Zimski sportovi

Emery odveo Flyerse do izjednačenja, Kingsi ponovno potonuli

Željka Jurkas • ponedjeljak, 21.04.2014.
Emery odveo Flyerse do izjednačenja, Kingsi ponovno potonuli

Na sam Uskrs odigrane su dvije matineje i dvije večernje utakmice prvog kruga doigravanja NHL-a, i po prvi puta niti jedna utakmica nije otišla u produžetak. Flyersi su ponajprije zahvaljujući odličnom vrataru pobijedili u MSG-u i odveli seriju s Rangersima u izjednačenje. Boston je apsolutno dominirao Red Wingsima i uzeo prvu pobjedu, Montreal je nakon dvije pobjede u Tampi uzeo i prvu utakmicu u Bell Centru, a Sharksi su sa četiri pogotka u zadnjoj trećini pobjegli i potopili Kingse...

New York Rangers – Philadelphia Flyers 2:4 [1:1]

Svima koji iole prate NHL poznato je da Philadelphia nije najzahvalniji teren za vratare. Kako god da se okrene, oni su uvijek krivi i uvijek nešto nije u redu. Ulaskom u prvi krug objavljeno je da prvi vratar Steve Mason nije spreman te da će ga zamijeniti Ray Emery koji je odigrao svega 28 susreta tijekom regularne sezone. Dakako, osmrtnice su već pisane.

U svom klasičnom stilu, Flyersi su nakon početnog zaostatka od dva gola uspjeli preokrenuti utakmicu i nakon toga čini se napraviti sve ne bi li Rangersima omogućili povratak. Nedisciplina u igri i mnoštvo isključenja koštala bi ih susreta da na vratima nije stajao odlično raspoložen Emery koji je obranio 31 udarac.

Martin St. Louis zabio je prvi, a Benoit Pouliot drugi gol za Rangerse u MSG-u. Do kraja prve trećine Jakub Voraček je prepolovio vodstvo. “Gubili smo 2:0, ali mislim da nismo igrali toliko loše. Napravili smo dvije velike pogreške koje su oni iskoristili, ali naša klupa nije bila posebno pogođena time. Samo smo nastavili igrati“, rekao je za službene stranice trener Phillyja Craig Berube.

Luke Schenn zabio je treći, pobjednički gol Flyersa na odbijancu udarca Adama Halla. Konačni rezultat postavio je Wayne Simmonds na samome kraju golom u praznu mrežu.

Boston Bruins – Detroit Red Wings 4:1 [1:1]

Bruinsi su postavili zamku i nakon početne greške Jimmyja Howarda u osmoj minuti susreta gledali kako Wingsi spremno u nju padaju. Tuukka Rask ponovno je pokazao zašto je jedan od glavnih kandidata za Vezina Trophy ove sezone obranivši 34 udarca.

Karakterističnom čvrstom igrom sa strašnim forecheckom i pritiskom koji nije popuštao svih 60 minuta, Bruinsi su četiri puta zatresli Howardovu mrežu. Reilly Smith i kapetan Zdeno Chara postigli su golove na powerplayu čime je specijalna momčad bila na 50 posto učinka, a penalty kill je gotovo prelako spriječio četiri pokušaja Wingsa.

Justin Florek iskoristio je krivu procjenu Howarda koji je pak poslao u ogradu misleći da će ga njegovi braniči pokupiti, a Milan Lučić završio je lijepu akciju u kojoj je sa Jeromeom Iginlom izigrao kompletnu momčad gostiju.

Jedini pogodak za Detroit postigao je Luke Glendening sredinom druge trećine za prepolavljanje početnog vodstva Bostona.

Na kraju izjava trenera Wingsa Mikea Babcocka najbolje sažima utakmicu:“Mislim da na kraju svega moramo odlučiti što želimo. Želimo li igrati kao oni ili kao mi?

Montreal Canadiens – Tampa Bay Lightning 3:2 [3:0]

Nakon veličanstvenog uvoda u prvu domaću utakmicu serije, Montreal je još jednom pružio odličnu igru te će sveukupni dojam biti pokvaren nelogičnim, ali prema pravilniku tumačenim poništenjem gola.

