Nogomet

Osijek: "Zar mi ne smijemo pobijediti Dinamo?"

Ivana Strahija • utorak, 29.04.2014.
Osijek: "Zar mi ne smijemo pobijediti Dinamo?"
Foto: Kristijan Komarica

U Nogometnom klubu Osijek konsternirani su optužbama koje se u posljednje vrijeme mogu pročitati na račun poštenja i suđenja u Prvoj ligi te su se javnosti obratili priopćenjem.

Osječani su uhvatili ritam i ugodno iznenadili navijače dobrim predstavama na travnjaku, kad su se konačno uigrali. No, pobjede nad Dinamom, Lokomotivom i Rijekom te remi s Hajdukom izazvali su svakakve komentare te su iz NK Osijeka osjetili nužnim obratiti se javnosti.

"Posljednje je kolo prevršilo svaku mjeru i stavilo nas u poziciju kada se moramo očitovati. Ne sumnjamo u poštenje i regularnost, ali odbijamo i svaku pomisao da smo mi ti koji trebaju i zbog bilo čega mogu i trebaju biti predmetom i uzročnikom bilo kakvih nečasnih radnji. Ne možemo se pomiriti s činjenicama da su svi naši proljetni rezultati, kvaliteta stručnog stožera kojem smo ukazali povjerenje da realizira zacrtani cilj ostanka u ligi, napori i trud igrača, ugled i tradicija Kluba u tolikoj mjeri obezvrijeđeni da nas se stalno spominje, neizravno pa i izravno. ali ipak sasvim jasno i vrlo često u negativnom kontekstu", kaže priopćenje koje je poslano novinarima iz Uprave Osijeka.

Dalje se u dopisu pita: "Sve je u stvari počelo nakon naše pobjede nad Dinamom u Gradskom vrtu. Pitamo s pravom, zar mi ne smijemo pobijediti Dinamo, zar jednako tako ne smijemo pobijediti Lokomotivu, Zadar, Rijeku koju smo porazili i u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa i u prvenstvu na našem stadionu. Što nam se i s kojim argumentima spočitava?! Zar nije dovoljno pogledati i rezultate ostalih klubova koji se kao i mi nalaze u borbi za bijeg s začelja tablice."

Zamjeraju Osječani spominjanje osječkog sudačkog lobija, no pozivaju na logiku, jer pozicija Osijeka na tablici jasno govori, smatraju, da Osijek nikakvih protekcija nema: "U 33 kola samo je jednom dosuđen jedanaesterac u našu korist, a čak šest puta protiv naše momčadi. Naši su igrači češće nego igrači drugih klubova dobivali crvene kartone. To su neporecive činjenice. Osim toga, neka se javi bilo koji klub koji je u utakmici s našom momčadi bitno oštećen. Istina, Hajduk se očitovao uvjerenjem kako je u našem Gradskom vrtu za njega trebao biti dosuđen kazneni udarac, ali i mi smo uvjerenja da je sudačka nadoknada izgubljenog vremena u kojem smo primili pogodak koji nam je uskratio pobjedu bila pretjerana. I više od toga. Mi nismo reagirali na nedvojbeno nedosuđivanje čak dva kaznena udarca za nas u utakmici s Hrvatskim dragovoljcem."

Osječani dalje navode kako su zbog istupa drugih klubova u medijima prisiljeni sami tražiti zaštitu: "Sada kada je došlo do same završnice prvenstva i kada smo svjedoci nelogičnosti u delegiranju sudaca, kada suci toliko griješe i kroje rezultate dužni smo podići glas i zatražiti ravnopravan tretman naše momčadi. Drugi to čine neutemeljenim pritiscima, bez ijednog argumenta. Podsjetit ćemo samo na okolnost da su jednog kluba žestoko prigovarali kako im je važnu utakmicu sudio sudac iz Osijeka, ali u istom je kolu našu utakmicu sudio sudac iz Koprivnice."

Dopis se nastavlja navođenjem zgusnutog rasporeda po kojem je Osijek morao igrati ali su i dalje uvjereni da namještanja nema, nego da se insinuacijama potkopava dobra atmosfera i vjera igrača u kvalitetu koju pokazuju na travnjaku. Dolaze do zanimljivog prijedloga, da sve susrete do kraja, a u kojima igraju momčadi s dna tablice, sude međunarodni suci: "Nikog ni sada ne krivimo, mi baratamo činjenicama i istinom koja je lako dostupna svima. Brine nas međutim, s pravom, okolnost da se sve više provodi hajka na naš Klub. Osjećamo da ona prelazi i u mržnju kao da cijela Hrvatska navija i želi da mi budemo ti koji će ispasti. Tražimo od nadležnih natjecateljskih organa najveću moguću brigu u svezi regularnosti posljednja tri kola. S tim u svezi smatramo razboritim da utakmice momčadi koje se bore za ostanak sude suci s međunarodnim znakom, dakle oni doista najbolji. Za sebe tražimo tek jednak tretman koji imaju i drugi i uzdamo se u čvrstoj vjeri u kvalitetu igrača i stručnog stožera koji će ostvariti zacrtani cilj, ostanak u Prvoj HNL."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Tsubasa30.04.2014. u 23:15
    Nego ljudi, jeste vidjeli kako klubovi Sunderlandu puštaju u zadnje vrijeme?
    Captain Tsubasa
  • Obrisan korisnik30.04.2014. u 20:20
    Istina je da su rezultati čudni, ali da je baš sve namješteno...ne vjerujem
    Obrisan korisnik
  • :))30.04.2014. u 15:32
    Ma to je sve zato sto vise nitko ne smije placati sudce za "posteno sudjenje" :))
    :))
  • Obrisan korisnik30.04.2014. u 12:25
    Naravno da možete dobiti Dinamo,što dane,no molim vas,prije toga nemojte izgubiti 2:0 od Dragovoljca i hrabro preuzeti zadnje mjesto na ljestvici.Nakon toga kada nanižete tri lijepe pobjede,odete u goste drugom davljeniku pa opet odigratevrhunski kao i protiv Dinama samo što ovaj put izgubite,a uz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.04.2014. u 12:25
    Naravno da možete dobiti Dinamo,što dane,no molim vas,prije toga nemojte izgubiti 2:0 od Dragovoljca i hrabro preuzeti zadnje mjesto na ljestvici.Nakon toga kada nanižete tri lijepe pobjede,odete u goste drugom davljeniku pa opet odigratevrhunski kao i protiv Dinama samo što ovaj put izgubite,a uz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik