Zimski sportovi

Montreal i Anaheim poveli 2:0 u serijama

Željka Jurkas • subota, 19.04.2014.
Montreal i Anaheim poveli 2:0 u serijama
Foto: Martina Oštrić

I zadnji par prvoga kruga doigravanja NHL-a odigrao je svoj prvi susret u Bostonu. Montreal je uzeo dvije pobjede u seriji u Tampi, a Ducksi u domaćem Honda Centru. No, ono što je uzelo dobar dio pažnje i komentara tijekom i nakon utakmica su dva udarca ispod pojasa Lučića i Perryja (na koje se pretpostavlja da Liga neće reagirati); i sudački propust u zadnjoj trećini koji je direktno doveo do trećeg, i pobjedničkog gola Ducksa...

Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens 1:4 [0:2]

Nakon poraza u produžetku prve utakmice, svi u svlačionici Tampe bili su složni da moraju biti čvršći u drugoj. I tijekom prve trećine druge utakmice u Tampa Bay Forumu gledala se igra kakvu su svi priželjkivali. Izjednačen pritisak na obje strane koji je rezultirao odlaskom na prvi odmor bez pogodaka.

No, iduće dvije bile su posve druga priča. “Ne igramo dobro. Nećemo ništa uljepšavati. Znamo da možemo puno bolje nego što smo pokazali u ove dvije utakmice. Predajemo pak, ne igramo na nivou koji igra zahtjeva, ali znamo što imamo u svlačionici. Znamo kakva smo grupa i nećemo stvarati isprike. Sabrat ćemo se i shvatiti da imamo puno više za pokazati“, komentirao je igru i poraz kapetan Boltsa, Steven Stamkos.

Montreal je uzeo vodstvo početkom druge na powerplayu, i povećao na dva sredinom druge prvim golom Renea Bourquea. P.K. Subban upisao je asistencije na oba gola: “Bio sam već u ovoj situaciji. Super je osjećaj pričati kako smo uzeli dvije utakmice u gostima, ali ne znači apsolutno ništa ako ne nastavimo igrati dobro doma. Vraćamo se na naš led i da bi bili uspješni u doigravanju moramo se pobrinuti da budemo dobri doma.“

Brendan Gallagher zadnji je zabio gol Andresu Lindbacku (20/23) i poslao ga na klupu, a između vratnica Tampinog gola stao je mladi Latvijac Kristers Gudlevskis. U nešto manje od šest minuta igre zaustavio je prvi i zadnji udarac, a pustio drugi – za drugi Bourqueov gol. Ben Bishop je i dalje ozlijeđen, a ovaj potez trenera Jona Coopera može nagovijestiti promjenu u rasporedu vratara u Montrealu.

Careyju Priceu falila je tek sekunda manje od dvije minute do prvog shutouta u doigravanju ove sezone (i prvoga od 2011.) kada je Teddy Purcell na powerplayu zabio počasni gol za domaćine.

Detroit Red Wings – Boston Bruins 1:0 [1:0]

Boston Bruinsi su izašli kao najbolja momčad regularnog dijela sezone osvojivši Presidents' Trophy i samo jednom u sve 82 utakmice ostavši bez postignutog pogotka. Za „nagradu“ su u prvome krugu dobili susret s Detroit Red Wingsima, novopridošlom momčadi Originalnih šest na Istok. Razumljivo je da cijelim raspletom, koji se ponajprije treba zahvaliti brojim ozljedama koje i dalje muče Wingse, nisu bili oduševljeni. Ove dvije momčadi nisu se ogledale u doigravanju od 1957. godine. Wingsi su 23. godinu u nizu u doigravanju.

Očekivano, prvi susret u TD Gardenu potvrdio je da će ovo biti čvrsta serija bez puno golova i da će se najmanji trenutak nepažnje skupa plaćati. Kroz gotovo tri trećine obje momčadi su tražile najmanju pukotinu, ne samo kod vratara, već i u obrani druge momčadi. Izjednačenom igrom koja se stalno selila s jedne na drugu stranu leda, i sa svega tri isključenja na cijeloj utakmici, oba vratara su držala mreže zaključane do tri minute prije isteka regularnog dijela.

