Zimski sportovi

Tri shutouta i pobjeda Penguinsa

Željka Jurkas • utorak, 22.04.2014.
Tri shutouta i pobjeda Penguinsa

Jedan par Istoka i tri Zapada odigrali su svoje treće utakmice prvoga kruga. Prva utakmica, u Columbusu, jedina je u kojoj su obje momčadi postizale golove, a druga, u Minnesoti jedina koja je otišla u produžetak. U sva tri susreta Zapada domaćini su zaključali svoje mreže, a nakon cijele večeri sve četiri serije stoje na jednoj pobjedi domaćina i dvije gostiju...

Columbus Blue Jackets – Pittsburgh Penguins 3:4 [1:2]

Columbus i Pittsburgh grade tradiciju. Sva tri susreta završila su 4:3 i u sva tri susreta pobjednička momčad se vraćala iz 3:1 zaostatka. Penguinsi su ovom pobjedom došli na 2:1 vodstvo u seriji, a poznavajući praznovjernost hokejaša, mnogi se u šali pitaju: Hoće li pustiti Jacketsima susret da ne dođu do rezultata 3:1?

Tampa Bay Lightning

Šalu na stranu, Columbus jako puno toga radi jako dobro, a sve počinje od vratara Sergeja Bobrovskog. Sinoć je na 41 udarac imao 37 obrana, a kod pobjedničkog gola Pensa zaista ništa nije mogao – pak se odbio od braniča Jamesa Wisniewskog. Blue Jacketsi su ponovo zaustavili najjače oružje Pensa, powerplay koji nije upisao pogodak na šest pokušaja. I dalje nastavljaju čvrstom, fizičkom igrom koju Pensi ne mogu parirati.

Unatoč povratku i potpunom preokretu rezultata nakon što su dvaput zaostajali dva pogotka, gosti imaju razloga za brigu, ili bolje rečeno, imaju jako puno toga što moraju popraviti ako misle stići dalje u utrci za Stanleyja. Prije svega glavne zvijezde momčadi moraju upisati bolje od solidnog nastupa u doigravanju i početi realizirati akcije. Njih u korak mora početi slijediti obrana odgovornom igrom, točnije Kris Letang i Rob Scuderi koji polako, ali sigurno od dvojice za koju se očekivalo da će nositi igru postaju najveća slabost momčadi. Jedna pozitivna stvar vidljiva u ovom trenutku je povratak Marc-Andre Fleuryja formi s kojom je dvaput bio u Finalu te prikaz dubine pri postizanju pogodaka.

Dvije minute i 13 sekundi trebalo je Pittsburghu u zadnjoj trećini da stigne i prestigne vodstvo 3:1 Columbusa. Dva odbijena udarca (Brandon Sutter i Jussi Jokinen) i izjednačujući pogodak Lee Stempniaka poništili su sve što su domaćini gradili i čuvali 45 minuta.

Boone Jenner i Jack Johnson upisali su golove u prvoj, a Cam Atkinson u zadnjoj trećini za Columbus. Brandon Dubinsky upisao je dvije asistencije. Brooks Orpik zabio je dvije sekunde prije kraja druge trećine za prepolavljanje vodstva domaćina.

Minnesota Wild – Colorado Avalanche 1:0 [1:2]

Philadelphia Flyers

Nakon što su izgubili prva dva susreta u Coloradu, Wild je u svom Xcel Energy Centru kontroliranim pritiskom, brzinom i čvrstoćom u igri napokon donio prevagu na svoju stranu. Jedini razlog zašto je utakmica otišla u produžetak, a nije završila s nekoliko golova prednosti za domaćine, bio je izvrstan Semjon Varlamov koji je u 65 minuta igre skupio 45 obrana (više nego duplo od Darcyja Keumpera).

“Igrali su odlično, vidjelo se da željniji pobjede nego mi. Bili su bolja momčad na ledu, bez sumnje. Da nije bilo Varlamova, ne bismo imali nikakvu priliku za pobjedu. Tako nam je cijele godine“, prokomentirao je trener Avsa Patrick Roy.

Utakmicu je konačno prelomio Mikael Granlund u šestoj minuti prvog produžetka. Sam se izborio za pak u lijevom kutu, prošao iza mreže, do desne strane ograde te od tamo prošetao kroz trojicu do mreže i u padu zapucao za pobjedu. “Kada protiv njih osvojiš pak, moraš ići na mrežu. Našao sam rupu i jedini cilj mi je bio doći ispred mreže. Bila je više-manje prazna“, jednostavno je sažeo svoj prvi gol u doigravanju Granlund.

