Zimski sportovi

Boston izbacio Detroit, Kingsi zaključali Sharkse u Tanku

Željka Jurkas • nedjelja, 27.04.2014.
Boston izbacio Detroit, Kingsi zaključali Sharkse u Tanku

Četiri uzbudljiva susreta, od kojih je matineja u Bostonu bila zadnja utakmica Red Wingsa ove sezone, odigrana su u subotu u sklopu prvog kruga doigravanja NHL-a. Penguinsi su počeli igrati kao momčad i uzeli vodstvo u seriji, kao i Avalanche koji se nakon gubitka vodstva vratio i preokrenuo susret. Kingsi su dominirali Sharksima i smanjili zaostatak u seriji na 3:2...

Boston Bruins – Detroit Red Wings 4:2 [4:1]

Boston Bruinsi pobijedili su četvrtu utakmicu u nizu i u svome TD Gardenu osigurali prolazak prvoga kruga. U polufinalu konferencije čekaju ih Montreal Canadiensi, stari rivali s kojima će po 34. puta odmjeriti snage u doigravanju (rekord u sjevernoameričkim sportovima).

Specijalne momčadi odradile su veliki posao za domaćine, a u trenucima u kojima se susret lomio, par upitnih sudačkih odluka s obje strane leda više je utjecao na goste koji nisu mogli uhvatiti kontinuitet. Bruinsi su na momente u potpunosti kontrolirali susret, a kada je najviše trebalo Tuukka Rask bio je na mjestu.

Sva tri gola kroz prve dvije trećine pala su u igri s igračem više. Loui Eriksson doveo je domaćine u prednost, a Pavel Dacjuk izjednačio. Egal nije dugo trajao te četiri sekunde prije kraja druge trećine kapetan Zdeno Chara osigurava novo vodstvo.

Milan Lučić zabio je pobjednički gol početkom zadnje trećine. Gosti na dva uzastopna gola odgovaraju četiri minute prije kraja susreta golom kapetana Henrika Zetterberga. Veliku gužvu nastalu povratkom utakmice na gol razlike smiruje najprije prekršaj Wingsa – previše klizača na ledu niti minutu nakon kapetanovog gola, a 16 sekundi prije isteka vremena Jarome Iginla pogađa praznu mrežu za konačnih 4:2.

“Očito, bilo je jako bitno danas pobijediti. Peta utakmica je uvijek važna jer ako im pustite pobjedu i oni se vrate na svoj led, preuzimaju moment serije, a to je nešto što svakako nismo željeli. Htjeli smo izaći, uzeti vodstvo i igrati svoju igru. Taj prvi gol je jako puno značio. Iskoristili smo četvrtu utakmicu i sjajan je osjećaj završiti seriju kod kuće“; izjavio je strijelac pobjedničkog gola za službene stranice.

Wingsi su ovim porazom završili svoju 23. uzastopnu postsezonu. Pitanje da li su mogli bolje i više ostat će u glavama sigurno dobar dio ljeta. Unatoč svim ozljedama koje su ih pratile, kako u regularnom, tako i u postsezonskom dijelu, ostaje dojam da je u velikoj većini serije momčad iz Hockeytowna ostala bezlična i nezainteresirana te jednostavno rečeno, pobjedu nije dovoljno željela. Tvrditi tako nešto možda nije pošteno, pogotovo ako se zna da je momčad u procesu pomlađivanja, no ostaje činjenica da su platili danak neiskustvu i prelako upali u mlin Bruinsa.

S druge strane, igračima Bostona ne treba oduzeti zasluge. Ustrajnost u svom sustavu igre dobivena prije svega iskustvom velikog broj „velikih“ utakmica, mirnoća u igri i konačno vjera koju imaju u sebe i sve svoje suigrače, potpomognuto odličnim Raskom, glavne su odlike jednog od i dalje glavnih pretendenata na naslov. Ako ništa drugo, nakon ove serije još je veće pitanje može li itko na Istoku stati na kraj Bruinsima.

Pittsburgh Penguins – Columbus Blue Jackets 3:1 [3:2]

Pittsburgh Penguinsi sjetili su se da znaju igrati hokej na duže od 20 minuta, a Marc-Andre Fleury ostavio je iza sebe trenutak slabosti i sumnje s kraja četvrte utakmice i u svom Consol Energy Centru uzeli su petu utakmicu serije.

Washington Capitals

Capitalsi su u subotu objavili da su raskinuli ugovor s trenerom Adamom Oatesom te neće produžiti ugovor GM-a Georgea McPhea.

Apsolutno prva zvijezda momčadi Columbusa bio je vratar Sergej Bobrovski prema kojemu je sijevalo sa svih pozicija tijekom cijelog susreta. 48 obrana na 50 udaraca ipak nije bilo dovoljno. S druge strane, Fleury se suočio s više nego duplo manjim brojem udaraca, ali obrane su bile pravovremene i održale Pense u utakmici.

