Nogomet

Slaven Belupo: "Ako se ovakvo stanje nastavi, HNL će se igrati na praznim stadionima"

Iz Koprivnice:Ivana Strahija • srijeda, 23.04.2014.
Slaven Belupo: "Ako se ovakvo stanje nastavi, HNL će se igrati na praznim stadionima"
Foto: Ivana Strahija

U Slaven Belupu sazvali su u srijedu izvanrednu konferenciju za novinare, jer je situacija s natjecanjem u Prvoj ligi prestala biti normalna, a kap koja je inače miroljubivim Koprivničanima prelila čašu bila je utakmica i suđenje u Puli…

Trener Elvis Scoria svoje je rekao i pokazao odmah na susretu u Puli, kad je Slaven Belupo triput vodio protiv Istre 1961, pa na koncu uzeo samo bod. "U 78. minuti odstranjen je sa klupe trener gostujuće momčadi Elvis Scoria zbog ulaska u teren za igru prilikom proslave pogotka na intervenciju 4. suca gosp. Marija Zebeca. 30 sekundi prije kraja utakmice gosp. Elvis Scoria vratio se u tunel te nakon utakmice pokušao fizički nasrnuti na suca utakmice gosp. Brunu Marića te ga je pritom grubo vrijeđao", stoji, od riječi do riječi, u službenom zapisniku susreta.

Svoje su danas, u srijedu, rekli i iz Uprave Slaven Belupa, koja se sastala hitno u utorak kako bi oblikovala svoju reakciju na ono što smatraju sad već carstvom sumnji. Nisu se čelnici koprivničkog prvoligaša orijentirali samo na posljednju utakmicu i penal koji je odlučio podjelu bodova: "Na utakmici Slaven Belupo – Split delegiran je sudac iz Osijeka, koji je, ispostavilo se na kraju, oštetio Slaven Belupo ne dosudivši u 39. minuti u istoj akciji u dva navrata evidentni kazneni udarac za naš klub. Na utakmici Slaven Belupo – Istra 1961 delegiran je sudac Bruno Marić iz Daruvara, koji u 63. minuti ne sudi očigledan faul na našem igraču rleku nakn čega domaćin postiže drugi pogodak, a u 90. minuti tendeciozno dosuđuje nepostojeći kazneni udarac za Istru čime izravno utječe na konačni rezultat utakmice i otima nam dva boda koja u konačnici mogu biti dragocjena ua naš klub u borbi za ostanak. … Želimo napomenuti da navedeni sudac, kao ni četvrti sudac Zebec, nisu smjeli biti delegirani na ovu utakmicu nakon kardinalnih greški na utakmici Hrvatski dragovoljac – Hajduk u prošlom kolu", stoji u priopćenju koje ide na adresu HNS-a.

Stanislav Biondić, predsjednik kluba, izašao je pred novinare: "Situacija je krajnje osjetljiva i ružna. Ima previše sumnji, a kad javno mnijenje govori o carstvu sumnji, moramo se i mi dignuti da nogomet ostane sport u kojem pobjeđuju bolji. Ako se ovako nastavi, HNL će se igrati pred praznim stadionima u Hrvatskoj."

U svom dopisu HNS-u Koprivničani traže najstrože sankcioniranje sudaca koji pogrešnim odlukama direktno utječu na opstanak u ligi te sankcioniranje povjerenika za suđenje Ivana Perajića kao i predsjednika Komisije sudaca Dušana Kukića.

Nije li sad kasno, kad je voda došla do grla i nije li trebalo prije reagirati? "Nismo odmah željeli reagirati na insinuacije. Osobno ne tvrdim eksplicitno ništa, ali s obzirom na sve reakcije, navijačke i novinarske, ovo je carstvo sumnji. Mislim da ne zavrjeđujemo takvo šikaniranje sad kad smo se konačno digli. Naravno da smo kasno proigrali, ne bježimo od odgovornosti i pogrešaka, ali ako smo bolji onda nas ne treba na silu izbacivati iz Lige. Mislim da još uvijek nije kasno i da možemo ostati u Prvoj ligi", uvjeren je Biondić.

Na to se nadovezao klupski direktor Zvonimir Šimunović: "Naša reakcija možda jeste okašnjela, jer smo naivno vjerovali da se takve stvari neće dogoditi. Sad, završnica prvenstva, jest vrijeme u kojem se na najteže utakmice, u kojima se odlučuje ostanak u Ligi, delegiraju najbolji suci, a ne oni koji su par dana ranije radili kardinalne greške. Naravno, greške se svakome mogu dogoditi, no ne uvijek na štetu istih klubova i od strane istih sudaca."

Dopis naveden ranije Slaven Belupo šalje u HNS, osobno Davoru Šukeru, kao i Izvršnom odboru HNS-a, u kojem po novom sad sjedi i Robert Markulin, član Slaven Belupa. Hoće li to išta pomoći i značiti, ostaje tek da se vidi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nikoništ25.04.2014. u 23:34
    Vidim da si jako "bubini".
    nikoništ
  • Byserabya25.04.2014. u 15:12
    Ti nas ni nesmeš voljeti, a pričati možete kolko vam paše...Koprivnica nema tradiciju stvaranja nogometaša i ti moreš reči kaj očeš...Bez jakog Varteksa, nema ni jakog Belupa...gotovo! Počelo se je to ostvarivati, pa kolko god tebi ili bilo kome to smetalo...fakti su FAKTI!!!
    Byserabya
  • javasluk25.04.2014. u 00:54
    Nisu mi jasni navijači ostalih klubova što toliko spočitavaju Koprivnici samo jednu tribinu i da nema navijača? (pa bili su u KC navijačim gdje su svi oni što su navijali za ŽRK POdravku, toga je bilo). Kao nemaju školu? Moraju ju imati barem pro-forme, ali još mnogi drugi klubovi u RH imaju... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik24.04.2014. u 23:28
    Druže, pa šta ti očekuješ?Da će klub iz Koprivnice imati stadion od 15 hiljada mjesta? Pa naš najveći klub ima ruglo od stadiona...Što se tiče navijača, nema organizirane navijačke skupine (bila je prije par godine, ali raspalo se), ali grad ima vjernu nogometnu publiku i na tribinama ćeš uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk24.04.2014. u 18:15
    Nema nevinih, ali velike su razlike u efektima!Što vrijedi reći ili napisati da su svi krivi ili čak i sve osuditi na doživotni zatvor, kad je ipak efekt uspjeha, zadovoljstva, gušta postignut? Previše se su sve kontrole fokusirane na financijske malverzacije i kad su financije prividno čiste... [više na forumu]
    javasluk