Jedina mrlja na izvrsnoj, možda najuzbudljivijoj utakmici bez golova ove sezone, bio je start koljenom Matta Cookea na Tysonu Barrieu. Cooke je zaradio dvije minute na licu mjesta, a nakon susreta javio se NHL-ov Department of Player Safety koji je objavio da će Cooke imati saslušanje u vezi daljnjih sankcija. U međuvremenu, najbolji branič Avalanchea, Barrie je van pogona četiri do šest tjedana s ozljedom ligamenata.

Chicago Blackhawks – St. Louis Blues 2:0 [1:2]

Nakon što su u dvije utakmice u St. Louisu propustili vodstvo u zadnjoj trećini i oba puta izgubili u produžetku, Chicago se borio do samoga kraja da ga u prvom susretu u United Centru zadrži i potvrdi. Rani gol kapetana Jonathana Toewsa i odličan Corey Crawford na vratima, koji je zaradio treći shutout doigravanja u karijeri, odveli su Hawkse do prve pobjede u seriji.

Za momčad Chicaga nije igrao Brent Seabrook koji je zaradio tri utakmice suspenzije zbog udarca na kapetanu Davidu Backesu koji je s ozljedom propustio ovaj susret. Vrijeme povratka Backesa nije poznato, a njegovo mjesto u prvoj liniji preuzeo je Alex Steen, dok je u sredini druge bio povratnik s liste ozlijeđenih, Patrik Berglund.

Osim Crawforda, koji je s 34 obrane bio prva zvijezda susreta, u redovima domaćina treba istaknuti Michaela Handzuša koji je nemilosrdno tijelom blokirao udarce. “On je pravi ratnik. Ne može ga se dovoljno nahvaliti niti naglasiti sve sitnice koje odlično obavlja i sve što donosi ovoj momčadi. Svake večeri sve ostavlja na ledu. Pravi je profesionalac“, pohvalio ga je trener Joel Quenneville.

Intenzitet susreta nije bio ništa slabiji nego u prve dvije utakmice, a obje momčadi očekuju da će se isto nastaviti i do kraja serije. Bluesi su ostavili sve na ledu ne bi li izjednačili rezultat, a konačni poraz morali su priznati dvadeset sekundi prije kraja kada je u praznu mrežu pak pospremio Marcus Kruger za dva gola razlike.

Dallas Stars – Anaheim Ducks 3:0 [1:2]

Dallas Starsi našli su način kako zaustaviti Duckse, točnije Kari Lehtonen ga je našao. Zaključavši mrežu s 37 obrana kroz 60 minuta dao je momčadi dodatni poticaj samopouzdanja i osigurao pobjedu. “30 mi je godina, već je bilo i vrijeme za tu prvu pobjedu. Dobro je što sam se mogao vratiti i pomoći momčadi. Sada samo tako moram nastaviti“, izjavio je Lehtonen nakon svog prvog shutouta u doigravanju.

Za razliku od zadnje utakmice, momčad Anaheima ostala je nemoćna protiv prve linije Starsa koja je sudjelovala u dva od tri gola. Ujedno, domaćini su uzeli njihov recept i zatvorili kapetana Ryana Getzlafa, koji je bio sjajan u prva dva susreta, i ostavili ga na svega jednom udarcu na vrata.

Specijalne momčadi nisu išle na ruku Ducksima koje je penalty kill Starsa u pet navrata ostavio bez pogotka. Ovo je prva utakmica serije u kojoj su Ducksi značajno nadpucali Starse (37:22).

Prvi gol pao je u zadnjim sekundama prve trećine, kada je kapetan Jamie Benn izašao s klupe za kažnjene i pospremio odbijanac Shawna Horcoffa. Na samom početku druge trećine Ducksi su zaradili ozbiljan udarac kada je Stephane Robidas pao sa slomljenom nogom. “Bio je to veliki gubitak jer je igrao odlično. Svi smo suosjećali s njim i žao nam je jer se upravo vratio s iste takve ozljede. Mora vam biti žao sportaša koji se toliko borio da se vrati, i onda mu se dogodi ista stvar“, prokomentirao je trener Ducksa, Bruce Boudreau.

Valerij Ničuškin zabio je drugi gol domaćina krajem druge, a Ryan Garbutt treći početkom zadnje trećine.

Foto: Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!