Zimski sportovi

Hat trickom Simmondsa Flyersi izborili sedmu utakmicu

Željka Jurkas • srijeda, 30.04.2014.
Hat trickom Simmondsa Flyersi izborili sedmu utakmicu

Jedini susret dana odigran je u Philadelphiji. New York Rangersi su s prednošću od 3:2 došli u Wells Fargo Centar u nadi da će zaključiti seriju. No, željeti i pametno odigrati dvije su različite stvari i Ragsi su se na drugom odmoru našli s četiri pogotka u svojoj mreži i Henrikom Lundqvistom na klupi...

Philadelphia Flyers – New York Rangers 5:2 [3:3]

Dolaskom u goste momčadi koja se bori za ostanak u doigravanju, svima je jasno da će ostaviti sve na ledu i ništa manje od maksimalne koncentracije i najbolje igre neće proći. Rangersi u ušli u utakmicu gotovo olako te iako su dominirali zadnjom trećinom, bilo je puno premalo i prekasno za ozbiljniju promjenu rezultata.

Cijeli susret mogao se raspleti posve drugačije da su gosti iskoristili stalne greške domaćina u njihovoj zoni, no kako su ih propustili kazniti, Flyersi su prvim pogotkom Wayne Simmondsa na powerplayu došli u vodstvo koje su zadržali do prvog odmora.

U drugoj trećini Simmonds još dva puta pronalazi Lundqvistovu mrežu, a s druge strane Steve Mason se promiče u jednog od glavnih igrača domaćina. Erik Gustafsson zabio je između drugog i trećeg gola Simmondsovog hat tricka za ukupno četiri u mreži Kralja na 23 udarca.

“Bili smo na paku i držali pritisak konstantno, i to nam je dalo jako puno prilika. Igrali smo bez obzira na sve i nismo odustajali. To je bila odlučujuća razlika ove utakmice“, rekao je vlasnik prvog hat tricka u doigravanju za Flyerse ove sezone.

Kompletno buđenje Blueshirtsi doživljavaju u zadnjoj trećini kada dozvoljavaju svega šest udaraca na svoja vrata, a iz 13 pokušaja dvaput prolaze Masona. Rano micanje Cama Talbota s vrata iskoristio je kapetan Flyersa Claude Giroux i zabio peti pogodak za domaćine u praznu mrežu.

“Dvije jako dobre momčadi igraju u čvrstoj borbi. Imamo prednost domaćeg leda, vratit ćemo se, zaboraviti ovu utakmicu i biti spremni“, prokomentirao je trener Ragsa Alain Vigneault nakon susreta. Sedma utakmica na rasporedu je za manje od 24 h od početka šeste, u MSG-u.

Tri serije završavaju sedmom utakmicom

Treću postsezonu u nizu čak tri serije otišle su do maksimalnih sedam utakmica. Svaka od njih imala je drugačiji put do konačnog izjednačenja, a Colorado Avalanche, New York Rangers i San Jose Sharks imaju prednost domaćeg leda.

New York Rangers – Philadelphia Flyers

Pittsburgh Penguinsi očekuju pobjednika zadnje (i jedine) serije na Istoku koja još nije odlučena. Philadelphia Flyersi odličnim naletom u zadnjem susretu otkrili su pravi recept protiv New York Rangersa koji su prethodno dominirali serijom. Jaki forecheck najveće je oružje Phillyja te mu se za pobjedu mora priključiti Mason u izvrsnoj formi te powerplay momčad kakva je bila i dosad (preko 30 posto realizacije). Zavlačenje pod kožu jedna je od specijalnosti momčadi Flyersa te pogotovo dobro djeluje protiv Rangersa koji bi se morali bolje kontrolirati i zarađivati puno manje isključenja. Predavanje pakova, napose u svojoj zoni, boljka je momčadi Philadelphije koju bi Rangersi morali bolje iskorištavati. Za pobjedu će im, uz navedeno, biti potreban Lundqvist na najvećoj razini. Specijalne momčadi, obje, moraju podići razinu igre, a nakon što je Marty St. Louis proigrao, svi isto očekuju od Ricka Nasha koji trenutno u seriji ima četiri asistencije.