Obje momčadi zabile su po tri pogotka, no Tampi jedan nije priznat zbog pravila o ometanju vratara. Kako takve situacije ne idu na dodatni pregled, Montreal je u Bell Centru poveo u seriji s 3:0. Najstrašniji trenutak utakmice bio je pad Stevena Stamkosa pred kraj druge trećine nakon čega je slučajno zaradio udarac koljenom u glavu, no nakon izlaska s leda, vratio se igrati u trećoj. “Morao sam se samo malo sabrati. Očito, u ovakvoj utakmici ne želiš propustiti niti minutu i htio sam biti na ledu što više da pomognem svojoj momčadi doći do pobjede. Bilo je blizu, ali nedovoljno dobro.“

Rene Bourque zabio je drugi najbrži gol u doigravanju u Bell Centru ikada svega jedanaest sekundi od starta utakmice (najbrži je bio gol Boa Gaineya u sedmoj sekundi utakmice 1977.) P.K. Subban dobio je pak s podbacivanja i poslao ga do plave linije Boltsa između Viktora Hedmana i Matthewa Carlea, Bourque ga je u naletu pokupio i zabio iza leđa Andersa Lindbacka.

Tampa izjednačava početkom druge na powerplayu golom Ondreja Palata koji se vratio u momčad. A nakon poništenog gola i izlaska Stamkosa s leda, Habsi dolaze do novoga vodstva.

Iako se ne predaju i igraju najbolju utakmicu serije, Boltsi primaju još jedan gol, Tomaša Plekaneca u šestoj minuti zadnje trećine. Sve što do kraja uspijevaju je smanjiti na jedan razlike golom Carlea osam minuta prije kraja susreta.

San Jose Sharks – Los Angeles Kings 7:2 [2:0]

Ako su Sharksi tražili način kako da nadmaše uspjeh iz prve utakmice, našli su ga. Sedam golova u utakmici doigravanja upisali su samo jednom u povijesti, u Coloradu 1999. godine. Sinoć su u svom Tanku zabili sedam neodgovorenih kroz druge dvije trećine i nakon zaostatka od dva gola poveli u seriji 2:0.

Sharksi za sada pokazuju zavidnu dubinu te su u ovome trenu najefikasnija momčad Lige s 13 postignutih golova, i što je bitnije, 11 različitih strijelaca, a 15 od 18 klizača ima upisan barem bod.

S druge strane, nikome nije jasno što se dogodilo s igrom Los Angelesa. Vratara Jonathana Quicka teško da se može kriviti, iako mu statistika nikako ne ide u prilog. 2012. kada su Kingsi podigli Stanleyja, dozvolio je 29 golova u sve četiri serije. U prve dvije utakmice ove godine, u ukupno pet trećina, već na kontu ima dozvoljenih 12.

“Imali smo nekoliko odličnih večeri što se napada tiče, u obrani smo neke stvari popravili, a Niemi nas je par puta izvukao. Ali ne možemo biti razočarani s toliko golova kroz dvije utakmice. Zasada je kod kuće sve dosta dobro“, rekao je nakon susreta Justin Braun, branič Sharksa i jedan od strijelaca.

Kingsi su odigrali jako dobru prvu trećinu u kojoj su s pet pokušaja na vrata manje od domaćina poveli s dva gola razlike. Jake Muzzin i Trevor Lewis upisali su svoje druge golove doigravanja.

Od početka druge trećine do kraja susreta mijenja se tijek igre i Kingsi postaju neprepoznatljivi, a Sharksi još jednom uzimaju zalet i u potpunosti dominiraju. Sedam neodgovorenih golova, tri u drugoj za preuzimanje vodstva i četiri u zadnjoj na veliki bijeg. Raffi Torres, Patrick Marleau i kapetan Joe Thornton zabili su po drugi gol u doigravanju, a još četvorica upisali su prvi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!