Zimski sportovi

Minnesota i Kingsi izborili sedme utakmice

Željka Jurkas • utorak, 29.04.2014.
Minnesota i Kingsi izborili sedme utakmice
Foto: EPA

Tri velike i dramatične šeste utakmice odigrane su u ponedjeljak. Jedino Columbus nije uspio izboriti odlazak u sedmi susret, Pensi su na krilima Malkina prošli u drugi krug. Wild i Kingsi su u zadnjoj trećini dali dodatni poticaj te izjednačili svoje serije na tri pobjede za sve momčadi...

Columbus Blue Jackets – Pittsburgh Penguins 3:4 [2:4]

Nije moglo bez drame. U duhu ove serije, zadnja utakmica završila je rezultatom 4:3, no dolazak do njega bio je posve drugačiji od dotadašnjih. Usto, prokletstvo prvog gola skinuto je kada su se Penguinsi (jedva) uspjeli obraniti pred velikim naletom Columbusa u zadnjoj trećini.

2014 NHL Awards

Zdeno Chara, Duncan Keith i Shea Weber kandidati su za Norris Trophy.

Velika nagađanja i kritike u ovoj seriji otišle su na račun prve dvije zvijezde Pittsburgha. Od dvojice od petorice najboljih igrača svijeta uvijek se očekuje više, ma koliko god oni dali. Vadile su se statistike i svi su odmahivali glavom uz rijetko spominjanje odlične igre Columbusa koja je na početku serije prije svega bila orijentirana zatvaranju upravo gorespomenutih igrača. Sparivanje Sidneyja Crosbyja i Jevegenija Malkina u prvoj liniji pokazalo se kao nerješiva zagonetka i pravi potez za momčad Pensa, koji je u šestoj utakmici zasjao u punom sjaju.

Hat trick Malkina i gol Brandona Suttera uz jako dobrog Marc-Andre Fleuryja (unatoč primljena tri gola unutar pet minuta) odveli su Penguinse do četvrte pobjede, druge u nizu prvi puta u seriji, i prolazak u drugi krug gdje će se ogledati s pobjednikom serije Rangersa i Flyersa. Malkinov hat trick je prvi u ovosezonskom doigravanju, a njegov drugi u karijeri.

“Kada te golovi ne idu, važno je i dalje raditi i trenirati i konačno će jedan ući. Zahvaljujući suigračima na liniji, njihovim odličnim dodavanjima, danas sam zabio i stekao povjerenje. Ali, najbitnije je da smo pobijedili i završili seriju. Bilo je teško“, izjavio je za službene stranice vlasnik hat tricka.

Pensi su do kraja susreta izgubili dvojicu igrača s neotkrivenim ozljedama, Suttera i Joa Vitalea.

Veliki nalet i povratak Columbusa počeo je u 11. minuti zadnje trećine. Fjodor Tjutin zabio je treći short handed gol domaćina u seriji, a tri minute kasnije druga specijalna momčad, powerplay prepolavlja vodstvo gostiju. Minutu i pol nakon drugog gola Nick Foligno odbija Tjutinov udarac i postavlja utakmicu na gol razlike. Unatoč velikom pritisku, 'Lumbus ne uspijeva izjednačiti utakmicu te se oprašta iz drugog doigravanja u povijesti.

“Prije susreta smo rekli sami sebe da ćemo dati sve što imamo i vidjeti gdje će nas dovesti. Mislim da smo zadnju trećinu odigrali s puno ponosa“, rekao je Ryan Johansen.

Kao najveći i svima najdraži underdog ovog doigravanja, Blue Jacketsi su pokazali puno više nego što se od njih očekivalo. Najmlađa momčad koja je ušla u doigravanje svakako ispred sebe ima blistavu budućnost. Jezgru momčadi čine redom mladi igrači koji se još imaju mjesta razvijati, na prošlogodišnjem Drafu imali su čak tri izbora u prvome krugu, vratar Sergej Bobrovski daje im dovoljnu sigurnost među vratnicama, a financijska situacija dovoljno prostora i slobode za nekoliko igrača koji bi mogli dati iskustvo i mirnoću. Svojom borbenošću i zalaganjem osvojili su sve kritičare, a dobro pripremljenim planom igre koštali su Penguinse jako puno živaca. Dovoljna doza fizičkog kontakta, brzina, uspješnost specijalnih jedinica te kohezivna igra cijele momčadi bili su ključ doigravanja.

Nakon ove serije jedno je sigurno, navijači u Columbusu vratili su se na tribine i postali ogledni primjerak lige, a rivalstvo s geografski najbližim klubom dobilo je korijene.

Minnesota Wild – Colorado Avalanche 5:2 [3:3]

Wild se nakon razočaravajućeg poraza velikim kasnim preokretom Avalanchea u Denveru vratio u Xcel Energy Centar na šestu utakmicu seriju. U svih pet utakmica momčadi su pobjeđivale na domaćem ledu. Bilo je biti ili ne biti za njih, a u situaciji kada je izgledalo da će sve opet krenuti nizbrdo, najveće zvijezde momčadi našle su odgovor.

Carolina Hurricanes

Ron Francis postao je osmi GM Canesa.

