Košarka

Cedevita i Cibona završavaju u Beogradu prekrasnu priču

Branimir Korać • nedjelja, 27.04.2014.
Cedevita i Cibona završavaju u Beogradu prekrasnu priču

Hrvatska košarka proživljava lijepu priču u Beogradu, na mjestu gdje joj je 2005. godine uskraćen put prema vrhu u režije tri čudna čovjeka. Ovog tjedna Hrvatska je ponovno dobila euroligaša i to ne jednog nego po prvi put dva. Imat će drugi put u povijesti pobjednika ABA lige, Cibona ili Cedevita po prvi put će osvojiti taj trofej...

Cedevita i Cibona sastaju se po peti put ove sezone, a susret će biti odigran na neutralnom terenu u beogradskoj Kombank Areni. Hrvatska će u nedjelju navečer po drugi put u povijesti regionalne lige dobiti pobjednika ovog natjecanja i to nakon što je Zadar u drugom izdanju natjecanja prije 11 godina u Ljubljani u finalu bio bolji od Maccabija 91:88.

Ciboni je ovo četvrto finale, u dva zagrebačka poraženi su od FMP-a 71:70 i u onom nikada zaboravljenom protiv Partizana 75:74. U Beogradu je poražena od Partizana sa 63:49. S druge strane Cedeviti je to drugo finale, u jedinom dosadašnjem prije dvije godine u tel Avivu upisan je poraz od Maccabija 87:77.

"Ovo finale je sjajna stvar za hrvatsku košarku i ta priča je nastavak priče od ljeta iz Slovenije te dobra uvertira za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Mislim da su Cibona i Cedevita zasluženo slavili iako je pobjeda mogla otići i na drugu stranu, no najvažnije je da su pokazale karakter i došle na teren apsolutnim favoritima s namjerom dobiti utakmicu i u tome uspjeli. Vrlo malo klubova se tako dobro poznaje kao Cedevita i Cibona, već smo odigrali četiri utakmice ove sezone tako da tu nema neke neizvjesnosti i nepoznanica po pitanju taktike i pojedinačnih karakteristika. Obje momčadi imale su emotivno pražnjenje i ona momčad koja se bolje oporavi, imat će određenu prednost. Cibona je u laganoj prednosti jer je igrala dan ranije, međutim mi smo mlada i ambiciozna momčad kojoj nedostaje trofeja i dat ćemo sve od sebe da dođemo do njega", rekao je trener Cedevite i izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša.

Prvak ABA lige postat će:

ANKETA#655

Repešina momčad do finala je došla u dramatičnom dvoboju protiv Partizana zahvaljujući trici Nolana Smitha u posljednjoj sekundi susreta. Unatoč fanatičnoj podršci s tribina i sudačkom povjetarcu na terenu, Cedevita je u jednoj od svojih najboljih predstava sezone stigla do velike pobjede.

"Još uvijek sam pod dojmom polufinala iako pokušavam što prije zaboraviti, barem do finala. Ono što je najvažnije u finalu je ostati miran i pametan. Ako smo već došli do ovdje, želimo taj trofej iako smo već sada napravili veliku stvar za klub, sebe i hrvatsku košarku. Nakon dobrog rezultata na Europskom prvenstvu, mislim da je ovo još jedan iskorak prema naprijed. Idemo po taj trofej, neka bolji pobijedi, a nadam se da ćemo to biti mi", tvrdi Luka Babić.

Lijepa priča prati i Cibonu koja je šokirala u polufinalu Crvenu zvezdu i nagovijestila "dane hrvatske košarke u Beogradu". Slaven Rimac odradio je s Cibonom fantastičan posao otkako je preuzeo momčad poslije odlaska Nevena Spahije. Borio se s brojnim problemima, ali bez obzira na to, ostvario je rezultat.

"Što se tiče moje ekipe, od početka, od utakmice s Union Olimpijom smo u hendikepu i manjku igrača i borimo se s tim cijele sezone. Očekuje nas utakmica protiv odličnog protivnika, popunjenog na svim pozicijama, a od igrača očekujem da će izaći na teren i raditi ono što je radila u dosadašnjem dijelu sezone. Što god poslije bude - bit će dobro."

Već ulaskom u finale Cibona je premašila sva očekivanja.

"Dogodila se nevjerojatna stvar, usred Beograda igra se hrvatsko finale i to je stvarno malotko očekivao. To je velika stvar za hrvatsku košarku. Čestitke Cedeviti na vrhunskoj predstavi protiv Partizana i plasmanu u Euroligu. Što se tiče Cibone, mi proživljavamo pravi san od Nove godine pa do danas i nadam se njegovom sretnom završetku u nedjelju. Protivnik će nam biti vrlo kvalitetna momčad s vrhunskim trenerom. Pogledao sam puno Cedevitinih utakmica ove sezone i ova protiv Partizana bila je posebno kvalitetna, ne sjećam se kada je netko ovako pretrčao Partizana u Beogradu", dodaje Marin Rozić.

Preostao je taj posljednji čin, odluka tko će naslijediti Zadrane kao drugi hrvatski klub pobjednik regionalnog natjecanja. Kao što je Repeša rekao, između Cibone i Cedevite nema tajni. Momčad s više energije i želje na kraju će odnijeti pobjedu. Šanse su definitivno podjednake.

ABA liga, finale:
Cibona - Cedevita 20:00

ABA liga, doigravanje

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 22:12
    kao sto rekoh,vidi prvi post, samo neka Smith igra, najbolji cibonin igrac, hvala mu kao i Repesi sto ga forsira...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 17:43
    Respektiram Cibonu, ali mislim da su im večeras male šanse...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 17:22
    Obje momčadi su zaslužile doček na trgu, ali poznavajući purgere ništa od toga..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 17:18
    ja se tješim da je htv prenosio naši bi ispali, jer šta god prenose naši to izgube
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2014. u 17:09
    srbima na htv-u to je i cilj
    Obrisan korisnik