Colorado Avalanche – Minnesota Wild

Branitelji naslova Chicago Blackhawksi čekaju pobjednika serije u kojoj je pobjeda uvijek otišla na stranu domaćina. U Pepsi Centru u Denveru mlada momčad Avsa nada se da će se tradicija nastaviti. Povratkom Matta Duchenea specijalne momčadi dobile su nešto drugačiji izgled, a i sama igra više mogućnosti. Brzina koja krasi domaćine bit će jedno od glavnih oružja koje Wild treba neutralizirati. Semjon Varlamov na vratima Avsa bio odličan kroz cijelu seriju (prosječno prima osam udaraca više od vratara Minnyja), no i njemu su igrači Wilda našli slabu točku (većina golova pala je iz gužve pred vratima). Kontrola neutralne zone, odnosno protok paka kroz istu bit će ključ s obje strane. Ako Colorado uspije održati kontinuitet, Wild će ih teško zadržati. Ako Wild zatvori neutralnu zonu i postavi čvrstu obranu na plavu, Colorado će biti gotovo nemoćan. Rookie Nathan MacKinnon sam se promaknuo u jednog od ključnih igrača Avsa, kako regularne, tako i postsezone te se od njega i dalje očekuju pravovremene akcije i golovi. S druge strane, Zach Parise, koji s MacKinnonom drži prvo mjesto po efikasnosti doigravanja (10 bodova), trebao bi igrati na razini zadnje utakmice te stalno stvarati pritisak.

San Jose Sharks – Los Angeles Kings

Kada je krajem regularne sezone postalo jasno da će Anaheim Ducksi gledati, a ne sudjelovati u kalifornijskom metežu, seriju dvije izrazito fizičke momčadi svi su proglasili jednom od, ako ne i najzanimljivijom serijom prvoga kruga. Predviđanja da će biti sedam utakmica nisu se mogla nazvati hrabrima. No, put kojim se došlo do današnjeg sedmog susreta je svakako onaj koji nitko nije očekivao. Tri uzastopne pobjede koje su slijedila tri uzastopna poraza Sharksa ostavila su veliki utjecaj, prije svega na mentalnom stanju momčadi (što je bilo i očito na kraju zadnjeg susreta). Upravo u tome leži najveći ključ. Sharksi moraju zaboraviti zadnje tri utakmice. Moraju zadržati hladnu glavu. Moraju smanjiti broj predanih pakova u neutralnoj zoni i što je više moguće držati prvu liniju, a posebno Anžea Kopitara na vanjskim rubovima. Uz to, glavne zvijezde (prva linija) moraju odigrati na najvišoj razini i pridonijeti golovima. S druge strane, Kingsi s velikim zaletom dolaze u Tank. Ako su vjerovali da je preokret moguć kod 0:3, sada znaju da je. Jonathan Quick imat će jednu od vodećih uloga i Kingsi će ga trebati kao i godine kada su osvojili Stanleyja. Ono što bi svakako trebali izbjeći je slabi start. Pa, iako im početno vodstvo neće garantirati pobjedu, ovo je momčad koja puno lakše, i mirnije glave, kontrolira utakmicu pri vodstvu nego kada se u zadnjoj trećini vraća iz minusa. Ako je jedno sigurno u ovoj seriji, to je da će zadnja utakmica pružiti izrazito puno čvrste fizičke igre (stalno na granici dopuštenog) te da će najmanja pogreška odlučiti pobjednika.

Sedme utakmice serije uvijek su posebne. Nema momčadi koja će s polovičnim trudom izaći na led niti momčadi u kojoj se taj dan nekome baš ne igra. Jedan trenutak nepažnje odlučuje razliku između golf sezone i ulaska u drugi krug. Očekuju nas tri jaka susreta i nikoga ne bi začudilo da odu u produžetke.

Drugi krug doigravanja, poulfinala konferencija, počinje u četvrtak, 1. svibnja prvim susretom velikih rivala Boston Bruinsa i Montreal Canadiensa.

Vijesti iz lige

Florida Panthers
GM Dale Tallon objavio je da je privremeni trener Peter Horachek otpušten.

2014 NHL Awards
Nominirani za Messier Leadership Award su Dustin Brown, Ryan Getzlaf, i Jonathan Toews.

New Jersey Devils
Jaromir Jagr izjavio je na okupljanju nacionalne momčadi da ima dogovor s Devilsima za jednogodišnji ugovor u vrijednosti $5-6 M za povratak u sezoni 2014/15

Tampa Bay Lightning
Vratar Ben Bishop operirao je zglob u utorak. Pretpostavlja se da će rehabilitacija trajati 3-4 mjeseca.

Boston Bruins
Treninzima su se priključili Daniel Paille (potres mozga) koji bi mogao zaigrati u drugom krugu doigravanja, i Dennis Seidenberg (povreda ligamenata koljena) koji je u procesu rehabilitacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))30.04.2014. u 15:25
    Ovo je bila jedna od najboljih ako ne i najbolja utakmica prvog kruga!! Mason je bio fantastican! Ako Phily odigra i blizu ovog kako su igrali bit ce "by, by Rangers"
    :))