Zimski sportovi

Boston uvjerljivo uzeo prvu utakmicu u Joe Louis Areni

Željka Jurkas • srijeda, 23.04.2014.
Boston uvjerljivo uzeo prvu utakmicu u Joe Louis Areni

Tri susreta Istoka i za kraj jedan Zapada odigrani su u NHL-ovom prvom krugu doigravanja u utorak navečer. Montreal, jedina kanadska momčad u doigravanju, potvrdio je prolazak u drugi krug gdje će ga čekati pobjednik serije Boston – Detroit. U prvoj utakmici u Joe Louis Areni Bruinsi su zaključali vrata i jakom prvom trećinom izborili drugu pobjedu. Rangersi su ponovili prvu utakmicu serije i preuzeli vodstvo, a Kingsi, u svojoj zasad najboljoj utakmici doigravanja, pali po treći puta...

Montreal Canadiens – Tampa Bay Lightning 4:3 [4:0]

Kanađani imaju predstavnika u polufinalu konferencije. Montreal Canadiensi dominantno su protutnjali serijom i pomeli Tampa Bay Lightning.

2014 NHL Awards

Kroz iduća dva tjedna saznat ćemo nominirane u pojedinačnim kategorijama (17). Pobjednici će biti proglašeni na velikoj dodjeli nagrada 24. lipnja u Las Vegasu. Kandidati za Lady Byng Trophy su: Patrick Marleau, Ryan O'Reilly i Martin St. Louis.

U najizjednačenijoj utakmici serije Habsi su na powerplayu 43 sekunde prije isteka vremena odnijeli pobjedu i kompletnu seriju. Unatoč metli u prvom krugu doigravanja, Tampa ima puno razloga za biti bar donekle zadovoljna.

Svaki poraz je težak i ovo ispadanje svakako ne pada lako, ali ako se pogleda cijela sezona i sve kroz što je klub prošao, ne može se reći da nije bila uspješna. Mladi i neiskusan sastav nosio se s promjenom trenera, ozljedom Stevena Stamkosa, odlaskom veterana i kapetana Martina St. Luisa, do konačne ozljede Bena Bishopa (nakon serije objavljeno je da ima dislociran lakat) koja se pokazala ključna. U svemu tome borili su se do samoga kraja čemu i svjedoči zadnja utakmica.

Habsi su suvereno ušli u utakmicu i do kraja prve trećine poveli s dva gola. Ondrej Palat prepolovio je vodstvo na početku druge golom u igri s igračem manje, a svega minutu nakon gola, Brendan Gallagher vraća razliku na dva.

Potpuni povratak gostiju došao je u prvih sedam minuta zadnje trećine i zadržao se do 43 sekunde prije kraja.

“Samouvjereno smo završili regularnu sezonu, igrali smo dobar hokej zadnjih šest tjedana, od olimpijske pauze. Samopouzdanje je veliki faktor. Mi smo vjerovali su naš način igre, sigurni smo u to kako igramo i svaku utakmicu počinjemo s idejom da ćemo pobijediti. Ako pogledate cijelu seriju, uvijek smo mi nametali svoju igru i tempo, bili smo agresivniji i imali puno više prilika. Bili smo dobro pripremljeni“, izjavio je za službene stranice pobjednički trener Michel Therrien.

Montreal čeka pobjednika iz serije Bostona i Detroita, i kako god da se okrene, stara rivalstva će se svakako probuditi. “Bit ćemo spremni, to vam mogu obećati. Što se mene tiče, napravili smo tek prvi korak prema onome što želimo“, završio je trener Therrien.

Detroit Red Wings – Boston Bruins 0:3 [1:2]

Nakon izjednačene serije u TD Gardenu, Boston je stigao u Joe Louis Arenu spreman odvesti seriju na svoju stranu. U jednoj od najboljih i najkompletnijih utakmica sezone pokazali su zašto ih mnogi s pravom postavljaju za glavne kandidate za naslov. S druge strane, Wingsi su se na pravoj domaćoj utakmici prikazali u jednom od najlošijih izdanja.

St. Louis Blues

Ken Hitchock vjeruje da će se David Backes vratiti na led kroz utakmicu, dvije.

Bez pobjede u Hockeytownu od 11.03.2007. Bruinsi su pronašli recept kako neutralizirati Wingse, a Tuukka Rask je još jednom briljirao na vratima i s 23 obrane zaradio svoj četvrti shutout u karijeri. Lakše reći nego odigrati, Boston je visokim posjedom i potpunom kontrolom paka, uz iskorištavanje grešaka domaćina dominirao utakmicom i u niti jednom trenu nije dozvolio pomisao na rezultatski povratak.