Pensi su neočekivano slabo ušli u susret, a gosti su to u potpunosti iskoristili. Prvi su poveli, powerplay golom Boonea Jennera i time u konačnici održali „prokletstvo“ prvog gola (u svih pet susreta ove serije momčad koja je prva zabila, izgubila je utakmicu). Domaćini su se kroz prvu trećinu probudili, ali do izjednačenja je došlo tek sredinom druge, ponovno na powerplayu. Chris Kunitz spretno se snašao u gužvi pred vratima Bobrovskog i vratio moment na stranu domaćina.

Pobjednički gol zabio je Jussi Jokinen početkom zadnje trećine. Lee Stempniak unio je pak u Columbusovu zonu i pucao na vrata. Bobrovski je odbio udarac do Brandona Suttera koji ponovno pokušava no ovoga puta udarac pronalazi Jokinena koji ne promašuje.

Kris Letang zabio je u zadnjoj minuti u praznu mrežu za konačnih 3:1, rezultat koji je bio koban u prethodna četiri susreta.

Trener Pensa, Dan Bylsma pokušao je dobrim dijelom susreta miješati linije i time izbaciti 'Lumbus iz ritma njihove igre, no u konačnici, odgovoran pristup i zalaganje svih igrača doveli su do pobjede. “Mislim da smo stvarali dobre prilike. Nisam očekivao da ću toliko puno igrati s Malkinom, ali sve je bilo prilično standardno. No, svi su igrali jako dobro večeras, a kada je tako velike promjene nisu potrebne“, rekao je nakon susreta kapetan Pittsburgha, Sidney Crosby.

Colorado Avalanche – Minnesota Wild 4:3 OT [3:2]

U jednom od najizjednačenijih susreta ove serije Nathan MacKinnon ponovno je briljirao u ključnom trenutku. U četvrtoj minuti produžetka u Pepsi Centru pronašao je mrežu Darcyja Kuempera i postao drugi najmlađi igrač u povijesti NHL-a koji je u produžetku doigravanja donio pobjedu svojoj momčadi. Colorado je tako poveo s 3:2 u seriji.

Rezultat se nakon prve trećine bez pogodaka selio s jedne strane na drugu, od 29. do minute prije isteka regularnog dijela. Tri gola unutar četiri minute u drugoj trećini ostavila su domaćine u minimalnoj prednosti s kojom se otišlo na drugi odmor.

Zach Parise na početku treće izjednačava, a brzo nakon njega Kyle Brodziak donosi prednost gostima. P.A. Parenteau ponovno izjednačava susret minutu i 14 sekundi prije isteka vremena.

Semjon Varlamov bio je jedan od ključnih igrača u pobjedi Avsa obranivši 29 udaraca.

Razočaran ishodom trener Wilda Mike Yeo, svjestan je da što prije treba okrenuti novi list:“Znamo što nas čeka. U niti jednom trenu nismo mislili da će biti lako. Sve je poprilično jednostavno, moramo se vratiti kući i odigrati kako znamo da možemo. Rekao bih da smo na redu za... pa neću reći sreću. Na redu smo da se neke stvari okrenu na našu stranu. No, neću razbijati glavu s time što bi bilo, ovo je doigravanje. Veliki uspjesi i jednako tako veliki padovi dio su toga, i stvar je u tome kako se s time nosiš.“

San Jose Sharks – Los Angeles Kings 0:3 [3:2]

Dugo im je trebalo i dugo su se tražili, svi uključujući vratara Jonathana Quicka. Treću utakmicu u nizu stvari izgledaju dobro, a drugu i idu na njihovu stranu, no daleko su od gotovih. Sharksi i dalje drže vodstvo, trenutno minimalnih 3:2, a ova serija postaje sve ono što se očekivalo.

Quick je zaključao svoju mrežu, a njegova momčad odgovorila jako dobrom obrambenom i solidnom igrom u napadu. Nakon tri gola u mreži Anttija Niemija u njihovom Shark Tanku, trener Sharksa Todd McLellan povukao ga je na klupu i među vratnice stavio Alexa Stalocka koji je obranio sva 22 udarca. No, šteta je učinjena, a Kingsi nisu dopuštali nikakvu pomisao o povratku.

Tyler Toffoli, Anže Kopitar i Jeff Carter upisali su se u strijelce.

“Zadovoljni smo s našom igrom danas. To je bio više naš stil igre. Nismo dozvolili puno golova, postigli smo ih kad je bilo najpotrebnije. Powerplay je bio odličan, kao i penalty kill. Sveukupno je bila jako dobra utakmica“, prenijele su klupske stranice izjavu braniča Los Angelesa Drewa Doughtyja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.04.2014. u 17:08
    I pise se Datsyuk
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2014. u 17:07
    Dajte Montreal da se igramo!!!
    Obrisan korisnik