U zadnju trećinu ušlo se s dva gola u svakoj mreži. Zach Parise našao se u 14. minuti ispred Semjona Varlamova i skrenuo udarac Mikka Koivua učinivši ga nebranjivim. Bio je to drugi pogodak Parisea na utakmici, a oba su došla iz sličnih situacija. Sa četiri boda večeras, ovo je 13. utakmica doigravanja u kojoj je ostvario više od boda te je njegov rekord u doigravanju.

“Zabavno je pridonijeti na ovaj način u ovakvim utakmicama. Ali, Ryan i ja nismo potpisali za Wild da bi pobjeđivali utakmice prvoga kruga. Gledamo veliku sliku i sada smo morali izboriti sedmu utakmicu. I to smo napravili. Idući korak je pobjeda u Denveru“, službene stranicu su prenijele razmišljanja dvostrukog strijelca.

Trener Avsa Patrick Roy uveo je trend ranog vađenja vratara (na čemu mu je zahvalio i trener Ducksa Bruce Boudreau) te je u skladu s time pri minimalnom zaostatku izvadio Varlamova gotovo tri minute prije isteka vremena. S klizačem više na ledu Avsi su se probijali do mreže Darcyja Kuempera, no kompletna momčad Wilda se branila, ukrala pak u kutu i Jason Pominville zabija svoj prvi gol doigravanja u praznu mrežu. 30 sekundi kasnije, u zadnjoj minuti, Marco Scandella dodaje još jedan, opet u praznu mrežu.

Utakmica je počela kako su domaćini samo mogli poželjeti. Golu Parisea u prvoj minuti na powerplayu priključio se pogodak Mikaela Granlunda sredinom prve trećine. Jak tempo nije posustajao tijekom cijelog susreta, a specijalne momčadi Colorada odradile su veliki posao za gostujuću momčad.

Njihov prvi pogodak došao je na penalty killu. Taman su obranili 3 na 5 situaciju, Paul Stastny izašao je s klupe, pokupio dodavanje Ryana O'Reillyja i lagano prepolovio vodstvo domaćina. Drugi pogodak dolazi na powerplayu koji povratkom Matta Duchenea u momčad napokon počinje izgledati opasno. Granlund ne uspijeva očistiti pak i u četiri poteza Avsi pronalaze Nicka Holdena koji poravnava rezultat.

Nakon izjednačenja Avsi za trenutak dobivaju veći polet i kada se čini da su preuzeli moment, a time i utakmicu, Wild se uspješno brani i kako vrijeme odmiče počinje parirati, da bi u zadnjoj trećini ostavila goste na svega tri udarca prema svojim vratima.

Sedma utakmica se seli na domaći led Colorada. I dalje su obje momčadi neporažene u svojim arenama i znaju što ih očekuje:“Cijelu godinu smo se borili za ovu poziciju ako dođe do sedme utakmice. To je naš led, pred našim navijačima. Bit će uzbudljivo i odlično za našu momčad. Jedno ogromno iskustvo“, rekao je Roy.

Los Angeles Kings – San Jose Sharks 4:1 [3:3]

Polako, ali sigurno ova serija se promaknula u najnapetiju cijelog prvog kruga. Kingsi su trećom pobjedom u nizu izjednačili početno vodstvo Sharksa i obje momčadi su spremne za neminovan pokolj koji će biti sedma utakmica serije u San Joseu.

Calgary Flames

Brad Treviling zaposlen je kao novi GM.

“Mislim da nitko nije očekivao da će se serija ovako razvijati. Mi smo napredovali sa svakom utakmicom, morali smo da bi došli ovdje. Veliki dio toga je u vjera u sustav koju smo razvili u zadnjih pet, šest godina. To puno znači u ovom trenu“, izjavio je nakon susreta kapetan Los Angelesa Dustin Brown.

U utakmici kojoj nije nedostajalo apsolutno ničega, najveća priča (barem do iduće) bit će toliko osporavani drugi pogodak Justina Williamsa koji je u 12. minuti zadnje trećine dao prednost i povukao moment na stranu domaćina. Liga se oglasila iz Toronta, gol je priznat, a ostalo je, kako bi rekli, povijest.

Da utakmica ne završi na minimalnoj prednosti, Anže Kopitar dodao je svoja dva gola u iduće tri minute.

Kako se susret bližio kraju, emocije su bile sve veće, a sve je eskaliralo u zadnjim minutama, kada se čak i Jonathan Quick upleo.

Kingsi su poveli golom Williamsa rano početkom prve trećine, a Sharksi odgovaraju sredinom druge pogotkom Jamesa Shepparda. Na vratima gostiju stajao je Alex Stalock umjesto dosadašnjeg Anttija Niemija, a u ostatku momčadi, Marc-Edouard Vlasic je zbog ozljede izostavljen te je na njegovo mjesto došao Matt Irwin. Mike Brown odsjedio je ovaj susret, a Marty Havlat odigrao. Sve ove promjene bile su pokušaj ponovnog pronalaska kemije u redovima Sharksa.

“Radili smo sve 82 utakmice da imamo ovu prednost domaćeg leda. Naravno, željeli bismo da smo danas završili seriju. Mislim da smo odigrali dobro do onog gola za koji i dalje mislimo da nije smio biti priznat. Idemo doma i bit će to jako velika utakmica“, sažeo je razmišljanja kompletne momčadi i trenera San Josea, kapetan Joe Thornton.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!