Tenis

Fed Cup: Češka u finalu domaćin Njemačkoj

Vedran Babić • nedjelja, 20.04.2014.
Fed Cup: Češka u finalu domaćin Njemačkoj
Foto: EPA

Reprezentacije Njemačke i Češke zadržale su prednost iz prvoga dana te su izborile međusobni okršaj u finalu ovogodišnjeg izdanja Fed Cupa. Njemačka je slavila u Australiji 3-1, a Češka je na svom terenu s 4-0 porazila Italiju. Domaćin u finalu bit će Češka...

Australija - Njemačka 1:3 (Brisbane, tvrda podloga)
Stosur - Petkovic 1:6, 6:7 (7)
Dellacqua - Kerber 1:6, 0:6
Stosur - Kerber 6:4, 0:6, 4:6
Dellacqua - Petkovic (nije se igralo)
Barty/Dellacqua - Goerges/Groenefeld 6:2, 6:7 (5), 10-2

Njemice su uspjele. Na gostovanju u Brisbaneu svladali su Australiju 3-1 i prošli u prvo Fed Cup finale poslije 22 godine. Pobjedonosni treći bod donijela je Angelique Kerber u prvom nedjeljnom susretu protiv Samanthe Stosur 4:6, 6:0, 6:4.

"Ne znam što reći, jako sam emotivna sada. Ponosna sam na cure, još pokušavam shvatiti što se dogodilo", izjavila je kapetanica Njemačke Barbara Rittner, koja je baš te 1992. godine osvojila Fed Cup zajedno sa Steffi Graf i Anke Huber. Njemice su tada porazile Španjolsku u Frankfurtu 2-1. "Osjećaj je sjajan, uvijek sam govorila da mi je to cilj. S ovom talentiranom ekipom znam da smo sposobni osvojiti natjecanje. Radujem se finalu. Gdje god ga budemo igrali, kući ili vani, bit ćemo spremne", nastavila je Rittner.

Australska izbornica Alicia Molik poslije prvoga je dana vjerovala u preokret i stvari su po domaću reprezentaciju u nedjelju krenule dobro. Stosur je osvojila prvi set u kojemu je bilo čak pet izgubljenih servisa. Kerber je uzvratila furioznim drugim setom u kojemu je Stosur osvojila samo deset poena.

U posljednjoj je dionici Njemica stvorila dva breaka prednosti, ali kod 5:2 nije uspjela odservirati za meč. Stosur je stigla do 4:5, no drugu priliku za meč Kerber nije propustila iskoristiti.

"Poseban je ovo trenutak za mene i cijelu ekipu. Meč je bio težak jer je Sam igrala dobro i nikada je ranije nisam pobijedila. Nakon prvoga seta sam si rekla da počnem igrati svaki poen za svoju ekipu, za svoju zemlju i da se borim do zadnjeg poena", presretna je bila Kerber.

Stosur je pak bila očekivano razočarana. "Ne znam mogu li se boriti više nego što sam se borila u ovom susretu. 3-0 ne zvuči lijepo, ali tako to ide ponekad. Posljednji put smo mi njih dobili 3-0 u Njemačkoj, sada su nam uzvratili."

Meč između Casey Dellacque i Andree Petkovic nije se igrao, dok je u meču parova Australija ublažila poraz. Dellacqua i Ashleigh Barty porazile su Juliju Goerges i Anna-Lenu Groenefeld 6:2, 6:7 (5), 10-2.

Češka - Italija 4:0 (Ostrava, tvrda podloga (dvorana))
Šafarova - Errani 6:4, 6:1
Kvitova - Giorgi 6:4, 6:2
Kvitova - Vinci 6:3, 7:5
Hlavačkova/Koukalova - Knapp/Giorgi 6:2, 5:7, 11-9

Talijanke u Ostravi nisu imale puno šansi. Nakon dva uvjerljiva poraza u petak, njihov kapetan Corrado Barazzutti odlučio se za promjenu. Umjesto Sare Errani u igru je protiv Petre Kvitove gurnuo Robertu Vinci, koja je ove godine u krizi. No, ni to nije pomoglo gošćama. Kvitova je slavila 6:3, 7:5 i odvela Češku u treće finale u zadnje četiri godine.

U prvom setu važan je gem bio kod 3:3 kada je Kvitova spasila čak šest break lopti. U sljedećem je gemu Čehinja oduzela servis Vinci. U drugoj je dionici Kvitova dvaput prosula break prednosti, ali je došla i do trećeg za vodstvo 6:5.

"Jako sam sretna, atmosfera je bila sjajna. Očekivala sam da će igrati Vinci, a ne Errani i tako sam se pripremala. Vinci je igrala dobro, no pobijedila sam i to je najvažnije. Radujem se finalu, Njemačka ima dobru ekipu", izjavila je Kvitova.

Konačnih 4-0 za Češku postavile su Andrea Hlavačkova i Klara Koukalova protiv Karin Knapp i Camile Giorgi 6:2, 5:7, 11-9.

Češka će Njemačku u finalu ugostiti 8. i 9. studenoga ove godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisDavis Cup/Fed Cup

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!