvatskog dragovoljca, nije previše deprimirao Hajdukova trenera Igora Tudora. Bivši igrač splitskih Bilih i torinskog Juventusa svjestan je kako je to sve dio odrastanja mlade momčadi koju ima na raspolaganju.

"Bili smo loši, jesmo. Nismo ni zaslužili više od poraza. Međutim, moram reći da se od početka sezone govori da je Hajduk dobar, ali da nema kadar za nešto više. Onda kada se dogodi poraz, kada ta činjenica izađe na vijedlo, onda se svi pitamo kako, zašto, zbog čega. Kažemo da nemamo golgetera koji će zabiti 15-20 golova i onda kad se dogodi da protiv Dragovoljca ne možemo ući u šansu opet se pitamo kako, zašto, zbog čega. Kad se dobije onda je sve dobro i super, a kad se izgubi onda su uvijek neke analize. Najčešće su odgovori kako je kriva ili taktika ili sustav, ili da nije igrao onaj igrač koji je na klupi", kazao je Tudor i nastavio:

"To su te banalne, jednostavne analize. Hajduk je ove sezone dobio Dragovoljca tri puta i jednom izgubio. Da Hajduk pobjeđuje svakoga četiri puta, bio bi prvak. To je realnost. Hajduk je ovaj protiv Dragovoljca, ali i onaj koji je par dana ranije Splitu trebao dati pet komada. Prije ili kasnije neke stvari moraju doći na naplatu. Istra je bila ludilo, približila se Kupu Uefe i sad 7-8 utakmica nije pobijedila nikoga. Nije to slučajno, to je tako u nogometu."

Detalji su u nogometu bitni, dodaje Tudor, osvrnuvši se na pogotke koje je njegova momčad primila u Sigetu.

"Rezultat je prije svega nerealan. Grubo zvuči, ali to je sve splet okolnosti. Prvi gol smo dobili iz smiješnog kornera, drugi iz auta, treći nakon što sudac nije sudio prekršaj i četvrti kad je već sve bilo gotovo."

O imenima nije htio, no na inzistiranje "sedme sile" Tudor je ipak rekao:

"Maloča i Milović igraju cijelu sezonu na velikoj razini, može se i njima dogoditi koja lošija utakmica. Kod tog drugog gola dva zadnja vezna su bili Bradarić i Pašalić. Što ću ja reći Pašaliću, momku s 18 godina, po pitanju nekog taktičkog detalja? Frajer je zabio 11 golova ove sezone a junior je. Kako ću ja njemu zamjeriti što nije napravio stav dijagonalno i zatvorio igrača? Kako ću ja zamjeriti momcima što je u trenutku toga gola Milić bio vani i što nitko od njih nije rekao da nam fali igrač, da se drugi vrate, da se stane..."

Tu je Tudor krenuo s pričom o "zelenilu", tj. neiskustvu njegovih igrača.

"Mi stalno pričamo o tome da su "zeleni" i onda kada to "zelenilo" dođe na naplatu kao protiv Rijeke kad smo ostali s desetoricom ili sada protiv Dragovoljca, onda radimo analize. Ne treba raditi analize. To dođe na naplatu jer igramo svaku utakmicu s pet igrača ispod 21 godine."

"Recimo taj Božić iz Dragovoljca. Igrao je u Belgiji, ozbiljnoj ligi, pa ovdje. Pravi je igrač, iskusan. Da ne govorim o mladom i perspektivnom Tomičiću i ne vučem druge paralele. To je naša realnost. Svi zajedno to vidimo. Treba gledati cijelu priču. Imamo 58 bodova, većinu smo prvenstva imali više pravih partija nego loših", poručuje Tudor.

Na pitanje o potencijalnom Hajdukovu pomaganju Splitu u slučaju pobjede nad Lokomotivom, izravnim konkurentom kluba iz Parka mladeži, Tudor se smrknuo:

"U nogometu sam i čujem svakakve priče. Zgražam se kad vidim i čujem mogućnost da se neke utakmice dogovaraju u 2014. godini. Znam da je toga bilo i 90-ih i kasnije, vidimo i posljedice suđenja, Širića, Mumleka...Ne mogu vjerovati da netko ima hrabrosti to raditi u 2014. Ja se ne bih bavio ovim poslom niti bih više ikada uzeo loptu u ruke kada bih bio u toj priči. Ne bih pustio ni rođenom bratu da mu treba za opstanak ili nešto. Tako moja ekipa razmišlja i razmišljat će sve dok sam ja trener. Zanima me samo Hajduk, ostalo me ne zanima nula posto. To je jedini normalni način razmišljanja."

Na red je došla i Lokomotiva, s kojom je Hajduk u posljednje vrijeme dobro prolazio.

"Možemo očekivati pravoga Hajduka", rekao je Tudor i nastavio: "Igramo doma i tu rijetko kiksamo. Lani su oni bili drugoplasirani, a sada smo mi ispred njih 15-ak bodova. To je veliki uspjeh. Oni su imali problema u zadnjoj liniji odlaskom Puljića i problemima s Barbarićem. Ofenzivno imaju 4-5 velikih talenata. Te su utakmice uvijek teške bez obzira na naše pobjede."

Osim mladosti, razlog slabije Hajdukove forme je i sve naporniji ritam odigravanja utakmica.

"Hajduk igra specifičan nogomet po pitanju utroška energije. Mi jedini u ligi, osim povremeno Dinama, igramo presing po cijelom terenu. Naš je utrošak veći od ekipa koje igraju zonsku obranu i čekaju kontranapade. Naravno da tempo nedjelja-srijeda nije isti Hajduku i Hrvatskom dragovoljcu. To je detalj koji je svakako važan. Naši igrači trebaju dan više da se oporave i dođu sebi."

Za kraj je Tudor ponovio frazu koju ponavlja nakon svakog poraza, a ta je da igračima nema što zamjeriti.

"Oni stvarno daju sve od sebe, ali kad je Kouassi ozlijeđen, kad je Maglica u problemima s ložom i ne može krenuti, kad je Caktaš van terena šest mjeseci, imamo kadar u kojemu naša tri igrača na četiri njihova ne mogu ući u šansu. Nastavit ćemo ovim putem koji nam je donio puno radosti i do kraja ćemo nastojati osvojiti što više bodova."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2014. u 13:13
    Kako se priča okreće kako njemu paše.Kada su u Zagrebu uzeli bod Dinamu pričalo se o tituli sada priča kako je napredak biti bolji od Lokomotive.Da nije smiješno bilo bi žalosno!Bacili novce za nekakvog Gruzijca i za nekakvu Bukvu a njihovi mladi igrači igraju "iz ljubavi" umjesto da su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2014. u 18:02
    Jedino Pašalić dole nešto vrijedi, ostali mogu u berbu mandarina...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.04.2014. u 17:09
    E moji splicani bas ste pravi spinasi ...kako ste u zadnjih par mjeseci potjerali par vasih vrhunskih pojacanja pod onim nisu zadovoljili a nema se ni za zarulje ...pr radi sve u sesnaest ...dalo bi se puno pisat o svemu ali dragovoljac je poruka kako je sve cisto u nogometu i kako se jedino oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik