Vodeni sportovi

Otplivano 465 tisuća i 150 metara za pomoć Udruzi slijepih

Sportnet • ponedjeljak, 28.04.2014.
Otplivano 465 tisuća i 150 metara za pomoć Udruzi slijepih

U petak 25. i subotu 26. travnja na čakovečkim Gradskim bazenima "Marija Ružić" održana je humanitarna akcija "Plivanjem do svjetlosti". Riječ je o projektu čakovečkog Lions kluba "Zrinski" pokrenutog 2006. godine, a koji se otad, uz jednu stanku, održava redovno svake godine. Akciju su prepoznali građani, lokalni mediji, javne osobe s međimurskog područja ali i susjedni Lions klubovi koji svojim sudjelovanjem daju podršku.

Sudjelovalo je 211 plivača koji su ukupno isplivali 465 tisuća i 150 metara. Najviše je ove godine isplivala Kristina Turk s 35 tisuća metara, drugu duljinu 27 tisuća i 500 metara isplivala je Sara Brajković dok je treći bio Marko Zidarić s 23 tisuće iz 500 preplivanih metara. Zanimljivo je da je najmlađi sudionik ovogodišnjeg "Plivanja do svjetlosti" bio trogodišnji Žan Posavec dok je najstariji bio osamdeset šestogodišgodišnji Andrija Balog.

Akcija naravno ima dva aspekta. Uz promociju plivanja kao zdrave sportske i rekreativne aktivnosti tu je, naravno, i humanitarni dio akcije. Od prihoda od kotizacija i sponzora ove će se godine čakovečkoj knjižnici i čitaonici "Nikola Zrinski" nabaviti za proširenje kutka za slijepe i slabovidne CD player Plexstar, Udruzi slijepih Međimurske županije Tomboy uređaja te će se štampati turistički vodič Čakovca na brajici.

Tijekom trajanja akcije "Plivanjem do svjetlosti" po prvi puta je bila instalirana podvodna izložba fotografija poznatog fotografa Marjana Radovića u samom plivačkom bazenu pod nazivom „Pogled u plavo“. Fotoklub Čakovec prezentirao je tehniku podvodnog snimanja, a ZZJZ Međimurske županije tijekom akcije savjetovao je sudionike o zdravom načinu življenja.

U tehničko organizacijskoj provedbi akciju su potpomogli volonteri, članovi Čakovečkog plivačkog kluba i studenti Međimurskog veleučilišta.

Novina je i u tome da je ovim projektom pokrenut i širi projekt; "Noć bazena“ na području cijele Hrvatske sa željom da se u projekt uključi što veći broj bazena. Ove su se godine u Noć bazena uključili uz Čakovec, bazeni u Varaždinu, Koprivnici, Slavonskom Brodu, Sisku, Vinkovcima i Zadru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!