Prečesto je momčad Wingsa izgledala nedisciplinirano i platila danak neiskustvu:“Pa, stvarno smo izgledali kao djeca na ledu večeras. Bez sumnje. Bili su bolji, ali mi smo im poklonili dva gola“, prokomentirao je za klupske stranice trener Wingsa, Mike Babcock.

Dva gola u prvoj trećini, prvi na powerplayu zahvaljujući grešci Jimmyja Howarda, a drugi iz greške i lošeg tempiranja izmjene, doveli su Dougija Hamiltona i Jordana Carona do prvih golova u doigravanju u karijeri.

Dvije minute prije kraja Patrice Bergeron zabio je treći gol u praznu mrežu:“To je način na koji moramo igrati. Uspjeh dolazi kada smo prvi na paku i kada prekidamo njihove nalete.“

Philadelphia Flyers – New York Rangers 1:4 [1:2]

Gary Bettman

Gary Bettman susreo se s novinarima i rekao da će kazneni udarci u novoj sezoni ostati, a salary cap će biti između 69 i 70 milijuna dolara.

Ponovivši igru iz prve utakmice u MSG-u, Rangersi su uzeli pobjedu, i vratili seriju na svoju stranu, u prvoj utakmici u Wells Fargo Centru. Philly je igrao uporno kao i inače kada sami sebe ne potkopaju nedisciplinom, ali treći gol New Yorka, prvi Dana Girardija u ovogodišnjem doigravanju, dao je dodatnu injekciju samopouzdanja gostima i bio ključna razlika.

“Mislim da je to bio najvažniji gol u utakmici. Napravio je veliku razliku, i još važnije dao nam samopouzdanje. Oni su nastavili navaljivati, i taj gol viška nam je puno značio“, prokomentirao je vratar Ragsa Henrik Lundqvist jedini gol u drugoj trećini. Lundqvist je obranio 31 udarac.

S druge strane, kako je i najavljeno, Ray Emery započeo je na vratima Flyersa, no nakon četiri primljena gola u nešto više od 50 minuta iz 20 pokušaja, poslan je na klupu. Steve Mason, koji nije igrao zadnja dva tjedna, vratio se na led i zaustavio sva tri udarca.

Gosti su poveli do sredine prve trećine s dva gola, a do kraja Mark Streit, jedinim golom domaćina na utakmici, prepolavlja vodstvo. Daniel Carcillo postavlja konačnih 4:1 sredinom zadnje trećine, golom koji je Emeryja poslao na klupu.

Obje momčadi su svjesne da ih čeka velika bitka u idućim susretima i da nitko neće posustati:“Bit ćemo spremni za četvrtu utakmicu. Izjednačit ćemo seriju i otići u New York. Samo moramo vjerovati... U četvrtoj utakmici ćemo biti bolji“, zaključio je kapetan Flyersa, Claude Giroux.

Los Angeles Kings – San Jose Sharks 3:4 OT [0:3]

Dva teška poraza ispratila su Kingse iz Tanka i poučeni greškama odigrali su najbolju utakmicu serije u Staples Centru i izgledali kao momčad koju su svi očekivali. Teška, čvrsta i fizička igra u kojoj se dominacija selila s jedne na drugu stranu leda, konačno je završila početkom prvog produžetka sretnim golom Patricka Marleaua.

“Dobar je osjećaj, ali ovo je daleko od gotovog“, komentar je Marleau.

Jonathan Quick hvatao je sve što se našlo oko njega, no 36 obrana nije bilo dovoljno dobro. S druge strane, Antti Niemi obranio je 28 udaraca.

Sharksi su poveli početkom prve trećine na powerplayu, a na odgovor domaćina čekalo se do početka druge trećine kada unutar pet minuta padaju tri gola. Prvo Los Angeles preuzima vodstvo, a manje od dvije minute iza toga Matt Nieto izjednačava rezultat.

Kingsi ponovo preuzimaju minimalno vodstvo u prvoj minuti zadnje trećine golom Jeffa Cartera, a sredinom Tomaš Hertl izjednačava utakmicu.

Iako su dominirali u produžetku i imali prvih pet udaraca na vrata, Kingsi su izgubili susret na prvom udarcu prema Quicku:“Nismo dovoljno dobri. U ovom trenu trebali smo naći način da pobijedimo, ali nismo. Upali smo u veću rupu i moramo naći rješenje“, rekao je za službene stranice kapetan Kingsa, Dustin Brown.

Foto - Robert Kowal, Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.04.2014. u 15:49
    *Rags*? Seriously?
    Obrisan korisnik