Zimski sportovi

Kolaps Penguinsa, preokret Starsa

Željka Jurkas • četvrtak, 24.04.2014.
Kolaps Penguinsa, preokret Starsa
Foto: EPA

U sva tri susreta odigrana u srijedu, domaćini su izjednačili serije na 2:2. Columbus i Dallas su se vratili i preokrenuli dva gola razlike, a St. Louis se uspio vratiti, no konačno je Chicago uzeo pobjedu...

Columbus Blue Jackets – Pittsburgh Penguins 4:3 OT [2:2]

I četvrti puta isto. Prvi puta u povijesti četiri uzastopne utakmice doigravanja dobila je momčad koja je zaostajala dva gola. I to sva četiri puta rezultatom 1:3, da bi ostvarili pobjedu od 4:3. Ovo je druga utakmica koja nije riješena u prvih 60 minuta.

2014 NHL Awards

Nominirani za Calder Trophy su: Tyler Johnson, Ondrej Palat i Nathan MacKinnon.

Jedina razlika? Marc-Andre Fleury, nedvojbeno jedan od, ako ne i najbolji pojedinac momčadi Pittsburgha u sva četiri susreta, napravio je dvije greške koje su redom koštale produžetka, a kasnije pobjede. Teško da se krivica može svaliti na njegova leđa, ali činjenica je da nitko nije iznenađen raspadom u zadnjim sekundama. Ako išta, svi su iznenađeni što je trajalo koliko je.

Pittsburgh je poveo s tri gola do sredine prve trećine. Jedan short handed (Craig Adams) i jedan powerplay (Chris Kunitz) gol uz treći pri jednakom broju igrača Jamesa Neala. Nakon toga su prestali. Jacketsi su nadpucali goste iz Pittsburgha 46:25.

Boone Jenner zabio je prvi gol za domaćine tri i pol minute prije kraja prve trećine na powerplayu, a na isti način Ryan Johansen dovodi utakmicu na gol razlike u drugoj.

22.5 sekunde prije isteka regularnog dijela, Fleury krivo procjenjuje situaciju, odlazi iza mreže po pak, koji mu se krivo odbija i dolazi do Brandona Dubinskyja koji puca u gotovo praznu mrežu.

U svlačionici prije produžetka Nick Foligno u šali je rekao da će on zabiti pobjednički gol. No, što je rekao, to je i ispunio. U trećoj minuti produžetka Foligno prelazi plavu i upućuje, što bi u bilo kojoj drugoj situaciji bio slabi udarac prema vratima Pensa, no i on bježi Fleuryju i Columbus izjednačuje seriju.

“Nisam mislio da će upaliti, ali drago mi je da je. Zahvaljujem svim svojim sretnim zvijezdama“, rekao je strijelac pobjedničkog gola.

Serija se vraća u Consol, a Pittsburgh očekuje velika zadaća. S druge strane, Columbus ima pravi recept i ako nastavi blokirati dvije glavne zvijezde, uz stalnu gužvu i kontrolu neutralne zone te fizičku igru kakvu prikazuje (uz obavezno zavlačenje pod kožu), ovo bi mogla biti najljepša priča prvoga kruga.

Dallas Stars – Anaheim Ducks 4:2 [2:2]

Prve dvije utakmice prošle su očekivano. Treća je trebala biti anomalija, rezultat emocija povratka doigravanja u Dallas, a ne odraz realnog odnosa snaga. A onda je došla četvrta i sva predviđanja su pala u vodu.

Minnesota Wild

Matt Cooke suspendiran je na sedam utakmica zbog udarca koljenom Tysona Barrija

Nakon što su ih Starsi u prvoj utakmici u American Airlines Centru ostavili bez postignutog gola, Ducksi su snažno krenuli u utakmicu bez kapetana Ryana Getzlafa (ozljeda gornjeg dijela tijela) i veterana Teemua Selannea (utakmica odmora). S dva pogotka u mreži Karija Lehtonena otišlo se na prvi odmor.

“Rijetko kad nas netko nadigra, no nakon toga, mislim da smo idućih 40 minuta išli najjače što možemo. Posve smo se ispraznili“, prenio je The Canadian Press izjavu trenera Dallasa, Lindyja Ruffa.

Iduće dvije trećine u potpunosti su pripale domaćinima. Ostavili su sve na ledu, u drugoj trećini nadpucali goste 16:3 i preokrenuli rezultat. Cody Eakin postigao je pobjednički gol u sedmoj minuti zadnje trećine, a minutu i pol nakon njega Alex Goligoski posprema riskantno dodavanje Vernona Fiddlera, strijelca drugog gola Starsa, za sigurnije vodstvo.

Kapetan Jamie Benn zabio je svoj treći gol u doigravanju u prvoj minuti druge trećine.

Utakmica kojoj fizičkog aspekta s obje strane nije falilo, kulminirala je u drugoj polovini zadnje trećine. Ukupno 82 kaznene minute dosuđene su kroz cijeli susret, a od toga samo osam ih je došlo u prve dvije trećine. “Sada napokon imam osjećaj da igramo u doigravanju. U prvih par utakmica nisam imao taj osjećaj, ali sada je napokon tu“, prokomentirao je Ruff.

Chicago Blackhawks – St. Louis Blues 4:3 OT [2:2]

Detroit Red Wings

Najizjednačenija serija prvog kruga doigravanja nije razočarala u četvrtoj utakmici. Čvrsta igra s izmjenama napada trajala je kroz cijele tri trećine i do sredine prvog produžetka. Patrick Kane zabio je svoj drugi gol na utakmici 11:17 minuta u produžetku, izjednačio seriju i dao veliki zalet Hawksima.

“Mislim da sam u svakoj utakmici malo bolji. Da li je stvar tajminga, ili povratka formi doigravanja, štogod da je samo pokušavam biti što bolji i u potpunosti se vratiti u igru“, rekao je Kane za službene stranice.

Nakon prve trećine bez pogodaka, domaćini su poveli s dva razlike golovima Andrewa Shawa i Kanea do šesnaeste minute druge trećine. Gosti odgovaraju u zadnjih minutu i deset sekundi s dva gola u mreži Coreyja Crawforda.

U zadnjoj trećini gosti iz St. Louisa poveli su drugim golom Vladimira Tarasenka, a četiri minute kasnije Bryan Bickell ponovno je doveo utakmicu u izjednačenje.

Specijalne momčadi, koje ne briljiraju u ovoj seriji, doprinijele su s po golom na svakoj strani. Za Hawkse to je drugi powerplay gol iz 17 pokušaja, a za Bluese drugi iz 21 pokušaja.

Crawford i Ryan Miller skupili su po 30 obrana u cijelom susretu.

“Ovime su svakako uzeli moment na svoju stranu, a mi moramo naći način da ga vratimo. Igramo dvije od tri utakmice doma i moramo ga pronaći. Dvije utakmice ovdje su bile teške i njima puno znači što su uzeli pobjede. Mi se moramo regrupirati“, prokomentirao je nastavak serije Ken Hitchock.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.04.2014. u 19:03
    neznam gdje je dosad u playoffu taj Crosby i sto se dogada s njime...nista nije pokazao ni u jednoj od 4 tekme a najjaci je igrac svijeta! a taj Fleury nebi mogao braniti ni u jednoj ligi,za 2 zadnja gola je covjek krvi,neznam sto ga trpe vec nekoliko godina a u playoffu je katastrofa vec 3 sezone..
    Obrisan korisnik