Od milja zvan Čarobnjak, Pavel Dacjuk, prevario je kompletnu obranu Bruinsa i na kraju vratara Tuukku Raska i upisao jedini gol na utakmici. Igrač koji čini razliku, za kojeg se nikada ne zna kako i kada će napraviti taj potez koji nitko neće očekivati ili moći pratiti, još jednom je ukrao svijetla pozornice i proglašen prvom zvijezdom utakmice.

“Očito, kada dođete u doigravanje s niže pozicije želite početi što bolje da se ta razlika poništi. Ponekad, kada višeranigirana momčad uzme prvu pobjedu, počnete sumnjati da li ste dovoljno dobri. Mi znamo da jesmo, ali jedno je znati, a drugo je izaći i to pokazati. Rekao bih da smo na dobrom putu, sada kao momčad moramo postati bolji“, komentirao je trener Wingsa Mike Babcock.

Jimmy Howard obranio je svih 25 udaraca na svoja vrata i postao drugi vratar ove sezone koji je uspio zaključati mrežu pred naletom big bad Bruinsa. Rask je obranio 23 udarca, a na pobjedničkom golu Dacjuka ništa nije mogao:“Bio je sam i mislio sam da će pucati, a on je oslobodio pak i krenuo naprijed. U tom trenutku je bitno stalno gledati pak, a ja ga nisam mogao naći.“

Boston je igrao bez braniča Matta Bartowskog i Kevana Millera koji imaju gripu te napadača Chrisa Kellyja i Daniela Paillea. U redovima Wingsa nedostaju kapetan Henrik Zetterberg i branič Jonathan Ericsson.

Anaheim Ducks – Dallas Stars 3:2 [2:0]

Dva dana nakon što ga je pak Tylera Seguina pogodio u lice i na dan rođenja trećeg djeteta, kapetan Ducksa Ryan Getzalf briljirao je u drugoj utakmici serije s Dallasom. Upisao je gol i asistenciju, a njegova linija je odlično zatvarala prvu liniju Starsa. Seguin i kapetan Jamie Benn zajedno su upisali četiri udarca na vrata.

“Svako toliko najbolji igrači moraju pokazati zašto su najbolji i podići razinu igre kada ostatak momčadi počne gubiti fokus. Getzlaf je danas pokazao zašto zaslužuje nominaciju za MVP-a, nakon svega što se dogodilo u zadnja tri dana, odigrao je odlično, zaradio dva boda i bio plus/minus 3“, komentirao je igru sog kapetana trener Ducksa, Bruce Boudreau.

Frederik Andersen obranio je 34 udarca, a Kari Lehtonen na vratima Dallasa 16.

Gosti su prvi došli u vodstvo, nadpucavši Duckse 7:1, na powerplayu u osmoj minuti prve trećine. Deset minuta trebalo je domaćinima za izjednačenje. Corey Perry, koji tri godine nije zabio gol u doigravanju, prekinuo je sušu i doveo Duckse na dva gola prednosti.

Perry je u četvrtoj minuti zadnje trećine dobio isključenje zbog izbacivanja paka van granica leda. U petoj minuti Andrew Cogliano se iza mreže Dallasa bori sa Sergejom Gončarom, kojem puca palica, i dodaje pak Getzalfu koji mu ga kasnije vraća na asistenciji za pobjednički gol. Pet minuta kasnije Ryan Garbutt vraća utakmicu na gol razlike, no više od toga ne uspijevaju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2014. u 15:12
    Quack quack two down! Getzy je zbilja gladijator, pravi kapetan. Dallas opet nije nadigran, ali plaćaju cijenu neiskustva. Tampu to isto košta.
    Obrisan korisnik